StoryEditorOCM
SplitČETIRI GRACIJE

Ovim mladim Splićankama smiješe se sjajne karijere, za njih će se itekako čuti, i to doslovno. Ovo su njihove priče...

Piše Mila Puljiz/Universitas
27. rujna 2023. - 20:39

Splitsko sveučilište rasadnik je mladih talentiranih ljudi, a takve su i četiri studentice pjevanja s Umjetničke akademije - Dora Jana Klarić, Anđela Bodrožić, Marija Kristina Tomić te Rahela Ujević.

Sve odreda nižu uspjehe u glazbenom svijetu, a zajedničko im je i da svaka od njih stvara pod mentorstvom doc. Terezije Kusanović koja je ove godine nominirana i za nagradu hrvatskoga glumišta za ulogu Ulrice i odličnim kritikama ovjenčane Mile Gojsalić. Istovremeno, već 14 godina djeluje i kao profesor solo pjevanja na UMAS-u.

– Moram reći da se tijekom ovih 14 godina iskristaliziralo niz dobrih pjevača, ali i niz dobrih pjevačkih pedagoga. Spomenut ću Gabrijelu Deglin kao solisticu HNK-a Rijeka, Stefany Findrik kao solisticu HNK-a Osijek te Anamariju Paladin i Nikolinu Zovko kao mlade, ali već vrsne pedagoginje – kazala je Kusanović.

image

Terezija Kusanović

Privatni album

– U mojoj klasi već sad postoji nekoliko ozbiljnih pjevačica za koje se nadam da ćemo ih u sljedećoj sezoni/sezonama splitskog HNK-a moći poslušati prije nego što njihova karijera dobije zamah u inozemstvu.

Što se tiče klapskog modula, već četiri generacije stvaram mlade klapske pjevače, ujedno i klapske voditelje koji će, nadam se, s vremenom profesionalno i znalački znati i pjevati i raditi s klapama kao vrsni klapski voditelji te obogatiti umjetničku akademiju za jednu mladu i perspektivnu klapu koja će djelovati pri akademiji, a za koju godinu i ozbiljno konkurirati za nagradu na FDK Omiš – dodala je. 

image

 

 

Joško Ponoš/Cropix

Dora Jana Klarić, studentica je četvrte godine preddiplomskog studija na Umjetničkoj akademiji, smjer solo pjevanje.

- Najispunjenija sam na pozornici i jedino znam da želim pjevati i raditi u Operi. Mislim da osim vrhunskih profesora i dobrog načina rada imam sreće što na Akademiji vlada atmosfera podrške i prijateljstva među studentima.

Jedno od dražih natjecanja je moje prvo natjecanje kao studenta nakon srednje škole, na kojem sam osvojila Grand Prix, a to su Daleki akordi 2022. godine. Izdvojila bih i natjecanja "Lav Mirski" i "Stojan Stojanov Gančev" na kojima sam u komornom sastavu "TrioLe" osvojila tri prve nagrade i posebnu nagradu kulturnog Centra Osijek - navodi.

image

Dora Jana Klarić

Privatni album

Anđela Bodrož, studentica je četvrte godina preddiplomskog studija glazbene teorije koja se odlučila ozbiljnije pozabaviti - klapskim pjevanjem.

- Od akademske godine 2020./21. studenti glazbene teorije i pedagogije imaju mogućnost upisati pojačani program klapskog pjevanja, koji obuhvaća 16 predmeta koje studenti pohađaju tijekom preddiplomskog i diplomskog studija glazbene teorije i pedagogije. Jedan od tih predmeta je i Vokalno-folklorna stilistika.

Na tom predmetu s profesoricom Kusanović se radi na interpretaciji klapskih pjesama iz raznih klapskih bazena te ponajviše na vokalnoj tehnici koja je jedna od bitnijih, ako ne i najbitnija stavka za kvalitetan rad s klapom.

Studentska klapa

Prije par mjeseci uz klapu studenata Vokalno-folklorne stilistike osnovali smo i još jednu studentsku klapu (klapa "Dežgracija") gdje smo uključili i neke studente s drugih odjela Akademije, a koja je imala svoj prvi solistički koncert nakon samo tri mjeseca djelovanja - kazala nam je Anđela.

image

Anđela Bodrožić

Privatni album

Marija Kristina Tomić je magistrica glazbe (smjer solo pjevanje) koja svoju budućnost vidi - u pedagogiji, kao profesorica solo pjevanja, u pjevanju nekih uloga u kazalištu, i naravno u nastupanju na koncertima.

- Voljela bih približiti klasičnu glazbu svima kojima nije toliko bliska, a pogotovo mlađim naraštajima. Moje studiranje na UMASU je bilo jedno od najboljih razdoblja moga života - priznala nam je Marina koja je odlučila da se želi baviti glazbom na kraju osnovne škole.

Cijela obitelj joj je u glazbi - roditelji sviraju i pjevaju, tata gitaru. Stariji brat svira harmoniku i bas gitaru, a mlađi je profesor klarineta. 

image

Marija Kristina Tomić

Privatni album

Rahela Ujević je studentica druge godine diplomskog studija, smjer solo pjevanje, koja će diplomirati kroz idućih par mjeseci te uz to raditi kao zamjena u jednoj privatnoj školi pjevanja.

- U fazi sam spremanja uloge Đule u operi "Ero s onoga svijeta" te se nadam da ću dobiti priliku da je pjevam na kazališnim daskama HNK-a Split. I nakon što diplomiram ću održavati koncerte samostalno i sa svojim sastavom "TrioLe". Od malena sam u glazbi, a prvi instrument koji sam svirala je bila mandolina, koju i dandanas sviram u slobodno vrijeme. 

image

Rahela Ujević

Privatni album

Potom sam se upisala u glazbenu školu i svirala klavir, nakon pet godina sam shvatila da to nije to i odlučila se za pjevanje. Osim mentorice, moram spomenuti i profesora Harija Zlodru, koji je sa svojim specifičnim muzičkim senzibilitetom, bogatim dirigentskim iskustvom te teorijskim znanjem na mene uvelike pozitivno utjecao i proširio mi vidike.

Za vrijeme studija je debitirala u operi "La Traviata" Giuseppea Verdia, a to je zapravo ono za što se jedan pjevač školuje, iskustvo na sceni. Sva natjecanja na kojima sam sudjelovala pridonijela su mom razvoju - istaknula je Rahela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:30