StoryEditorOCM
SplitGORI im POD NOGAMA

Splićanki odobren stambeni kredit, pa se spotakla na zadnjem koraku, nije jedina: ‘Propast će mi sve bez tog papira!‘

Piše Ana Pivčević
20. lipnja 2023. - 08:57

Rješavanje stambenog pitanja i pronalazak savršenog stančića želja je svake osobe. Cijene kvadrata u Splitu luduju i o tome je već nebrojeno redaka ispisano. Upravo zato kada građani uspiju pronaći nešto što im se sviđa i cjenovno odgovara, njihovoj sreći nema kraja. Tako se osjećala i naša sugovornica (podaci poznati autoru, op. A.P.), pogotovo nakon što je saznala da joj je odobren zahtjev za subvencionirani stambeni kredit od strane APN-a. 

- APN-ov natječaj počeo je 20. ožujka 2023. godine i trenutno se nalazimo u zadnjoj fazi tog postupka, a to je čekanje isplate kredita. Kako bi kredit bio isplaćen, treba izvršiti upis u gruntovnicu. I upravo na tom zadnjem koraku, kada smo tako blizu rješavanju svega, dolazimo do problema - štrajka sudstva – govori nam na početku naša sugovornica. 

Objašnjava kako je uknjižba založnog prava zadnji korak koji trebaju napraviti kako bi banka mogla napraviti isplatu kredita. 

Sve se oteglo

- Najveći problem je što se sada to sve oteglo. Velika većina je u predugovorima kod kupnje stana stavila uobičajeni rok od tri do četiri mjeseca za rješavanje svega. Mnogima taj rok sada ističe i mogu izgubiti mogućnost kupnje stana, kaparu, APN - poticaj, ma sve. Što je s ljudima koji su već otkazali svoje podstanarske stanove računajući da će sve do sada biti riješeno – pita se Splićanka.

image

Državni službenici i namještenici zaposleni u sudovima i državnim odvjetništvima bore se za veće plaće

Joško Ponoš/Cropix

S krajem travnja ukupno je zaprimljeno 5560 zahtjeva, koji se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja. Osigurana sredstva iznose oko 9,3 milijuna eura, a do kraja travnja obrađeno je 2080 zahtjeva. 

Na njezinu sreću, u predugovoru je s vlasnikom stana dogovorila rok od šest mjeseci, ali mnogi nisu bili te sreće.

- Naravno, da mi je malo lakše što mi je rok od šest mjeseci, ali svejedno i ja to želim što prije riješiti. Nije mi u interesu da živimo u podstanarskom stanu više nego što je potrebno. Mi se moramo iseliti do 30. lipnja i nadam se da će nam se sve riješiti do tada jer u novi stan ne možemo ući dok ne riješimo isplatu. Ako mi ovo propadne završit ću sa svojom obitelji na ulici jer nenormalne cijene podstanarstva sebi ne mogu priuštiti. Također, ovo je zadnji krug kredita od APN-a što znači ako mi ovo ne uspije, propada mi i nada da ću si ikada moći priuštiti vlastiti stan – govori nam naša sugovornica koja je svoj dom pronašla na Blatinama. 

Riječ je o starogradnji, a cijena kvadrata bila je oko četiri tisuće eura. 

Na sudu priznaju da se oteglo

Kakva je situacija oko rješavanja ovakvih zahtjeva u gradu podno Marjana, pitali smo Općinski sud u Splitu. 

- Kod ovog suda je u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. svibnja 2023. zaprimljeno 23,533 zemljišnoknjižnih predmeta, te je u istom razdoblju riješeno 24,354 zemljišnoknjižnih predmeta. Odnosno riješeno je 821 predmeta više od zaprimljenih u navedenom periodu. Prijedlozi koji za predmet imaju uknjižbu založnog prava pred ovim sudom rješavaju se odmah, a najkasnije u roku od 15 dana (u slučajevima kada upisu založnog prava ne prethodi plomba prvenstvenog reda).

Činjenica što je trenutno u tijeku štrajk pravosudnih službenika zasigurno otežava dinamiku rješavanja prijedloga za upis u zemljišnu knjigu, a sve zato što navedene upise upravo i provode pravosudni službenici. Prema informacijama dobivenim od voditeljice ZK odjela Split, neovisno o štrajku, referenti će o prijedlozima za upis založnog prava donijeti rješenje u zakonskom roku, 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva – odgovorila nam je Dunja Rumora, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:53