StoryEditorOCM
Splitrang lista

Splitsko sveučilište rastura. Na rang listama napredovalo na svim poljima: ‘U jednoj kategoriji smo 18. na svijetu!‘

Piše Split SD
23. svibnja 2023. - 12:58

Sveučilište u Splitu poslalo je priopćenje u kojem se navode rang liste cijenjenih akademskih ljestvica - WURI ljestvici i ljestvici CWUR.

Prema najnovijem rangiranju za 2023. godinu, Sveučilište u Splitu uvršteno je među Global 101-200 Innovative Universities (od ukupno rangiranih 877 visokih učilišta), s izvanrednim plasmanom unutar četiri kategorije.

Prva kategorija Industrial Application (Primjena u industriji) odnosi se na kvalitetnu uspostavu suradnje s industrijskim partnerima i primjenu rezultata istraživanja kroz aktivnosti Proof of Concept (PoC) programa i projekta BOWI te na digitalne eksperimente koji potiču istraživače i znanstvenike na razvoj novih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. U ovoj je kategoriji Sveučilište zauzelo 43. mjesto (od 176 visokih učilišta) na globalnoj razini.

U idućoj kategoriji Ethical Value (Etička vrijednost) vidljiv je kontinuirani doprinos Sveučilišta društvu kroz promicanje društvene odgovornosti, etike i integriteta. Posebno se ističe primjer dobre prakse Sveučilišta - društveno-korisno učenje. Zauzeto je iznimno visoko 18. mjesto (od 155 visokih učilišta) na svjetskoj razini.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ove godine Sveučilište je prvi put rangirano i u kategoriji Student Mobility and Openness (Mobilnost studenata i otvorenost), Ovo priznanje odražava sveučilišnu politiku koja promiče mobilnost studenata i otvorenost prema međunarodnoj suradnji. Dokazuje da je Sveučilište ostvarilo brojne međunarodne partnerske odnose, te omogućilo studentima širok izbor programa razmjene i studiranja te obavljanja stručne prakse u inozemstvu. Sveučilište je zauzelo 50. mjesto (od 133 visoka učilišta).

U posljednjoj kategoriji Fourth Industrial Revolution (Četvrta industrijska revolucija). Kategorija se odnosi na predanost u usklađivanju s najnovijim trendovima i tehnološkim inovacijama povezanim s četvrtom industrijskom revolucijom te doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji regionalnog gospodarstva. Sveučilište u Splitu ostvarilo je 30. mjesto (od 132 visoka učilišta) na svjetskoj razini.

- Visoko rangiranje na ovoj ljestvici potvrđuje posvećenost Sveučilišta u Splitu da postane vodeće regionalno sveučilište, prepoznatljivo u Europi i svijetu. Fokusirani su na društveni doprinos i kvalitetu obrazovanja budućih generacija stručnjaka. Inovativnim pristupima, razvijanjem suradnji, promicanjem etičkih vrijednosti, mobilnosti studenata uspješno ostvaruju zamišljene ideje - priopćili su sa Sveučilišta.

Sveučilište u Splitu napredovalo je i na ljestvici Center for World University Rankings (CWUR), svrstavši se i ove godine među 4,1% najboljih od 20.531 sveučilišta u svijetu. Vidljiv je napredak u odnosu na 2020. godinu kada je Sveučilište bilo rangirano među 8,9%.

Vodeća svjetska organizacija CWUR objavljuje autoritativne globalne rang liste sveučilišta, poznate po objektivnosti, transparentnosti i dosljednosti za studente, akademsku zajednicu te državnu upravu.

Sveučilište je ostvarilo visoku ocjenu istraživačke uspješnosti (800. mjesto od 20.531).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:46