StoryEditor
SplitMAHNITA VOŽNJA

Opasna jurnjava u centru Splita: policija u pješačkoj zoni hvatala dvojac na motoru, pad kraj Đardina okončao potjeru. Samo srećom nitko nije stradao

Piše Gabrijela Radanović, Marko Didić
6. kolovoza 2020. - 16:15
Split, 060820. Nakon policijske potjere oboren motocikl u Ulici kralja Tomislava, a bjegunci uhvaceni.Vojko Basic/Cropix

Dramatične scene odvijale su se u četvrtak poslijepodne u samom centru Splita, u Ulici Kralja Tomislava, gdje je oko 15.40 sati među brojnim pješacima velikom brzinom projurio motocikl za kojim je u tijeku bila policijska potjera, a sve je završilo rušenjem motocikla na pod u trenutku kada je vozač pored fontane pokušao skrenuti kako bi pobjegao policiji.

Mladi vozač, u 20-im godinama, odmah je uhićen te se trenutno nalazi u policijskom vozilu. Suvozač je uspio umaknuti policajcima nakon pada s motora.

Neki svjedoci tvrde da je vozač motocikla tijekom mahnite vožnje samim centrom grada umalo 'pokupio' nekoliko prolaznika te podržavaju reakciju policijskih službenika koji su ga zaustavili, dok su se među okupljenima na mjestu događaja mogle čuti i kritike na račun jurnjave policijskog vozila za mladim motociklistom. Saznajemo da su bjeguncima na motoru policajci iz vozila davali jasne signale i upute da se zaustavi, no on se na sve oglušio i nastavio sumanuti bijeg.

Saznajemo i kako se nije radilo o nikakvoj tjeralici ili ciljanom zaustavljanju osobe za kojom se tragalo, nego su policajci djelovali isključivo iz sfere prometnih aktivnosti. 

Građani s kojima smo razgovarali tvrde da su policijski službenici tijekom potjere u pješačkoj zoni dosegli brzinu od 70-80 km/h, jureći među desecima ljudi, pri čemu su mogli ugoziti brojne živote.

Prema izjavi jednog od svjedoka, mladi motociklist nije se srušio jer je proklizao tijekom mahnite vožnje, već ga je policija udarila vozilom kako bi ga zaustavila. Pritom je, kaže, motocikl koji je klizao po podu također umalo ozlijedio nekoliko ljudi, među kojima se navodno nalazilo i jedno dijete.

Više građana koji su promatrali jurnjavu samim centrom Splita, policijsku potjeru je procijenilo vrlo riskantom i opasnom te smatraju kako je ista trebala biti obustavljena kako se ne bi ugrozila sigurnost prolaznika koji su se tu zatekli.

Prema prvim informacijama koje smo dobili na samom mjestu događaja, nekoliko trenutaka nakon incidenta,  prvi pokušaj zaustavljanja vozila dogodio u Hrvojevoj ulici, no potjera se navodno nastavila kroz Marmontovu, preko Ulice Kralja Tomislava, pokraj bivše pošte.

Prema izjavama nekih svjedoka, motor je vozio velikom brzinom od 'Semafora'.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 13:25