StoryEditorOCM
Split‘bravo, majstori‘

Ovaj užas u Splitu stoji od prošlog tjedna, znamo i tko je odgovoran. Komunalci naložili hitnu sanaciju; Alarmantno je

Piše Mia Uzinić
25. siječnja 2024. - 12:50

Kao da je stvaranje ilegalnih deponija po Splitu postalo zarazno. Javio nam se čitatelj s Mejaša kako bi javnost upozorio na sramotu iza crkve svetog Liberana.

Poslao je fotografije pozamašne količine otpada i zamolio nas da senzibiliziramo odgovorne jer komunalci - ne reagiraju.

- S obzirom na to da komunalne službe grada ne reagiraju pišem sa zamolbom da netko od vaših novinara ode na Mejaše iza crkve i snimi ilegalni deponij pored velike zgrade u izgradnji - započinje. 

Ovo je drugi put da je kotar obavijestio komunalnu službu grada Splita, a izvođač radova je samo poravnao smeće.

- Među smećem se vidi plastika i drugi materijali koji se ne bi smjeli tako odlagati. Molim vas da senzibilizirate odgovorne osobe da rade svoj posao u skladu sa zakonom - naveo je u svom mailu upućenom na našu redakciju.

Na ovaj problem upozorio je i lokalni gradski kotar koji je na svom Facebook profilu objavio videozapis novonastalog odlagališta uz napomenu da je alarmantna raznovrsnost nabacanog otpada.

- Prošli tjedan sam dobio fotografije i videozapise divljeg deponija na gradilištu u Ulici svetog Spasa koje su mi poslali zabrinuti stanovnici tog područja.

Odmah sam obavijestio komunalnog redara nadležnog za naš kotar koji je prema mojim saznanjima izašao na teren i izdao nalog za sanaciju - javlja nam Toni Piplica, predsjednik Gradskog kotara Mejaši, i dodaje da je evidentno da ništa konkretno nije sanirano.

- Apelirao bih na hitnu sanaciju otpada jer koliko sam vidio ovdje zaista ima svega. Građevinskog otpada, plastike, tko zna čega još. Kada je u pitanju zaštita okoliša i kultura odvajanja i odlaganja otpada, siguran sam da se treba primijeniti pristup nulte tolerancije u ovakvim situacijama - zaključuje Piplica.

Doznali smo da je za ilegalni deponij kriva tvrtka "Manas" koja u blizini gradi zgradu, a komunalna redarka ih je kontaktirala nakon prve prijave kotara. Pokušali smo ih i mi dobiti telefonom, ali nam se još nisu javili. Ako se jave, objavit ćemo njihovo očitovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:01