StoryEditor
SplitNA KANTUNU

‘Samo se propuva čuvaj. Propuv, propuv će nas dokrajčit‘

Piše Damir Šarac
14. svibnja 2021. - 20:29
Split, 230321. Jaka bura koja puse na splitskom podrucju raspuhala odjecu koja se susi na balkonima.Duje Klaric/Cropix

Nikad mira u korona-životu; prvo smo bili nervozni čekajući to cjepivo, a sada se malo-pomalo cijepi sve više ljudi koje znamo. Psihologija ili ne, sigurniji smo, baren u glavi. Nekako znaš da ako i pokupiš virus neće te rasturit, velike su šanse da ćeš izvuć živu glavu. Šta ti može bit od cjepiva, još se ne zna, ali šta ti može bit od korone dobro se zna, i nije dobro.

Uglavnom, u društvu su počela nova pitanja, ovako nekako:

– Jesi se cijepila?

– Jesan.

– I?

– Ništa, dva dana me bolila ruka i osjećala san se nekako zamantano.

– Možda bi bila zamantana i bez cjepiva.

– Sto posto. To je biće od uzbuđenja.

Tribalo bi vidit kako se ćutila ova Talijanka koja je greškon primila šest doza odjedanput. Je l' ona zaštićena bar za iduće tri sezone. Triba li primit još šest za misec i po dana? Ne zna se, još je na promatranju.

Uglavnom smo se kroz prošlu godinu bojali tri stvari: korone, cjepiva i najopasnijeg neprijatelja dalmatinskoga: propuva. U onome drugome valu najesen, u teretani se puno oko toga raspravljalo. Postoje velike ponistre, struka je vikala: vitrite jer će vas aerosol potaracat. Kako ja otvorin, tako mladi momci zatvore. Otvori, zatvori.

Jednoga san štopa:

– Šta zatvaraš, jesi popizdija, oćeš da se svi infetamo!?

– Brate, ne virujen ti ja u koronu. Ali propuv će me ubit, vidiš da san znojan.

Nema većega straja nego od promaje. Koja korona, koje cjepivo?

Nekidan, na Svetoga Duju, nas šest, sedan u ekipi, svi cijepljeni. Ko je moga virovat prije misec dana kad je svit vapija: ubodi me, a cjepiva nigdi.

Jedna prija izmišala čaše na stolu: "Ajme pari mi se da ovo nije moje vino! Jo, šta ću sad, ko zna čije je?"

– Ajde šta se treseš – tješi je muž: "Imala si koronu i cijepila si se oba puta, tebi ništa ne bi bilo ni da u New Delhiju piješ iz tuđe čaše!"

Jo lipo li se cijepit. Možda se ništa nije prominilo, ali opet puno njih osjeća značajne promjene, osluškuju šta in organizam govori, ka naš gospar Maro, glumac iz kazališta:

– Znaš što sam primijetio? Pazi, u ovo doba godine, peti mjesec, krepavo bi od alergija. Oči cure, nos curi, kašalj, kihavica, da te bog sačuva od jada. A sada, otkad sam se cijepio, ništa, zdrav ko dren. Misliš da može bit od toga?

– Sto posto, nema od čega drugoga, evo ja već ćutim da mi iz ćelave glave niču nove vlasi. A od čega nego od cjepiva? Sad ti lipo pazi, svakoga prolića, kad trava počne nicat i alergije se pojave – hop po svoju dozu cjepiva. Za alergije i sve druge bolesti. Samo se propuva čuvaj. Propuv, propuv će nas dokrajčit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 03:45