StoryEditorOCM
Domaći nogometKvalifikacije za ep

Raspucani ‘vatreni‘ love vrh skupine, ali moraju biti na oprezu. Armenci su zabili barem gol u svakoj utakmici

Piše Ivan Renić
11. rujna 2023. - 11:33

Malo tko bi uoči početka kvalifikacija za Euro očekivao kako će u međusobni okršaj Hrvatska i Armenija ući s istim brojem bodova.

No, istina je, s razlikom što je za sedam “punata” Armencima trebala utakmica više. Vatreni su “razbili” Latviju s 5:0 i tako dokazali formu. I bez toga bilo bi potpuno jasno da su u srazu s Armenijom veliki favoriti.

Očekuju se, dakle, tri boda. Ništa manje od toga. Raspucane Dalićeve trupe će u Erevanu loviti novu pobjedu i vrh skupine kojeg za sada drži Turska s 10 bodova. Važno je istaknuti i kako su Turci odigrali pet utakmica, a naši samo tri. Hrvatska je glavni favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi. No, to će morati još jednom dokazati na dalekom gostovanju.

Dobar ritam

I to kod momčadi koja je vezala tri utakmice bez izgubljene. Nakon poraza od Turske u prvom kolu (1:2), pobijedili su Wales (4:2) i Latviju (2:1), dok su u novom okršaju s Turcima remizirali (1:1). Jasno je, stoga, da je riječ o ozbiljnoj reprezentaciji s ozbiljnim namjerama. Hrvatska i Turska “nišane” prvo, odnosno drugo mjesto, no u tu se borbu pokušavaju umiješati i Armenci.

Na velikim natjecanjima nisu sudjelovali, osim kao dio bivšeg SSSR-a. Samostalni plasman na Europsko, odnosno Svjetsko prvenstvo još uvijek im nije pošao za nogom. Glavna zvijezda im je Henrikh Mkhitaryan, no Interov veznjak već neko vrijeme ne nastupa za reprezentaciju. Razlozi su, navodno, neslaganja s vodstvom tamošnjeg Saveza.

Vatrenima je, na oko, posao tako malko olakšan, iako rezultati Armenije to ne sugeriraju. Dalićeve izabranike čeka teških 90 minuta. No, budu li na razini iz prošle utakmice, problema ne bi smjelo biti. U izostanku Marka Livaje, raspucao se Bruno Petković, a zabili su i Kramarić, Ivanušec, te Pašalić. Raspoloženih i gladnih minuta među Vatrenima ne nedostaje.

Josip i Borna

Ostaje vidjeti hoće li izbornik išta mijenjati. Najavio je povratak Kovačića, no mišljenja smo da nema potrebe “siliti” ga od prve minute. Čitavo drugo poluvrijeme odmarao je i njegov “sugrađanin” Joško Gvardiol. Promjenu, dakle, predviđamo samo na poziciji lijevog beka gdje bi Borna Barišić mogao zamijeniti Bornu Sosu. Dilema je i tko će početi na desnoj strani – Josip Juranović ili Josip Stanišić, no prednost ipak dajemo Juri.

Obrana će se ipak naći na iskušenju. Na oprez poziva činjenica da su Armenci zabili barem pogodak u svakoj od četiri do sada odigrane utakmice. Najgore je prošao Wales koji je primio čak četiri pogotka.

image
/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 07:52