StoryEditorOCM
SplitNJIMA JE TU DOBRO

Policija majku i kćer zbog skitnje protjerala iz Splita, a one samo promijenile kvart: ‘A kad dobro zaradimo od boca...‘

Piše Mia Uzinić
13. travnja 2024. - 09:24

Majka i kći koje svoje osobne predmete ostavljaju po cijelom gradu do jučer su boravile u Gradskom kotaru Bol. O gospođama smo već pisali, prvo su deložirane iz garaže na Blatinama, potom su boravile na području splitskih Bačvica, a sada su se, unatoč zabrani zadržavanja na području Splita, nastanile na Plokite.

image

Smeće u ulici Put plokita

Snimio čitatelj/

Stanari splitske zgrade očajni, pod prozorima im danima stoji hrpa stvari od deložirane majke i kćeri: ‘Opasno je...‘

Važno je naglasiti da im je ponuđena socijalna pomoć koju su odbile izjavivši da novaca imaju te da u danu, od povrata boca zarade više od 6000 kuna.

- Pomoćna kuharica u sezoni ima plaću 6000 kuna, a ja ovako, skupljajući boce, imam isto toliko plus manča, hrana, svašta nešto... Bolje raditi ovo nego u kuhinji. Na zraku ste i kad skupite boca imate više nego kao pomoćna kuharica u restoranu gdje ste u vrućini i još ne znate hoće li vas gazda platiti –​ kazala je jedna od njih našoj novinarki u studenom. 

image

Stvari u Bobanovim dvorima

Snimio čitatelj/

Majka i kći u Splitu izbačene iz garaže na ulicu, ali pomoć odbijaju: ‘Nismo socijalni slučaj. Došla im je i policija...

Dakle odbijaju socijalnu pomoć i sele se na različite ulice u gradu na kojima jedu, spavaju i obavljaju sve ostale radnje.

- Dvije gospođe koje odavno rade komunalni nered po gradu su sada "doselile" u naš kotar. Prije desetak dana da su se smjestile kod trafostanice u ulici Put plokita kod hotela "Dujam". Ako zanemarimo gomilu smeća koje su dovukle i onemogućile normalan prolaz stanarima okolnih zgrada imamo još jedan problem koji eskalira iz dana u dan. Gospođe dođu ujutro na lokaciju i tu neprestano borave do večernjih sati kada vjerojatno krenu u skupljanje boca. Kako u blizini ne postoji javni wc, a u tri obližnja kafića nemaju pristup, nuždu obavljaju i usred dana po grmlju ili uz kontejnere tako da je smrad sve intenzivniji. Koliko vidimo iz teksta na portalu SD dobile su i kaznu i mjeru udaljenja s područja grada Splita na šest mjeseci u roku od osam sati, ali očigledno se ne drže toga i borave na 100 metara od stanice prometne policije - kazali su stanari ulice Put plokita. 

Kontaktirali smo policiju koja je jučer utvrdila da su gospođe, ponovo, u prekršaju. 

- Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su na području Splita ostvarile obilježje prekršaja iz čl.11 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nakon što je nad njima dovršeno istraživanje, uz optužni prijedlog su dovedene na Općinski prekršajni sud. Naime, jučer u ulici Put Plokita policijski službenici su pronašli dvije ženske osobe za koje je utvrđeno da se odaju skitnji, što je utvrđeno i u ranijim postupanjima kada su također prekršajno prijavljivane, radi čega su uz optužni prijedlog odvedene na sud kako bi isti mogao u žurnom postupku donijeti odluku - govore iz PU splitsko-dalmatinske.

+Dodaju da su puštene sa suda nakon dovršenog prekršajnog postupka u kojem im je izrečena novčana kazna i zaštitna mjera udaljenja.Osobe su dužne u roku od 12 sati od pravomoćnosti ovog rješenja napustiti područje. Izrečena presuda, pa tako i zaštitna mjera nije u ovom trenutku pravomoćna.

Upit smo poslali i pročelnici Upravnog odjela za komunalne poslove, Leoni Grgić. Od Grada očekujemo što skoriji odgovor i reakciju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:45