StoryEditorOCM
Splitplava potvrda

Ogorčeni Splićani koji nisu na biračkom popisu ne mogu do potvrde za glasanje, satima čekaju u redovima. Oglasio se DIP

Piše Silvana Uzinić
17. travnja 2024. - 13:48

Ogorčeni birači ispunili su hodnik na trećem katu zgrade Splitsko-dalmatinske županije kako bi dobili potvrdu za glasanje. Riječ je o onima koji nisu na biračkom popisu.

Nikome od njih nije priznata putovnica kao službeni dokument, nekima nije priznata ni potvrda MUP-a da im je izrada nove osobne u proceduri, a kako je nekima od njih rečeno, to je zato što su zahtijev podnijeli nakon 6. travnja do kada su se radili birački popisi.

image

Red u zgradi Splitsko-dalmatinske županije

Silvana Uzinić

Osobito su revoltirani oni koji imaju važeću osobnu iskaznicu i svejedno nisu na popisu.

Županijski službenici rade u tri ureda, red je dug i kako se čini, ostat će najuporniji, a među njima osobito oni koji sumnjaju da su ih vlasti "namjerno osujetili da glasaju".

Do DIP-a stižu prigovori pojedinih građana kojima su istekle osobne iskaznice, žale se da nisu uvedeni u popis birača, piše N1. Da bi se to moglo događati, DIP je upozorio prije izbora, te objasnio što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi.

Iz DIP-a poručuju da isto vrijedi za one građane koji svoju osobnu iskaznicu nisu podignuli na vrijeme.

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača koji su dostavljeni na sva biračka mjesta za izbore za Hrvatski sabor u srijedu, moći će glasovati potvrdom za glasovanje, tzv. plavom potvrdom, navelo je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH.

Plave potvrde na izborni dan izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu.

Na svojoj mrežnoj stanici Ministarstvo pravosuđa i uprave je objavilo i popis nadležnih upravnih tijela za izdavanje potvrda po županijama i u Gradu Zagrebu.

“Moram pozvati naše građane da budu mirni, DIP je pozivao da se do 6. travnja provjeri status osobne iskaznice. Oni koji nemaju važeću osobnu iskaznicu mogu glasati i otići u najbliži ured županije i tamo će dobiti plavu potvrdu i glasati. Bilo je i situacija da su građani imali važeću osobnu, ali nisu bili upisani u popis birača. Došlo je do situacije da je nakon covid krize, kada su građani morali napraviti novu osobnu iskaznicu dobili su bijelu potvrdu na kojoj piše da je podnesen zahtjev za izradu osobne iskaznice, ali nakon obavijesti putem SMS-a da ju podignu, nisu je podignuli dva ili tri mjeseca.

Takvi ljudi su se isto našli u situaciji kao i ovi što nemaju važeće osobne iskaznice i za njih isto vrijedi poziv da se strpe i da podignu plavu potvrdu i do 19 sati će obaviti svoju dužnost. Sustav vas ne može prepoznati preko tog papira, građani su trebali fizički podići svoju osobnu iskaznicu”, objasnio je Josip Salapić potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva, piše N1.

image

Josip Salapić

Darko Tomaš/Cropix

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec rekao je za Hrvatski radio da je 1.600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo ostvariti svoje biračko pravo zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:41