StoryEditorOCM
Borilački sportovizagreb grand prix

Spektakl u boksačkom centru: Pratljačić nokautirao Miluna, čudesan preokret Sare Beram

Piše Sport SD
10. prosinca 2023. - 16:10

Velika završnica 5. međunarodnog ZAGREB GRAND PRIXA (6.-9. XII. 2023.) u do posljednjeg mjesta ispunjenom Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu pružila je vrhunski spektakl!

Od devet finala po kategorijama, hrvatski predstavnici nastupali su u pet dvoboja za zlatne medalje na ZAGREB GRAND PRIXU i oduševili prepune tribine i gledatelje koji su zauzeli svaki slobodan prostor u Boksačkom centru - objavio je HBS.

U finalnom spektaklu naši reprezentativci osvojili su četiri zlata (Gabrijel Veočić, Marko Čalić, Luka Pratljačić i Sara Beram), dan prije u finalu je slavila i Nikolina Ćaćić, pa je Hrvatska osvojila pet zlatnih medalja na 5. ZAGREB GRAND PRIXU!

Sve finalne borbe vodile su prema gromoglasnom krešendu – dugo iščekivanom međusobnom dvoboju dvojice naših vrhunskih superteškaša koji su obojica konkurenti za mjesto u olimpijskim kvalifikacijama za Igre u Parizu 2024. godine.

Finale u superteškoj kategoriji bilo je vrhunac sjajnih četverodnevnih borbi na 5. ZAGREB GRAND PRIXU na kojem su nastupili sudionici iz 15 zemalja!

+92 kg: Luka Pratljačić nokautirao je Marka Miluna u trećoj rundi nakon što ga je u drugoj rundi dvaput bacao u nokdaun, a obojica su dobili i javne opomene u drugoj rundi! Meč divova za antologiju u kojem su sijevali munje i gromovi, a obojica su se za njega dugo spremali i uložili maksimum. Uzbudljivi triler koji se pratio bez daha prelomljen je u drugoj rundi – Osječanin Pratljačić pravodobno je lansirao svoje ubitačne projektile i dvaput uzdrmao Miluna koji je u trećoj rundi morao jurnuti otvorenog garda po prekid i preokret. Napao je beskompromisno punom snagom i u kreševu na početku odlučujuće runde Pratljačić je presjekao Milunov napad razornim desnim krošeom koji je oborio godinama neprikosnovenog vladara superteške kategorije i završio meč.

Obojici puni respekt i sve čestitke za nastup na ZAGREB GRAND PRIXU – Pratljačić je uz Miluna u Zagrebu dominantno svladao suparnike iz Ukrajine i Slovenije, a Milun talijanskog prvaka i olimpijskog kandidata Diega Lenzija kojeg je vodio proslavljeni Roberto Cammarelle, jedan od najvećih olimpijskih boksača u povijesti (koji se poput Kubanaca Stevensona ili Savona nikad nije otisnuo u profi-boks, a osvajao je medalje na troje olimpijskih igara zaredom!). Grande Cammarelle na kraju je dodijelio i medalje našim superteškašima svjetske klase!

80 kg: Olimpijac Gabrijel Veočić morao je uložiti maksimum za pobjedu nad Ukrajincem Dmytrijem Rybalkom za svoj treći trijumf na Zagreb Grand Prixu! Dvoboj iznimnih tehničara, brzih i okretnih, donio je vrlo kvalitetnu borbu u kojoj je Veočić zasluženo slavio jednoglasnom odlukom, a Ukrajincu Rybalku koji živi i trenira u Solinu potvrdu da je poluteškaš međunarodne klase. Brođanin Veočić na ZAGREB GRAND PRIXU imao je i vrlo zahtjevan meč protiv Španjolca Bernala, a Rybalko je u dramatičnom trileru pobijedio sjajnog mladog Antonija Grabića. Gabrijel i trener Pero Veočić odmah poslije finala otputovali su ponovo na Kubu na desetodnevne pripreme.

92 kg: Marko Čalić (36) pobijedio je u svom stilu 15 godina mlađeg torcidaša Jana Morovića (21) premda je meč morao biti prekinut nakon dvije runde zbog velike posjekotine i krvarenja Čalićeve glave – Čalić je dotad dvaput prisilio Morovića na brojanje, Splićanin njega jednom! Čalić je morao na šivanje, a puno mlađi i neiskusniji Splićanin Morović kaznio je i Čalićev trenutak opuštanja u drugoj rundi i plasirao mu direkt za brojanje. Iskusni Puljanin nakon meča morao je na šivanje i na daleki put u kanadski Montreal gdje će sparingirati svjetskom prvaku Arturu Beterbievu. 

63 kg: Sara Beram u žestokoj borbi i čudesnom preokretu u trećoj rundi pobijedila je Talijanku Alessiju Mesiano, bivšu svjetsku prvakinju, unatoč tome što je imala naizgled nedostižni zaostatak zbog javne opomene u drugoj rundi. Sara je u trećoj rundi upalila turbo pogon i izvukla pobjedu nad klasnom protivnicom, a već u polufinalu svladala je još jednu vrhunsku reprezentativku Italije Assuntu Canforu, osvajačicu bronce na EP-u! To je peta pobjeda zaredom Sare Beram protiv renomiranih suparnica u samo tri tjedna (tri na Zagreb Boxing Queenu i dvije na Zagreb Grand Prixu!).

86 kg: Beskompromisni Torcidin nokauter Ivan Rajčić izgubio je prekidom od klasnog Engleza Teagna Stotta. Naš Rajčić bez respekta je napao i dobio prvu rundu kada je svojim razornim krošeima natjerao engleskog reprezentativca na povlačenje. U drugoj rundi Englez je demonstrirao klasu, pronašao slabe Rajčićeve točke i plasirao mu serije za prekid. Boksači Torcide, dvostruki ekipni prvaci Hrvatske, debitirali su na ZAGREB GRAND PRIXU i mogu biti ponosni na mečeve u jakoj međunarodnoj konkurenciji – osvojili su dva srebra (Morović, Rajčić) i tri brončane medalje (Vukasović, Perković i Malenica)!

Zlata su još u odličnim finalima, mečevima za svako europsko prvenstvo, osvojili: Španjolac Enrique Kakulov (63,5 kg), Moldavac Alexandru Paraschiv (67 kg), Belgijac Mohamed Rachem (71 kg) i Ukrajinac Viacheslav Bzyhadenco (75 kg)!

U subotu je novo zlato osvojila olimpijka i europsko srebro i bronca na EP-u U-22 Nikolina Ćaćić (57 kg)!

Svi pobjednici osvojili su i novčane nagrade od 500 eura, srebrni po 250 eura, a brončani po 125 eura!

Čestitke svim sudionicima iz 15 zemalja na vrhunskim borbama četiri dana i na odličnoj organizaciji kao pravoj uvertiri za IBA Champion’s Night !

Uskoro slijedi još veći spektakl u Zagrebu – IBA CHAMPIONS’ NIGHT 13. siječnja 2024. na kojem nastupaju najbolji od najboljih, olimpijski i svjetski prvaci u borbama za IBA titulu prvaka svijeta i titule prvaka Europe, Amerike, Azije i Afrike!

Među njima ponovo će se boriti glavni hrvatski aduti na koje moramo biti ponosni: Gabrijel Veočić, Luka Pratljačić i Marko Milun!

REZULTATI FINALA 5. ZAGREB GRAND PRIXA (subota, 9. XII. 2023.)

(-63 kg, žene): Sara Beram (HRV) – Alessia Messiano (ITA) 2-0 (4:1 WP)

(+92 kg): Luka Pratljačić (HRV) – Marko Milun (HRV) 2-0 (KO/TKO R3)

(-92 kg): Marko Čalić (HRV) – Jan Morović (HRV) 2-0 (4-0 WP)

(-86 kg): Stott Teagn (ENG) – Ivan Rajčić (HRV) 2-0 (TKO R2)

(-80 kg): Gabrijel Veočić (CRO) – Dmytro Rybalko (UKR) 2-0 (5:0 WP)

(-75 kg): Viacheslav Byzhadenco (UKR) – Dejan Leburić (SLO) 2-0 (5:0 WP)

(-71 kg): Mohamed Rachem (BEL) def. Igor Rogić (SRB) 2-0 (5:0 WP)

(-67 kg): Alexandru Paraschiv (MDA) – Rumen Rumenov (BUL) 2-0 (4:1 WP)

(-63,5 kg): Enrique Kakulov (ESP) – Salvador Flores Luque (ESP) 2-0 (4:1 WP)

(-57 kg žene): Nikolina Ćaćić (HRV) – Lidija Tišlar (HRV) 2-0 (5:0 WP)

Na početku prekrasne završne večeri predsjednik HBS-a Bono Bošnjak uručio je zahvalnice podupirateljima ZAGREB GRAND PRIXA i hrvatskog boksa:

Darku Vučiću (načelnik sektora za razvoj i natjecanja Uprave za sport Ministarska turizma i sporta);, Milanu Čoliću (voditelj Odjela za sport Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade); Suzani Šop (glavna tajnica Saveza sportova Grada Zagreba); Marijanu Kustiću (predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza); IBA tehničkom delegatu Viorelu Simi, te boksačkim legendama Robertu Cammarelleu i Željku Mavroviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 13:16