stdClass Object ( [id] => 1262664 [title] => Vila Dalmacija bit će dostupna samo eliti, Grad je digao cijene najma! Bit će veselo kad se šetnica otvori za građane [alias] => vila-dalmacija-bit-ce-dostupna-samo-eliti-grad-je-digao-cijene-najma-bit-ce-veselo-kad-se-setnica-otvori-za-gradane [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vila Dalmacija nacionalizirana je 1947. godine. Zid koji se nalazi na pomorskom dobru kod plaže Kaštelet nadživio je Berlinski zid čije rušenje je simbolički završilo epohu komunizma u Europi.

Akciju da se sruši taj zid od betonskih bloketa i uspostavi šetnica južnom stranom Marjana od Zvončaca do Kašjuna pokrenula je Inicijativa za Marjan još u prosincu 2011. godine.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Ovih dana rušenje zida koji blokira prolaz tim dijelom obale postalo je ponovno aktualno, gradska vlast obećava njegovo uklanjanje, a političke opcije se prepucavaju tko je bio prvi u prijedlogu da se sruši barijera na tom dijelu marjanske obale.

S obzirom na to da se dogradonačelnik Bojan Ivošević već ranije pozivao na Kodeks za Marjan (kojeg je donijelo Društvo Marjan 2013.) u vezi ugostiteljskih objekata koje se namjerava postaviti po nasutim marjanskim plažama - iako Kodeks ne propisuje da se na poneke plaže postavi više od jednog objekta, a pogotovo štekate - upitali smo ga hoće li se i u ovom slučaju pozivati na Kodeks.

Naime, u točki 18. Kodeks za Marjan kaže: "Zahtijevamo da se izvrši analiza stanja i odredi buduća namjena i korištenje kompleksa Vile Dalmacija, poštujući odredbe Zakona o zaštiti prirode. Širi prostor, posebno obalni, otvoriti za javnost uz uklanjanje zida na Kašteletu i uređenje pješačke staze do Kašjuna".

---

image

 

 

Tom DubraveC/Cropix
---

Dakle, nije samo riječ o rušenju bespravnog zida i pristupu Vili Dalmaciji s obalne strane, nego o otvaranju šireg obalnog prostora za javnost uspostavom dužobalne šetnice s južne strane Marjana i povezivanjem poteza od Zvončaca do Kašjuna, kao i o mogućoj novoj namjeni tog objekta.

Ivošević nas je uputio na pročelnicu za gradsku imovinu Maju Đerek koja je potvrdila kako se razmatra uspostava šetnice, ali i prenamjene Vile Dalmacije.

- Namjera je Grada Splita da se širi obalni prostor otvori za javnost uspostavom dužobalne šetnice s južne strane Marjana i povezivanjem s Kašjunima, a čega je Vila Dalmacija dio, te smo stoga pokrenuli proces uklanjanja zida u istočnom dijelu kompleksa kojim je protuzakonito ograničena upotreba pomorskog dobra, a sve kako bi došlo do otvaranja obalnog dijela za javnost. U svakom slučaju, primjenjivat će se i navedeni Kodeks (koji predviđa i moguću prenamjenu samog objekta Vile Dalmacije) - odgovorila je Đerek.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

No, nešto prije negoli je najavljeno rušenje zida, gradonačelnik Ivica Puljak donio je novi Pravilnik o korištenju dijela kompleksa prostora Vile Dalmacije kojim se visina naknada povisuje za 50 posto.

Ranije ste za korištenje prizemnih prostora "Vile Dalmacije" (glavna sala, terasa u prizemlju, vrt, kuhinja i pomoćni prostori) trebali platiti 25 tisuća kuna računajući PDV, a od sada ćete morati plaćati 5.000 eura s PDV-om (što bi u kunama bilo 37.672 kn).

Do sada ste za korištenje prijemnog salona i terase na katu morali dnevno platiti 15.000 kn (s PDV-om), a sad ćete morati izbrojati 2.500 eura, odnosno 18.836 kn u bivšoj valuti.

Ako želite koristiti prizemni prostor i salon na katu, morate platiti 7.500 eura računajući PDV, a ranije vas je to koštalo 37,5 tisuća kuna, što je poskupljenje od 2.500 eura. Do sada se moglo platiti 25.000 kn po danu za korištenje predsjedničkog apartmana, radnog kabineta i salona za prijem. No, po novom Pravilniku taj užitak će vas koštati 4.375 eura, što je nešto više od tisuću eura skuplje.

---

image
Mario Todorić/Cropix
---

Ako želite besplatno boraviti u Vili Dalmaciji, onda se kandidirajte i pobijedite na izborima. Naime, korištenje dijela kompleksa Vile za protokolarne potrebe bez naknade se i nadalje odobrava za predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Sabora RH, predsjednika i članove Vlade RH te za gradonačelnika Grada Splita.

No, za kulturne, sportske i ostale udruge nije bilo popusta, korištenje Vile Dalmacije im je novim Pravilnikom također poskupilo. Nekomercijalnom sektoru je najam krešio za nešto više od 500 eura po danu pa sada iznosi 2.000 eura plus PDV.

Dodajmo da su i cijene agencijskog čišćenja koje se posebno plaćaju porasle za nešto više od sto eura po danu.

Upitali smo Bojana Ivoševića kako tumači da je gradonačelnik donio novi Pravilnik o davanju na korištenje kompleksa "Vila Dalmacija" po kojem je korištenje otprilike 50 posto skuplje od dosadašnjeg, čime se zadržava elitni (uglavnom turistički), a ne javni status te lokacije.

- Tema Vile Dalmacije tek će u budućnosti biti tema na repertoaru, pogotovo obnova i svrha derutnih objekata unutar nje. Reviziju cjenika za trenutne svrhe pozdravljam. S financijama treba odgovorno, pogotovo kad pogledate projekcije koliko će koštati sanacija na području Bambine glavice ili ceste kod Instituta - smatra Ivošević.

---

image
Mario Todorić/Cropix
---

Ukratko, nije poznato kad će se otvoriti šetnica za javnost, ali s novim poskupljenjem Vila Dalmacija zadržat će do daljnjega elitni status. Međutim, pročelnica Maja Đerek ne smatra da će zbog novih poskupljenja čitav kompleks biti ekskluzivan.

- Moram Vas podsjetiti kako se kompleks Vile Dalmacija ne sastoji samo od glavne vile, na dio koje se odnosi Pravilnik o korištenju i novim cijenama, nego i od vila 1, 2,3 i 4, pomoćnih objekata te ostatka glavne vile koji nije u komercijalnom režimu. Također Vas moram podsjetiti kako je predviđeno da glavna vila mora ostati slobodna za rezidencijalne svrhe 28 dana godišnje - napominje pročelnica Đerek.

Do sada su postojale različite ideje što bi se moglo učiniti s Vilom Dalmacijom. Kodeks za Marjan spominje analizu koja bi prethodila prenamjeni Vile Dalmacije. Projekt kojeg je Krešimir Budiša bivši savjetnik Andre Krstulovića Opare radio za Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom Marjan planirao je u Vili Dalmaciji galeriju Vaska Lipovca.

Umjetnica Duška Boban predlagala je da taj objekt bude rezidencija za umjetnike koji će biti otvoren građanima kroz izložbe i koncerte. Da li se sad namjerava napraviti nešto četvrto: otvoriti javni pristup na plažu k Vili Dalmaciji, a povećati cijene za iznajmljivanje tog objekta?

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

- Zasad ide uklanjanje neleglanog, a tema cijelog tog područja tek će naknadno bit raspravljena jer ima više ideja koje su i primjerene i u javnom interesu. Nekoliko je objekata na navedenoj lokaciji - kaže Ivošević.

Što se tiče uklanjanja nelegalnog, Đerek nam je potvrdila kako pomoćne objekte "Staklenik" i "Baraka" koriste udruge BATT i Ronilačko ekološki klub HVIDRA, s kojima su za vrijeme bivše gradske vlasti potpisani ugovori o privremenom korištenju, bez javnog natječaja i za nula kuna, ugovori su istekli te su isti sada u statusu bespravnih korisnika.

- Bespravnim korisnicima su poslani zahtjevi za predaju u posjed i vraćanje objekata u posjed Gradu Splitu, a ukoliko to ne učine u ostavljenom roku, pokrenut će se postupak iseljenja, stupanja u posjed te zaduživanje bespravnih korisnika u tržišnom iznosu cijene zakupa do dana iseljenja.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Konačno, a budući je veći dio kompleksa Vile Dalmacija u zapuštenom stanju, u gradskoj upravi donijet će se prijedlog i plan upravljanja kompleksom Vile Dalmacija, a sve kako bi se stavio u funkciju i obnovio cijeli kompleks, poštujući sve zakonske propise te imajući u vidu i predmetni Kodeks - naglašava Đerek.

Ukratko, u ovom trenutku ne postoji razrađen plan za budućnost kompleksa Vile Dalmacije. Mogućnost prenamjene se oprezno najavljuje, uglavnom po pitanju derutnih objekata, dok se za područje čitavog kompleksa kaže da će ta tema biti naknadno raspravljena.

Hoće li eventualnoj prenamjeni tog područja prethoditi rušenje zida na obali i nekakav suživot elitnog turizama i javnosti koja će šetati i kupati se u kompleksu Vile Dalmacije, ostaje za vidjeti. Također, uspostava dužobalne šetnice je zasebna tema.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Naime, kako se pisalo, na zapadnom dijelu prema Sturinama nad liticom iznad mora se ispriječila jedna bespravna kuća za koju je 2014. predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić izjavio da sasvim sigurno ulazi u prostor pomorskog dobra.

Alternativna ideja šetnice koja bi se izgradila u moru podno tih lijepih stijena je upitna zbog poštovanja zaštite prirode i kulturno povijesne cjeline. Svojedobno je 2011. Društvo arhitekata dalo podršku ideji uspostave šetnice, ali dalje od toga se nije otišlo. Dakle, postoji načelna podrška dužobalnoj šetnici, ali scenarij po kojem bi se izvela još nije osmišljen.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI PRAVILNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVI PRAVILNIK 2 0 8392 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-06 15:19:53 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-07 07:15:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-07 07:15:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1793 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vila Dalmacija bit će dostupna samo eliti, Grad je digao cijene najma! Bit će veselo kad se šetnica otvori za građane [metakey] => Vila Dalmacija, maja đerek, Bojan Ivošević, kompleks, povećanje najma, šetnica, Kodeks za Marjan, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/06\/21636820.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268490.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268491.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268492.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268493.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268494.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268495.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24268496.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24267714.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24267721.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/21473810.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/13671902.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/1757770.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom DubraveC\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Objekt koji je na kori\u0161tenje dobila Udruga Batt<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1189","hd_21636820_1920.jpg":"1920x1080","k_21636820_1280.jpg":"1280x1280","k_21636820_1024.jpg":"1024x1024","k_21636820_640.jpg":"640x640","k_21636820_480.jpg":"480x480","k_21636820_340.jpg":"340x340","k_21636820_220.jpg":"220x220","o_21636820_1280.jpg":"1280x792","o_21636820_1024.jpg":"1024x634","o_21636820_640.jpg":"640x396","o_21636820_480.jpg":"480x297","o_21636820_340.jpg":"340x210","o_21636820_220.jpg":"220x136","h_21636820_1280.jpg":"1280x854","h_21636820_1024.jpg":"1024x683","h_21636820_640.jpg":"640x427","h_21636820_480.jpg":"480x320","h_21636820_340.jpg":"340x227","h_21636820_220.jpg":"220x147","pp_21636820_1280.jpg":"1280x1628","pp_21636820_1024.jpg":"1024x1303","pp_21636820_640.jpg":"640x814","pp_21636820_480.jpg":"480x611","pp_21636820_340.jpg":"340x432","pp_21636820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24268490_1920.jpg":"1920x1080","k_24268490_1280.jpg":"1280x1280","k_24268490_1024.jpg":"1024x1024","k_24268490_640.jpg":"640x640","k_24268490_480.jpg":"480x480","k_24268490_340.jpg":"340x340","k_24268490_220.jpg":"220x220","o_24268490_1280.jpg":"1280x850","o_24268490_1024.jpg":"1024x680","o_24268490_640.jpg":"640x425","o_24268490_480.jpg":"480x319","o_24268490_340.jpg":"340x225","o_24268490_220.jpg":"220x146","h_24268490_1280.jpg":"1280x854","h_24268490_1024.jpg":"1024x683","h_24268490_640.jpg":"640x427","h_24268490_480.jpg":"480x320","h_24268490_340.jpg":"340x227","h_24268490_220.jpg":"220x147","pp_24268490_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268490_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268490_640.jpg":"640x814","pp_24268490_480.jpg":"480x611","pp_24268490_340.jpg":"340x432","pp_24268490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_24268491_1920.jpg":"1920x1080","k_24268491_1280.jpg":"1280x1280","k_24268491_1024.jpg":"1024x1024","k_24268491_640.jpg":"640x640","k_24268491_480.jpg":"480x480","k_24268491_340.jpg":"340x340","k_24268491_220.jpg":"220x220","o_24268491_1280.jpg":"1280x818","o_24268491_1024.jpg":"1024x654","o_24268491_640.jpg":"640x409","o_24268491_480.jpg":"480x307","o_24268491_340.jpg":"340x217","o_24268491_220.jpg":"220x140","h_24268491_1280.jpg":"1280x854","h_24268491_1024.jpg":"1024x683","h_24268491_640.jpg":"640x427","h_24268491_480.jpg":"480x320","h_24268491_340.jpg":"340x227","h_24268491_220.jpg":"220x147","pp_24268491_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268491_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268491_640.jpg":"640x814","pp_24268491_480.jpg":"480x611","pp_24268491_340.jpg":"340x432","pp_24268491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24268492_1920.jpg":"1920x1080","k_24268492_1280.jpg":"1280x1280","k_24268492_1024.jpg":"1024x1024","k_24268492_640.jpg":"640x640","k_24268492_480.jpg":"480x480","k_24268492_340.jpg":"340x340","k_24268492_220.jpg":"220x220","o_24268492_1280.jpg":"1280x850","o_24268492_1024.jpg":"1024x680","o_24268492_640.jpg":"640x425","o_24268492_480.jpg":"480x319","o_24268492_340.jpg":"340x225","o_24268492_220.jpg":"220x146","h_24268492_1280.jpg":"1280x854","h_24268492_1024.jpg":"1024x683","h_24268492_640.jpg":"640x427","h_24268492_480.jpg":"480x320","h_24268492_340.jpg":"340x227","h_24268492_220.jpg":"220x147","pp_24268492_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268492_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268492_640.jpg":"640x814","pp_24268492_480.jpg":"480x611","pp_24268492_340.jpg":"340x432","pp_24268492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24268493_1920.jpg":"1920x1080","k_24268493_1280.jpg":"1280x1280","k_24268493_1024.jpg":"1024x1024","k_24268493_640.jpg":"640x640","k_24268493_480.jpg":"480x480","k_24268493_340.jpg":"340x340","k_24268493_220.jpg":"220x220","o_24268493_1280.jpg":"1280x850","o_24268493_1024.jpg":"1024x680","o_24268493_640.jpg":"640x425","o_24268493_480.jpg":"480x319","o_24268493_340.jpg":"340x225","o_24268493_220.jpg":"220x146","h_24268493_1280.jpg":"1280x854","h_24268493_1024.jpg":"1024x683","h_24268493_640.jpg":"640x427","h_24268493_480.jpg":"480x320","h_24268493_340.jpg":"340x227","h_24268493_220.jpg":"220x147","pp_24268493_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268493_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268493_640.jpg":"640x814","pp_24268493_480.jpg":"480x611","pp_24268493_340.jpg":"340x432","pp_24268493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1171","hd_24268494_1920.jpg":"1920x1080","k_24268494_1280.jpg":"1280x1280","k_24268494_1024.jpg":"1024x1024","k_24268494_640.jpg":"640x640","k_24268494_480.jpg":"480x480","k_24268494_340.jpg":"340x340","k_24268494_220.jpg":"220x220","o_24268494_1280.jpg":"1280x780","o_24268494_1024.jpg":"1024x624","o_24268494_640.jpg":"640x390","o_24268494_480.jpg":"480x292","o_24268494_340.jpg":"340x207","o_24268494_220.jpg":"220x134","h_24268494_1280.jpg":"1280x854","h_24268494_1024.jpg":"1024x683","h_24268494_640.jpg":"640x427","h_24268494_480.jpg":"480x320","h_24268494_340.jpg":"340x227","h_24268494_220.jpg":"220x147","pp_24268494_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268494_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268494_640.jpg":"640x814","pp_24268494_480.jpg":"480x611","pp_24268494_340.jpg":"340x432","pp_24268494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_24268495_1920.jpg":"1920x1080","k_24268495_1280.jpg":"1280x1280","k_24268495_1024.jpg":"1024x1024","k_24268495_640.jpg":"640x640","k_24268495_480.jpg":"480x480","k_24268495_340.jpg":"340x340","k_24268495_220.jpg":"220x220","o_24268495_1280.jpg":"1280x834","o_24268495_1024.jpg":"1024x667","o_24268495_640.jpg":"640x417","o_24268495_480.jpg":"480x313","o_24268495_340.jpg":"340x221","o_24268495_220.jpg":"220x143","h_24268495_1280.jpg":"1280x854","h_24268495_1024.jpg":"1024x683","h_24268495_640.jpg":"640x427","h_24268495_480.jpg":"480x320","h_24268495_340.jpg":"340x227","h_24268495_220.jpg":"220x147","pp_24268495_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268495_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268495_640.jpg":"640x814","pp_24268495_480.jpg":"480x611","pp_24268495_340.jpg":"340x432","pp_24268495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_24268496_1920.jpg":"1920x1080","k_24268496_1280.jpg":"1280x1280","k_24268496_1024.jpg":"1024x1024","k_24268496_640.jpg":"640x640","k_24268496_480.jpg":"480x480","k_24268496_340.jpg":"340x340","k_24268496_220.jpg":"220x220","o_24268496_1280.jpg":"1280x830","o_24268496_1024.jpg":"1024x664","o_24268496_640.jpg":"640x415","o_24268496_480.jpg":"480x311","o_24268496_340.jpg":"340x220","o_24268496_220.jpg":"220x142","h_24268496_1280.jpg":"1280x854","h_24268496_1024.jpg":"1024x683","h_24268496_640.jpg":"640x427","h_24268496_480.jpg":"480x320","h_24268496_340.jpg":"340x227","h_24268496_220.jpg":"220x147","pp_24268496_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268496_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268496_640.jpg":"640x814","pp_24268496_480.jpg":"480x611","pp_24268496_340.jpg":"340x432","pp_24268496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_24267714_1920.jpg":"1920x1080","k_24267714_1280.jpg":"1280x1280","k_24267714_1024.jpg":"1024x1024","k_24267714_640.jpg":"640x640","k_24267714_480.jpg":"480x480","k_24267714_340.jpg":"340x340","k_24267714_220.jpg":"220x220","o_24267714_1280.jpg":"1280x878","o_24267714_1024.jpg":"1024x702","o_24267714_640.jpg":"640x439","o_24267714_480.jpg":"480x329","o_24267714_340.jpg":"340x233","o_24267714_220.jpg":"220x150","h_24267714_1280.jpg":"1280x854","h_24267714_1024.jpg":"1024x683","h_24267714_640.jpg":"640x427","h_24267714_480.jpg":"480x320","h_24267714_340.jpg":"340x227","h_24267714_220.jpg":"220x147","pp_24267714_1280.jpg":"1280x1628","pp_24267714_1024.jpg":"1024x1303","pp_24267714_640.jpg":"640x814","pp_24267714_480.jpg":"480x611","pp_24267714_340.jpg":"340x432","pp_24267714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_24267721_1920.jpg":"1920x1080","k_24267721_1280.jpg":"1280x1280","k_24267721_1024.jpg":"1024x1024","k_24267721_640.jpg":"640x640","k_24267721_480.jpg":"480x480","k_24267721_340.jpg":"340x340","k_24267721_220.jpg":"220x220","o_24267721_1280.jpg":"1280x814","o_24267721_1024.jpg":"1024x651","o_24267721_640.jpg":"640x407","o_24267721_480.jpg":"480x305","o_24267721_340.jpg":"340x216","o_24267721_220.jpg":"220x140","h_24267721_1280.jpg":"1280x854","h_24267721_1024.jpg":"1024x683","h_24267721_640.jpg":"640x427","h_24267721_480.jpg":"480x320","h_24267721_340.jpg":"340x227","h_24267721_220.jpg":"220x147","pp_24267721_1280.jpg":"1280x1628","pp_24267721_1024.jpg":"1024x1303","pp_24267721_640.jpg":"640x814","pp_24267721_480.jpg":"480x611","pp_24267721_340.jpg":"340x432","pp_24267721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_21473810_1920.jpg":"1920x1080","k_21473810_1280.jpg":"1280x1280","k_21473810_1024.jpg":"1024x1024","k_21473810_640.jpg":"640x640","k_21473810_480.jpg":"480x480","k_21473810_340.jpg":"340x340","k_21473810_220.jpg":"220x220","o_21473810_1280.jpg":"1280x854","o_21473810_1024.jpg":"1024x683","o_21473810_640.jpg":"640x427","o_21473810_480.jpg":"480x320","o_21473810_340.jpg":"340x226","o_21473810_220.jpg":"220x146","h_21473810_1280.jpg":"1280x854","h_21473810_1024.jpg":"1024x683","h_21473810_640.jpg":"640x427","h_21473810_480.jpg":"480x320","h_21473810_340.jpg":"340x227","h_21473810_220.jpg":"220x147","pp_21473810_1280.jpg":"1280x1628","pp_21473810_1024.jpg":"1024x1303","pp_21473810_640.jpg":"640x814","pp_21473810_480.jpg":"480x611","pp_21473810_340.jpg":"340x432","pp_21473810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_13671902_1920.jpg":"1920x1080","k_13671902_1280.jpg":"1280x1280","k_13671902_1024.jpg":"1024x1024","k_13671902_640.jpg":"640x640","k_13671902_480.jpg":"480x480","k_13671902_340.jpg":"340x340","k_13671902_220.jpg":"220x220","o_13671902_1280.jpg":"1280x850","o_13671902_1024.jpg":"1024x680","o_13671902_640.jpg":"640x425","o_13671902_480.jpg":"480x318","o_13671902_340.jpg":"340x225","o_13671902_220.jpg":"220x146","h_13671902_1280.jpg":"1280x854","h_13671902_1024.jpg":"1024x683","h_13671902_640.jpg":"640x427","h_13671902_480.jpg":"480x320","h_13671902_340.jpg":"340x227","h_13671902_220.jpg":"220x147","pp_13671902_1280.jpg":"1280x1628","pp_13671902_1024.jpg":"1024x1303","pp_13671902_640.jpg":"640x814","pp_13671902_480.jpg":"480x611","pp_13671902_340.jpg":"340x432","pp_13671902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_1757770_1920.jpg":"1920x1080","k_1757770_1280.jpg":"1280x1280","k_1757770_1024.jpg":"1024x1024","k_1757770_640.jpg":"640x640","k_1757770_480.jpg":"480x480","k_1757770_340.jpg":"340x340","k_1757770_220.jpg":"220x220","o_1757770_1280.jpg":"1280x850","o_1757770_1024.jpg":"1024x680","o_1757770_640.jpg":"640x425","o_1757770_480.jpg":"480x318","o_1757770_340.jpg":"340x225","o_1757770_220.jpg":"220x146","h_1757770_1280.jpg":"1280x854","h_1757770_1024.jpg":"1024x683","h_1757770_640.jpg":"640x427","h_1757770_480.jpg":"480x320","h_1757770_340.jpg":"340x227","h_1757770_220.jpg":"220x147","pp_1757770_1280.jpg":"1280x1628","pp_1757770_1024.jpg":"1024x1303","pp_1757770_640.jpg":"640x814","pp_1757770_480.jpg":"480x611","pp_1757770_340.jpg":"340x432","pp_1757770_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7912143 Threads: 3 Questions: 1584435481 Slow queries: 4837141 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112135598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vila-dalmacija-bit-ce-dostupna-samo-eliti-grad-je-digao-cijene-najma-bit-ce-veselo-kad-se-setnica-otvori-za-gradane-1262664 [printLink] => /split/vila-dalmacija-bit-ce-dostupna-samo-eliti-grad-je-digao-cijene-najma-bit-ce-veselo-kad-se-setnica-otvori-za-gradane-1262664?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234945 [name] => vila Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vila-dalmacija [link] => /tag/vila-dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664495 [name] => maja đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 13:53:33 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-derek [link] => /tag/maja-derek ) [2] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 705300 [name] => kompleks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-07 08:16:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kompleks [link] => /tag/kompleks ) [4] => stdClass Object ( [id] => 705301 [name] => povećanje najma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-07 08:16:06 [main_article_id] => 0 [alias] => povecanje-najma [link] => /tag/povecanje-najma ) [5] => stdClass Object ( [id] => 416940 [name] => ŠETNICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => setnica [link] => /tag/setnica ) [6] => stdClass Object ( [id] => 705302 [name] => Kodeks za Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-07 08:16:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kodeks-za-marjan [link] => /tag/kodeks-za-marjan ) [7] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI PRAVILNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vila Dalmacija bit će dostupna samo eliti, Grad je digao cijene najma! Bit će veselo kad se šetnica otvori za građane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/21636820.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/21636820.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268490.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268491.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268492.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268493.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268494.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268495.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24268496.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24267714.jpg [title] =>

 

 

Tom DubraveC/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24267721.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/21473810.jpg [title] =>

Objekt koji je na korištenje dobila Udruga Batt

Joško Ponoš/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/13671902.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/1757770.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vila Dalmacija nacionalizirana je 1947. godine. Zid koji se nalazi na pomorskom dobru kod plaže Kaštelet nadživio je Berlinski zid čije rušenje je simbolički završilo epohu komunizma u Europi.

Akciju da se sruši taj zid od betonskih bloketa i uspostavi šetnica južnom stranom Marjana od Zvončaca do Kašjuna pokrenula je Inicijativa za Marjan još u prosincu 2011. godine.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Ovih dana rušenje zida koji blokira prolaz tim dijelom obale postalo je ponovno aktualno, gradska vlast obećava njegovo uklanjanje, a političke opcije se prepucavaju tko je bio prvi u prijedlogu da se sruši barijera na tom dijelu marjanske obale.

S obzirom na to da se dogradonačelnik Bojan Ivošević već ranije pozivao na Kodeks za Marjan (kojeg je donijelo Društvo Marjan 2013.) u vezi ugostiteljskih objekata koje se namjerava postaviti po nasutim marjanskim plažama - iako Kodeks ne propisuje da se na poneke plaže postavi više od jednog objekta, a pogotovo štekate - upitali smo ga hoće li se i u ovom slučaju pozivati na Kodeks.

Naime, u točki 18. Kodeks za Marjan kaže: "Zahtijevamo da se izvrši analiza stanja i odredi buduća namjena i korištenje kompleksa Vile Dalmacija, poštujući odredbe Zakona o zaštiti prirode. Širi prostor, posebno obalni, otvoriti za javnost uz uklanjanje zida na Kašteletu i uređenje pješačke staze do Kašjuna".

---

image

 

 

Tom DubraveC/Cropix
---

Dakle, nije samo riječ o rušenju bespravnog zida i pristupu Vili Dalmaciji s obalne strane, nego o otvaranju šireg obalnog prostora za javnost uspostavom dužobalne šetnice s južne strane Marjana i povezivanjem poteza od Zvončaca do Kašjuna, kao i o mogućoj novoj namjeni tog objekta.

Ivošević nas je uputio na pročelnicu za gradsku imovinu Maju Đerek koja je potvrdila kako se razmatra uspostava šetnice, ali i prenamjene Vile Dalmacije.

- Namjera je Grada Splita da se širi obalni prostor otvori za javnost uspostavom dužobalne šetnice s južne strane Marjana i povezivanjem s Kašjunima, a čega je Vila Dalmacija dio, te smo stoga pokrenuli proces uklanjanja zida u istočnom dijelu kompleksa kojim je protuzakonito ograničena upotreba pomorskog dobra, a sve kako bi došlo do otvaranja obalnog dijela za javnost. U svakom slučaju, primjenjivat će se i navedeni Kodeks (koji predviđa i moguću prenamjenu samog objekta Vile Dalmacije) - odgovorila je Đerek.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

No, nešto prije negoli je najavljeno rušenje zida, gradonačelnik Ivica Puljak donio je novi Pravilnik o korištenju dijela kompleksa prostora Vile Dalmacije kojim se visina naknada povisuje za 50 posto.

Ranije ste za korištenje prizemnih prostora "Vile Dalmacije" (glavna sala, terasa u prizemlju, vrt, kuhinja i pomoćni prostori) trebali platiti 25 tisuća kuna računajući PDV, a od sada ćete morati plaćati 5.000 eura s PDV-om (što bi u kunama bilo 37.672 kn).

Do sada ste za korištenje prijemnog salona i terase na katu morali dnevno platiti 15.000 kn (s PDV-om), a sad ćete morati izbrojati 2.500 eura, odnosno 18.836 kn u bivšoj valuti.

Ako želite koristiti prizemni prostor i salon na katu, morate platiti 7.500 eura računajući PDV, a ranije vas je to koštalo 37,5 tisuća kuna, što je poskupljenje od 2.500 eura. Do sada se moglo platiti 25.000 kn po danu za korištenje predsjedničkog apartmana, radnog kabineta i salona za prijem. No, po novom Pravilniku taj užitak će vas koštati 4.375 eura, što je nešto više od tisuću eura skuplje.

---

image
Mario Todorić/Cropix
---

Ako želite besplatno boraviti u Vili Dalmaciji, onda se kandidirajte i pobijedite na izborima. Naime, korištenje dijela kompleksa Vile za protokolarne potrebe bez naknade se i nadalje odobrava za predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Sabora RH, predsjednika i članove Vlade RH te za gradonačelnika Grada Splita.

No, za kulturne, sportske i ostale udruge nije bilo popusta, korištenje Vile Dalmacije im je novim Pravilnikom također poskupilo. Nekomercijalnom sektoru je najam krešio za nešto više od 500 eura po danu pa sada iznosi 2.000 eura plus PDV.

Dodajmo da su i cijene agencijskog čišćenja koje se posebno plaćaju porasle za nešto više od sto eura po danu.

Upitali smo Bojana Ivoševića kako tumači da je gradonačelnik donio novi Pravilnik o davanju na korištenje kompleksa "Vila Dalmacija" po kojem je korištenje otprilike 50 posto skuplje od dosadašnjeg, čime se zadržava elitni (uglavnom turistički), a ne javni status te lokacije.

- Tema Vile Dalmacije tek će u budućnosti biti tema na repertoaru, pogotovo obnova i svrha derutnih objekata unutar nje. Reviziju cjenika za trenutne svrhe pozdravljam. S financijama treba odgovorno, pogotovo kad pogledate projekcije koliko će koštati sanacija na području Bambine glavice ili ceste kod Instituta - smatra Ivošević.

---

image
Mario Todorić/Cropix
---

Ukratko, nije poznato kad će se otvoriti šetnica za javnost, ali s novim poskupljenjem Vila Dalmacija zadržat će do daljnjega elitni status. Međutim, pročelnica Maja Đerek ne smatra da će zbog novih poskupljenja čitav kompleks biti ekskluzivan.

- Moram Vas podsjetiti kako se kompleks Vile Dalmacija ne sastoji samo od glavne vile, na dio koje se odnosi Pravilnik o korištenju i novim cijenama, nego i od vila 1, 2,3 i 4, pomoćnih objekata te ostatka glavne vile koji nije u komercijalnom režimu. Također Vas moram podsjetiti kako je predviđeno da glavna vila mora ostati slobodna za rezidencijalne svrhe 28 dana godišnje - napominje pročelnica Đerek.

Do sada su postojale različite ideje što bi se moglo učiniti s Vilom Dalmacijom. Kodeks za Marjan spominje analizu koja bi prethodila prenamjeni Vile Dalmacije. Projekt kojeg je Krešimir Budiša bivši savjetnik Andre Krstulovića Opare radio za Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom Marjan planirao je u Vili Dalmaciji galeriju Vaska Lipovca.

Umjetnica Duška Boban predlagala je da taj objekt bude rezidencija za umjetnike koji će biti otvoren građanima kroz izložbe i koncerte. Da li se sad namjerava napraviti nešto četvrto: otvoriti javni pristup na plažu k Vili Dalmaciji, a povećati cijene za iznajmljivanje tog objekta?

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

- Zasad ide uklanjanje neleglanog, a tema cijelog tog područja tek će naknadno bit raspravljena jer ima više ideja koje su i primjerene i u javnom interesu. Nekoliko je objekata na navedenoj lokaciji - kaže Ivošević.

Što se tiče uklanjanja nelegalnog, Đerek nam je potvrdila kako pomoćne objekte "Staklenik" i "Baraka" koriste udruge BATT i Ronilačko ekološki klub HVIDRA, s kojima su za vrijeme bivše gradske vlasti potpisani ugovori o privremenom korištenju, bez javnog natječaja i za nula kuna, ugovori su istekli te su isti sada u statusu bespravnih korisnika.

- Bespravnim korisnicima su poslani zahtjevi za predaju u posjed i vraćanje objekata u posjed Gradu Splitu, a ukoliko to ne učine u ostavljenom roku, pokrenut će se postupak iseljenja, stupanja u posjed te zaduživanje bespravnih korisnika u tržišnom iznosu cijene zakupa do dana iseljenja.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Konačno, a budući je veći dio kompleksa Vile Dalmacija u zapuštenom stanju, u gradskoj upravi donijet će se prijedlog i plan upravljanja kompleksom Vile Dalmacija, a sve kako bi se stavio u funkciju i obnovio cijeli kompleks, poštujući sve zakonske propise te imajući u vidu i predmetni Kodeks - naglašava Đerek.

Ukratko, u ovom trenutku ne postoji razrađen plan za budućnost kompleksa Vile Dalmacije. Mogućnost prenamjene se oprezno najavljuje, uglavnom po pitanju derutnih objekata, dok se za područje čitavog kompleksa kaže da će ta tema biti naknadno raspravljena.

Hoće li eventualnoj prenamjeni tog područja prethoditi rušenje zida na obali i nekakav suživot elitnog turizama i javnosti koja će šetati i kupati se u kompleksu Vile Dalmacije, ostaje za vidjeti. Također, uspostava dužobalne šetnice je zasebna tema.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Naime, kako se pisalo, na zapadnom dijelu prema Sturinama nad liticom iznad mora se ispriječila jedna bespravna kuća za koju je 2014. predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić izjavio da sasvim sigurno ulazi u prostor pomorskog dobra.

Alternativna ideja šetnice koja bi se izgradila u moru podno tih lijepih stijena je upitna zbog poštovanja zaštite prirode i kulturno povijesne cjeline. Svojedobno je 2011. Društvo arhitekata dalo podršku ideji uspostave šetnice, ali dalje od toga se nije otišlo. Dakle, postoji načelna podrška dužobalnoj šetnici, ali scenarij po kojem bi se izvela još nije osmišljen.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Mario Todorić/Cropix Mario Todorić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom DubraveC/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Mario Todorić/Cropix Mario Todorić/Cropix
Joško Ponoš/Cropix

Objekt koji je na korištenje dobila Udruga Batt

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vila-dalmacija-bit-ce-dostupna-samo-eliti-grad-je-digao-cijene-najma-bit-ce-veselo-kad-se-setnica-otvori-za-gradane-1262664 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7fd62362a9c50027798d169424f4d034ae669afa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vila+Dalmacija+bit+%C4%87e+dostupna+samo+eliti%2C+Grad+je+digao+cijene+najma%21+Bit+%C4%87e+veselo+kad+se+%C5%A1etnica+otvori+za+gra%C4%91ane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvila-dalmacija-bit-ce-dostupna-samo-eliti-grad-je-digao-cijene-najma-bit-ce-veselo-kad-se-setnica-otvori-za-gradane-1262664 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvila-dalmacija-bit-ce-dostupna-samo-eliti-grad-je-digao-cijene-najma-bit-ce-veselo-kad-se-setnica-otvori-za-gradane-1262664 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI PRAVILNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNOVI PRAVILNIK

Vila Dalmacija bit će dostupna samo eliti, Grad je digao cijene najma! Bit će veselo kad se šetnica otvori za građane

Piše Sandi Vidulić
7. veljače 2023. - 08:15

Vila Dalmacija nacionalizirana je 1947. godine. Zid koji se nalazi na pomorskom dobru kod plaže Kaštelet nadživio je Berlinski zid čije rušenje je simbolički završilo epohu komunizma u Europi.

Akciju da se sruši taj zid od betonskih bloketa i uspostavi šetnica južnom stranom Marjana od Zvončaca do Kašjuna pokrenula je Inicijativa za Marjan još u prosincu 2011. godine.

Ovih dana rušenje zida koji blokira prolaz tim dijelom obale postalo je ponovno aktualno, gradska vlast obećava njegovo uklanjanje, a političke opcije se prepucavaju tko je bio prvi u prijedlogu da se sruši barijera na tom dijelu marjanske obale.

S obzirom na to da se dogradonačelnik Bojan Ivošević već ranije pozivao na Kodeks za Marjan (kojeg je donijelo Društvo Marjan 2013.) ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:04