StoryEditorOCM
SplitRADNICA ZA POŽELJETI

Poslodavci, ugledajte se na ovaj primjer: ‘Martina je super! Obožava raditi kolače, voli izazove, pomaže u edukacijama‘

Piše Tea Sumić Miletić
14. travnja 2024. - 21:52

Pronaći kvalitetnog, motiviranog radnika za ugostitelje je u ovom trenutku premija kakvoj se samo nadati mogu, no možda jednostavno ne znaju gdje treba tražiti, a dokaz za tu pretpostavku je lijepa priča koju su ispisali korisnici splitskog Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” u suradnji s udrugom Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Zahvaljujući toj suradnji jedna je djevojka, koja je prije nekih godinu i pol dana u ŠKMER-ovoj Kuharskoj akademiji učinila prve kuharske korake, pronašla svoje prvo zaposlenje kao pomoćna kuharica.

Kroz EU projekt “Kuhinja znanja za jačanje društvenog poduzetništva”, pružila je priliku korisnicima Centra “Juraj Bonači” da kuhajući s profesionalnim chefom iskušaju kako je to biti dio kuharskog tima, pokazati što znaju i žele naučiti. Među polaznicima Centra koji su bili dio ovog projekta svojom se strašću i motivacijom za kuharstvom izdvojila 22-godišnja Martina Šimat te je u dogovoru s vodstvom Centra nastavila dolaziti u ŠKMER kako bi stekla kompetencije vezane za poziciju pomoćnog kuhara, a time i mogućnost rada u profesionalnoj kuhinji.

image
Vojko Bašić/Cropix

Mogućnost učenja

Nakon što je završila osposobljavanje kroz posebno razvijen program Kuhinje znanja, prilagođen potrebama osobe s teškoćama u razvoju, dobila je i prvo zaposlenje u udruzi Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

- Ona ista djevojka koja je sramežljivo došla na prvu radionicu danas je dio našeg tima koji pomaže u edukacijama i poslovima u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER Akademije. Martina svaki dan uči i radi, a također prenosi naučeno drugima. Obožava izazove i cijeni kad je se uvažava i uključuje u nove aktivnosti, a posebno obožava raditi kolače, i to tradicionalne dalmatinske – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji osobe s intelektualnim teškoćama vode se pod kategorijom teško zapošljivih osoba, stoga se Martinina želja o zapošljavanju činila kao dug i težak put. Naime, poznato je da se osobe s intelektualnim teškoćama zapošljavaju samo u zaštitnim radionicama. Iz dosadašnjeg iskustva od osoba iz organiziranog stanovanja pri Centru, a koje su se zaposlile u privatnim poduzećima, uvidjeli smo pozitivne efekte na osobu koja se zaposlila, kao što su stvaranja radnih obaveza, preuzimanje odgovornosti, te socijalizacija u društvu. Isto tako, kroz povratni feedback od poslodavca imamo informacije da su dobili kvalitetne, predane i odgovorne zaposlenike koji također pridonose i poboljšanju radne atmosfere i zbližavanju kolektiva” – kazala je Snježana Čotić, ravnateljica Centra “Juraj Bonači”.

Martina je prethodno završila osnovnoškolsko obrazovanje za učenike s teškoćama u razvoju pri Centru “Juraj Bonači”, a nakon toga je započela život u organiziranom stanovanju, gdje je iskazala motivaciju za uključivanje na tržište rada. Kroz osposobljavanje za radno mjesto pomoćnog kuhara u Udrugu ŠKMER dobila je mogućnost učenja adekvatnog rukovanja kuharskim priborom, pripremnih radnji za spremanje obroka, upoznavanja s različitim receptima i procesom izrade jela.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Kroz dosadašnju suradnju s Udrugom SKMER možemo sa sigurnošću reći da se radi o jako profesionalnom timu koji odgovorno pristupa svakoj osobi, suradniku. Prepoznali smo da promiču empatičnost i razumijevanje, što stvara ugodnu, toplu i opuštenu atmosferu koja uvelike pridonosi radnoj produktivnosti i inovativnosti - dodala je.

Društveno odgovorno

i korisno

ŠKMER Akademija je razvila edukativni program za osobe s invaliditetom prilagođen potrebama hotela i restorana koji su zainteresirani za njihovo zapošljavanje. Kod planiranja programa analiziralo se trenutne trendove, stanje na tržištu rada u turizmu i ugostiteljstvu, te nastojalo predvidjeti buduće potrebe i mogućnosti.

- Zaključili smo da je pravo vrijeme da se ostvare puni potencijali onih koji bi željeli naći svoje mjesto na tržištu rada, ali su za njih potrebne prilagodbe i treba ih provesti kako bi se realizirala i zaposlenja na kraju. Ovakvo osposobljavanje i uvođenje u posao traje duže, ali svakako se isplati jer pruža priliku osobama s intelektualnim teškoćama koje su željne posla i ono što mogu, napravit će odlično, bit će točni, odgovorni, zahvalni i sretni jer doprinose. To je sigurno društveno odgovorno i korisno za sve, a posebno za osobu koja prvi put sama za sebe privređuje - poručila je Harašić Bremec te najavila da dolazi faza u kojoj će ŠKMER moći kandidate, koji mogu biti uistinu jako vrijedni kotačići u proizvodno-poslovnom procesu, pripremiti za nove izazove te će se krenuti u pripremu nove osobe za neke nove objekte i zainteresirane objekte, timove i poslodavce. •

image

Točna je, odgovorna, voli izazove...

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:47