StoryEditorOCM
Splitdruga strana medalje

One su super i korisne, ali ne i stanovnicima ovog splitskog kvarta: Ne smijemo ostaviti otvorene prozore, posvuda su

Piše Ivica Marković
3. lipnja 2023. - 08:51

Evo, objavili smo tekst o Splićaninu opčinjenom pčelama i njihovim uređenim svijetom koji na Turskoj kuli u Splitu, dakle, gotovo pa u centru Grada ima košnice tih vrijednih životinja koje su među najvažnijima za ljude i prirodu.

I svaka čast Splići što uzgaja pčele, te jedinstvene “beštijice” koje služe svijetu i prirodi i bez kojih vrlo vjerojatno ne bi ni svijeta postojalo. I sve je to divno i krasno, ako ne živite na Skalicama, u blizini Turske kule.

Čitatelji našeg portala javili su nam se i poslali nekoliko fotografija i jedan videouradak, ne tako davnog uklanjanja pčela sa stabla koji se nalazi unutar dvora Dječjeg vrtića “Veseli dani”. Na fotografijama se vide rojevi pčela koje su skinuli sa “prijetećeg stabla” unutar dvora dječjeg vrtića.

image

Pčelinjak na Skalicama

Čitatelj

Kako nam kažu, stanovnici okolnih zgrada ne smiju otvoriti prozore, odnosno ne smiju izići iz kuće ostavivši otvorene prozore jer im pčele, u protivnom ulaze u kuću.

U takvim slučajevima, kada je roj pčela ‘prijetio‘ pozivani su vatrogasci koji su prepadnute ljude usmjeravali prema pčelarima koji volonterski uklanjaju pčele s onih pozicija u gradu gdje im nije mjesto.

image

Pčelinjak na Skalicama

Čitatelj

Dolazili bi pčelari sa svojim “dimilicama”, odnosno alatima prilagođenim za uklanjanje pčela. U dimilici se zapali vatra i ona se približi roju pčela, odnosno nadimi se pčelinji roj. I kada pčele osjete vatru, odnosno osjete miris dima, povlače se u sebe, umire se i tada ih pčelar kupi i odvozi na prikladno mjesto.

Naravno, one su mirne samo određeno vrijeme pa ih se mora odmah staviti u neku kutiju ili pčelinjak u kojemu moraju imati zraka i iz kojeg ne smiju imati mogućnost izlaska.

Kako nam kažu iskusni pčelari pčele pamte sve u krugu od tri kilometra, lociraju se u prirodi i zapamte sve koordinate pa se vrlo često vraćaju tamo gdje su već bile.

image
Tom Dubravec/Cropix

I sad, ajme i kuku je onim stanovnicima Skalica čije su koordinate pčele zapamtile.

Pčele nisu opasne kada ih ne dirate i kada ih se ne izaziva, a “urbano pčelarstvo” kakvo je na Turskoj kuli postoji i u mnogim drugim gradovima svijeta. Tako su rojevi pčela znali biti po crkvi Notre Dame ili po zgradi Opere u Beču.

Naravno, ovaj roj pčela koji se pojavljivao u nekoliko navrata na Skalicama nije imao “registraciju” i nije mu pisalo odakle dolazi, a budući da su pčele vrlo pametni kukci koji se izvanredno dobro snalaze u prostoru i vremenu one su mogle doći i iz Kaštela, Mravinaca, Solina..., odnosno nisu morali biti s Turske kule, koja im je najbliža “štacija”.

Bilo kako bilo, stanovnici Skalica mogu se samo nadati kako ovog ljeta neće u njihovim stanovima biti nepozvanih gostiju u vidu “zzzzzzujavica” koje ne bodu ljude, ali izazivaju nelagodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:44