StoryEditorOCM
Domaći nogometkonačni odgovor

Sumnja se gomilala tijekom cijele godine, a u zadnje kolo se uvodi presedan, zna se i koga je dopala utakmica odluke

Piše K. M.
30. svibnja 2024. - 18:07

Tko će ove sezone iz HNL-a u drugoligaško društvo znalo se praktički već nakon uvodnih kola, a hrabriji su isto prognozirali i prije početka sezone. No, tko će u elitni rang hrvatskog nogometa iz Prve NL bilo je pitanje na koje još nemamo odgovora. Od početka su se kao tri favorita nametnuli Šibenik, koji traži povratak u prvoligaško društvo, te Zrinski Osječko. Vukovarci su putem otpali iz kombinacija za svoj drugi plasman u povijesti među prvoligaše, a borba je ostala na Šibeniku i Zrinskom Osječko te postala kontroverza hrvatskog nogometa.

Licence za HNL su osigurali, Zrinski u prvom, Šibenik u drugom krugu licenciranja. Najavili su i velike projekte pa je tako Ivan Komak, vlasnik Zrinskog, najavljivao selidbu kluba u Zagreb ako se plasiraju u HNL, a to mu ne bi bio put da seli s obzirom na to da je iz Jurjevca preselio u Osijek. Zbog toga te sličnih najava i situacija je priča oko Zrinskog mnogima iz svijeta nogometa i van njega bizarna. S druge strane Željko Karajica, vlasnik Šibenika, ne namjerava seliti Šibenik iz Šibenika pa je početkom tjedna predstavio projekt novog stadiona Šubićevcu. 

Dva puta su se ove sezone susretali i upisali po pobjedu, a trenutno stanje na tablici je takvo da Zrinski drži čelo s 81 bodom dok je Šibenik drugi sa 79 bodova i samo im pobjeda dolazi u obzir za povratak među prvoligaško društvo. 

Oba kluba u rukama privatnog kapitala imaju jasan cilj, a u neizvjesnoj završnici postavlja se pitanje opravdavali to sredstva. Hrvatski nogomet godinama pati zbog lošeg suđenja i sudaca koji na ozbiljnijim europskim nivoima ne postoje. Imali smo ove godine aferu sa snimkama iz VAR sobe dok je ranijih godina bilo ‘pošteno suđenje‘ te neke očite greške za koje se opravdano sumnjalo u namjeru sudaca. Imali bi što nabrajati kad bi krenuli, a suđenje je tema na svim razinama hrvatskog nogometa. Posebna priča je ono u borbi dva kluba za prvoligaško društvo.

Više puta su se mogle čuti optužbe ili objede na račun sudaca da protežiraju Zrinski Osječko. Neki su to vezali i s time da je Osječko bilo službeni sponzor sudaca 2021. godine. Naime, u listopadu te godine na stranicama HNS-a je predstavljen povijesni dogovor sponzorstva po kojem su suci nositi logotip Prvog hrvatskog piva 1664, danas Osječko 1664, koje je u Komakovom vlasništvu. 

Komak je više puta davao kontroverzne izjave, a ni s njegove strane nisu izostale optužbe prema Šibenčanima koje je optužio da financijski stimuliraju protivnike Zrinskog. Uz to je aludirao da Šibenčani imaju sudački poguranac kazavši kako svaku utakmicu pobjeđuju golovima iz penala i zaleđa. 

S tom sumnjom u suce dočekuje se posljednje odlučujuće kolo Prve NL, a danas smo doznali tko je delegiran od strane Vlade Svilokosa. Zadnja utakmica nakon koje će se sve znati, teško je kazati i rasplesti jer netko će ostati nezadovoljan, igrat će se u nedjelju 2. lipnja od 17.30 sati, a na njoj će suditi suci iz takozvane elitne skupine. Glavni sudac derbija sezone u drugoligaškom nogometu bit će Fran Jović (Zagreb), a asistirat će mu Hrvoje Radić (Split), Dario Kolarević (Zagreb) te Patrik Kolarić (Čakovec). Za ovu utakmicu napravit će se još jedan presedan i uvesti VAR, što u drugim utakmicama Prve NL nije slučaj. Tako će u VAR sobi biti Mario Zebec (Cestica) kao VAR sudac i AVAR Ivan Mihalj (Velika Gorica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 12:11