StoryEditor
Borilački sportoviglavni tajnik Deak

Krenuli treninzi u TK Marjan: ‘Lako je održavati kondiciju, trčati i trenirati kući preko aplikacije, ali osjećaj za mečeve lako se izgubi‘

Piše Vedran Babić
27. travnja 2020. - 11:58
Taekwondo reprezentativci iz kluba Marjan, Toni Kanaet, Lovre Brečić i Piero Marić trenirali su s trenerima Veljkom Laurom i Martinom Erdeljcem u prostoru Olimpijskog centra na Gripama prvi put nakon 14. ožujka.Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Oko 3000 vrhunskih sportaša i sportašica u Hrvatskoj danas se vraća u dvorane, bazene i na igrališta, nakon što je Vlada Republike Hrvatske potvrdila da će u prvoj fazi popuštanja mjera zaštite od koronavirusa biti dozvoljeno treniranje sportašima prve i druge kategorije te seniorskih momčadi u najvišem stupnju natjecanja. 

Među njima su i najjače snage splitskog Taekwondo kluba Marjan koji već ima dvoje sigurnih olimpijaca za Tokio 2021., Tonija Kanaeta i Mateu Jelić.

- Treninge smo organizirali sukladno uputama Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radit ćemo u tri manje grupe po dva-tri sportaša, s tim da će u svakoj grupi biti po jedan trener. Taj trener vodit će samo tu jednu, istu grupu, kako ne bi dolazio u kontakt s drugima – rekao nam je glavni tajnik Marjana Sandro Deak i dodao tko će se od njihovih aduta prvi vratiti treninzima.

- Riječ je o olimpijcima i osvajačima svjetskih i europskih medalja. Matea Jelić, Toni Kanaet, Lovre Brečić, Ivan Šapina, Nikita Glasnović, Bruna Vuletić, Piero Marić... S njima će raditi četvorica trenera. Jedan će uvijek biti s istom grupom. Postepeno će se uključivati mlađe seniorke Paula Antunović, Lucija Domić i Klara Kovač, a nadamo se da će se u nekoj od idućih faza popuštanja mjera uključiti i treća kategorija jer tu imamo dosta perspektivnih natjecateljica koje su ove sezone trebale ići na svjetsko juniorsko prvenstvo.

U kojoj ćete dvorani raditi, u Olimpijskom centru na Gripama?

- Imamo dvorane na deset lokacija u gradu, ali krećemo na Gripama, da. Bit će nam lakše zbog čistačice, odnosno da dezinfekciju moramo raditi samo u jednoj dvorani. Za sada smo na Gripama, a za dalje ćemo vidjeti.

Jedni u dvorani, drugi u teretani 

Dvorana i oprema dezinficirat će se nakon svakog treninga?

- Tako je. Nema upotrebe svlačionica ni sanitarnih čvorova pa se dezinfekciju može odraditi nakon svakog tima. Kao klub imamo dovoljno opreme da može svaki tim raditi sa svojom opremom. Neće biti problema.

Hoće li vremenski razmaci između treninga biti veći kako timovi ne bi dolazili u kontakt?

- Svakako neće doći u kontakt jer se naš centar na Gripama prostire na 800 kvadrata. Dok su jedni u dvorani, drugi se mogu zagrijavati u teretani i obratno. Imamo takve uvjete da neće doći do preklapanja.

Kako se u kontaktnom sportu pridržavati mjere držanja distance od pet metara?

- Sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo borilački sportovi ne moraju se pridržavati udaljenosti od pet metara, ali se zato preporučuje da jedan trener ne radi s više sportaša. Kod nas će jedan trener raditi s maksimalno troje sportaša. Nećemo miješati grupe.

Može li se i u takvim okolnostima i u takvoj, manjoj grupi, odraditi kvalitetan trening?

- Može. Sparirat će recimo Brečić i Kanaet, Vuletić i Glasnović... Važno je da svi osjete i malo borbe, a ne samo trening s fokuserom.

‘Najesen ćemo iznova animirati djecu’

Kako su Matea, Toni i ostali primili vijest o ublažavanju mjera i povratku u dvoranu?

- Jedva su dočekali! Lako je održavati kondiciju, trčati i trenirati kući preko aplikacije s trenerima, ali osjećaj za borbu lako se izgubi. Specifičan je to sport. Kako Stipanoviću fali brod, a Sinkovićima čamac, tako i našim sportašima fali sparing. Ali siguran sam da će brzo vratiti taj osjećaj.

Uostalom, ističe Deak, natjecanja nema na vidiku.

- Sva su natjecanja otkazana ili odgođena do daljnjega. Svi smo mi u pojedinačnim sportovima u problemu jer svi turniri okupljaju sudionike iz velikog broja država.

Hoće li i kakav trag kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa ostaviti na poslovanje i funkcioniranje Marjana, ponosa splitskog i hrvatskog sporta, tek ćemo vidjeti.

- Ne znamo koliko će još ovakva situacija potrajati i kakve će biti sljedeće mjere. Mogli bismo znati tek za pet-šest mjeseci – smatra Deak, svjestan realne opasnosti da klub ostane bez dijela najmlađih članova, osnovnoškolske djece.

- Trudimo se „online” treninzima preko našeg YouTube kanala i aplikacija održati članstvo, ali ako će djeca još mjesecima biti bez sporta, zaboravit će ne samo na Marjan i taekwondo, nego i na sve druge sportove. Najesen ćemo svi morati odrađivati nove upise i animirati djecu iznova. I prije ove krize Hrvatska je u osnovnoškolskom uzrastu bila peta u Europi po broju pretile djece. Nužno je zadržati djecu u sportu.

Marjan se prijavio SDUŠ-u za mjere potpore sportskim klubovima i njihovim djelatnicima, što je pomoć koja će svakako dobro doći u ova teška vremena.

- Prijavili smo maksimalan broj od deset ljudi. Podržavamo te mjere jer i sport ima radna mjesta. To je ustvari pomoć zaposlenicima i radnicima. Drago nam je da je netko prepoznao koliko je sport dao zemlji i da je on najbolji promotor Hrvatske u svijetu. Logično je da se spase ljudi koji rade sa sportašima u Hrvatskoj – zaključuje Sandro Deak.

#TAEKWONDO KLUB MARJAN#SANDRO DEAK

Izdvojeno

2. svibnja 2020. - 15:27