StoryEditorOCM
Domaći nogometNema nikih problema

Brozoviću je vrijeme isteklo, a Hajduk ima idealnu zamjenu, ovaj momak ima sve potrebno da zaboravimo na Marcela

Piše Frane Vulas
28. lipnja 2024. - 10:13

Hrvatska javnost je u velikom iščekivanju što će ovaj put reći Luka Modrić, je li dramatično bolna utakmica s Italijom na Euru bio njegov zadnji nastup za reprezentaciju Hrvatske ili će i dalje nositi najdraži dres.

Kapetan će u rujnu napuniti 39 godina. U Real Madridu je prošle sezone imao poprilično drugačiju ulogu od dosadašnje, često je ulazio s klupe. Pretposljednja je sezona već dala naznake toga, a prošla je pokazala kako je postao igrač uloge.

Takav bi vjerojatno u budućnosti status imao i reprezentaciji. Međutim, kako god Modrić odlučio, lakše će biti njega zamijeniti nego Ivana Perišića (35) ili Marcela Brozovića (31) ako i oni odluče otići u reprezentativnu mirovinu, kao i uvijek nekako posve neopravdano podcijenjeni Andrej Kramarić (33). Ne bi se reklo, ali ni Anti Budimiru (32) vrijeme nije saveznik. No, napadač Osasune je kasno upao u krug reprezentativaca i vjerojatno tek ono najbolje može dati “kockastima”. Od senatora na Euru je tu bio i Domagoj Vida koji na turniru znakovito nije dobio niti minute, a stalno su trajale rotacije na stoperskim pozicijama. Na kraju mu se Dalić zbog toga ispričao, ali izgledno je kako je i on na pragu toga da izabranoj vrsti kaže zbogom. A ni sam Dalić nije još potvrdio ostaje li na klupi ili odlazi. Ima važeći ugovor do ljeta 2026. godine, ali ako osjeti da se zasitio, da nema što više dati, moguće je da predsjednik Marijan Kustić i vrh HNS-a budu morali i u potragu za novim izbornikom.

Tko umjesto koga

Tko god sutra slagao reprezentaciju, lakše će svakako naći nasljednika Modriću nego Brozoviću ili Perišiću, neovisno o tome računamo li igrača Hajduka kao krilo ili lijevog beka. Kao prirodni nasljednik Luke Modrića nameće se imenjak Luka Sučić, 21-godišnji igrač RB Leipziga. Tu je veznjak Dinama Martin Baturina (21) koji je na Euru u Njemačkoj osjetio svoje prvo veliko natjecanje.

Međutim, Baturina ne može biti zamjena za Brozovića koji je primarno defenzivac, koji pokriva sve propuste suigrača. Mogao bi u defenzivnoj ulozi igrati Mario Pašalić, ali nije to pozicija na kojoj može dati najviše.

image

Niko Sigur

Vojko Bašić/Cropix

Jedna stvar za koju se Dalića može teretiti jest da sve ove godine nije uspio isprofilirati Brozovićevog nasljednika. Nije to ispao Kristijan Jakić iz Augsburga, iako je dobio pretpoziv. Ispao je iz užeg reprezentativnog kruga. Makar jedan momak koji je dobio i pretpoziv ima kapacitet da to jednog dana postane, Hajdukov mladi veznjak Niko Sigur (20), član U21 reprezentacije. Nije Sigur profilom kopija Brozovića, nije takav ‘čistač’, ali ima neke druge predispozicije koje pravilnim razvojem može pretočiti u kvalitete koje bivši veznjak Intera nema. Brozoviću je u odnosu na Perišića, Vidu i pogotovo Modrića tek 31 godina, ali zlobnici bi rekli kako je odlazak u Saudijsku Arabiju, u tamošnju ligu, već bio jedan korak prema nogometnom umirovljenju.

Na oproštajnom obraćanju javnosti Dalić je između ostalog istaknuo kako Hrvatskoj nedostaje brzih igrača.

To je vjerojatno najveća pogreška koja se u hrvatskom nogometu radi već u mlađim kategorijama, kod selektiranja igrača. Zato pate reprezentacije. Potencijalnim odlaskom Perišića ostala bi reprezentacija bez jednog od rijetkih hitrih igrača.

Na lijevom beku ga može mijenjati Gvardiol, kao i u većem dijelu Eura, ali na lijevom krilu nemamo pravu zamjenu, kao što nemamo ni fiksno rješenje za desno krilo. Osim ako uz Marija Pašalića netko poput Lovre Majera ili Luke Ivanušeca ne napravi još korak više u karijeri. Kao opcija za veznu liniju ili na krilu svakako bi tu dugoročno mogao biti Lovro Zvonarek (19) iz Bayerna, ako igrački nastavi rasti.

Najlakši zadatak

Vidu će, bez ikakvog podcjenjivanja, biti najlakše nadomjestiti. Iz jednostavno razloga što Hrvatska već sada ima na stoperskim pozicijama igrače koji su u ranim ili srednjim dvadesetim godinama. Jošku Gvardiolu su 22 godine, Josipu Šutalo 24, Marinu Pongračiću i Martinu Erliću po 26, Josipu Stanišiću koji je i bek i stoper 24... U perspektivi tu je iz U21 selekcije Luka Vušković, momku je tek 17 godina.

image

Luka Sučić

Ante Čizmić/Cropix

A veliki problem bi nastao ako bi se Kramarić i(li) Budimir povukli. I s njima Hrvatska je imala malo napadačkih opcija, bez njih bi to mogla biti grozničava potraga za napadača. Podsjetimo, Marko Livaja (30) je još lani rekao zbog reprezentaciji nakon incidenta na treningu na Rujevici.

Jednom kada se svi senatori povuku, kapetanska traka trebala bi pripasti Mateu Kovačiću (30), još jednom iz kategorije podcijenjeni. Ali kada i on kaže zbogom kao dugoročni budući lider momčadi, kvalitetom i gardom, nameće se ipak Joško Gvardiol.

Hrvatska bi u budućnosti bez “senatora” mogla izgledati ovako: Livaković – Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol –Sučić, Kovačić (kap.), Baturina – Mario Pašalić, Budimir, Majer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 10:15