StoryEditorOCM
SplitUNOSAN BIZNIS

Za što se koriste lijekovi koje je ‘dilala‘ splitska doktorica, koliko koštaju i zašto su traženi na ‘crnom tržištu‘?

Piše Ivica Marković
12. rujna 2023. - 17:51

Splitsku 47-godišnju liječnicu policija je privela zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je izdavala posebne i ograničene liječničke recepte ispisavši ih ukupno 165 na ime više osoba bez njihova znanja, dopuštenja i potrebe za primjenom tih lijekova.

Splitska policija sinoć pritvorila liječnicu: tereti je se za teška kaznena djela, izvarala i kolege i brojne pacijente

Ispisivala je recepte za lijek Somatropin (hormon rasta), te za narkotik Oksikodon, koji se, naravno, mogu nabaviti u ljekarnama.

Kako doznajemo, cijena Oksikodona varira i ovisi o gramaži (snazi) samog lijeka. Tako "najslabiji" Oksikodon košta 14 eura, dok je "najjači" 84 eura.

Kada je u pitanju Somatropin, valja istaknuti da je to njegovo generičko ime, dok mu je tvorničko ime Norditropin. Kao i Oksikodon, i ovaj lijek ima različitu gramažu i cijenu, pa tako Somatropin od 10 miligrama košta 245 eura, dok onaj od 15 miligrama košta 417 eura.

Naravno, ovo su službene cijene, a kolike su cijene ovih proizvoda na "crnom tržištu" nismo uspjeli saznati, jer baš i nije uobičajeno da se ovakvim prozvodima "dila" na ulici.

Šokantni detalji o pritvorenoj splitskoj liječnici: ‘dilala‘ je zamjenu za heroin, bila konfliktna, a radila i s djecom

Podsjetimo, oksikodon, je narkotik koji se u tabletama upotrebljava za liječenje boli. Naime, on je zamjena za heroin, koji je derivat morfija i njega može uzimati netko tko i nije narkoman, već pokušava izliječiti bol. Međutim, nakon nekoliko mjeseci uzimanja Oksikodona, osoba može postati ovisna.

Somatropin (hormon rasta) je lijek koji se u sportu na "crnom tržištu" upotrebljava kao doping.

Lijekove koji spadaju u skupinu narkotika ne može u ljekarnama predignuti osoba kojoj je prepisan, jer ga takva osoba mora uzimati uz strogu kontrolu liječnika ili u krajnjem slučaju medicinske sestre.

Zbog toga medicinska sestra ili liječnik/ca odlaze u ljekarnu, predižu lijek (narkotik) i pozivaju osobu kojoj se lijek mora dati da dođe uzeti (popiti) dnevnu dozu lijeka u ambulantu. Tek se rijetkim pacijentima, u koje liječnici imaju povjerenja, može dati lijek za dva-tri dana.

Na ovaj način liječnica je mogla neovlašteno manipulirati i davati lijekove onome kome je ona željela, te je mogla ostvariti i imovinsku korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:50