StoryEditorOCM
Domaći nogometsplitska štorija

Split je bio u ekstazi, a onda... Šok! Muk! Ajme majko, tuga se mogla rezat nožem, pa ljudi moji što je ovo

Piše Iva Majić
24. lipnja 2024. - 20:06

I Split se već lagano zagrijava za utakmicu. A osim domaćih navijača, za Vatrene će večeras navijati i brojni turisti koji su se našli u gradu podno Marjana.

To nam je najprije potvrdila i simpatična grupa Danaca koja je na pitanje: “Hrvatska ili Italija?” samo pokazala rukom na “kockaste” šešire pa dodala:

- Ma kakva Italija. Naravno da navijamo za Hrvatsku. Ne nalazite se baš u najboljoj situaciji, kao ni Danska, ali sve se može promijeniti u jednoj utakmici. Uz vas smo, kao i vi sutra uz nas.

image

Skupina Danaca u Splitu

I. M.

- Da, da! - ubacio se još jedan.

- Igramo sutra protiv Srbije, znamo kakvo je stanje ovdje kad su u pitanju vaši susjedi pa očekujemo da su Hrvati sutra za nas, zar ne?

Klimnuli smo glavom, ali i naglasili kako smo ratne sjekire davno zakopali.

Nakon kratkog razgovora uputili su se “naši Danci” prema Zvončacu. Uostalom, u istom smjeru idu svi pa smo tako na Rivi uhvatili dvoje “Amera”. Točnije, Joey i Chloe koji su bili u dresovima hrvatske reprezentacije.

Nogomet nije baš popularan u SAD-u, pa ipak gledate Euro?

- Da, kod nas je to “soccer”, znam da svi iz Europe obole kad to čuju i jasno nije baš popularan. Ali ovdje smo pet tjedana i pratit ćemo ga. Nevjerojatna je ta energija s kojom se gledaju utakmice Vatrenih. Poseban mi je to dožvljaj - počeo je Joey.

image
I. M.

Pet tjedana u Hrvatskoj?

- Podrijetlom sam iz Istre pa ću proći cijelu obalu. Sviđa mi se u Dalmaciji, nekako je sve polako i smireno - nasmijao se Amerikanac hrvatskog podrijetla.

I domaći i strani navijači vjeruju u pobjedu Vatrenih. Pa iako nisu zadovoljni prikazanim do sada, misle kako je ova utakmica ta nakon koje će se sve preokrenuti. Neki doduše nisu oduševljeni početnim sastavom, muči ih Brozović ili Pongračić od prve minute, ali nisu te brige dovoljne da im pokvare raspoloženje i euforiju.

image

Joey i Chloe, Amerikanci u Splitu s obilježjima Hrvatske

I. M.
image
I. M.
image
I. M.
image
I. M.
image
I. M.

Na Zvončacu navijači gledaju i strepe. Pogledajte:

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix

A onda, goool. Počelo je slavlje u Splitu.

A slavi se i u Dubrovniku.

image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

Skakalo se na Zvončacu, brojni su podizali atmosferu, mahali rukama, čule su se trube, a onda… muk. Zaccagni je “zavio u crno” fan-zonu u Splitu, a vjerujemo i ostatak grada, Dalmacije, Hrvatske. Nije se puno pričalo po završetku susreta, brojni su se držali za glave, bili su to prazni pogledi, a kod nekih su se mogle uočiti i suze u očima. Vatreni san o prolasku dalje i nastavku puta u Njemačkoj postoji još samo u teoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 23:15