StoryEditorOCM
Domaći nogometneka oba kluba prođu

Brončani reprezentativac najradije bi izbjegao Hajduk u play-offu, otkrio je i da se nije čuo s Dalićem od SP-a

Piše Dražen Antolić/SN
7. kolovoza 2023. - 10:32

Ante Budimir već odavno tijekom ljeta nije bio tako zadovoljan. Hrvatski brončani iz Katara konačno je prošao kompletne pripreme, što mu se nije dogodilo otkako igra za Osasunu. U posljednjem kolu prošle sezone zabio je dva gola Gironi i odveo svoj klub u Europu, završio je prvenstvo Španjolske sa 8 pogodaka, a što donosi nova dionica? Tijekom priprema dvaput je bio strijelac, taj drugi gol dao je u prijateljskom srazu s Alavesom u kojem je dodao i asistenciju, ali su poraženi 3:2 - pišu Sportske novosti.

- Najbitnije mi je bilo odigrati 90 minuta, sljedeći vikend starta La Liga. Izvrsno je ponovno proći pripreme nakon nekoliko sezona jer iz raznih razloga to nisam uspijevao, ovo me baš čini sretnim - kazao je Budimir, za kojeg su protekli mjeseci bili izvrsni. Dobio je trećeg sina Tadeja, nakon Tome i Ilije, a položio je i ispit na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ostala su mu samo tri do kraja.

Stresno ljeto

Izborili su na terenu Konferencijsku ligu, ali i dugo strepjeli zbog suspenzije UEFA-e, koja je ih je bila izbacila zbog namještanja utakmica prije desetak godina, da bi ipak dobili pravo nastupa.

- Protekla sezona je za klub bila izvrsna, može se reći samo “Chapeau”. Kapa dolje. Igrali smo u finalu Kupa s Realom, bili al pari, na kraju smo izgubili 2:1, a u prvenstvu završili sedmi. Odličan smo posao napravili. Nakon 20 godina Osasuna je u Europi, tada je igrala Ligu prvaka, ali stresno je bilo ljeto s tim izbacivanjem, hoćemo li igrati ili nećemo. Na kraju smo preko suda uspjeli dokazati nevinost, da tako kažem.

U ponedjeljak ih čeka ždrijeb play-offa Konferencijske lige, a od hrvatskih klubova mogu samo na Hajduk. U svakom slučaju, Osasuna je mina...

- Možemo se križati jedino s Hajdukom, jer nismo nositelji. Ne bih volio da ih izvučemo. Želja mi je da prođemo i mi i Bijeli, pa neka se potom nađemo jedni protiv drugih u skupini. To bi bilo odlično. Veselio bih se tom gostovanju na Poljudu, ti susreti bi tada bili vrhunski i za jedne i za druge.

Što Osasuna očekuje od sezone? Gdje ste postavili letvicu?

- Želimo zadržati razinu koju imamo, da smo kompetitivni u prvenstvu. Svaki vikend nas čeka teška utakmica, bit će to maraton kroz La Ligu. Moramo biti pametni jer klubovi koji nemaju iskustva igranja u Europi znaju imati svakakve rezultate. Zato nam je ključno održati rejting u domaćoj ligi, a u Konferencijskoj ući u skupinu. Imamo i Kup kralja, zašto ne bismo i ove sezone išli do finala i shvatili ga kao šansu da stignemo do titule? Ovaj put ćemo igrati i Superkup u Saudijskoj Arabiji. Bit će zahtjevno i zanimljivo. Još slažemo ekipu, naš je direktor rekao da smo klub koji radi prijelazni rok na početku ili na kraju, jer ako nemamo unaprijed dogovorene igrače moramo čekati što će učiniti bogati, pa što nam se otvori...

image
AFP

Ako vam treba golman, eto Dominik Livković bi se rado okušao u ligi Petice.

- Uf, mislim da nam je preskup - nasmijao se. On ostaje u Osasuni...

- Imam ugovor još dvije godine. Znam da je prijelazni rok otvoren, da se može dogoditi svašta, ali super mi je ovdje, volim La Ligu, zadovoljan sam, rekao bih - sve pet!

Što donosi nova sezona španjolskog prvenstva? Real čeka Mbappea, je li on uvjet da bude eventualno prvak?

- Veseli me svaki početak prvenstva, uvijek ima dosta priča i promjena, ponekad i neočekivanih stvari. Real je doveo Bellinghama i Ardu, koji se ozlijedio, otišao je Benzema i naravno da se čeka Mbappea. Puno bi za La Ligu i Real značiti njegov dolazak, bilo bi zanimljivo da se pojavi. Barcelona ostaje bez Ousmanea Dembelea, no došao je Gündogan, budu li zdravi Pedri i Gavi bit će dobro, jer imaju izvrsne mlade dečke. Lewandowski je jamac golova kao najbolji strijelac protekle sezone... Tu je i Atletico. Bit će još svega na mercatu do kraja kolovoza.

Čitamo da Modrić neće biti starter u Realu. Mislite li da će to trajati kroz sezonu ili da neće moći bez njega?

- O Luki se puno piše svake godine. Činjenica jest da u jednom trenutku nogometaši broje godine unatrag. Ne razmišljaš više koliko još imaš, nego koliko ti je ostalo. Imam osjećaj da se Modriću non-stop posljednjih godina broji unazad - još jedna sezona u Realu, je li posljednja, ili u reprezentaciji je li mu zadnja utakmica... Tako to ide kroz medije. Prirodno je da Luka ide u tom smjeru, ali on je svake godine praktički glavni igrač u Realu, a glavni je u reprezentaciji. Gledam to ovako - on je Luka Modrić, broj 10. Nije dobio ugovor zato što je prije pet godina bio Zlatna lopta, nego zbog toga što je očito na razini da može igrati u Realu. Nema u tom klubu ništa gratis, na lijepe oči ili na zlatne lopte, znamo kako su završile brojne legende poput Raula kojih su se riješili kad su procijenili da više ne mogu. Luka je zasluženo dobio ugovor već za 12. sezonu. Nitko nema zajamčenu poziciju, a opet na kraju igra Luka Modrić. Bit će zanimljivo. Ako će Luka biti pravi sigurno će igrati. Njemu ništa nije poklonjeno i bit će na terenu dok je bolji od drugih. Pa ni u reprezentaciji se nikad nije štedio, uvijek je bio jedan od najboljih. Stvara se fama, a on demonstrira sve na travnjaku i vjerojatno će igrati,, bez obzira na stotinu milijuna plaćenih za Bellingahama, jer na kraju trebaju im oni koji će donijeti rezultat.

Još jedan pokušaj

A kako vi stojite s reprezentacijom? Izbornik Zlatko Dalić nije vas zvao nakon Svjetskog prvenstva.

- Ne znam što bih rekao... S izbornikom Dalićem nisam imao nikakav kontakt od Svjetskog prvenstva. Bila su dva okupljanja, nisam pozvan, činjenica je da ne možemo svi biti u nacionalnoj vrsti, a činjenica je i da svi želimo biti njezin dio. Treniram, radim, volio bih ponovno dobiti poziv, međutim, nemam ništa za reći ni više, ni manje od toga. Odlično je što sam bio u Kataru, a i dalje sam tu, spreman sam, želim igrati što bolje i pokušati još jednom izboriti mjesto u reprezentaciji.

GVARDIOL JE MENI NA TRENINGU UČINIO ONO ŠTO JE KASNIJE NAPRAVIO I LUKAKUU

Ante Budimir debitirao je za Vatrene 2020., a nešto više od pola godine kasnije uoči Eura 2021. prvi je put zaigrao i Joško Gvardiol. Kako je napadač Osasune doživio njegov transfer u Manchester City?

- Što reći o njemu? Gušt je vidjeti na terenu nekoga tko daje nešto ekstra. Nogomet se igra s 11 igrača, ali neki vrijede više. Na Svjetskom prvenstvo sam imao osjećaj baš da je izvukao hrpu stvari. Nogomet nije tenis i nije njegova pojedinačna zasluga što smo bili treći, ali kad doneseš toliko dobrih odluka, dominiraš s loptom i bez lopte, fizički, u zraku i na tlu, to je prekrasno za vidjeti. On je superiorna klasa.

Na treningu reprezentacije tko vam je od stopera bio najneugodniji čuvar? Gvardiol ili netko drugi?

- Ispričat ću vam jednu situaciju uoči SP-a. Dan nakon prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom u Rijadu imali smo trening, mi koji smo igrali manje ili nismo igrali. Našli smo se u duelu ja protiv Gvardiola, uspio sam se nekako maknuti od njega i okrenuti ga, imao sam poziciju za šut. Pucam i ne znam kako čovjek se stvori nekim klizećim startom iza leđa, izbije loptu. Apsolutno mi nije jasno kako. Nemoguće. Kasnije u 3. kolu u skupini s Belgijom skinuo je čistu šansu Lukakuu koji je imao loptu na pet metara da je pospremi unutarnjom. Iščupao mu ju je s leđa, to je bila identična situacija koju je napravio meni na treningu. Samo što je to bio najbitniji trenutak, jer da smo primili gol izgubili bismo i otišli kući.

Dakle, ono što je napravio Lukakuu, što je cijeli svijet komentirao, vi ste doživjeli na treningu prije toga...

- To sam odmah komentirao kad sam vidio. Za svoj slučaj mogu reći da je imao nevjerojatnu reakciju i ispravio je pogreškicu. Spriječio me za čisti gol, a onda je u najvažnijem trenutku izvukao stvar s Lukakuom. Napravio je to na svoju brzinu, reakciju, na čitanje igre, na kvalitetu... Kao kolektiv smo učinili nevjerojatnu stvar na Svjetskom prvenstvu, ali njegov utjecaj u tome bi je masivan. Lijepo je vidjeti kad neki igrači rade razliku i rade je konstantno. Čestitam mu na nevjerojatnom transferu u Manchester City.

LIGA NACIJA NEKAKO SAM BIO SIGURAN DA ĆEMO SLAVITI, ALI...

Kako ste doživjeli Final Four Lige nacija? Završila je magija da dobivamo sve penale.

- Polufinale s Nizozemskom bila je posebna utakmica, za povijest. Cijela ta slika naših navijača, našeg karaktera, golova, akcija... Luda i otvorena, bilo je svega, baš za uživati. Ispada da jedino Španjolce nismo slomili u produžecima i na jedanaesterce, niti na Euru, niti sada. Šteta zbog titule, ali opet smo do kraja bili unutra. Nakon Livakovićeve obrane nekako sam bio siguran da ćemo slaviti, međutim, svašta se stiglo dogoditi, to je nogomet, zato ga volimo...

Budimirove brojke

29 golova zabio je Budimir u 99 nastupa za Osasunu

1 gol zabio je Budimir u 17 nastupa za reprezentaciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:26