StoryEditorOCM
Splitnedopustivo

Onkološka bolesnica ostala bez lijekova jer je liječnica na godišnjem; Iz Doma zdravlja smo dobili čudno objašnjenje

12. lipnja 2023. - 07:02

- Danima sam bez liječnika, jer za moju obiteljsku doktoricu ne postoji zamjena dok je na godišnjem odmoru. Pokušavam dobiti lijekove i potrebne uputnice za specijalističke preglede zbog toga što sam onkološki bolesnik. Bez uputnice ne mogu ni izvaditi krv, a taj mi je nalaz neophodan za lijek, nego moram privatno plaćati 35-40 eura za vađenje svih potrebnih vrijednosti.

Koja je poanta? Zašto ja plaćam zdravstveno osiguranje? Radim 20 godina, uz to sam privatnik. Sramota je da, a toliko sam novca utukla u hrvatsko zdravstvo, sada nemam gdje obaviti svoje potrebe. Ako do ponedjeljka ne bude zamjene, pisat ću svima, od ministra Beroša do svih ostalih nadležnih - malo je reći da je pukla mlada Splićanka (podaci poznati redakciji) prije nego što je još u srijedu poslijepodne okrenula telefonski broj naše redakcije i u dahu sasula svoju muku u telefonsku slušalicu.

Pacijentica je dr. Ine Mariani Petrović, liječnice obiteljske medicine u ambulanti na Mertojaku pri Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za koju, baš kao i za njezinu medicinsku sestru Silvanu, ima samo riječi hvale. No, nepremostiva prepreka pred kojom se našla, a u procesu je liječenja onkološke bolesti i uz to svaki dan radi i kod kuće ima malo dijete, natjerala ju je na javni istup.

- Nisam znala da će moja doktorica ići na godišnji odmor. Zvala sam na telefon kako bih dobila potrebne lijekove i uputnice. Nitko mi se nije javljao. Poslala sam i mail na adresu ordinacije u kojem sam zatražila sve što mi treba da bih naknadno došla i do sestre Silvane, koja je u ordinaciji, na svom radnom mjestu - započinje priču naša sugovornica želeći prije izlaganja svog problema reći koju i o liječnici i o medicinskoj sestri.

Nitko nije došao

- Sestra Silvana je fenomenalna žena. Malo je za nju reći da je čovjek. Baš kao i dr. Ina Mariani Petrović. Napravit će sve što mogu. Malo je reći koliko sam im zahvalna za sve što rade - veli Splićanka, ne želeći da se njezin gnjev sruči na krivu adresu.

- Dakle, dobila sam sestru, koja mi je rekla da je doktorica na GO i da su trebali nekoga poslati na zamjenu, ali da nitko nije došao. Još mi je rekla da liječnice neće biti do 16. lipnja. Stvarno mi je žao što će, na neki način, biti prozvana zbog mog istupa. Smatram da ovo nije njezin problem, ali problem postoji. Ogroman je. I moj je problem. A ja se nemam kome obratiti, pa zovem vas - ljutito nam govori onkološka pacijentica.

Na praznik, Tijelovo, pokušali smo stupiti u kontakt s ravnateljem Doma Zdravlja, dr. Markom Rađom, kao i njegovom zamjenicom dr. Marion Tomičić, naravno ne očekujući da će se javiti zbog blagdana. I nisu. Nismo, na praznik, uspjeli doći ni do dr. Ine Mariani Petrović, jer je liječnica na godišnjem odmoru. Jedina je tog dana slušalicu odmah digla dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, čudom se čudeći kako je ovakvo što moguće.

Na kontakt s nadležnima u Domu zdravlja SDŽ valjalo je pričekati radni dan. Dr. Marion Tomičić, zamjenica ravnatelja, reagirala je, kaže nam, zbog problema pacijenata u ordinaciji dr. Mariani Petrović još u srijedu, kad su do nje stigle pritužbe pacijenata s web stranice i mailovi koje joj je proslijedila tajnica ravnatelja. Obavijestila je, kaže, odmah glavnu sestru Doma zdravlja da nazove medicinsku sestru u ordinaciji dr. Mariani Petrović i popriča s njom. Još su joj, dodaje, rekli da na vrata ostavi poruku pacijentima tko mijenja liječnicu i u kojoj smjeni.

- Prije praznika imali smo nekoliko poziva pacijenata iz ordinacije dr. Ine Mariani Petrović, koja je na godišnjem odmoru. Ima osiguranu zamjenu, ali zamjena ne radi u njezinoj smjeni ni u njezinoj ordinaciji. Na Mertojaku imamo četiri ugovorna liječnika obiteljske medicine i kao njezina zamjena su prijavljene dr. Erceg Martinović i dr. Adrić.

Dr. Mariani Petrović radi u suprotnoj smjeni, očito je došlo do nekakvog nesporazuma. Kako sestra ne zna gdje uputiti pacijenta?! Kažem, u srijedu smo to rješavali, sestra je isto tako obaviještena. Žao mi je zbog problema koje su ljudi imali... Dakle, zamjena postoji, prijavljena je. Problem je riješen od srijede, evo provjerit ću još jednom - kazala nam je zamjenica ravnatelja Doma zdravlja SDŽ.

Šum u komunikaciji

Ali gospođa koja nas je zvala danima nije mogla do liječnice. Ne od srijede, što je bilo do tada?

- Sve to vrijeme je prijavljena zamjena, od početka godišnjeg odmora dr. Mariani Petrović.

Onda sestri netko nije proslijedio tu informaciju?!

- Ne mogu reći da je to točno, ali nikad nismo ostavili nijednu ordinaciju bez zamjene.

Ali sestra je govorila pacijentici: "Rekli su da će doći zamjena, ali je nema".

- Kažem, glavna sestra je već obavila razgovor s medicinskom sestrom dr. Mariani Petrović zbog takvih informacija koje je davala pacijentima.

Dobro, znači sestra nije bila informirana?

- Nije da nije bila informirana, ali ne mogu ni reći... Glupo mi je reći da je sestra znala da postoji zamjena, pa da je to govorila namjerno.

U to je teško povjerovati, jer pacijentica iznimno hvali i dr. Mariani Petrović i njezinu medicinsku sestru.

- Žao mi je kad se nešto tako dogodi, pretpostavljam da je došlo do nekakve smetnje u komunikaciji. Greške. Šuma. Nečega... Provjerit ću još jednom.

Nismo dr. Tomičić htjeli niti govoriti kako nam je pacijentica kazala da se ovakvo što u ambulanti na Mertojaku ne događa prvi put.

Dr. Krolo: Pacijent ne smije bez liječnika biti ni dan

- Sto posto mora biti zamjena. Takvo što je nemoguće. To nalaže naš ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Vi ni jedan dan ne smijete ostati nepokriveni liječnikom. U suprotnom, odmah se može dobiti raskid ugovora.

Ponavljam, nemoguće je da se ne napiše tko mijenja doktoricu. Sestra pacijentici govori da čeka zamjenu?! Dom zdravlja mora osigurati zamjenu. Za zamjene doktora Doma zdravlja je odgovoran ravnatelj Marko Rađa, a za privatnike sam evo ja osobno, sama za sebe. Idem službeno u Grožnjan i mijenjat će me mladi kolega - rekla nam je splitska liječnica dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, opetovano naglašavajući da ambulanta ne može/ne smije biti bez liječnika.

- Služba se mora organizirati i odrediti drugog doktora koji će raditi za dvoje dok je netko od kolega na godišnjem. Pacijent mora biti zbrinut. U Domu zdravlja nemaju doktora i ja to znam i onda ravnatelj Rađa od liječnika traži da idu na GO na dva tjedna, a ne tri ili četiri i da mijenjaju jedan drugog.

Normalno da se i oni međusobno bune, ali tako se mora organizirati služba. Da sam ja ravnatelj, na isti bih način organizirala posao. Ne možemo ni mi liječnici imati sva svoja prava, a pacijenti ostati nepokriveni. Ajde, jedan dan se svima može dogoditi, da sam se, recimo, razboljela i ne mogu isti tren naći doktora. Doktora mora biti.

U šoku sam. U čudu. Ja sam privatnik i svaki dan kad me nema, mora biti zamjena. Ako je nema, ne idem nigdje ako nisam unaprijed dogovorila zamjenu. Moja sestra mora imati gdje poslati pacijenta. To je stvar organizacije. Neka izvole to složiti. To se ne smije događati - rezolutna je dr. Vikica Krolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:55