StoryEditorOCM
SplitTADA SU SE SMIJALI

Šokirali smo se kako ovih dana izgleda atraktivna splitska šetnica. Kerum je još prije 10 godina govorio što treba...

Piše Ivica Marković
5. srpnja 2023. - 18:31

Ono što je kao mantru proteklih 10 godina ponavljao Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik, da na Zapadnoj obali treba postaviti sidreni sustav kako se velike jahte više ne bi vezale bočno kao što je do sada bio slučaj, napravit će se na Zapadnoj obali najvjerojatnije do kraja ove godine.

Sidreni sustav podrazumijeva betonske blokove (kolpomorta) u moru koji zamjenjuju sidro. Znači, plovilo je privezano kada je jedan njegov kraj vezan na kopno, a drugi preko konopa (mooringa) na betonski blok.

image

Na vezu na Zapadnoj obali jutros je bio samo jedan katamaran

Vojko Bašić/Cropix

Dakle, proći će 10 i pol godina kako bi ono što je Kerum govorio još od 2013., a mnogi su se tome smijali, zaživjelo u Splitu. Napokon ćemo dobiti privezište za velike jahte kakva postoje u Monte Carlu, Nici ili Hvaru.

Vezivanje na kolpomorto kudikamo je isplativije budući da na taj način na Zapadnoj obali može stati puno više jahti nego kad se privezuju bokom za kraj. A veći broj jahti donosi neusporedivo više novca.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Projekt je pri kraju i nakon što dobijemo sve potrebne dozvole, što bi moglo biti do kraja ljeta, krenut ćemo s građevinskim dijelu. Mislim da bi sve moglo biti gotovo do kraja ove godine, tako da će se jahte idućeg ljeta vezivati krmom za kraj – kazao nam je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije koja upravlja Zapadnom obalom.

image
Joško Šupić/Cropix

Koliko smo izgubili

Bio kolpomorto ili ne, iznenadilo nas je kako u utorak navečer, ali i u srijedu ujutro na Zapadnoj obali nije bila privezana ni jedna jahta, što je zaista začuđujuće za ovaj dio godine. Proteklih ljeta vjerojatno nije bilo ni jednog dana, pa čak ni u ljetima pandemije koronavirusa, da na Zapadnoj obali navečer nije bila privezana barem jedna jahta duža od 30 metara.

Je li i to jedan od znakova da je turistička sezona nešto lošija nego prijašnjih godina, iako ne vjerujemo da onima koji jahtama dolaze u Split išta znači je li kugla sladoleda dva ili pet eura.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Naši podaci govore da ove godine u naše luke diljem Splitsko-dalmatinske županije ima više uplovljavanja nego 2021. godine i po najavama će ovo biti rekordna sezona.

Svaki dan kontroliramo broj uplovljavanja i moram reći da smo jako zadovoljni brojkama. Prema sadašnjim pokazateljima, imat ćemo od 10 do 12 posto uplovljavanja više nego proteklih godina. Već sada imamo jako dobre najave za uplovljavanja jahti većih od 30 metara za srpanj i kolovoz ove godine – zaključuje Maroević.

Kad bi se netko pozabavio time pa izračunao koliko je proteklih 10 godina "love otišlo u vitar" zbog toga što su se brodovi vezivali bokom, a ne krmom, jer nije postojao kolpomorto, zasigurno bi došli do začuđujuće velikih brojki.

Za kraj nije zgorega napomenuti da se već sada neke jahte na Zapadnoj obali vezuju krmom za kraj, ali pramac ne vezuju na kolpomorto jer ga nema, nego obaraju sidro u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:45