stdClass Object ( [id] => 1092978 [title] => Prvi smo ušli u obnovljenu Staru gradsku vijećnicu na Pjaci. Uloženo je 9,2 milijuna kuna, evo što smo vidjeli i čuli od gradonačelnika i stručnjaka [alias] => prvi-smo-usli-u-obnovljenu-staru-gradsku-vijecnicu-na-pjaci-ulozilo-se-preko-25-milijuna-kuna-evo-sto-smo-vidjeli-i-culi-od-gradonacelnika-i-strucnjaka [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Obnovom Stare gradske vijećnice splitska Pjaca dobit će dostojanstvo koje je u jednom povijesnom razdoblju izgubila – ponovno će postati nezaobilazan gradski trg.

Zgrada Vijećnice u svojoj arhitekturi čuva povijest Splita, od antike do austrougarskog doba i mitsko je mjesto gradske memorije. Samo još koji dan i bit će predstavljena javnosti, na novi, suvremeni način kao prava kulturna riznica. Dobili smo priliku prvi je obići s kreatorima njezina budućeg izgleda na kojem se radilo više od godinu dana.

Pred gotičkom ložom dočekali su nas gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dizajnerica interijera Nikolina Jelavić Mitrović, konzervatorica Zrinka Radunić, arhitektica Josipa Ružić, voditeljica radova Kristina Vlašić iz tvrtke "Neir". Zapazit ćete, pored poteštata, ekipa vrijednih dama koje će staroj gradskoj gospođi dati novi sjaj!

---

image
Svod iznad ulaza
Vojko Bašić/Cropix
---

U obnovu Vijećnice uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta "Palača života – grad mijena", a ukupna vrijednost ovog projekta je 25,4 milijuna kuna, od čega 18,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava EU-a: dokumentaciju i projekt je pripremila splitska razvojna agencija "RaST", a provela Služba za međunarodne i EU projekte grada Splita.

Zgotovljena 1455. godine

Povijesne mijene ovog prostora - koji je na koncu, u XX. stoljeću bio gradonačelnikov ured, od 1924. Etnografski muzej, pa izložbeni prostor - nebrojene su: uglavnom, Split polovicom trinaestog stoljeća izlazi iz zidina Dioklecijanove palače. Na zapadnom dijelu grada pored Željeznih vrata formirao se Trg sv. Lovre, čije se ime prvi put spominje 1255. godine, a ondje su smješteni objekti gradske svjetovne vlasti.

Stara crkva sv. Lovre koja je bila na sredini današnjeg trga ruši se, a nova se uklapa u sklop Komunalne i Kneževe palače. Zgrada Komunalne palače gradi se na istočnoj strani trga u vrijeme dužda Foscarija i splitskog kneza Marka Maurocena 1433. godine. Pretpostavlja se da su druge dvije zgrade u sklopu nastale nešto kasnije te da je gradnja dovršena u vrijeme kneza Delfina 1455. godine. Sklop je oblikovan u kićenom stilu cvjetne gotike.

Najstariji i najistočniji dio sklopa je, uvjetno rečeno, jedini sačuvan, a zovemo ga Vijećnica. To je bio prostor za čitanje proglasa, javnih presuda i slično. U prizemlju je bila velika loža (veća od današnje) te se pod njezinim trijemom nalazila kamena ploča s oznakama mjera za dužinu, težinu i zapreminu.

---

---


U dvorani na prvom katu se čak i stanovalo, a bila je i kapelica sv. Lovre, koja se i danas nalazi iznad ulice na istočnoj strani, a spaja Vijećnicu i Palaču Karepić-Gorisio.

No, arheološka istraživanja tijekom obnove pokazala su još značajnih otkrića, a Zrinka Radunić iz splitskog Konzervatorskog odjela navodi kako je prostor žudio za obnovom.

---

image
Restauratorica Zrinka Radunić
Vojko Bašić/Cropix
---

- Već na ulazu, u loži Vijećnice, uočavaju se dva antička granitna stupa na kojima su gotički kapiteli, ispod prizemlja pronađeni su ostaci moguće antičke ceste te antički alati za popravak mreža i ostale opreme za ribarenje te ostaci dvije, tri romaničke kuće i više srednjovjekovnih grobova.

U kapelici je bifora iz 15. stoljeća, a kad smo rastvarali krov, pronađen je ukrašeni dio drvene grede kasetiranog stropa čiji smo motiv ugradili u rub sadašnjeg. Najznačajnije otkriće je trijumfalni kameni luk apside crkve svetoga Lovre koji se proteže preko dvije etaže, a svjedoči o veličini sakralnog prostora. Obojeni kameni kip sv. Lovre koji je nekoć stajao na vanjskom uglu Vijećnice sada se čuva u svečevoj crkvici na Pazdigradu – kaže nam konzervatorica Radunić o Vijećnici, dok je arheološki nadzor provela konzervatorica Dubravka Čerina.

Prijemi, izložbe, suveniri, knjige...

Interijer i stalni postav Vijećnice osmislila je poznata hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a u koncepciji je važnu ulogu imao i povjesničar umjetnosti dr. Joško Belamarić. Nikolina u svom porfoliju ima nekoliko značajnih projekata poznatih široj i stručnoj javnosti, poput Muzeja Nikole Tesle u Smiljanu, Muzeja Alke u Sinju, Gradskog muzeja Vukovara u dvorcu Eltz...

- Projektni zadatak bio je osmisliti Vijećnicu kao multifunkcionalni kulturni prostor namijenjen u prvom redu za stalni postav i izložbe, ali i koncerte, manje konferencije i protokolarni prostor za goste gradonačelnika i gradskih vlasti.

U prizemlju novoobnovljene Vijećnice smještena je recepcija sa suvenirnicom te izložbeni prostor u kojem će biti tri važne knjige o Splitu, autora Roberta Adama, Ernesta Hébrarda i Georgea Niemanna koje će posjetitelji virtualno listati. Prvi i drugi kat su čisti izložbeni prostori koji se mogu prenamijeniti za sve sadržaje koje smo nabrojili, od predavanja do svečanih prijema.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U potkrovlju su spremište, sustavi instalacija za ventilaciju i regulaciju mikroklimatskih uvjeta za izlaganje i najosjetljivijih predmeta.

Posebnu pažnju posvetila sam kapelici u nadvoju između Vijećnice i palače Karepić. Moja je želja da posjetitelji ondje mogu osjetiti atmosferu splitskog života, puls grada, ono što je Pjaca nekoć bila za građane. Ondje će se moći opustiti, pogledati film o Splitu, vremenske lente grada, naći će se i deset crtica iz povijesti Pjace – otkriva Nikolina Jelavić Mitrović, koja je dizajnirala i namještaj i opremu u interijeru, navodeći kako će Splićani kao prvu izložbu imati priliku pogledati postav u čast petstote obljetnice Marulićeve "Judite".

- Identitet Stare gradske vijećnice i web-stranicu osmislili su dizajneri Karlo Kazinoti i Mišo Komenda, reinterpretirajući motive cvjetne gotike na današnji način – kaže Jelavić Mitrović ističući i veliku pomoć Gorana NIkšića i Jasne Jerkov iz Odsjeka za staru gradsku jezgru.

Voditeljica gradilišta Kristina Vlašić dodaje kako je u građevinskom smislu riječ o vrlo zahtjevnu projektu koji je uključivao i prezentaciju povijesnih slojeva, ali i uklanjanje betonskih dijelova etaža (postavljene su drvene grede) i stupova, izmjenu krovišta te ugradnju lifta.

- Prvi put je sudjelovanje na događanjima i posjet izložbama omogućeno osobama s invaliditetom, pomoću demontažne rampe ulazit će na pomoćni ulaz sa sjeverne strane te novim ugrađenim liftom na prvu i drugu etažu – navodi.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije krio zadovoljstvo novim životom Stare gradske vijećnice, a čujemo kako je gradilište posjetio barem trideset puta u zadnju godinu.

Povratak "gradskosti"

- Ako ne griješim, ideja o potrebi multifunkcionalne namjene Vijećnice došla je prilikom posjeta danske kraljice Margarete 2014. godine koju smo ugostili u Galeriji Meštrović. Željeli smo urediti mjesto na kojem se najviši gosti grada mogu istovremeno upoznati s našom poviješću i umjetnošću te biti ugošćeni na dostojnoj razini, onakvoj kakvu Split može i mora pokazati.

Obnova i uređenje Vijećnice i Hrvatskog doma povratak su "gradskosti" na dvije prevažne lokacije naše povijesti i kulture, baš kao i uređenje Trga Gaje Bulata pred kazalištem. Raduje me što će u čitav prostor moći pristupiti i osobe s invaliditetom i to je putokaz za sve buduće projekte, moramo misliti na sve naše sugrađane, baš kao i na povijesnu baštinu. Dobili smo iznimno vrijedan izložbeni prostor koji do sada nismo imali, uređen po najvišim suvremenim standardima – zaključuje gradonačelnik Krstulović Opara.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

---

Priča o crkvi sv. Lovre

 

Konzervatorska istraživanja Stare gradske vijećnice i arheoloških ostataka crkve sv. Lovre, koja su provedena pod vodstvom dr. sc. Radoslava Bužančića i konzervatorice Zrinke Radunić, donijela su potpuno novu sliku Splita u sumrak srednjeg vijeka i unijela malo novog svjetla u dramatičan trenutak nastanka silno važnih građevina Splita, porušenih početkom 19. stoljeća.

- Nedavno je objavljen sadržaj dokumenta datiranog 19. lipnja 1426., u kojem papa Martin V. od splitskog nadbiskupa Petra Diškovića traži provjeru navoda iz pisma stanovnika Splita u kojem traže dozvolu za rušenje stare crkve sv. Lovre na trgu, potvrđuje zamisao mletačke uprave o preuređenju gradske vijećnice i gradnju Kneževa dvora odmah nakon zauzeća grada 1420. godine.

Dokument koji je u Vatikanskom arhivu pronašla Jadranka Neralić izravno može pomoći datiranju uređenja splitske kasnogotičke Pjace, pripremu i planiranje izgradnje mletačkog Kneževa dvora s gradskom ložom u sklopu Komunalne palače – ističe dr. Bužančić, dodajući kako se namjerama Mlečića ispriječila ranosrednjovjekovna crkva sv. Lovre koja se nalazila upravo uz planirano gradilište.

- Pronalaskom trijumfalnog luka s profilacijama tipičnim za splitsku kasnu gotiku s početka 15. st., kakvi se nalaze na lukovima prizemlja, postalo je jasno da je nova crkva sv. Lovre bila dostojna novoga gradskog središta. Nalazila se iznad prizemlja kneževe lože rastvorenog šiljatim lukovima, na monumentalnoj drvenoj konstrukciji kata s bogato ukrašenim kasetiranim stropom od kojeg su se sačuvali samo mali dijelovi, samo ugaone letvice s rezbarenom tordiranom vrpcom.

Na južnom pročelju crkva je imala veliku biforu, koja se protezala kroz dva sadašnja kata s klesanim polustupovima i središnjim stupom sa spiralno isklesanim ukrasom. U crkvu se ulazilo stubištem do portala na gornjem katu. Ništa od te raskoši u 19. stoljeću nije ostalo sačuvano. Dio crkve već je ranije postao skladište kazališta, a crkva je pregradama svedena samo na zapadni dio građevine, praktički na kapelu sklopa, umjesto jedne od nekad najvažnijih crkava Splita – tumači dr. Bužančić.

---

---

Upozorenja don Frane Bulića

 

I veliki don Frane Bulić raspravljao je u svoje vrijeme o sadržajima Stare gradske vijećnice; u sačuvanom pismu upozorava kako se Vijećnica ne bi smjela pretvoriti u biblioteku, banku, čak ni Etnografski muzej, jer to ne bi bilo u harmoniji s njezinom poviješću.

- Tu bi se imala smjestiti Zbirka gradskih uspomena, vedute Splita, portreti zaslužnih Splićana, grbovi starih familija, zastave različitih društava, knjige o Splitu, pokućstvo starih obitelji... - predlaže don Frane, koji dodaje kako bi se etaže mogle iskoristiti za sjednice Gradskog vijeća i ured gradonačelnika. Nije bio daleko od današnjeg projekta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘POVRATAK GRADSKOSTI‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘POVRATAK GRADSKOSTI‘ 1 1 2 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-20 14:16:27 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-22 06:43:56 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2021-04-21 14:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2414 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565832.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565828.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565792.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565790.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565860.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565836.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565834.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565824.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565824.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565822.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565820.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565808.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565804.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565802.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565796.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/20\/17565800.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","Nikolina Jelavi\u0107 Mitrovi\u0107, dizajnerica interijera.","Restauratorica Zrinka Raduni\u0107","Svod iznad ulaza","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17565832_1920.jpg":"1920x1080","k_17565832_1280.jpg":"1280x1280","k_17565832_1024.jpg":"1024x1024","k_17565832_640.jpg":"640x640","k_17565832_480.jpg":"480x480","k_17565832_340.jpg":"340x340","k_17565832_220.jpg":"220x220","o_17565832_1280.jpg":"1280x853","o_17565832_1024.jpg":"1024x682","o_17565832_640.jpg":"640x426","o_17565832_480.jpg":"480x320","o_17565832_340.jpg":"340x226","o_17565832_220.jpg":"220x146","h_17565832_1280.jpg":"1280x854","h_17565832_1024.jpg":"1024x683","h_17565832_640.jpg":"640x427","h_17565832_480.jpg":"480x320","h_17565832_340.jpg":"340x227","h_17565832_220.jpg":"220x147","pp_17565832_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565832_1024.jpg":"805x1024","pp_17565832_640.jpg":"503x640","pp_17565832_480.jpg":"377x480","pp_17565832_340.jpg":"267x340","pp_17565832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565828_1920.jpg":"1920x1080","k_17565828_1280.jpg":"1280x1280","k_17565828_1024.jpg":"1024x1024","k_17565828_640.jpg":"640x640","k_17565828_480.jpg":"480x480","k_17565828_340.jpg":"340x340","k_17565828_220.jpg":"220x220","o_17565828_1280.jpg":"1280x853","o_17565828_1024.jpg":"1024x682","o_17565828_640.jpg":"640x426","o_17565828_480.jpg":"480x320","o_17565828_340.jpg":"340x226","o_17565828_220.jpg":"220x146","h_17565828_1280.jpg":"1280x854","h_17565828_1024.jpg":"1024x683","h_17565828_640.jpg":"640x427","h_17565828_480.jpg":"480x320","h_17565828_340.jpg":"340x227","h_17565828_220.jpg":"220x147","pp_17565828_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565828_1024.jpg":"805x1024","pp_17565828_640.jpg":"503x640","pp_17565828_480.jpg":"377x480","pp_17565828_340.jpg":"267x340","pp_17565828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1452","hd_17565792_1920.jpg":"1920x1080","k_17565792_1280.jpg":"1280x1280","k_17565792_1024.jpg":"1024x1024","k_17565792_640.jpg":"640x640","k_17565792_480.jpg":"480x480","k_17565792_340.jpg":"340x340","k_17565792_220.jpg":"220x220","o_17565792_1280.jpg":"1280x968","o_17565792_1024.jpg":"1024x774","o_17565792_640.jpg":"640x484","o_17565792_480.jpg":"480x363","o_17565792_340.jpg":"340x257","o_17565792_220.jpg":"220x166","h_17565792_1280.jpg":"1280x854","h_17565792_1024.jpg":"1024x683","h_17565792_640.jpg":"640x427","h_17565792_480.jpg":"480x320","h_17565792_340.jpg":"340x227","h_17565792_220.jpg":"220x147","pp_17565792_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565792_1024.jpg":"805x1024","pp_17565792_640.jpg":"503x640","pp_17565792_480.jpg":"377x480","pp_17565792_340.jpg":"267x340","pp_17565792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565790_1920.jpg":"1920x1080","k_17565790_1280.jpg":"1280x1280","k_17565790_1024.jpg":"1024x1024","k_17565790_640.jpg":"640x640","k_17565790_480.jpg":"480x480","k_17565790_340.jpg":"340x340","k_17565790_220.jpg":"220x220","o_17565790_1280.jpg":"1280x853","o_17565790_1024.jpg":"1024x682","o_17565790_640.jpg":"640x426","o_17565790_480.jpg":"480x320","o_17565790_340.jpg":"340x226","o_17565790_220.jpg":"220x146","h_17565790_1280.jpg":"1280x854","h_17565790_1024.jpg":"1024x683","h_17565790_640.jpg":"640x427","h_17565790_480.jpg":"480x320","h_17565790_340.jpg":"340x227","h_17565790_220.jpg":"220x147","pp_17565790_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565790_1024.jpg":"805x1024","pp_17565790_640.jpg":"503x640","pp_17565790_480.jpg":"377x480","pp_17565790_340.jpg":"267x340","pp_17565790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565860_1920.jpg":"1920x1080","k_17565860_1280.jpg":"1280x1280","k_17565860_1024.jpg":"1024x1024","k_17565860_640.jpg":"640x640","k_17565860_480.jpg":"480x480","k_17565860_340.jpg":"340x340","k_17565860_220.jpg":"220x220","o_17565860_1280.jpg":"1280x853","o_17565860_1024.jpg":"1024x682","o_17565860_640.jpg":"640x426","o_17565860_480.jpg":"480x320","o_17565860_340.jpg":"340x226","o_17565860_220.jpg":"220x146","h_17565860_1280.jpg":"1280x854","h_17565860_1024.jpg":"1024x683","h_17565860_640.jpg":"640x427","h_17565860_480.jpg":"480x320","h_17565860_340.jpg":"340x227","h_17565860_220.jpg":"220x147","pp_17565860_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565860_1024.jpg":"805x1024","pp_17565860_640.jpg":"503x640","pp_17565860_480.jpg":"377x480","pp_17565860_340.jpg":"267x340","pp_17565860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565836_1920.jpg":"1920x1080","k_17565836_1280.jpg":"1280x1280","k_17565836_1024.jpg":"1024x1024","k_17565836_640.jpg":"640x640","k_17565836_480.jpg":"480x480","k_17565836_340.jpg":"340x340","k_17565836_220.jpg":"220x220","o_17565836_1280.jpg":"1280x853","o_17565836_1024.jpg":"1024x682","o_17565836_640.jpg":"640x426","o_17565836_480.jpg":"480x320","o_17565836_340.jpg":"340x226","o_17565836_220.jpg":"220x146","h_17565836_1280.jpg":"1280x854","h_17565836_1024.jpg":"1024x683","h_17565836_640.jpg":"640x427","h_17565836_480.jpg":"480x320","h_17565836_340.jpg":"340x227","h_17565836_220.jpg":"220x147","pp_17565836_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565836_1024.jpg":"805x1024","pp_17565836_640.jpg":"503x640","pp_17565836_480.jpg":"377x480","pp_17565836_340.jpg":"267x340","pp_17565836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565834_1920.jpg":"1920x1080","k_17565834_1280.jpg":"1280x1280","k_17565834_1024.jpg":"1024x1024","k_17565834_640.jpg":"640x640","k_17565834_480.jpg":"480x480","k_17565834_340.jpg":"340x340","k_17565834_220.jpg":"220x220","o_17565834_1280.jpg":"1280x853","o_17565834_1024.jpg":"1024x682","o_17565834_640.jpg":"640x426","o_17565834_480.jpg":"480x320","o_17565834_340.jpg":"340x226","o_17565834_220.jpg":"220x146","h_17565834_1280.jpg":"1280x854","h_17565834_1024.jpg":"1024x683","h_17565834_640.jpg":"640x427","h_17565834_480.jpg":"480x320","h_17565834_340.jpg":"340x227","h_17565834_220.jpg":"220x147","pp_17565834_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565834_1024.jpg":"805x1024","pp_17565834_640.jpg":"503x640","pp_17565834_480.jpg":"377x480","pp_17565834_340.jpg":"267x340","pp_17565834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2881","hd_17565824_1920.jpg":"1920x1080","k_17565824_1280.jpg":"1280x1280","k_17565824_1024.jpg":"1024x1024","k_17565824_640.jpg":"640x640","k_17565824_480.jpg":"480x480","k_17565824_340.jpg":"340x340","k_17565824_220.jpg":"220x220","o_17565824_1280.jpg":"1280x1920","o_17565824_1024.jpg":"1024x1536","o_17565824_640.jpg":"640x960","o_17565824_480.jpg":"480x720","o_17565824_340.jpg":"340x510","o_17565824_220.jpg":"220x330","h_17565824_1280.jpg":"1280x854","h_17565824_1024.jpg":"1024x683","h_17565824_640.jpg":"640x427","h_17565824_480.jpg":"480x320","h_17565824_340.jpg":"340x227","h_17565824_220.jpg":"220x147","pp_17565824_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565824_1024.jpg":"805x1024","pp_17565824_640.jpg":"503x640","pp_17565824_480.jpg":"377x480","pp_17565824_340.jpg":"267x340","pp_17565824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2881","hd_17565824_1920.jpg":"1920x1080","k_17565824_1280.jpg":"1280x1280","k_17565824_1024.jpg":"1024x1024","k_17565824_640.jpg":"640x640","k_17565824_480.jpg":"480x480","k_17565824_340.jpg":"340x340","k_17565824_220.jpg":"220x220","o_17565824_1280.jpg":"1280x1920","o_17565824_1024.jpg":"1024x1536","o_17565824_640.jpg":"640x960","o_17565824_480.jpg":"480x720","o_17565824_340.jpg":"340x510","o_17565824_220.jpg":"220x330","h_17565824_1280.jpg":"1280x854","h_17565824_1024.jpg":"1024x683","h_17565824_640.jpg":"640x427","h_17565824_480.jpg":"480x320","h_17565824_340.jpg":"340x227","h_17565824_220.jpg":"220x147","pp_17565824_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565824_1024.jpg":"805x1024","pp_17565824_640.jpg":"503x640","pp_17565824_480.jpg":"377x480","pp_17565824_340.jpg":"267x340","pp_17565824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1447","hd_17565822_1920.jpg":"1920x1080","k_17565822_1280.jpg":"1280x1280","k_17565822_1024.jpg":"1024x1024","k_17565822_640.jpg":"640x640","k_17565822_480.jpg":"480x480","k_17565822_340.jpg":"340x340","k_17565822_220.jpg":"220x220","o_17565822_1280.jpg":"1280x964","o_17565822_1024.jpg":"1024x771","o_17565822_640.jpg":"640x482","o_17565822_480.jpg":"480x361","o_17565822_340.jpg":"340x256","o_17565822_220.jpg":"220x165","h_17565822_1280.jpg":"1280x854","h_17565822_1024.jpg":"1024x683","h_17565822_640.jpg":"640x427","h_17565822_480.jpg":"480x320","h_17565822_340.jpg":"340x227","h_17565822_220.jpg":"220x147","pp_17565822_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565822_1024.jpg":"805x1024","pp_17565822_640.jpg":"503x640","pp_17565822_480.jpg":"377x480","pp_17565822_340.jpg":"267x340","pp_17565822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565820_1920.jpg":"1920x1080","k_17565820_1280.jpg":"1280x1280","k_17565820_1024.jpg":"1024x1024","k_17565820_640.jpg":"640x640","k_17565820_480.jpg":"480x480","k_17565820_340.jpg":"340x340","k_17565820_220.jpg":"220x220","o_17565820_1280.jpg":"1280x853","o_17565820_1024.jpg":"1024x682","o_17565820_640.jpg":"640x426","o_17565820_480.jpg":"480x320","o_17565820_340.jpg":"340x226","o_17565820_220.jpg":"220x146","h_17565820_1280.jpg":"1280x854","h_17565820_1024.jpg":"1024x683","h_17565820_640.jpg":"640x427","h_17565820_480.jpg":"480x320","h_17565820_340.jpg":"340x227","h_17565820_220.jpg":"220x147","pp_17565820_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565820_1024.jpg":"805x1024","pp_17565820_640.jpg":"503x640","pp_17565820_480.jpg":"377x480","pp_17565820_340.jpg":"267x340","pp_17565820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1625","hd_17565808_1920.jpg":"1920x1080","k_17565808_1280.jpg":"1280x1280","k_17565808_1024.jpg":"1024x1024","k_17565808_640.jpg":"640x640","k_17565808_480.jpg":"480x480","k_17565808_340.jpg":"340x340","k_17565808_220.jpg":"220x220","o_17565808_1280.jpg":"1280x1083","o_17565808_1024.jpg":"1024x866","o_17565808_640.jpg":"640x541","o_17565808_480.jpg":"480x406","o_17565808_340.jpg":"340x287","o_17565808_220.jpg":"220x186","h_17565808_1280.jpg":"1280x854","h_17565808_1024.jpg":"1024x683","h_17565808_640.jpg":"640x427","h_17565808_480.jpg":"480x320","h_17565808_340.jpg":"340x227","h_17565808_220.jpg":"220x147","pp_17565808_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565808_1024.jpg":"805x1024","pp_17565808_640.jpg":"503x640","pp_17565808_480.jpg":"377x480","pp_17565808_340.jpg":"267x340","pp_17565808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1411","hd_17565804_1920.jpg":"1920x1080","k_17565804_1280.jpg":"1280x1280","k_17565804_1024.jpg":"1024x1024","k_17565804_640.jpg":"640x640","k_17565804_480.jpg":"480x480","k_17565804_340.jpg":"340x340","k_17565804_220.jpg":"220x220","o_17565804_1280.jpg":"1280x940","o_17565804_1024.jpg":"1024x752","o_17565804_640.jpg":"640x470","o_17565804_480.jpg":"480x352","o_17565804_340.jpg":"340x249","o_17565804_220.jpg":"220x161","h_17565804_1280.jpg":"1280x854","h_17565804_1024.jpg":"1024x683","h_17565804_640.jpg":"640x427","h_17565804_480.jpg":"480x320","h_17565804_340.jpg":"340x227","h_17565804_220.jpg":"220x147","pp_17565804_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565804_1024.jpg":"805x1024","pp_17565804_640.jpg":"503x640","pp_17565804_480.jpg":"377x480","pp_17565804_340.jpg":"267x340","pp_17565804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565802_1920.jpg":"1920x1080","k_17565802_1280.jpg":"1280x1280","k_17565802_1024.jpg":"1024x1024","k_17565802_640.jpg":"640x640","k_17565802_480.jpg":"480x480","k_17565802_340.jpg":"340x340","k_17565802_220.jpg":"220x220","o_17565802_1280.jpg":"1280x853","o_17565802_1024.jpg":"1024x682","o_17565802_640.jpg":"640x426","o_17565802_480.jpg":"480x320","o_17565802_340.jpg":"340x226","o_17565802_220.jpg":"220x146","h_17565802_1280.jpg":"1280x854","h_17565802_1024.jpg":"1024x683","h_17565802_640.jpg":"640x427","h_17565802_480.jpg":"480x320","h_17565802_340.jpg":"340x227","h_17565802_220.jpg":"220x147","pp_17565802_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565802_1024.jpg":"805x1024","pp_17565802_640.jpg":"503x640","pp_17565802_480.jpg":"377x480","pp_17565802_340.jpg":"267x340","pp_17565802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17565796_1920.jpg":"1920x1080","k_17565796_1280.jpg":"1280x1280","k_17565796_1024.jpg":"1024x1024","k_17565796_640.jpg":"640x640","k_17565796_480.jpg":"480x480","k_17565796_340.jpg":"340x340","k_17565796_220.jpg":"220x220","o_17565796_1280.jpg":"1280x853","o_17565796_1024.jpg":"1024x682","o_17565796_640.jpg":"640x426","o_17565796_480.jpg":"480x320","o_17565796_340.jpg":"340x226","o_17565796_220.jpg":"220x146","h_17565796_1280.jpg":"1280x854","h_17565796_1024.jpg":"1024x683","h_17565796_640.jpg":"640x427","h_17565796_480.jpg":"480x320","h_17565796_340.jpg":"340x227","h_17565796_220.jpg":"220x147","pp_17565796_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565796_1024.jpg":"805x1024","pp_17565796_640.jpg":"503x640","pp_17565796_480.jpg":"377x480","pp_17565796_340.jpg":"267x340","pp_17565796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2471","hd_17565800_1920.jpg":"1920x1080","k_17565800_1280.jpg":"1280x1280","k_17565800_1024.jpg":"1024x1024","k_17565800_640.jpg":"640x640","k_17565800_480.jpg":"480x480","k_17565800_340.jpg":"340x340","k_17565800_220.jpg":"220x220","o_17565800_1280.jpg":"1280x1647","o_17565800_1024.jpg":"1024x1317","o_17565800_640.jpg":"640x823","o_17565800_480.jpg":"480x617","o_17565800_340.jpg":"340x437","o_17565800_220.jpg":"220x283","h_17565800_1280.jpg":"1280x854","h_17565800_1024.jpg":"1024x683","h_17565800_640.jpg":"640x427","h_17565800_480.jpg":"480x320","h_17565800_340.jpg":"340x227","h_17565800_220.jpg":"220x147","pp_17565800_1280.jpg":"1006x1280","pp_17565800_1024.jpg":"805x1024","pp_17565800_640.jpg":"503x640","pp_17565800_480.jpg":"377x480","pp_17565800_340.jpg":"267x340","pp_17565800_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4806752 Threads: 2 Questions: 167435898 Slow queries: 72773 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4917398 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prvi-smo-usli-u-obnovljenu-staru-gradsku-vijecnicu-na-pjaci-ulozilo-se-preko-25-milijuna-kuna-evo-sto-smo-vidjeli-i-culi-od-gradonacelnika-i-strucnjaka-1092978 [printLink] => /split/prvi-smo-usli-u-obnovljenu-staru-gradsku-vijecnicu-na-pjaci-ulozilo-se-preko-25-milijuna-kuna-evo-sto-smo-vidjeli-i-culi-od-gradonacelnika-i-strucnjaka-1092978?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531673 [name] => stara gradska vijećnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-03 17:23:50 [main_article_id] => 0 [alias] => stara-gradska-vijecnica [link] => /tag/stara-gradska-vijecnica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 128195 [name] => pjaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pjaca [link] => /tag/pjaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘POVRATAK GRADSKOSTI‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi smo ušli u obnovljenu Staru gradsku vijećnicu na Pjaci. Uloženo je 9,2 milijuna kuna, evo što smo vidjeli i čuli od gradonačelnika i stručnjaka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565832.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565832.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565828.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565792.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565790.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565860.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565836.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565834.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565824.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565824.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565822.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565820.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565808.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixNikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica interijera. ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565804.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixRestauratorica Zrinka Radunić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565802.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixSvod iznad ulaza ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565796.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/20/17565800.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Obnovom Stare gradske vijećnice splitska Pjaca dobit će dostojanstvo koje je u jednom povijesnom razdoblju izgubila – ponovno će postati nezaobilazan gradski trg.

Zgrada Vijećnice u svojoj arhitekturi čuva povijest Splita, od antike do austrougarskog doba i mitsko je mjesto gradske memorije. Samo još koji dan i bit će predstavljena javnosti, na novi, suvremeni način kao prava kulturna riznica. Dobili smo priliku prvi je obići s kreatorima njezina budućeg izgleda na kojem se radilo više od godinu dana.

Pred gotičkom ložom dočekali su nas gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dizajnerica interijera Nikolina Jelavić Mitrović, konzervatorica Zrinka Radunić, arhitektica Josipa Ružić, voditeljica radova Kristina Vlašić iz tvrtke "Neir". Zapazit ćete, pored poteštata, ekipa vrijednih dama koje će staroj gradskoj gospođi dati novi sjaj!

---

image
Svod iznad ulaza
Vojko Bašić/Cropix
---

U obnovu Vijećnice uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta "Palača života – grad mijena", a ukupna vrijednost ovog projekta je 25,4 milijuna kuna, od čega 18,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava EU-a: dokumentaciju i projekt je pripremila splitska razvojna agencija "RaST", a provela Služba za međunarodne i EU projekte grada Splita.

Zgotovljena 1455. godine

Povijesne mijene ovog prostora - koji je na koncu, u XX. stoljeću bio gradonačelnikov ured, od 1924. Etnografski muzej, pa izložbeni prostor - nebrojene su: uglavnom, Split polovicom trinaestog stoljeća izlazi iz zidina Dioklecijanove palače. Na zapadnom dijelu grada pored Željeznih vrata formirao se Trg sv. Lovre, čije se ime prvi put spominje 1255. godine, a ondje su smješteni objekti gradske svjetovne vlasti.

Stara crkva sv. Lovre koja je bila na sredini današnjeg trga ruši se, a nova se uklapa u sklop Komunalne i Kneževe palače. Zgrada Komunalne palače gradi se na istočnoj strani trga u vrijeme dužda Foscarija i splitskog kneza Marka Maurocena 1433. godine. Pretpostavlja se da su druge dvije zgrade u sklopu nastale nešto kasnije te da je gradnja dovršena u vrijeme kneza Delfina 1455. godine. Sklop je oblikovan u kićenom stilu cvjetne gotike.

Najstariji i najistočniji dio sklopa je, uvjetno rečeno, jedini sačuvan, a zovemo ga Vijećnica. To je bio prostor za čitanje proglasa, javnih presuda i slično. U prizemlju je bila velika loža (veća od današnje) te se pod njezinim trijemom nalazila kamena ploča s oznakama mjera za dužinu, težinu i zapreminu.

---

---


U dvorani na prvom katu se čak i stanovalo, a bila je i kapelica sv. Lovre, koja se i danas nalazi iznad ulice na istočnoj strani, a spaja Vijećnicu i Palaču Karepić-Gorisio.

No, arheološka istraživanja tijekom obnove pokazala su još značajnih otkrića, a Zrinka Radunić iz splitskog Konzervatorskog odjela navodi kako je prostor žudio za obnovom.

---

image
Restauratorica Zrinka Radunić
Vojko Bašić/Cropix
---

- Već na ulazu, u loži Vijećnice, uočavaju se dva antička granitna stupa na kojima su gotički kapiteli, ispod prizemlja pronađeni su ostaci moguće antičke ceste te antički alati za popravak mreža i ostale opreme za ribarenje te ostaci dvije, tri romaničke kuće i više srednjovjekovnih grobova.

U kapelici je bifora iz 15. stoljeća, a kad smo rastvarali krov, pronađen je ukrašeni dio drvene grede kasetiranog stropa čiji smo motiv ugradili u rub sadašnjeg. Najznačajnije otkriće je trijumfalni kameni luk apside crkve svetoga Lovre koji se proteže preko dvije etaže, a svjedoči o veličini sakralnog prostora. Obojeni kameni kip sv. Lovre koji je nekoć stajao na vanjskom uglu Vijećnice sada se čuva u svečevoj crkvici na Pazdigradu – kaže nam konzervatorica Radunić o Vijećnici, dok je arheološki nadzor provela konzervatorica Dubravka Čerina.

Prijemi, izložbe, suveniri, knjige...

Interijer i stalni postav Vijećnice osmislila je poznata hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a u koncepciji je važnu ulogu imao i povjesničar umjetnosti dr. Joško Belamarić. Nikolina u svom porfoliju ima nekoliko značajnih projekata poznatih široj i stručnoj javnosti, poput Muzeja Nikole Tesle u Smiljanu, Muzeja Alke u Sinju, Gradskog muzeja Vukovara u dvorcu Eltz...

- Projektni zadatak bio je osmisliti Vijećnicu kao multifunkcionalni kulturni prostor namijenjen u prvom redu za stalni postav i izložbe, ali i koncerte, manje konferencije i protokolarni prostor za goste gradonačelnika i gradskih vlasti.

U prizemlju novoobnovljene Vijećnice smještena je recepcija sa suvenirnicom te izložbeni prostor u kojem će biti tri važne knjige o Splitu, autora Roberta Adama, Ernesta Hébrarda i Georgea Niemanna koje će posjetitelji virtualno listati. Prvi i drugi kat su čisti izložbeni prostori koji se mogu prenamijeniti za sve sadržaje koje smo nabrojili, od predavanja do svečanih prijema.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U potkrovlju su spremište, sustavi instalacija za ventilaciju i regulaciju mikroklimatskih uvjeta za izlaganje i najosjetljivijih predmeta.

Posebnu pažnju posvetila sam kapelici u nadvoju između Vijećnice i palače Karepić. Moja je želja da posjetitelji ondje mogu osjetiti atmosferu splitskog života, puls grada, ono što je Pjaca nekoć bila za građane. Ondje će se moći opustiti, pogledati film o Splitu, vremenske lente grada, naći će se i deset crtica iz povijesti Pjace – otkriva Nikolina Jelavić Mitrović, koja je dizajnirala i namještaj i opremu u interijeru, navodeći kako će Splićani kao prvu izložbu imati priliku pogledati postav u čast petstote obljetnice Marulićeve "Judite".

- Identitet Stare gradske vijećnice i web-stranicu osmislili su dizajneri Karlo Kazinoti i Mišo Komenda, reinterpretirajući motive cvjetne gotike na današnji način – kaže Jelavić Mitrović ističući i veliku pomoć Gorana NIkšića i Jasne Jerkov iz Odsjeka za staru gradsku jezgru.

Voditeljica gradilišta Kristina Vlašić dodaje kako je u građevinskom smislu riječ o vrlo zahtjevnu projektu koji je uključivao i prezentaciju povijesnih slojeva, ali i uklanjanje betonskih dijelova etaža (postavljene su drvene grede) i stupova, izmjenu krovišta te ugradnju lifta.

- Prvi put je sudjelovanje na događanjima i posjet izložbama omogućeno osobama s invaliditetom, pomoću demontažne rampe ulazit će na pomoćni ulaz sa sjeverne strane te novim ugrađenim liftom na prvu i drugu etažu – navodi.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije krio zadovoljstvo novim životom Stare gradske vijećnice, a čujemo kako je gradilište posjetio barem trideset puta u zadnju godinu.

Povratak "gradskosti"

- Ako ne griješim, ideja o potrebi multifunkcionalne namjene Vijećnice došla je prilikom posjeta danske kraljice Margarete 2014. godine koju smo ugostili u Galeriji Meštrović. Željeli smo urediti mjesto na kojem se najviši gosti grada mogu istovremeno upoznati s našom poviješću i umjetnošću te biti ugošćeni na dostojnoj razini, onakvoj kakvu Split može i mora pokazati.

Obnova i uređenje Vijećnice i Hrvatskog doma povratak su "gradskosti" na dvije prevažne lokacije naše povijesti i kulture, baš kao i uređenje Trga Gaje Bulata pred kazalištem. Raduje me što će u čitav prostor moći pristupiti i osobe s invaliditetom i to je putokaz za sve buduće projekte, moramo misliti na sve naše sugrađane, baš kao i na povijesnu baštinu. Dobili smo iznimno vrijedan izložbeni prostor koji do sada nismo imali, uređen po najvišim suvremenim standardima – zaključuje gradonačelnik Krstulović Opara.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

---

Priča o crkvi sv. Lovre

 

Konzervatorska istraživanja Stare gradske vijećnice i arheoloških ostataka crkve sv. Lovre, koja su provedena pod vodstvom dr. sc. Radoslava Bužančića i konzervatorice Zrinke Radunić, donijela su potpuno novu sliku Splita u sumrak srednjeg vijeka i unijela malo novog svjetla u dramatičan trenutak nastanka silno važnih građevina Splita, porušenih početkom 19. stoljeća.

- Nedavno je objavljen sadržaj dokumenta datiranog 19. lipnja 1426., u kojem papa Martin V. od splitskog nadbiskupa Petra Diškovića traži provjeru navoda iz pisma stanovnika Splita u kojem traže dozvolu za rušenje stare crkve sv. Lovre na trgu, potvrđuje zamisao mletačke uprave o preuređenju gradske vijećnice i gradnju Kneževa dvora odmah nakon zauzeća grada 1420. godine.

Dokument koji je u Vatikanskom arhivu pronašla Jadranka Neralić izravno može pomoći datiranju uređenja splitske kasnogotičke Pjace, pripremu i planiranje izgradnje mletačkog Kneževa dvora s gradskom ložom u sklopu Komunalne palače – ističe dr. Bužančić, dodajući kako se namjerama Mlečića ispriječila ranosrednjovjekovna crkva sv. Lovre koja se nalazila upravo uz planirano gradilište.

- Pronalaskom trijumfalnog luka s profilacijama tipičnim za splitsku kasnu gotiku s početka 15. st., kakvi se nalaze na lukovima prizemlja, postalo je jasno da je nova crkva sv. Lovre bila dostojna novoga gradskog središta. Nalazila se iznad prizemlja kneževe lože rastvorenog šiljatim lukovima, na monumentalnoj drvenoj konstrukciji kata s bogato ukrašenim kasetiranim stropom od kojeg su se sačuvali samo mali dijelovi, samo ugaone letvice s rezbarenom tordiranom vrpcom.

Na južnom pročelju crkva je imala veliku biforu, koja se protezala kroz dva sadašnja kata s klesanim polustupovima i središnjim stupom sa spiralno isklesanim ukrasom. U crkvu se ulazilo stubištem do portala na gornjem katu. Ništa od te raskoši u 19. stoljeću nije ostalo sačuvano. Dio crkve već je ranije postao skladište kazališta, a crkva je pregradama svedena samo na zapadni dio građevine, praktički na kapelu sklopa, umjesto jedne od nekad najvažnijih crkava Splita – tumači dr. Bužančić.

---

---

Upozorenja don Frane Bulića

 

I veliki don Frane Bulić raspravljao je u svoje vrijeme o sadržajima Stare gradske vijećnice; u sačuvanom pismu upozorava kako se Vijećnica ne bi smjela pretvoriti u biblioteku, banku, čak ni Etnografski muzej, jer to ne bi bilo u harmoniji s njezinom poviješću.

- Tu bi se imala smjestiti Zbirka gradskih uspomena, vedute Splita, portreti zaslužnih Splićana, grbovi starih familija, zastave različitih društava, knjige o Splitu, pokućstvo starih obitelji... - predlaže don Frane, koji dodaje kako bi se etaže mogle iskoristiti za sjednice Gradskog vijeća i ured gradonačelnika. Nije bio daleko od današnjeg projekta.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica interijera.
Vojko Bašić/Cropix
Restauratorica Zrinka Radunić
Vojko Bašić/Cropix
Svod iznad ulaza
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prvi-smo-usli-u-obnovljenu-staru-gradsku-vijecnicu-na-pjaci-ulozilo-se-preko-25-milijuna-kuna-evo-sto-smo-vidjeli-i-culi-od-gradonacelnika-i-strucnjaka-1092978 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07a975c9f31926b0decce40c111e2721d6ce1102 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+smo+u%C5%A1li+u+obnovljenu+Staru+gradsku+vije%C4%87nicu+na+Pjaci.+Ulo%C5%BEeno+je+9%2C2+milijuna+kuna%2C+evo+%C5%A1to+smo+vidjeli+i+%C4%8Duli+od+gradona%C4%8Delnika+i+stru%C4%8Dnjaka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvi-smo-usli-u-obnovljenu-staru-gradsku-vijecnicu-na-pjaci-ulozilo-se-preko-25-milijuna-kuna-evo-sto-smo-vidjeli-i-culi-od-gradonacelnika-i-strucnjaka-1092978 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvi-smo-usli-u-obnovljenu-staru-gradsku-vijecnicu-na-pjaci-ulozilo-se-preko-25-milijuna-kuna-evo-sto-smo-vidjeli-i-culi-od-gradonacelnika-i-strucnjaka-1092978 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘POVRATAK GRADSKOSTI‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘POVRATAK GRADSKOSTI‘

Prvi smo ušli u obnovljenu Staru gradsku vijećnicu na Pjaci. Uloženo je 9,2 milijuna kuna, evo što smo vidjeli i čuli od gradonačelnika i stručnjaka

21. travnja 2021. - 16:18

Obnovom Stare gradske vijećnice splitska Pjaca dobit će dostojanstvo koje je u jednom povijesnom razdoblju izgubila – ponovno će postati nezaobilazan gradski trg.

Zgrada Vijećnice u svojoj arhitekturi čuva povijest Splita, od antike do austrougarskog doba i mitsko je mjesto gradske memorije. Samo još koji dan i bit će predstavljena javnosti, na novi, suvremeni način kao prava kulturna riznica. Dobili smo priliku prvi je obići s kreatorima njezina budućeg izgleda na kojem se radilo više od godinu dana.

Pred gotičkom ložom dočekali su nas gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dizajnerica interijera Nikolina Jelavić Mitrović, konzervatorica Zrinka Radunić, arhitektica Josipa Ružić, voditeljica radova Kristina Vlašić iz tvrtke "Neir". Zapazit ćete, pored poteštata,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:40