StoryEditorOCM
SplitNIJE NI TO LAKO

Studenti koji žele raditi u Splitu u sezoni od ove godine moraju seliti iz doma: ‘Moramo se sami snaći iza 15. srpnja‘

Piše Božidar Lončar
19. lipnja 2023. - 19:23

Kako smo doznali od dvoijice studenata, iz Studentskog doma "Bruno Bušić" dobili su odgovor kako im se "uskoro bliži vrijeme iseljenja" nakon što su se interesirali mogu li tu ostati i preko ljeta, jer su pronašli sezonski posao u Splitu. 

Kažu nam kako mnogi poput njih imaju posao preko ljeta zbog čega sada već pomalo panično traže stan za razliku od prošle godine kada su zahvaljujući zaposlenju preko student servisa mogli ostati u sobi do 31. kolovoza po nešto skupljoj cijeni. Sada moraju pronaći stan za vrijeme sezone što je lutrija, pogotovo kad se uzme u obzir studentski budžet u odnosu na ono što se nudi.

- Imamo ugovor do 15. srpnja. Smještaj nakon tog datuma imaju isključivo studenti koji imaju kasne ispitne rokove i koji su zaposlenici Studentskog centra. Nakon tog datuma moramo se sami snaći – požalio nam se jedan od studenata koji je želio ostati anoniman.

U prošloj akademskoj godini, studenti su, kažu, mogli ostati u domu od 16. srpnja do 31. kolovoza ako su imali fakultetske obveze i oni koji su imali sezonski posao na radno vrijeme od 40 sati tjedno. 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Studenti zaposleni preko student servisa plaćali su do sada 35 kuna po danu, što mjesečno iznosi 1050 kuna, a to je duplo više od trokrevetne sobe koja košta 490 kuna, a dvokrevetna 630 kuna mjesečno po normalnim, "domskim" cijenama.

Ove godine, prema riječima studenta te opcije - nema.

- Nakon 15. srpnja ostaju samo studenti koji rade kod njih u Studentskom centru Split -  govore nam studenti koji su nam priložili i poruke.

image
Studentski centar Split

Na oglasu za posao Studentskog centra raspisanom 12. svibnja za radno mjesto spremača/ice i recepcionera/erke navedeno je kako će studentima u slučaju zaposlenja biti osiguran besplatan smještaj ako to žele.

Sobe koje napuste studenti će se iznajmiti - cijena dvokrevetne sobe je 70 eura po noćenju, a trokrevetne 90 eura. 

Od 16. srpnja do 1. rujna studenti s poslom morat će se sami snaći, osim ako nisu sretne ruke pa da dobiju gore navedeni posao od Studentskog centra.

Iz Studentskog centra Split su nam potvrdili da je to istina i da se postupa prema odluci Ministarstva obrazovanja - samo zaposlenici Studentskog centra imaju pravo na besplatan smještaj u domu, a za ostale studente pitanje smještaja mora riješiti - poslodavac kod kojeg rade. Cijena smještaja u domu koju bi dogovorili Studentski centar i poslodavac još uvijek nije definirana jer, kažu nam, kako nije bilo upita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:27