stdClass Object ( [id] => 553939 [title] => Studenti splitskog FESB-a osvajaju SAD bespilotnom letjelicom [alias] => studenti-splitskog-fesb-a-osvajaju-sad-bespilotnom-letjelicom [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha na Ericsson Innovations Awardu, za projekt bespilotne letjelice, sedmeročlani Flow Design Team sa splitskog FESB-a ove godine je primljen na renomirano međunarodno natjecanje AUVSI SUAS, koje se nedavno održalo u SAD-u, u američkoj vojnoj bazi Patuxent River blizu Washingtona.

Ni ovaj put nije izostao uspjeh, pa se tako tim vratio s nagradom Dawn Jaeger Tenacity Award, te je bio najbolje plasiran europski tim, ostavivši iza sebe konkurenciju poput rimskog i münchenskog sveučilišta, Harvarda, Penn Statea i Berkeleya.
Splitsko sveučilište predstavljali su Petra Krhač, Mirko Borovac, Matej Šalinović i Vičenco Kosor kao članovi razvojnog tima, te Karlo Bosiljevac, Goran Gašparović i Branko Klarin kao mentori.

Zanimljivo je bilo istražiti, odakle ovoj skupini zanimanje za bespilotne letjelice? Objašnjavaju nam da su svi sadašnji, a i bivši članovi tima imali interes u srodnim poljima – Karlo Bosiljevac i Đani Vrsalović su dugogodišnji zaljubljenici u avijaciju, Matej Šalinović i Vičenco Kosor su vrsni elektroničari, Petra Krhač ima iskustva s kompozitnim materijalima i financijama, Mirko Borovac dobro poznaje komunikacijske sustave. Ericsson Innovations Award natjecanje tako je spojilo sve njihove vještine i znanja, te ih je početkom 2017. okupilo u Flow Design Team, gdje su pod mentorstvom Gorana Gašparovića iz Ericsson Nikole Tesle i profesora Branka Klarina sa FESB-a postigli velik uspjeh, plasiravši se u najboljih 13 od ukupno 960 timova iz cijelog svijeta.

Stvarna situacija

Nakon povratka iz SAD-a razgovarali smo sa članovima Flow Design Teama, koji su još pod dojmom velikog uspjeha.

– Projekt je zapravo započeo kad sam došao profesoru Klarinu i predložio dizajn i proizvodnju prvog prototipa letjelice kao diplomski rad. Budući da je bespilotna letjelica složen sustav, kroz neko vrijeme priključili su mi se kolege, od kojih je svaki donio znanje i iskustvo u svom području. Intenzivno smo radili godinu dana i usavršavali koncept – od dizajna, procesa proizvodnje, elektroničkih sustava, softvera – priča nam 24-godišnji Karlo Bosiljevac, donedavni student FESB-a, a sadašnji asistent u nastavi na matičnom fakultetu.

Na njegove riječi odmah se nadovezao Matej Šalinović, 20-godišnji student elektrotehnike na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Kopilici:

– Najprije smo sami financirali svu opremu i potrebnu literaturu, ali osnovna oprema ubrzo nije više mogla obavljati zadatke koje treba. Najprije su nam pomogli Velum Nautica iz Omiša i njemački Gottinger, zatim su se priključili FESB i Studentski zbor splitskog Sveučilišta. Podupiru nas i mnoge privatne tvrtke – List, Paktor, Rudan inženjering, Ex-Top, Statim, Makarun, Roterm, Elevon tehnologije, DNV GL, ali i Čistoća, Lovrinac i Grad Omiš. Početkom ove godine počeli smo surađivati s Rimac Automobilima, gdje su Petra, Karlo i naš savjetnik Đani Vrsalović izradili letjelice s kojima smo putovali na natjecanje, a odnedavno su naši partneri i Diverto, Hvidra Split, Globtik express agency d.o.o., Zračna luka Split te HEP. Od naših partnera nemamo samo financijsku pomoć, već i savjete što se tiče inženjerskog dijela priče – kazuje nam Matej Šalinović.

Kakvo je bilo samo natjecanje u SAD-u detaljno nam je obrazložio Mirko Borovac, 22-godišnji student treće godine strojarstva.

– Cilj natjecanja bio je izvršiti misiju koja simulira stvarnu situaciju – traganje i spašavanje na terenu zahvaćenom požarom. Na određenom području trebalo je pronaći unesrećenika te mu dostaviti paket prve pomoći, s time da je letjelicu trebalo unaprijed programirati da sama obavi taj zadatak bez intervencije pilota na baznoj stanici. Upravo takve situacije su idealne za primjenu naše letjelice jer može više od dva sata autonomno tražiti objekte ili osobe, a da se na teren ne moraju slati skupi helikopteri, vatrogasna vozila i vatrogasci – objašnjava Mirko Borovac.

Jaka konkurencija

Vičenco Kosor, 21-godišnji student informacijske tehnologije na FESB-u, priča nam da su članovi tima sami uvidjeli da su izradili odličnu bespilotnu letjelicu.

– Budući da smo kroz istraživanje i testiranja vidjeli da imamo letjelicu odličnih tehničkih karakteristika, odlučili smo se prijaviti na AUVSI SUAS da steknemo nova iskustva, znanja, ali i kontakte iz industrije. Samo natjecanje je koncipirano tako da se razvoju letjelice pristupa interdisciplinarno i sistematično, pa smo radili na tehničkoj dokumentaciji, proračunima, testiranjima komponenti i testnim letovima tijekom cijele godine. Nismo imali velika očekivanja budući da je konkurencija bila dosta jaka, a ovo je bila naša prva godina, tako da nas je ugodno iznenadila nagrada – sa zadovoljnim osmijehom će Vičenco Kosor.

Postignutim je zadovoljna i jedina žena iz tima, Petra Krhač, studentica pete godine strojarstva.

– Bili smo jedan od rijetkih timova koji su tamo prvi put, pa nas je ugodno iznenadilo kako su ostali timovi bili pristupačni i susretljivi. Jedni drugima smo bili konkurencija, ali međusobno se posuđivala oprema, alat, punjači… Upravo to nam se i dogodilo kad smo krenuli s letom – letjelica je nakratko izgubila signal pa je morala prisilno sletjeti, pri čemu se polomio kraj krila i oštetili konektori za napajanje autopilota. Tim koji je čekao svoj red posudio je dio koji je trebao, a mi smo u svega sedam minuta popravili sve što je trebalo te poletjeli drugi put, krpajući pritom letjelicu sigurnosnom iglom, epoksi-ljepilom i duct-tapeom. Suci su u čudu gledali što se događa i ugodno su bili iznenađeni pozitivnim stavom ekipe i što ni u jednom trenu nismo odustali, pa smo tako osvojili nagradu Dawn Jaeger Tenacity Award – priča nam Petra Krhač.

Ova sjajna ekipa, nakon što se slegnu dojmovi, planira organizirati druženje za sve partnere projekta, prijatelje, kolege, avio-modelare i sve zaljubljenike u bespilotne letjelice. Tamo će predstaviti VX-3 i pokazati na čemu su radili, te bi, kažu, voljeli da i drugi dođu sa svojim letjelicama. Osim toga, dogovaraju zadnje detalje vezano za sudjelovanje na aero-mitinzima diljem Hrvatske.

Dugoročniji planovi podrazumijevaju nastavak rada na razvoju VECTOR serije, uključivanje mlađih kolega u ovaj i slične projekte, kako bi Aerotehnička udruga Split nastavila s dobrim rezultatima. Budući da postoji tržište za ovakve proizvode, nadaju se da će u skorije vrijeme evoluirati u start-up i početi se ozbiljnije baviti istraživanjem i razvojem tehnologija iz područja bespilotnih letjelica.

Sama izvršava zadatke
Razvoj prve letjelice trajao je skoro godinu dana i uključivao je napredne inženjerske proračune kako bi se došlo do konačnog dizajna. Nakon što su simulacijama provjerili koncept i testirali model u zračnom tunelu na FESB-u, članovi tima proizveli su VX-1, koji je bio upola manji model, čija je zadaća bila dokazati da ono što su predvidjeli može funkcionirati u stvarnosti. Na tome su radili članovi tima – studenti strojarstva, elektrotehnike, računarstva, a savjetima su uvijek rado pomogli stariji članovi i kontakti iz industrije koje su stekli tijekom rada na projektu. Uz njihovu pomoć, kako znanjem i iskustvom, tako i financijski, uspjeli su sami proizvesti letjelicu VX-2 od karbona, raspona krila 2 metra, koju je moguće unaprijed programirati da izvršava određene zadatke.

Suradnja s Rimcem
Članovi Flow Design Teama su na jednom eventu u Splitu Mati Rimcu u razgovoru spomenuli projekt bespilotne letjelice, pa je tražio da mu pošalju materijale kako bi sa svojim inženjerima vidio kako im mogu pomoći. Od tada već više od osam mjeseci blisko surađuju s tvrtkom Rimac Automobili.

Samo se Hrvati sami financiraju
Natjecanje AUVSI SUAS održava se od 2002. u američkoj vojnoj bazi Patuxent River blizu Washington. Timovi koji tamo dolaze su sa najboljih svjetskih sveučilišta – Harvard, Stanford, CalTech, Penn State, Berkeley, München, Rim, te s američkih vojnih učilišta. Tamo su takvi projekti podržavani i financirani tako da praktički nemaju ograničenje budžeta. Članovi splitskog tima se snalaze s onime što imaju, što - kažu - nije nužno loše jer traži od njih da uvijek traže bolje rješenje i s inženjerske, ali i s ekonomske strane.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bolji od harvarda i berkeleya [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-06-30 14:22:16 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-06-30 16:33:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-06-30 14:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8753 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026922.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026919.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026923.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026924.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026936.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026940.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026941.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026944.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026950.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026952.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/27\/Novosti\/10026963.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1200x900"},{"size0":"1600x777"},{"size0":"1438x960"},{"size0":"1080x720"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1600x1200"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4809264 Threads: 4 Questions: 167637171 Slow queries: 72903 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4922181 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/studenti-splitskog-fesb-a-osvajaju-sad-bespilotnom-letjelicom-553939 [printLink] => /split/studenti-splitskog-fesb-a-osvajaju-sad-bespilotnom-letjelicom-553939?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 33407 [name] => FESB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fesb [link] => /tag/fesb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bolji od harvarda i berkeleya [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Studenti splitskog FESB-a osvajaju SAD bespilotnom letjelicom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026922.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026922.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026919.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026923.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026924.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026936.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026940.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026941.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026944.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026950.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026952.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/27/Novosti/10026963.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha na Ericsson Innovations Awardu, za projekt bespilotne letjelice, sedmeročlani Flow Design Team sa splitskog FESB-a ove godine je primljen na renomirano međunarodno natjecanje AUVSI SUAS, koje se nedavno održalo u SAD-u, u američkoj vojnoj bazi Patuxent River blizu Washingtona.

Ni ovaj put nije izostao uspjeh, pa se tako tim vratio s nagradom Dawn Jaeger Tenacity Award, te je bio najbolje plasiran europski tim, ostavivši iza sebe konkurenciju poput rimskog i münchenskog sveučilišta, Harvarda, Penn Statea i Berkeleya.
Splitsko sveučilište predstavljali su Petra Krhač, Mirko Borovac, Matej Šalinović i Vičenco Kosor kao članovi razvojnog tima, te Karlo Bosiljevac, Goran Gašparović i Branko Klarin kao mentori.

Zanimljivo je bilo istražiti, odakle ovoj skupini zanimanje za bespilotne letjelice? Objašnjavaju nam da su svi sadašnji, a i bivši članovi tima imali interes u srodnim poljima – Karlo Bosiljevac i Đani Vrsalović su dugogodišnji zaljubljenici u avijaciju, Matej Šalinović i Vičenco Kosor su vrsni elektroničari, Petra Krhač ima iskustva s kompozitnim materijalima i financijama, Mirko Borovac dobro poznaje komunikacijske sustave. Ericsson Innovations Award natjecanje tako je spojilo sve njihove vještine i znanja, te ih je početkom 2017. okupilo u Flow Design Team, gdje su pod mentorstvom Gorana Gašparovića iz Ericsson Nikole Tesle i profesora Branka Klarina sa FESB-a postigli velik uspjeh, plasiravši se u najboljih 13 od ukupno 960 timova iz cijelog svijeta.

Stvarna situacija

Nakon povratka iz SAD-a razgovarali smo sa članovima Flow Design Teama, koji su još pod dojmom velikog uspjeha.

– Projekt je zapravo započeo kad sam došao profesoru Klarinu i predložio dizajn i proizvodnju prvog prototipa letjelice kao diplomski rad. Budući da je bespilotna letjelica složen sustav, kroz neko vrijeme priključili su mi se kolege, od kojih je svaki donio znanje i iskustvo u svom području. Intenzivno smo radili godinu dana i usavršavali koncept – od dizajna, procesa proizvodnje, elektroničkih sustava, softvera – priča nam 24-godišnji Karlo Bosiljevac, donedavni student FESB-a, a sadašnji asistent u nastavi na matičnom fakultetu.

Na njegove riječi odmah se nadovezao Matej Šalinović, 20-godišnji student elektrotehnike na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Kopilici:

– Najprije smo sami financirali svu opremu i potrebnu literaturu, ali osnovna oprema ubrzo nije više mogla obavljati zadatke koje treba. Najprije su nam pomogli Velum Nautica iz Omiša i njemački Gottinger, zatim su se priključili FESB i Studentski zbor splitskog Sveučilišta. Podupiru nas i mnoge privatne tvrtke – List, Paktor, Rudan inženjering, Ex-Top, Statim, Makarun, Roterm, Elevon tehnologije, DNV GL, ali i Čistoća, Lovrinac i Grad Omiš. Početkom ove godine počeli smo surađivati s Rimac Automobilima, gdje su Petra, Karlo i naš savjetnik Đani Vrsalović izradili letjelice s kojima smo putovali na natjecanje, a odnedavno su naši partneri i Diverto, Hvidra Split, Globtik express agency d.o.o., Zračna luka Split te HEP. Od naših partnera nemamo samo financijsku pomoć, već i savjete što se tiče inženjerskog dijela priče – kazuje nam Matej Šalinović.

Kakvo je bilo samo natjecanje u SAD-u detaljno nam je obrazložio Mirko Borovac, 22-godišnji student treće godine strojarstva.

– Cilj natjecanja bio je izvršiti misiju koja simulira stvarnu situaciju – traganje i spašavanje na terenu zahvaćenom požarom. Na određenom području trebalo je pronaći unesrećenika te mu dostaviti paket prve pomoći, s time da je letjelicu trebalo unaprijed programirati da sama obavi taj zadatak bez intervencije pilota na baznoj stanici. Upravo takve situacije su idealne za primjenu naše letjelice jer može više od dva sata autonomno tražiti objekte ili osobe, a da se na teren ne moraju slati skupi helikopteri, vatrogasna vozila i vatrogasci – objašnjava Mirko Borovac.

Jaka konkurencija

Vičenco Kosor, 21-godišnji student informacijske tehnologije na FESB-u, priča nam da su članovi tima sami uvidjeli da su izradili odličnu bespilotnu letjelicu.

– Budući da smo kroz istraživanje i testiranja vidjeli da imamo letjelicu odličnih tehničkih karakteristika, odlučili smo se prijaviti na AUVSI SUAS da steknemo nova iskustva, znanja, ali i kontakte iz industrije. Samo natjecanje je koncipirano tako da se razvoju letjelice pristupa interdisciplinarno i sistematično, pa smo radili na tehničkoj dokumentaciji, proračunima, testiranjima komponenti i testnim letovima tijekom cijele godine. Nismo imali velika očekivanja budući da je konkurencija bila dosta jaka, a ovo je bila naša prva godina, tako da nas je ugodno iznenadila nagrada – sa zadovoljnim osmijehom će Vičenco Kosor.

Postignutim je zadovoljna i jedina žena iz tima, Petra Krhač, studentica pete godine strojarstva.

– Bili smo jedan od rijetkih timova koji su tamo prvi put, pa nas je ugodno iznenadilo kako su ostali timovi bili pristupačni i susretljivi. Jedni drugima smo bili konkurencija, ali međusobno se posuđivala oprema, alat, punjači… Upravo to nam se i dogodilo kad smo krenuli s letom – letjelica je nakratko izgubila signal pa je morala prisilno sletjeti, pri čemu se polomio kraj krila i oštetili konektori za napajanje autopilota. Tim koji je čekao svoj red posudio je dio koji je trebao, a mi smo u svega sedam minuta popravili sve što je trebalo te poletjeli drugi put, krpajući pritom letjelicu sigurnosnom iglom, epoksi-ljepilom i duct-tapeom. Suci su u čudu gledali što se događa i ugodno su bili iznenađeni pozitivnim stavom ekipe i što ni u jednom trenu nismo odustali, pa smo tako osvojili nagradu Dawn Jaeger Tenacity Award – priča nam Petra Krhač.

Ova sjajna ekipa, nakon što se slegnu dojmovi, planira organizirati druženje za sve partnere projekta, prijatelje, kolege, avio-modelare i sve zaljubljenike u bespilotne letjelice. Tamo će predstaviti VX-3 i pokazati na čemu su radili, te bi, kažu, voljeli da i drugi dođu sa svojim letjelicama. Osim toga, dogovaraju zadnje detalje vezano za sudjelovanje na aero-mitinzima diljem Hrvatske.

Dugoročniji planovi podrazumijevaju nastavak rada na razvoju VECTOR serije, uključivanje mlađih kolega u ovaj i slične projekte, kako bi Aerotehnička udruga Split nastavila s dobrim rezultatima. Budući da postoji tržište za ovakve proizvode, nadaju se da će u skorije vrijeme evoluirati u start-up i početi se ozbiljnije baviti istraživanjem i razvojem tehnologija iz područja bespilotnih letjelica.

Sama izvršava zadatke
Razvoj prve letjelice trajao je skoro godinu dana i uključivao je napredne inženjerske proračune kako bi se došlo do konačnog dizajna. Nakon što su simulacijama provjerili koncept i testirali model u zračnom tunelu na FESB-u, članovi tima proizveli su VX-1, koji je bio upola manji model, čija je zadaća bila dokazati da ono što su predvidjeli može funkcionirati u stvarnosti. Na tome su radili članovi tima – studenti strojarstva, elektrotehnike, računarstva, a savjetima su uvijek rado pomogli stariji članovi i kontakti iz industrije koje su stekli tijekom rada na projektu. Uz njihovu pomoć, kako znanjem i iskustvom, tako i financijski, uspjeli su sami proizvesti letjelicu VX-2 od karbona, raspona krila 2 metra, koju je moguće unaprijed programirati da izvršava određene zadatke.

Suradnja s Rimcem
Članovi Flow Design Teama su na jednom eventu u Splitu Mati Rimcu u razgovoru spomenuli projekt bespilotne letjelice, pa je tražio da mu pošalju materijale kako bi sa svojim inženjerima vidio kako im mogu pomoći. Od tada već više od osam mjeseci blisko surađuju s tvrtkom Rimac Automobili.

Samo se Hrvati sami financiraju
Natjecanje AUVSI SUAS održava se od 2002. u američkoj vojnoj bazi Patuxent River blizu Washington. Timovi koji tamo dolaze su sa najboljih svjetskih sveučilišta – Harvard, Stanford, CalTech, Penn State, Berkeley, München, Rim, te s američkih vojnih učilišta. Tamo su takvi projekti podržavani i financirani tako da praktički nemaju ograničenje budžeta. Članovi splitskog tima se snalaze s onime što imaju, što - kažu - nije nužno loše jer traži od njih da uvijek traže bolje rješenje i s inženjerske, ali i s ekonomske strane.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/studenti-splitskog-fesb-a-osvajaju-sad-bespilotnom-letjelicom-553939 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad6efff02313a05c3edd80ba5b06bbbf927fe51e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Studenti+splitskog+FESB-a+osvajaju+SAD+bespilotnom+letjelicom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstudenti-splitskog-fesb-a-osvajaju-sad-bespilotnom-letjelicom-553939 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstudenti-splitskog-fesb-a-osvajaju-sad-bespilotnom-letjelicom-553939 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bolji od harvarda i berkeleya [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitbolji od harvarda i berkeleya

Studenti splitskog FESB-a osvajaju SAD bespilotnom letjelicom

30. lipnja 2018. - 16:22

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha na Ericsson Innovations Awardu, za projekt bespilotne letjelice, sedmeročlani Flow Design Team sa splitskog FESB-a ove godine je primljen na renomirano međunarodno natjecanje AUVSI SUAS, koje se nedavno održalo u SAD-u, u američkoj vojnoj bazi Patuxent River blizu Washingtona.

Ni ovaj put nije izostao uspjeh, pa se tako tim vratio s nagradom Dawn Jaeger Tenacity Award, te je bio najbolje plasiran europski tim, ostavivši iza sebe konkurenciju poput rimskog i münchenskog sveučilišta, Harvarda, Penn Statea i Berkeleya.
Splitsko sveučilište predstavljali su Petra Krhač, Mirko Borovac, Matej Šalinović i Vičenco Kosor kao članovi razvojnog tima, te Karlo Bosiljevac, Goran Gašparović i Branko Klarin kao mentori.

Zanimljivo je bilo istražiti,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:22