StoryEditor

Ivo Mikuličin: Odzvonilo je B momčadima u drugoj ligi, i neka je... Mladi će se sada brže razvijati

Piše Ivo Mikuličin
28. travnja 2021. - 21:33
Nikša Stipaničev/Cropix

Definitivno je odzvonilo drugim momčadima najboljih hrvatskih prvoligaša u drugoligaškom natjecanju. 

Hajdukov predsjednik Luka Jakobušić javno je obznanio odluku o ukidanju drugog sastava, dok je pričuvna momčad Dinama praktički već osuđena na ispadanje iz Druge lige. Neslužbene informacije iz Osijeka vrlo su slične onima iz Hajduka, neovisno od toga što su nade s Drave u gornjem dijelu drugoligaške ljestvice. 

Jakobušić je bio više nego razuman i jasan kad je prezentirao brojke vezane za trajanje druge momčadi. Neprihvatljivi su, blago rečeno, podaci što govore o više od četrdeset igrača i godišnjem trošku od 11 milijuna kuna, koliko je pričuvni sastav koštao Poljud, nemalo pritisnut financijskim teškoćama.

Devetnaest posuđenih mladih nogometaša ostalim hrvatskim prvoligašima - uz indikativno saznanje da oni nisu poslani jedino na šibensku, splitsku i osječku adresu - jasna su najava Dinamove nove (stručne) politike. 

- Razvoj mladih igrača u drugim momčadima Dinama, Hajduka i Osijeka je, nema sumnje, usporen u odnosu na one koji su dobili priliku kao posuđeni nogometaši u prvoligaškim, pa i drugoligaškim klubovima. Mladi igrač mora osjetiti toliko potreban natjecateljski, ratnički adrenalin, koji klubovima daju navijači, sredine napaljene prvoligaškim ambicijama. A toga nema u drugim momčadima. Igranje za mlade sastave gotovo tjera nadarene nogometaše da više razmišljaju o vlastitoj statistici, a manje o momčadskom duhu, kojega u pričuvnim sastavima praktički nema - znao nam je govoriti bivši trener Šibenika Krunoslav Rendulić kad bismo u neslužbenim ćakulama analizirali izuzetno brz uspon Denija Jurića, Marija Ćurića i Emira Sahitija, otkako su odjenuli narančasti dres.

Nisu samo sportski razlozi protiv igranja drugih momčadi vodećih prvoligaša u drugoligaškoj konkurenciji. Valja spriječiti i one nesportske, koji se nerijetko javljaju u obliku sumnji. Posebice u završnim drugoligaškim kolima. 

Kad se Šibenik sa sinjskim trenerom Mirkom Labrovićem prije šest godina hrvao s Cibalijom oko ulaska u Prvu ligu, Vinkovčanima je posao u mnogome olakšao Dinamo, jer je u nadmetanju sa Slavoncima poslao na travnjak kombiniranu juniorsko-kadetsku momčad.

Još se ćuti i neugodni zadah optužbe zagrebačkih stručnjaka u splitskom stožeru, kad su bivšeg direktora Hajduka Sašu Bjelanovića optužili za namještanje utakmice Hajduk II – Šibenik u korist Narančastih. Ironija te optužbe je u tome što su u borbenoj utakmici slavili Bili, s tim da je prozivka dospjela i do splitskog Državnog odvjetništva. Srećom, kod vrlih je splitskih pravnika prevladao razum, pa tanki razlozi bivših stanara Poljuda nisu imali odjeka. 

Ako se kojim slučajem prvoligaši i predomisle glede ukidanja drugih sastava, bit će im to jalov posao. Iz prostog razloga što u sezoni 2022/2023, kad Druga liga bude reducirana na samo 12 klubova, u njoj neće biti dozvoljeno nastupanje pričuvnih momčadi. Takva mogućnost bit će im ostavljena jedino u planiranoj jedinstvenoj Trećoj ligi u kojoj će HNS bitno sudjelovati u pokrivanju putnih troškova. To je vjerojatno i dobra trasa za povratak u gornji dom hrvatskog nogometa nekad jakih središta. Ne samo dalmatinskih (Dubrovnik, Zadar), već i kontinentalnih (Sisak, Slavonski Brod…).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 18:08