stdClass Object ( [id] => 1302432 [title] => Splitska hostesa izbačena s posla, doslovce iz kreveta, upozorava: ‘Kapetan i kuhar na ovoj jahti varaju duž Jadrana!‘ [alias] => splitska-hostesa-izbacena-s-posla-doslovce-iz-kreveta-upozorava-kapetan-i-kuhar-na-ovoj-jahti-varaju-duz-jadrana [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U gotovo svim grupama koje okupljaju skipere, kapetane, hostese i sve one koji žive od nautičkog turizma osvanulo je upozorenje u kojem ih se upozorava da izbjegavaju motornu jahtu "Iva". Prevarene hostese hrabro su ispričale cijelu priču koja se zbila tijekom sezone 2022. godine.

"I ove godine upozoravam mornare i hostese da ne prihvaćaju posao na brodu M/Y ‘Iva‘, 29 metara, marke Ferretti", piše Splićanka Paula Novak (31), hostesa koja je doživjela šokantno iskustvo prilikom rada na ovoj jahti.

"Kad sam ih otkrila, svi su me redom blokirali i pobjegli u Herceg Novi. Znam da rade protuzakonito i da su i druge cure prevarene", navodi naša sugovornica.

Posadu koju je potrebno izbjegavati - navodi bivša hostesa s ovog broda - čine crnogorski kapetan Zdravko Buha i kuhar Nebojša Tomašević, za koje se jako dobro zna još od prošle godine da rade kriminal po Jadranu. Stalno su zaposleni mornar i hostesa, po nacionalnosti također Crnogorci, cijelu godinu bez ugovora, a imaju 19 i 20 godina.

Otjerane usred sezone uz niz izmišljenih razloga

Prema riječima dviju hostesa, nakon što su istjerane s broda usred sezone odnosno chartera, uz niz izmišljenih razloga, nije im isplaćen dogovoreni iznos. Plus "manča" koja im pripada.

Posadu na brodu mijenjaju svakih sedam dana na ruti Split - Dubrovnik - Herceg Novi, gdje je ujedno i matična luka ove jahte.

"Ukrcala sam se u Kaštelima, a plan je bio ploviti po dalmatinskim otocima (Brač, Hvar, Šolta) i zatim napraviti iskrcaj u Crnoj Gori", opisuje Paula kako je sve počelo.

"Ostavili su mi dobar dojam i nisam ni slutila što će se dogoditi. Istina, bilo mi je malo neobično da kapetan traži da ponesem svoju uniformu, jer ovaj posao radim već sedam godina i znam da uniforme za posadu budu osigurane, no to nije bilo dovoljno da odustanem."

"Šesti ili sedmi dan ture ujutro u 6 i 50 budi me kapetan govoreći mi: ‘Ovo neće tako ići! Imaš 30 minuta da se spakiraš i iskrcaš. Za plaćanje pitaj mornara‘, potreseno se prisjeća tih dana.

Opisuje kako su kapetan i kuhar tada nestali s broda, a gosti su još uvijek spavali. Njena cimerica u kabini, također hostesa, glumila je da je iznenađena.

"Ona je glumila da je u šoku, iako znam da je već upućena u ovu praksu jer je svjedočila izbacivanju i drugih cura na isti način. Svi na brodu znaju kako to ide i svi šute..."

Izbačena je u Dubrovniku što, tvrdi, nije slučajnost kad se u obzir uzme da je to carinska uprava, a brod plovi bespravno.

"Osim problema s graničnim prijelazom, ovakvom prevarom kradu i novac jer dio iznosa koji su gosti platili ide hostesi, a ovako oni to uzmu sebi. Na jahtama gosti također ostavljaju veće iznose prilikom davanja ‘manče‘ koja se dijeli među posadom, pa je tako sada jedan član manje za dijeliti", objašnjava.

Nadalje, opisuje kako je bila šokirana, ljuta i zatečena cijelom situacijom pa je, nakon što je izbačena s broda, napisala poruku kapetanu koji joj je drsko odgovorio, nakon čega su je blokirali svi članovi posade.

‘Pošaljite IBAN svom psihijatru...‘

U posljednjoj poruci koju joj je uputio kapetan Buha iznesen je niz optužbi na njezin račun:

"Došli ste da radite i bili ste plaćeni kao profesionalac kako ste se i predstavili, a to sigurno niste ni izbliza, niti korektna, kolegijalna, poslovna ili bilo što slično. Opća pravila broda su vam strana!!!"

Tim riječima započinje poruku koju je poslao ovoj Splićanki izbačenoj s broda u Duborniku i koja iza sebe ima sedam godina iskustva u yachtingu.

"Oštetili ste nam puno inventara kojim ste neprofesionalno rukovali, što bi isto mogli da vam naplatimo, ali nismo, a nije nimalo jeftino", tvrdi kapetan u transkriptu razgovora. "Vaša arogancija i ljutnja na nas nemaju nikakvog osnova jer ste davno trebali napustiti brod sa ovakvim karakteristikama, što zbog mišljenja kompletne posade, što zbog gostiju koji su to sami izjavili."

Nakon što mu je poslala IBAN i zahtijevala da joj bude poslan novac kojeg je zaradila, kapetan u poruci piše: "Taj IBAN što ste poslali koji dokazuje da izbjegavate platiti porez Republici Hrvatskoj bi možda bolje bilo da pošaljete vašem psihijatru da vam vrati novac", a svoju poruku završava s "ugodan ostatak života".

"Mornari i hostese su bez ugovora cijelo ljeto, a lučka kapetanija u Crnoj Gori vrlo dobro zna za njih", priča Paula koja želi da ovakvo ponašanje posade broda bude primijećeno i kod nas.

‘Nešto je mutno, prljavo igraju...‘

Nakon što je izbačena s broda, obratila se za pomoć kapetanu druge jahte, T. iz Dubrovnika, na čijem je brodu trebala radite te sezone. Budući da je južni Jadran područje u kojem ovaj kapetan plovi, kaže nam kako je i sam istražio malo o spomenutom brodu.

"Došao sam do nekih saznanj. Navodno su kapetan i kuhar potjerali s broda i bivšeg kapetana. Nešto je mutno, prljavo igraju..."

Na pitanje zna li naša sugovornica raditi svoj posao, uključujući i koktel Aperol Spritz (jer kapetan Buha u porukama piše kako ne zna), glasno se nasmijao i dodao: "Naravno da zna!"

Njezina kolegica iz Zagreba Dora Mačešić također je podijelila svoje, gotovo istovjetno, iskustvo. "Ukrcala sam se na brod. Željela sam papire i ugovor, napravila sam liječnički i donijela pomorsku knjižicu. Kad god bih upitala kapetana jesu li me prijavili, govorio bi ‘nismo još‘, a izvlačio se na to da je brod registriran na Bahamima ili tamo negdje i da zbog toga sve kasni."

---

image

Prizori iz prostorija za posadu "Ive": "Na brodu nema ručka, večere, ni doručka. Redovito kradu od usta posade, to se zove panatika, tj. budžet koji je namjenjen za hranu i potrepštine za posadu..."

---

Procedura je bila ista. "Ujutro me budi kapetan koji mi govori kako se hitno moram iskrcati s broda. Budim se šokirana, zbunjena, ne znajući što se događa. Rekla sam da se neću iskrcati dok mi ne plate moj novac, tj. odrađeni dio te ture", priča Dora koja kaže da su joj na koncu i platili.

Osim izbacivanja navedene su i druge stvari zbog kojih Paula savjetuje zašto izbjegavati ovu jahtu:

"Posada radi na crno cijelo ljeto. Djeca od 19-20 godina koja nikad nisu vidjela more. Na brodu nema ručka, večere, ni doručka. Kuhar ne sprema nego smo jeli sendviče koje smo sami spremili u gomili posla, dok su kuhar (čiji je to posao) i kapetan na svakom otoku vani izlazili na ručak i večeru. Redovito kradu od usta posade (nas troje - mornar i dvije hostese), to se zove panatika, tj. budžet koji je namjenjen za hranu i potrepštine za posadu.

Svakih sedam dana su mijenjali isključivo hrvatske hostese i ured chartera, i izbacivali ih u nekoj luci (od Kaštela do Dubrovnika) kako bi ukrali pola novca odnosno budžeta koji su dobili za tu hostesu.

"Bijeg u Crnu Goru i Herceg Novi odmah nakon izbacivanja stjuardese s raznim izlikama, npr. da previše šuškam tanjurima, kasnim na posao i dolazim u 7 i 5 (a gosti se bude u devet sati) i da previše šuškam strojevima dok kapetan spava (prala se odjeća i posteljina od gostiju)."

Upravo plove hrvatskim akvatorijem

Nakon što smo uputili poziv kapetanu da dobijemo njegovu stranu priče, prvo je odbio poziv, ali par minuta kasnije uzvratio je i pričao 20-ak minuta preko telefona, no odbio je dati službenu izjavu.

Ovo je upozorenje dviju prevarenih hostesa koje su istupile kako bi upozorile svoje kolegice i kolege da se ne ukrcaju na taj brod. Gdje je jahta trenutno nismo uspjeli identificirati putem AIS uređaja, a ni stranica MarineTraffic nije dala nikakve rezultate vezane za njezinu lokaciju.

Međutim, u Lučkoj kapetaniji smo popričali s dva službenika koji su se potrudili pronaći ovaj brod u sustavu. Utvrdili su da je kapetan Buha još uvijek na jahti "Iva", što potvrđuje činjenica da je napravljena vinjeta za 2023. godinu te da se nalazi u hrvatskom akvatoriju, a prema neslužbenim informacijama uočen je na otoku Hvaru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otjerana i blokirana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => otjerana i blokirana 2 0 7502 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-27 09:09:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Lucija Vujnović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-30 07:02:48 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-06-29 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4445 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska hostesa izbačena s posla, doslovce iz kreveta, upozorava: 'Kapetan i kuhar na ovoj jahti varaju duž Jadrana!' [metakey] => jahta, pomorstvo, nautički turizam, M/Y Iva [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25181865.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25181936.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169528.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169529.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169530.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169531.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169532.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169534.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169535.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25169536.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paula Novak","","Paula Novak\/","Paula Novak\/","Paula Novak\/","Paula Novak\/","Paula Novak\/","Paula Novak\/","Paula Novak\/","Paula Novak"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Paula Novak snimila se prilikom skidanja s jahte \u201dIva\u201d te prilo\u017eila i \u201dilustracije\u201d uvjeta u kojima \u017eive zaposlenici na njoj<\/p>","

Prizori iz prostorija za posadu \u201dIve\u201d: \u201dNa brodu nema ru\u010dka, ve\u010dere, ni doru\u010dka. Redovito kradu od usta posade, to se zove panatika, tj. bud\u017eet koji je namjenjen za hranu i potrep\u0161tine za posadu...\u201d<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>","

Jahta Iva<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2020","hd_25181865_1920.jpg":"1920x1080","k_25181865_1280.jpg":"1280x1280","k_25181865_1024.jpg":"1024x1024","k_25181865_640.jpg":"640x640","k_25181865_480.jpg":"480x480","k_25181865_340.jpg":"340x340","k_25181865_220.jpg":"220x220","o_25181865_1280.jpg":"1280x1346","o_25181865_1024.jpg":"1024x1077","o_25181865_640.jpg":"640x673","o_25181865_480.jpg":"480x505","o_25181865_340.jpg":"340x357","o_25181865_220.jpg":"220x231","h_25181865_1280.jpg":"1280x854","h_25181865_1024.jpg":"1024x683","h_25181865_640.jpg":"640x427","h_25181865_480.jpg":"480x320","h_25181865_340.jpg":"340x227","h_25181865_220.jpg":"220x147","pp_25181865_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181865_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181865_640.jpg":"640x814","pp_25181865_480.jpg":"480x611","pp_25181865_340.jpg":"340x432","pp_25181865_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2020","hd_25181936_1920.jpg":"1920x1080","k_25181936_1280.jpg":"1280x1280","k_25181936_1024.jpg":"1024x1024","k_25181936_640.jpg":"640x640","k_25181936_480.jpg":"480x480","k_25181936_340.jpg":"340x340","k_25181936_220.jpg":"220x220","o_25181936_1280.jpg":"1280x1346","o_25181936_1024.jpg":"1024x1077","o_25181936_640.jpg":"640x673","o_25181936_480.jpg":"480x505","o_25181936_340.jpg":"340x357","o_25181936_220.jpg":"220x231","h_25181936_1280.jpg":"1280x854","h_25181936_1024.jpg":"1024x683","h_25181936_640.jpg":"640x427","h_25181936_480.jpg":"480x320","h_25181936_340.jpg":"340x227","h_25181936_220.jpg":"220x147","pp_25181936_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181936_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181936_640.jpg":"640x814","pp_25181936_480.jpg":"480x611","pp_25181936_340.jpg":"340x432","pp_25181936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x1629","hd_25169528_1920.jpg":"1920x1080","k_25169528_1280.jpg":"1280x1280","k_25169528_1024.jpg":"1024x1024","k_25169528_640.jpg":"640x640","k_25169528_480.jpg":"480x480","k_25169528_340.jpg":"340x340","k_25169528_220.jpg":"220x220","o_25169528_1280.jpg":"1280x2263","o_25169528_1024.jpg":"1024x1811","o_25169528_640.jpg":"640x1131","o_25169528_480.jpg":"480x848","o_25169528_340.jpg":"340x601","o_25169528_220.jpg":"220x389","h_25169528_1280.jpg":"1280x854","h_25169528_1024.jpg":"1024x683","h_25169528_640.jpg":"640x427","h_25169528_480.jpg":"480x320","h_25169528_340.jpg":"340x227","h_25169528_220.jpg":"220x147","pp_25169528_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169528_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169528_640.jpg":"640x814","pp_25169528_480.jpg":"480x611","pp_25169528_340.jpg":"340x432","pp_25169528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x1508","hd_25169529_1920.jpg":"1920x1080","k_25169529_1280.jpg":"1280x1280","k_25169529_1024.jpg":"1024x1024","k_25169529_640.jpg":"640x640","k_25169529_480.jpg":"480x480","k_25169529_340.jpg":"340x340","k_25169529_220.jpg":"220x220","o_25169529_1280.jpg":"1280x2095","o_25169529_1024.jpg":"1024x1676","o_25169529_640.jpg":"640x1047","o_25169529_480.jpg":"480x785","o_25169529_340.jpg":"340x556","o_25169529_220.jpg":"220x360","h_25169529_1280.jpg":"1280x854","h_25169529_1024.jpg":"1024x683","h_25169529_640.jpg":"640x427","h_25169529_480.jpg":"480x320","h_25169529_340.jpg":"340x227","h_25169529_220.jpg":"220x147","pp_25169529_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169529_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169529_640.jpg":"640x814","pp_25169529_480.jpg":"480x611","pp_25169529_340.jpg":"340x432","pp_25169529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x1361","hd_25169530_1920.jpg":"1920x1080","k_25169530_1280.jpg":"1280x1280","k_25169530_1024.jpg":"1024x1024","k_25169530_640.jpg":"640x640","k_25169530_480.jpg":"480x480","k_25169530_340.jpg":"340x340","k_25169530_220.jpg":"220x220","o_25169530_1280.jpg":"1280x1891","o_25169530_1024.jpg":"1024x1513","o_25169530_640.jpg":"640x945","o_25169530_480.jpg":"480x709","o_25169530_340.jpg":"340x502","o_25169530_220.jpg":"220x325","h_25169530_1280.jpg":"1280x854","h_25169530_1024.jpg":"1024x683","h_25169530_640.jpg":"640x427","h_25169530_480.jpg":"480x320","h_25169530_340.jpg":"340x227","h_25169530_220.jpg":"220x147","pp_25169530_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169530_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169530_640.jpg":"640x814","pp_25169530_480.jpg":"480x611","pp_25169530_340.jpg":"340x432","pp_25169530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x738","hd_25169531_1920.jpg":"1920x1080","k_25169531_1280.jpg":"1280x1280","k_25169531_1024.jpg":"1024x1024","k_25169531_640.jpg":"640x640","k_25169531_480.jpg":"480x480","k_25169531_340.jpg":"340x340","k_25169531_220.jpg":"220x220","o_25169531_1280.jpg":"1280x1025","o_25169531_1024.jpg":"1024x820","o_25169531_640.jpg":"640x512","o_25169531_480.jpg":"480x384","o_25169531_340.jpg":"340x272","o_25169531_220.jpg":"220x176","h_25169531_1280.jpg":"1280x854","h_25169531_1024.jpg":"1024x683","h_25169531_640.jpg":"640x427","h_25169531_480.jpg":"480x320","h_25169531_340.jpg":"340x227","h_25169531_220.jpg":"220x147","pp_25169531_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169531_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169531_640.jpg":"640x814","pp_25169531_480.jpg":"480x611","pp_25169531_340.jpg":"340x432","pp_25169531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x1525","hd_25169532_1920.jpg":"1920x1080","k_25169532_1280.jpg":"1280x1280","k_25169532_1024.jpg":"1024x1024","k_25169532_640.jpg":"640x640","k_25169532_480.jpg":"480x480","k_25169532_340.jpg":"340x340","k_25169532_220.jpg":"220x220","o_25169532_1280.jpg":"1280x2119","o_25169532_1024.jpg":"1024x1695","o_25169532_640.jpg":"640x1059","o_25169532_480.jpg":"480x794","o_25169532_340.jpg":"340x562","o_25169532_220.jpg":"220x364","h_25169532_1280.jpg":"1280x854","h_25169532_1024.jpg":"1024x683","h_25169532_640.jpg":"640x427","h_25169532_480.jpg":"480x320","h_25169532_340.jpg":"340x227","h_25169532_220.jpg":"220x147","pp_25169532_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169532_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169532_640.jpg":"640x814","pp_25169532_480.jpg":"480x611","pp_25169532_340.jpg":"340x432","pp_25169532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_25169534_1920.jpg":"1920x1080","k_25169534_1280.jpg":"1280x1280","k_25169534_1024.jpg":"1024x1024","k_25169534_640.jpg":"640x640","k_25169534_480.jpg":"480x480","k_25169534_340.jpg":"340x340","k_25169534_220.jpg":"220x220","o_25169534_1280.jpg":"1280x1706","o_25169534_1024.jpg":"1024x1365","o_25169534_640.jpg":"640x853","o_25169534_480.jpg":"480x640","o_25169534_340.jpg":"340x453","o_25169534_220.jpg":"220x293","h_25169534_1280.jpg":"1280x854","h_25169534_1024.jpg":"1024x683","h_25169534_640.jpg":"640x427","h_25169534_480.jpg":"480x320","h_25169534_340.jpg":"340x227","h_25169534_220.jpg":"220x147","pp_25169534_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169534_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169534_640.jpg":"640x814","pp_25169534_480.jpg":"480x611","pp_25169534_340.jpg":"340x432","pp_25169534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_25169535_1920.jpg":"1920x1080","k_25169535_1280.jpg":"1280x1280","k_25169535_1024.jpg":"1024x1024","k_25169535_640.jpg":"640x640","k_25169535_480.jpg":"480x480","k_25169535_340.jpg":"340x340","k_25169535_220.jpg":"220x220","o_25169535_1280.jpg":"1280x1706","o_25169535_1024.jpg":"1024x1365","o_25169535_640.jpg":"640x853","o_25169535_480.jpg":"480x640","o_25169535_340.jpg":"340x453","o_25169535_220.jpg":"220x293","h_25169535_1280.jpg":"1280x854","h_25169535_1024.jpg":"1024x683","h_25169535_640.jpg":"640x427","h_25169535_480.jpg":"480x320","h_25169535_340.jpg":"340x227","h_25169535_220.jpg":"220x147","pp_25169535_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169535_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169535_640.jpg":"640x814","pp_25169535_480.jpg":"480x611","pp_25169535_340.jpg":"340x432","pp_25169535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_25169536_1920.jpg":"1920x1080","k_25169536_1280.jpg":"1280x1280","k_25169536_1024.jpg":"1024x1024","k_25169536_640.jpg":"640x640","k_25169536_480.jpg":"480x480","k_25169536_340.jpg":"340x340","k_25169536_220.jpg":"220x220","o_25169536_1280.jpg":"1280x1706","o_25169536_1024.jpg":"1024x1365","o_25169536_640.jpg":"640x853","o_25169536_480.jpg":"480x640","o_25169536_340.jpg":"340x453","o_25169536_220.jpg":"220x293","h_25169536_1280.jpg":"1280x854","h_25169536_1024.jpg":"1024x683","h_25169536_640.jpg":"640x427","h_25169536_480.jpg":"480x320","h_25169536_340.jpg":"340x227","h_25169536_220.jpg":"220x147","pp_25169536_1280.jpg":"1280x1628","pp_25169536_1024.jpg":"1024x1303","pp_25169536_640.jpg":"640x814","pp_25169536_480.jpg":"480x611","pp_25169536_340.jpg":"340x432","pp_25169536_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4509205 Threads: 5 Questions: 146650537 Slow queries: 62297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4366236 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /split/splitska-hostesa-izbacena-s-posla-doslovce-iz-kreveta-upozorava-kapetan-i-kuhar-na-ovoj-jahti-varaju-duz-jadrana-1302432 [printLink] => /split/splitska-hostesa-izbacena-s-posla-doslovce-iz-kreveta-upozorava-kapetan-i-kuhar-na-ovoj-jahti-varaju-duz-jadrana-1302432?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 328915 [name] => jahta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jahta [link] => /tag/jahta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 19311 [name] => pomorstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorstvo [link] => /tag/pomorstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 327671 [name] => nautički turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-turizam [link] => /tag/nauticki-turizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721439 [name] => M/Y Iva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-29 14:55:30 [main_article_id] => 0 [alias] => m-y-iva [link] => /tag/m-y-iva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otjerana i blokirana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska hostesa izbačena s posla, doslovce iz kreveta, upozorava: ‘Kapetan i kuhar na ovoj jahti varaju duž Jadrana!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-07-01-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25181865.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paula Novak [mainImageDesc] =>

Paula Novak snimila se prilikom skidanja s jahte ”Iva” te priložila i ”ilustracije” uvjeta u kojima žive zaposlenici na njoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25181865.jpg [title] => Paula Novak

Paula Novak snimila se prilikom skidanja s jahte ”Iva” te priložila i ”ilustracije” uvjeta u kojima žive zaposlenici na njoj

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25181936.jpg [title] =>

Prizori iz prostorija za posadu ”Ive”: ”Na brodu nema ručka, večere, ni doručka. Redovito kradu od usta posade, to se zove panatika, tj. budžet koji je namjenjen za hranu i potrepštine za posadu...”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169528.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169529.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169530.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169531.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169532.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169534.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169535.jpg [title] => Paula Novak/

Jahta Iva

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25169536.jpg [title] => Paula Novak

Jahta Iva

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U gotovo svim grupama koje okupljaju skipere, kapetane, hostese i sve one koji žive od nautičkog turizma osvanulo je upozorenje u kojem ih se upozorava da izbjegavaju motornu jahtu "Iva". Prevarene hostese hrabro su ispričale cijelu priču koja se zbila tijekom sezone 2022. godine.

"I ove godine upozoravam mornare i hostese da ne prihvaćaju posao na brodu M/Y ‘Iva‘, 29 metara, marke Ferretti", piše Splićanka Paula Novak (31), hostesa koja je doživjela šokantno iskustvo prilikom rada na ovoj jahti.

"Kad sam ih otkrila, svi su me redom blokirali i pobjegli u Herceg Novi. Znam da rade protuzakonito i da su i druge cure prevarene", navodi naša sugovornica.

Posadu koju je potrebno izbjegavati - navodi bivša hostesa s ovog broda - čine crnogorski kapetan Zdravko Buha i kuhar Nebojša Tomašević, za koje se jako dobro zna još od prošle godine da rade kriminal po Jadranu. Stalno su zaposleni mornar i hostesa, po nacionalnosti također Crnogorci, cijelu godinu bez ugovora, a imaju 19 i 20 godina.

Otjerane usred sezone uz niz izmišljenih razloga

Prema riječima dviju hostesa, nakon što su istjerane s broda usred sezone odnosno chartera, uz niz izmišljenih razloga, nije im isplaćen dogovoreni iznos. Plus "manča" koja im pripada.

Posadu na brodu mijenjaju svakih sedam dana na ruti Split - Dubrovnik - Herceg Novi, gdje je ujedno i matična luka ove jahte.

"Ukrcala sam se u Kaštelima, a plan je bio ploviti po dalmatinskim otocima (Brač, Hvar, Šolta) i zatim napraviti iskrcaj u Crnoj Gori", opisuje Paula kako je sve počelo.

"Ostavili su mi dobar dojam i nisam ni slutila što će se dogoditi. Istina, bilo mi je malo neobično da kapetan traži da ponesem svoju uniformu, jer ovaj posao radim već sedam godina i znam da uniforme za posadu budu osigurane, no to nije bilo dovoljno da odustanem."

"Šesti ili sedmi dan ture ujutro u 6 i 50 budi me kapetan govoreći mi: ‘Ovo neće tako ići! Imaš 30 minuta da se spakiraš i iskrcaš. Za plaćanje pitaj mornara‘, potreseno se prisjeća tih dana.

Opisuje kako su kapetan i kuhar tada nestali s broda, a gosti su još uvijek spavali. Njena cimerica u kabini, također hostesa, glumila je da je iznenađena.

"Ona je glumila da je u šoku, iako znam da je već upućena u ovu praksu jer je svjedočila izbacivanju i drugih cura na isti način. Svi na brodu znaju kako to ide i svi šute..."

Izbačena je u Dubrovniku što, tvrdi, nije slučajnost kad se u obzir uzme da je to carinska uprava, a brod plovi bespravno.

"Osim problema s graničnim prijelazom, ovakvom prevarom kradu i novac jer dio iznosa koji su gosti platili ide hostesi, a ovako oni to uzmu sebi. Na jahtama gosti također ostavljaju veće iznose prilikom davanja ‘manče‘ koja se dijeli među posadom, pa je tako sada jedan član manje za dijeliti", objašnjava.

Nadalje, opisuje kako je bila šokirana, ljuta i zatečena cijelom situacijom pa je, nakon što je izbačena s broda, napisala poruku kapetanu koji joj je drsko odgovorio, nakon čega su je blokirali svi članovi posade.

‘Pošaljite IBAN svom psihijatru...‘

U posljednjoj poruci koju joj je uputio kapetan Buha iznesen je niz optužbi na njezin račun:

"Došli ste da radite i bili ste plaćeni kao profesionalac kako ste se i predstavili, a to sigurno niste ni izbliza, niti korektna, kolegijalna, poslovna ili bilo što slično. Opća pravila broda su vam strana!!!"

Tim riječima započinje poruku koju je poslao ovoj Splićanki izbačenoj s broda u Duborniku i koja iza sebe ima sedam godina iskustva u yachtingu.

"Oštetili ste nam puno inventara kojim ste neprofesionalno rukovali, što bi isto mogli da vam naplatimo, ali nismo, a nije nimalo jeftino", tvrdi kapetan u transkriptu razgovora. "Vaša arogancija i ljutnja na nas nemaju nikakvog osnova jer ste davno trebali napustiti brod sa ovakvim karakteristikama, što zbog mišljenja kompletne posade, što zbog gostiju koji su to sami izjavili."

Nakon što mu je poslala IBAN i zahtijevala da joj bude poslan novac kojeg je zaradila, kapetan u poruci piše: "Taj IBAN što ste poslali koji dokazuje da izbjegavate platiti porez Republici Hrvatskoj bi možda bolje bilo da pošaljete vašem psihijatru da vam vrati novac", a svoju poruku završava s "ugodan ostatak života".

"Mornari i hostese su bez ugovora cijelo ljeto, a lučka kapetanija u Crnoj Gori vrlo dobro zna za njih", priča Paula koja želi da ovakvo ponašanje posade broda bude primijećeno i kod nas.

‘Nešto je mutno, prljavo igraju...‘

Nakon što je izbačena s broda, obratila se za pomoć kapetanu druge jahte, T. iz Dubrovnika, na čijem je brodu trebala radite te sezone. Budući da je južni Jadran područje u kojem ovaj kapetan plovi, kaže nam kako je i sam istražio malo o spomenutom brodu.

"Došao sam do nekih saznanj. Navodno su kapetan i kuhar potjerali s broda i bivšeg kapetana. Nešto je mutno, prljavo igraju..."

Na pitanje zna li naša sugovornica raditi svoj posao, uključujući i koktel Aperol Spritz (jer kapetan Buha u porukama piše kako ne zna), glasno se nasmijao i dodao: "Naravno da zna!"

Njezina kolegica iz Zagreba Dora Mačešić također je podijelila svoje, gotovo istovjetno, iskustvo. "Ukrcala sam se na brod. Željela sam papire i ugovor, napravila sam liječnički i donijela pomorsku knjižicu. Kad god bih upitala kapetana jesu li me prijavili, govorio bi ‘nismo još‘, a izvlačio se na to da je brod registriran na Bahamima ili tamo negdje i da zbog toga sve kasni."

---

image

Prizori iz prostorija za posadu "Ive": "Na brodu nema ručka, večere, ni doručka. Redovito kradu od usta posade, to se zove panatika, tj. budžet koji je namjenjen za hranu i potrepštine za posadu..."

---

Procedura je bila ista. "Ujutro me budi kapetan koji mi govori kako se hitno moram iskrcati s broda. Budim se šokirana, zbunjena, ne znajući što se događa. Rekla sam da se neću iskrcati dok mi ne plate moj novac, tj. odrađeni dio te ture", priča Dora koja kaže da su joj na koncu i platili.

Osim izbacivanja navedene su i druge stvari zbog kojih Paula savjetuje zašto izbjegavati ovu jahtu:

"Posada radi na crno cijelo ljeto. Djeca od 19-20 godina koja nikad nisu vidjela more. Na brodu nema ručka, večere, ni doručka. Kuhar ne sprema nego smo jeli sendviče koje smo sami spremili u gomili posla, dok su kuhar (čiji je to posao) i kapetan na svakom otoku vani izlazili na ručak i večeru. Redovito kradu od usta posade (nas troje - mornar i dvije hostese), to se zove panatika, tj. budžet koji je namjenjen za hranu i potrepštine za posadu.

Svakih sedam dana su mijenjali isključivo hrvatske hostese i ured chartera, i izbacivali ih u nekoj luci (od Kaštela do Dubrovnika) kako bi ukrali pola novca odnosno budžeta koji su dobili za tu hostesu.

"Bijeg u Crnu Goru i Herceg Novi odmah nakon izbacivanja stjuardese s raznim izlikama, npr. da previše šuškam tanjurima, kasnim na posao i dolazim u 7 i 5 (a gosti se bude u devet sati) i da previše šuškam strojevima dok kapetan spava (prala se odjeća i posteljina od gostiju)."

Upravo plove hrvatskim akvatorijem

Nakon što smo uputili poziv kapetanu da dobijemo njegovu stranu priče, prvo je odbio poziv, ali par minuta kasnije uzvratio je i pričao 20-ak minuta preko telefona, no odbio je dati službenu izjavu.

Ovo je upozorenje dviju prevarenih hostesa koje su istupile kako bi upozorile svoje kolegice i kolege da se ne ukrcaju na taj brod. Gdje je jahta trenutno nismo uspjeli identificirati putem AIS uređaja, a ni stranica MarineTraffic nije dala nikakve rezultate vezane za njezinu lokaciju.

Međutim, u Lučkoj kapetaniji smo popričali s dva službenika koji su se potrudili pronaći ovaj brod u sustavu. Utvrdili su da je kapetan Buha još uvijek na jahti "Iva", što potvrđuje činjenica da je napravljena vinjeta za 2023. godinu te da se nalazi u hrvatskom akvatoriju, a prema neslužbenim informacijama uočen je na otoku Hvaru.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paula Novak Paula Novak/ Paula Novak/ Paula Novak/ Paula Novak/ Paula Novak/ Paula Novak/ Paula Novak/ Paula Novak
Paula Novak

Paula Novak snimila se prilikom skidanja s jahte ”Iva” te priložila i ”ilustracije” uvjeta u kojima žive zaposlenici na njoj


Prizori iz prostorija za posadu ”Ive”: ”Na brodu nema ručka, večere, ni doručka. Redovito kradu od usta posade, to se zove panatika, tj. budžet koji je namjenjen za hranu i potrepštine za posadu...”

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak/

Jahta Iva

Paula Novak

Jahta Iva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitska-hostesa-izbacena-s-posla-doslovce-iz-kreveta-upozorava-kapetan-i-kuhar-na-ovoj-jahti-varaju-duz-jadrana-1302432 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e08a303bb8c53965e642d19cba822a50bbf196c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+hostesa+izba%C4%8Dena+s+posla%2C+doslovce+iz+kreveta%2C+upozorava%3A+%E2%80%98Kapetan+i+kuhar+na+ovoj+jahti+varaju+du%C5%BE+Jadrana%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-hostesa-izbacena-s-posla-doslovce-iz-kreveta-upozorava-kapetan-i-kuhar-na-ovoj-jahti-varaju-duz-jadrana-1302432 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-hostesa-izbacena-s-posla-doslovce-iz-kreveta-upozorava-kapetan-i-kuhar-na-ovoj-jahti-varaju-duz-jadrana-1302432 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otjerana i blokirana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitotjerana i blokirana

Splitska hostesa izbačena s posla, doslovce iz kreveta, upozorava: ‘Kapetan i kuhar na ovoj jahti varaju duž Jadrana!‘

Piše Lucija Vujnović
29. lipnja 2023. - 22:05
Paula Novak snimila se prilikom skidanja s jahte ”Iva” te priložila i ”ilustracije” uvjeta u kojima žive zaposlenici na njojPaula Novak

U gotovo svim grupama koje okupljaju skipere, kapetane, hostese i sve one koji žive od nautičkog turizma osvanulo je upozorenje u kojem ih se upozorava da izbjegavaju motornu jahtu "Iva". Prevarene hostese hrabro su ispričale cijelu priču koja se zbila tijekom sezone 2022. godine.

"I ove godine upozoravam mornare i hostese da ne prihvaćaju posao na brodu M/Y ‘Iva‘, 29 metara, marke Ferretti", piše Splićanka Paula Novak (31), hostesa koja je doživjela šokantno iskustvo prilikom rada na ovoj jahti.

"Kad sam ih otkrila, svi su me redom blokirali i pobjegli u Herceg Novi. Znam da rade protuzakonito i da su i druge cure prevarene", navodi naša sugovornica.

Posadu koju je potrebno izbjegavati - navodi bivša hostesa s ovog broda - čine crnogorski kapetan Zdravko Buha i kuhar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:01