StoryEditorOCM
Domaći nogometkvalifikacije

Dr. Gvardiol i dr. Šutalo odradili ‘operaciju Armenija‘, jedan Dalićev ‘specijalizant‘ ipak mora na dodatnu nastavu

Piše Frane Vulas
12. rujna 2023. - 11:56

Hrvatska je važnom pobjedom u Armeniji preuzela prvo mjesto u skupini D kvalifikacija za Euro unatoč susretu manje u odnosu na Tursku.

Do ponedjeljka nikada dosad Hrvatska nije pobijedila u ovom dijelu Europe, da ne kažemo svijeta, makar su u pitanju kvalifikacije za Euro. Na Kavkazu. No, za sve postoji prvi put.

Rujanski ciklus izabranici Zlatka Dalića okončali su s maksimalnih šest bodova kojima su na tablici pobjegli Armencima. Sedamdesetak minuta bilo je mnogo lakše nego što rezultat sugerira, jer je Hrvatska nizala velike šanse, a domaćina spašavao naturalizirani srpski vratar Ognjen Čančarević, rodom iz Užica.

image

Trenutak kada je Andrej Kramarić zabio za pobjedu Hrvatske

AFP

U zadnjih dvadesetak minuta bacili su domaći sve karte u napad no bez izrađenih velikih šansi, a za tu nepotrebnu dramu kriva je isključivo slaba realizacija Hrvatske, odnosno odlični Čančarević. Uostalom, raspoloženi Joško Gvardiol i pogotovo Josip Šutalo u izdanju kojim je pokazao zašto ga je doveo Ajax sve su odrađivali doktorski.

Na susret kojeg je zbog ozljede opet preskočio Mateo Kovačić stiglo je i 150-200 hrvatskih navijača makar je HNS od ranije imao zabranu, odnosno nije bila dozvoljena prodaja ulaznica gostujućim navijačima. Međutim, kako je kazna stigla tek nakon završnice Lige nacija, a veliki broj navijača zrakoplovne karte kupio je mnogo ranije, odmah nakon ždrijeba i određivanja rasporeda, mnogi ni unatoč tome nisu odustali.

Kanonada

Čak 26 udaraca ukupno prema vratima domaćina imala je Hrvatska, od čega devet u okvir. Samo sedam Armenija na drugoj strani, četiri puta unutar okvira. Bila je to apsolutna dominacija Hrvatske i zaslužena pobjeda koja je po prikazanom trebala biti i uvjerljivija. Za razliku od susreta s Latvijom Hrvatska ovaj put nije pokazala dovoljno koncentracije u završnici. Međutim, zabio pet pogodaka kao u petak protiv Latvije na Rujevici ili jedan kao u Erevanu na koncu se piše isto - tri boda.

Dalić je osvježio momčad u odnosu na Rijeku na bokovima, uvođenjem Josipa Stanišića i Borne Barišića u početnu postavu. Stanišić je pritom u par navrata pokazao dosta nesigurnosti, ali za to nije na koncu Hrvatska bila kažnjena. Doduše, na trenutke je Čančarević obranama pokazivao kao da je Hrvatska stigla u Ognjenu zemlju, a ne Armeniju. Ali nije imao podršku suigrača na drugoj strani travnjaka.

Opet je iskusni Ivan Perišić bio pogonsko gorivo Hrvatske, a za trenutak odluke ponovno se pobrinuo Andrej Kramarić. Možda nije najatraktivniji napadač na svijetu, možda se znao naći i na tapetu javnosti zbog manjka suradnje u završnici, ali njegov realizatorski učinak, veliki doprinos Hrvatskoj nikada nije bio upitan. Opet je donio pobjedu, bodove. Ponovno je jedan "otpadak", ničiju loptu, pospremio u mrežu.

image

Ivan Perišić opet je bio raspoložen

AFP

Hrvatska je na prvom mjestu s 10 osvojenih bodova iz četiri odigrana susreta koliko je osvojila i Turska (iz 5 utakmica). Armenija je osvojila 7 bodova (5), a Wales 4 (4) i Latvija 0 (4) su igrali kasnije sinoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:02