stdClass Object ( [id] => 1229052 [title] => Od Afganistana do kužinavanja u srcu Dioklecijanove palače: ‘Super mi je ovdje u Splitu, nije mi teško ni pješačiti po sat vremena do posla! Još kad bi mi došla moja Samira...‘ [alias] => od-afganistana-do-kuzinavanja-u-srcu-dioklecijanove-palace-super-mi-je-ovdje-u-splitu-nije-mi-tesko-ni-pjesaciti-po-sat-vremena-do-posla-jos-kad-bi-mi-dosla-moja-samira [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– S jedne strane bio sam razočaran, ali s druge nisam. Poštujem odluku žirija. Sigurno ću se prijaviti na "Masterchef" sljedeće godine, pa obećao sam to i u emisiji. Znam da trebam još učiti i znam samo da želim biti sve bolja i bolja verzija sebe – s dječačkim osmijehom, na tečnom hrvatskom, govori nam Roohollah Ozbak, 26-godišnji Afganistanac sa splitskom adresom čiji je pokušaj sudjelovanja u popularnom kulinarskom showu Nove TV zapeo već na prvoj stepenici. Njegova pastrva s prilogom od krumpira i blitve koju je predstavio na audiciji nije bila dovoljno dobra za prolaz kod strogog žirija. Chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić nisu bili oduševljeni prezentiranim.

– Blitva i krumpir – tu fali malo češnjaka, ulja, da bude kompaktno. Tehnički je riba čak i dobro odrađena, ostala je hrskava, unutra sočna, nije prepečena. Sviđa mi se kod tebe što imaš cilj. Želim ti da i dalje slijediš svoje snove, da ustraješ na njima. Dajem ti "da" – rekao mu je Stjepan. Prvo "ne" dobio je od Damira.

Mora još iskusio nije

– Kad pogledam ovaj tanjur, vidim sezonsko jelo komercijalnog restorana. Ti ćeš jednog dana naći svoju poziciju – komentirao je chef Tomljanović, a kako je "ne" dobio i od Melkiora, Roohollah je ostao bez pregače i prolaza u daljnje natjecanje.

No to nije nimalo pokolebalo našeg inspirativnog sugovornika – svjestan je kako mora svladati još puno kulinarskih vještina, iako je povjerenje poslodavaca u splitskom restoranu "Posejdon", u srcu Dioklecijanove palače, već zavrijedio počevši uoči ljeta raditi kao šef smjene u kuhinji. Mora u Splitu minulog ljeta iskusio nije. S čuđenjem smo ga gledali kad nam je to priznao objašnjavajući kako je bolje, nakon iscrpljujućeg rada, dva sata dulje spavati nego se kupati. A podstanarski mu je stan na splitskoj periferiji udaljen svega 15-20 minuta hoda od prve plaže i sat vremena pješačenja do posla. Potonju rutu, uostalom, učestalo prevaljuje (katkada koristi i autobus) dolazeći na radno mjesto i odlazeći.

---

image

Naš sugovornik ne skida osmijeh s lica

Sasa Buric/Cropix
---

Nikakav je to napor za Ruhija, kako ga od milja zovu njegovi kolege i prijatelji u Hrvatskoj, nakon svega što je s obitelji prošao u svojemu mladom životu. Do sadašnje je adrese u Splitu stigao iz Zagreba, u kojemu je s obitelji živio posljednje četiri i pol godine. Iz Afganistana su prvo izbjegli u Iran, a prije Hrvatske su godinu i pol živjeli u Austriji.

– Jako mi se sviđa tu, tu namjeravam i ostati. Još kad dođe Samira... – u trenu su zasjale Roohollahove tople oči na spomen supruge s kojom je lani stupio u brak u Iranu. Ali polako, doći ćemo i do Samire, voljene mu Iranke koju poznaje još od dječačke dobi, dok je s obitelji – ocem, majkom i mlađim bratom – živio u Teheranu, njihovu prvom utočištu nakon bijega od talibana i rata u Afganistanu. Roohollah inače pripada etničkoj skupini Uzbeka sa sjevera Afganistana, potomaka starih iranskih plemena koji govore uzbečkim jezikom, i po vjeroispovijesti je musliman. Rođen je gradu Sar-e Polu, u kojemu je proveo djetinjstvo, a s obitelji je prije dolaska na europsko tlo, gdje su se skrasili posljednjih šest godina, prethodnih devet živio u Iranu, gdje je završio samo osnovnu školu.

– Nažalost, u Teheranu nisam mogao ići i u srednju školu jer sam s 14 godina morao početi raditi i financijski pomagati obitelji. Radio je samo tata, kao vrtlar i razne druge poslove, mama je bila kućanica. Najprije sam bio čistač u restoranu, da bih nakon šest, sedam mjeseci počeo konobariti. No kad sam vidio koliko je kuharstvo zanimljivo, krenuo sam tim smjerom. Od nule. Prao sam posuđe, gulio krumpire... I kapule – prasnuo je u smijeh Roohollah spominjući dalmatinski izraz za crveni luk. Iako mu je, u međuvremenu, dobro krenuo posao u kuhinji u Teheranu i bio je u mogućnosti financijski pomoći svojima, obitelj Ozbak ipak je odlučila napustiti Iran.

O razlozima Roohollah ne bi, samo će reći kako su na put u toliko željenu Europu krenuli 2015. s izbjegličkim valom iz Sirije. Bila je to avantura prepuna opasnosti, iako ih je dobar dio putovanja pratila policija. Put ih je iz Irana vodio preko Turske, do Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i na kraju u Austriju, gdje su Ozbakovi prvotno, nakon iscrpljujućeg putovanja do Staroga kontinenta, namjeravali i ostati.

---

image

Vjenčanje s voljenom Samirom održano je u Iranuinstagram

Instagram Insta/Instagram Insta
---

Opasne situacije

– Pješačili smo, iz Irana smo prešli u Tursku noću, sjećam se da smo i po 16 sati u komadu hodali i u Srbiji, u grupi s drugim izbjeglicama. Dio Turske i Grčke također smo prešli pješice. Po planinama, šumama, svuda... Poslije smo kombinirali, nekad se vozili i autobusom, u Makedoniju smo, primjerice, stigli taksijem. Od Irana do Austrije trebalo nam je skoro mjesec dana. Bilo je i opasnih situacija... Kad smo išli iz Turske u Grčku, platili smo ukrcaj na mali plastični brod u kojemu smo pokušavali stići do obale. Ali bio je oštećen, a prekrcan. Bilo nas je puno, 40-50 ljudi. Na polovini tog morskog putovanja, negdje na pučini, brod je počeo propuštati more. Imali smo sreću da je ubrzo do nas stigla grčka policija s patrolnim brodom, koja nas je uzela k sebi, inače bismo potonuli. Neki od nas znali su plivati, neki nisu. Primjerice, moja mama ne zna plivati, a nije na sebi imala nikakav pojas za spašavanje. To je bio najopasniji dio puta – prisjeća se Roohollah.

Poslije je na putu, manje-više, sve bilo okej. Pamti kako su na jednom od grčkih otoka boravili u izbjegličkom kampu. Dobili su svoj šator, zadržali se dva, tri dana i krenuli dalje. I konačno stigli u Graz, misleći kako je njihovim mukama definitivno došao kraj. U Beču su predali zahtjev za azil i odradili intervju, nakon čega su ih Austrijanci poslali na jug države, osigurali im smještaj u Leibnitzu, gdje su počeli graditi novi život. Trajalo je to punih godinu i pol dana, dok su čekali papire. Počeli su učiti jezik, brat je krenuo u školu za automehaničare, Roohollah se nastavio obrazovati u kuharstvu i upisao je srednju školu, bio je aktivan u lokalnom kick-boxing klubu.

– Odmah smo se integrirali, isto smo, u startu, radili i ovdje u Hrvatskoj. I još uvijek se dobro sjećam dana kad su nam Austrijanci odbili azil i odlučili nas vratiti natrag, kao u prvu članicu Europske unije u koju smo, prema njihovu mišljenju, ušli. Hm, a što je s Grčkom? – pita se uz smiješak Roohollah.

Lako je danas osmjehivati se, ali toga dana kad je austrijska policija s rezolutnom naredbom o napuštanju njezina teritorija pozvonila na vrata njihova doma u Leibnitzu, Roohollah je putovao u Linz, gdje je na sportskom nadmetanju branio boje svojega kick-boxing kluba.

---

image

S ekipom s posla ima sjajne odnose

Sasa Buric/Cropix
---

– Tata me je nazvao, rekao da je policija u stanu i razlog zašto su došli. Ali kazao mi je i ovo: "Ti idi na natjecanje, odradi svoje i kad završiš, javi se policiji, koja će te odvesti do Beča." Otamo smo, naime, trebali krenuti u Hrvatsku. Uglavnom, osjećao sam se loše zbog svega toga, ali sam s ekipom iz svoga austrijskog kluba osvojio prvo mjesto. Natjecao sam se u više kategorija i prve dvije borbe sam izgubio jer mi mozak, zbog svega toga, jednostavno nije funkcionirao. Onda sam u jednoj kategoriji završio na drugom mjestu, u još jednoj na trećem. I tada sam pomislio: "Okej, Ruhi, sad si tu. Obitelj je u Beču, s policijom, na sigurnom. Ti odradi svoje ovdje, daj sve od sebe iako odlaziš iz ove zemlje." Kasnije sam pobijedio u tri borbe i osvojio nagradu za svoj klub iz Leibnitza. I u Austriji sam danima, zbog svega što se dogodilo, bio na vijestima, u stilu zašto nas se šalje u Hrvatsku, jer smo se dobro integrirali. Ali ni to nije pomoglo da dobijemo papire. Nažalost, protiv pravila se ne može ništa. I onda smo krenuli za Zagreb – nastavlja priču Roohollah, koji je i danas u kontaktu sa svojim prijateljima iz Austrije. Nova adresa njegove obitelji bila je prihvatilište za tražitelje azila "Porin" u hrvatskoj metropoli.

– Jao?! Da, jao – opet se smije Roohollah. Ništa mu, očito, ne može skinuti osmijeh s lica, pa ni evociranje teških uspomena. Opet traženje azila, intervju i čekanje. Za nešto više od godinu dana još jedan intervju i konačno pozitivan odgovor. Ali Ozbakovi u međuvremenu nisu stajali prekriženih ruku.

Pronašli su poslove, podstanarski stan, krenuli su učiti novi jezik, a kako je mlađem bratu zbog administrativnih problema zapelo redovno školovanje, odlučili su mu ga, udruženim obiteljskim snagama, plaćati. Trenutno se obrazuje za tehničara računalstva na Pučkom otvorenom učilištu. Mama i tata rade, oboje kao pomoćni radnici u kuhinji – otac u HRT-ovu restoranu na Prisavlju, a majka u zagrebačkom hotelu "Calypso". Poslove im pronalazi snalažljivi Roohollah. Prati natječaje za otvorena radna mjesta, komunicira s poslodavcima... Čak i mlađi brat, uz školovanje, konobari u hotelu "Calypso".

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Ljubav preko žice

– Dobri su to ljudi, ti vlasnici. I ja sam tamo ispočetka radio. Znate što, ovaj život u Hrvatskoj, ovo je najljepše razdoblje u životu moje obitelji – zahvalno će Roohollah, koji je u svega četiri i pol godine života u našoj zemlji, zbog želje za stjecanjem novih znanja, promijenio nekoliko radnih mjesta. Lani je prvi put zbog posla stigao u Dalmaciju – u fazi kad su njegovi posložili život u Hrvatskoj i s tri plaće u zajedničkom kućanstvu konačno prodisali. Tek tada je bio siguran da se može odvojiti od obitelji i krenuti solo, u potragu za novim poslovnim izazovima.

– Hvar je fenomenalan. Tamo sam radio kao sushi majstor. Gdje sam to naučio?! U zagrebačkom restoranu "Khala". Prijatelj je vodio posao na Hvaru, ja sam bio šef kuhinje. Kad sam ove godine krenuo tražiti posao u sezoni i počeo slati CV na natječaje, javili su mi se iz "Posejdona". Još kad su mi rekli da su u Splitu, pomislio sam: "O, super." Došao sam na razgovor, a onda me je gazda Stipe upitao zašto sam tako često mijenjao radna mjesta. Odgovorio sam da, ako negdje više ne vidim prostora za učenje, dajem otkaz i idem dalje – čvrstog je stava Roohollah.

U Teheranu je svladao pripremu perzijskih jela, u Austriji tamošnjih specijaliteta, u Zagrebu hrvatsku kontinentalnu kuhinju i sushi. Sad mu je pak fokus na dalmatinskim jelima i ribi. Kako se priprema, gdje uči?

– Najprije uzmem meni, printam recepte i čitam sve. Nekad, kad nešto ne znam, poslužim se internetom. Gazda ima tri restorana, pa ću moći odlaziti u njihove kuhinje i učiti pripremu dalmatinskih jela. Inače, većinom učim sam, ali kod nekih jela poput, primjerice, pašticade, ne riskiram. Od dalmatinskih jela najviše volim pašticadu. To mi je baš fino – tipičnim zagrebačkim izrazom ističe Roohollah. Usput primjećuje kako i u Hrvatskoj ima puno jela, poput gulaša i paprikaša, sličnih onima kakva se konzumiraju u Iranu. Jako voli i ovdašnje slastice, pa mu prvo na pamet pada tiramisu, ali govorimo mu kako je izvorno riječ o talijanskom kolaču. Možda fritule?!

– Oooo, to da, to je fino. I knedle. U Zagrebu su mi fenomenalne i štrukle. Ali pašticada je zakon – ističe još jednom Roohollah. Da se ne zaboravi. Čim njegova Samira stigne u Split, odmah će joj je, s ljubavlju, skuhati.

Da, Samira – Roohollahova 24-godišnja supruga, koja je u Iranu diplomirala hotelijerstvo, a lani u travnju u domovini joj i službeno postala njegova životna družica. Nikako da dođe na red u turbulentnoj priči o njegovu mladom životu. Svašta je, reći će i sam, prošao. A sam se i oženio. Zato valja zasladiti za kraj...

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

– Upoznali smo se preko roditelja. Naši očevi bili su prijatelji u Iranu. I kad sam s obitelji došao u Hrvatsku, Samira i ja počeli smo komunicirati preko WhatsAppa. Pa videopozivi i tako to... Uglavnom, komunicirali smo godinu dana. I onda sam ja prošle godine u ožujku otputovao u Iran. Da, odlučili smo se vjenčati nakon godinu dana razgovora putem WhatsAppa! Bilo je tu dosta zanimljivih momenata, svađali smo se, mirili se, pa opet pričali... – iskreno će Roohollah. Ali su, kaže, i na kraju uvidjeli da su manje-više slični. Da, kad imaju neki problem, mogu ga zajedno i riješiti.

Njegovoj i Samirinoj lanjskoj svadbi u Iranu nazočili su samo članovi njezine obitelji. Roohollahovi su ostali u Zagrebu. Ali ni vjenčanje nije bilo lako izvesti...

Brzo će i Samira k njemu

– Kad se u Iranu želite oženiti Irankom, morate najprije dobiti dopuštenje vlade. Potrebno je predati dokumentaciju kod matičara, dobiti nekakvu potvrdu, pa predati sve u njihovu policiju, jer ja sam strani državljanin. Taj cijeli proces traje od četiri do šest mjeseci. S obzirom na to da sam ja musliman, to nije bio problem. Taj je dio prošao brzo, ali da sam kršćanin, bilo bi puno kompliciranije. Kad smo dobili potvrdu od tamošnjeg MUP-a, morali smo opet ići u policijsku postaju i tražiti još jednu potvrdu. To je trajalo još, četiri, pet mjeseci... Zadnji put sam išao u Iran u siječnju ove godine kako bismo potpisali vjenčani list. Samira i ja od vjenčanja smo se vidjeli samo triput. Ali sad smo sredili sve papire, preveli dokumentaciju i za nekoliko tjedana će biti ovdje, sa mnom u Splitu. Konačno – sitno broji Roohollah. Kako bi supruzi približio grad u kojemu je čeka, redovito joj priča o sredini s kojom se brzo suživio. I ne samo o Splitu. Ali gugla sve o gradu pod Marjanom i Hrvatskoj, tamo negdje u Teheranu, i Samira. Gleda fotografije i videa grada na jadranskoj obali u kojemu je uskoro očekuje novi život, pa mu često zna reći: "Prelijep je Split. Ali moraš me voditi i u nacionalne parkove – na Krku i Plitvička jezera".

– Ja joj na to velim: "Može, može." Nikad nisam bio tamo, ali može. Naravno da može – jedva čeka Roohollah.

Brzo će supruga k njemu u Split, pa više neće morati štedjeti cijelu godinu kako bi za kartu u samo jednom smjeru do Teherana morao izdvojiti 800 eura. A onda je, kad Samira dođe u Split, to – to. Nema, kaže, više "tamo-vamo".

---

image

U srednju školu nije mogao ići jer je morao početi raditi već s 14 godina

Sasa Buric/Cropix
---

---

Odlično govori hrvatski

– Da smo ga tražili, ne bismo ga ovakvoga našli – puni su hvale za Roohollaha kolege iz “Posejdona”. U kuhinji, kažu, zna biti samo takvih provala zbog njegova nepoznavanja dalmatinskog dijalekta. Ali njihov Ruhi brzo uči.

– Zakon je, ništa njemu nije teško – reći će, zadivljeni i njegovim odličnim znanjem hrvatskog jezika. Počeo ga je učiti još na organiziranim tečajevima.

– Uh, bilo je teško. Kad nam je učiteljica došla prvi dan na nastavu, a brat je znao nešto malo, ja ništa, i rekla: “Bok, ja sam Ivana”, uzvratio sam: “Bok, ja sam Ivana.” Učionica je eksplodirala od smijeha – prepričava Roohollah.

Poslije su opet dobili priliku učiti, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, za stupanj B1. To je, ističe Ruhi, za obojicu bio pun pogodak...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preživio kalvariju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => preživio kalvariju 2 0 13791 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-29 20:41:22 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-02 10:45:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-02 10:45:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4234 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498320.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498282.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498279.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498294.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498297.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498316.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498317.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498318.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498319.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498292.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498290.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498287.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498322.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23503471.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Instagram Insta\/Instagram Insta"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U srednju \u0161kolu nije mogao i\u0107i jer je morao po\u010deti raditi ve\u0107 s 14 godina<\/p>","","

Na\u0161 sugovornik ne skida osmijeh s lica<\/p>","","","","","

*<\/p>","","","

U kuhinji jako brzo u\u010di, a najdra\u017ee mu je dalmatinsko jelo - pa\u0161ticada<\/p>","","

S ekipom s posla ima sjajne odnose<\/p>","

Vjen\u010danje s voljenom Samirom odr\u017eano je u Iranuinstagram<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1228","hd_23498320_1920.jpg":"1920x1080","k_23498320_1280.jpg":"1280x1280","k_23498320_1024.jpg":"1024x1024","k_23498320_640.jpg":"640x640","k_23498320_480.jpg":"480x480","k_23498320_340.jpg":"340x340","k_23498320_220.jpg":"220x220","o_23498320_1280.jpg":"1280x818","o_23498320_1024.jpg":"1024x654","o_23498320_640.jpg":"640x409","o_23498320_480.jpg":"480x307","o_23498320_340.jpg":"340x217","o_23498320_220.jpg":"220x140","h_23498320_1280.jpg":"1280x854","h_23498320_1024.jpg":"1024x683","h_23498320_640.jpg":"640x427","h_23498320_480.jpg":"480x320","h_23498320_340.jpg":"340x227","h_23498320_220.jpg":"220x147","pp_23498320_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498320_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498320_640.jpg":"640x814","pp_23498320_480.jpg":"480x611","pp_23498320_340.jpg":"340x432","pp_23498320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_23498282_1920.jpg":"1920x1080","k_23498282_1280.jpg":"1280x1280","k_23498282_1024.jpg":"1024x1024","k_23498282_640.jpg":"640x640","k_23498282_480.jpg":"480x480","k_23498282_340.jpg":"340x340","k_23498282_220.jpg":"220x220","o_23498282_1280.jpg":"1280x818","o_23498282_1024.jpg":"1024x654","o_23498282_640.jpg":"640x409","o_23498282_480.jpg":"480x307","o_23498282_340.jpg":"340x217","o_23498282_220.jpg":"220x140","h_23498282_1280.jpg":"1280x854","h_23498282_1024.jpg":"1024x683","h_23498282_640.jpg":"640x427","h_23498282_480.jpg":"480x320","h_23498282_340.jpg":"340x227","h_23498282_220.jpg":"220x147","pp_23498282_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498282_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498282_640.jpg":"640x814","pp_23498282_480.jpg":"480x611","pp_23498282_340.jpg":"340x432","pp_23498282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1956","hd_23498279_1920.jpg":"1920x1080","k_23498279_1280.jpg":"1280x1280","k_23498279_1024.jpg":"1024x1024","k_23498279_640.jpg":"640x640","k_23498279_480.jpg":"480x480","k_23498279_340.jpg":"340x340","k_23498279_220.jpg":"220x220","o_23498279_1280.jpg":"1280x1304","o_23498279_1024.jpg":"1024x1043","o_23498279_640.jpg":"640x652","o_23498279_480.jpg":"480x489","o_23498279_340.jpg":"340x346","o_23498279_220.jpg":"220x224","h_23498279_1280.jpg":"1280x854","h_23498279_1024.jpg":"1024x683","h_23498279_640.jpg":"640x427","h_23498279_480.jpg":"480x320","h_23498279_340.jpg":"340x227","h_23498279_220.jpg":"220x147","pp_23498279_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498279_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498279_640.jpg":"640x814","pp_23498279_480.jpg":"480x611","pp_23498279_340.jpg":"340x432","pp_23498279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23498294_1920.jpg":"1920x1080","k_23498294_1280.jpg":"1280x1280","k_23498294_1024.jpg":"1024x1024","k_23498294_640.jpg":"640x640","k_23498294_480.jpg":"480x480","k_23498294_340.jpg":"340x340","k_23498294_220.jpg":"220x220","o_23498294_1280.jpg":"1280x853","o_23498294_1024.jpg":"1024x682","o_23498294_640.jpg":"640x426","o_23498294_480.jpg":"480x320","o_23498294_340.jpg":"340x226","o_23498294_220.jpg":"220x146","h_23498294_1280.jpg":"1280x854","h_23498294_1024.jpg":"1024x683","h_23498294_640.jpg":"640x427","h_23498294_480.jpg":"480x320","h_23498294_340.jpg":"340x227","h_23498294_220.jpg":"220x147","pp_23498294_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498294_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498294_640.jpg":"640x814","pp_23498294_480.jpg":"480x611","pp_23498294_340.jpg":"340x432","pp_23498294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2793","hd_23498297_1920.jpg":"1920x1080","k_23498297_1280.jpg":"1280x1280","k_23498297_1024.jpg":"1024x1024","k_23498297_640.jpg":"640x640","k_23498297_480.jpg":"480x480","k_23498297_340.jpg":"340x340","k_23498297_220.jpg":"220x220","o_23498297_1280.jpg":"1280x1862","o_23498297_1024.jpg":"1024x1489","o_23498297_640.jpg":"640x931","o_23498297_480.jpg":"480x698","o_23498297_340.jpg":"340x494","o_23498297_220.jpg":"220x320","h_23498297_1280.jpg":"1280x854","h_23498297_1024.jpg":"1024x683","h_23498297_640.jpg":"640x427","h_23498297_480.jpg":"480x320","h_23498297_340.jpg":"340x227","h_23498297_220.jpg":"220x147","pp_23498297_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498297_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498297_640.jpg":"640x814","pp_23498297_480.jpg":"480x611","pp_23498297_340.jpg":"340x432","pp_23498297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2793","hd_23498316_1920.jpg":"1920x1080","k_23498316_1280.jpg":"1280x1280","k_23498316_1024.jpg":"1024x1024","k_23498316_640.jpg":"640x640","k_23498316_480.jpg":"480x480","k_23498316_340.jpg":"340x340","k_23498316_220.jpg":"220x220","o_23498316_1280.jpg":"1280x1862","o_23498316_1024.jpg":"1024x1489","o_23498316_640.jpg":"640x931","o_23498316_480.jpg":"480x698","o_23498316_340.jpg":"340x494","o_23498316_220.jpg":"220x320","h_23498316_1280.jpg":"1280x854","h_23498316_1024.jpg":"1024x683","h_23498316_640.jpg":"640x427","h_23498316_480.jpg":"480x320","h_23498316_340.jpg":"340x227","h_23498316_220.jpg":"220x147","pp_23498316_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498316_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498316_640.jpg":"640x814","pp_23498316_480.jpg":"480x611","pp_23498316_340.jpg":"340x432","pp_23498316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2636","hd_23498317_1920.jpg":"1920x1080","k_23498317_1280.jpg":"1280x1280","k_23498317_1024.jpg":"1024x1024","k_23498317_640.jpg":"640x640","k_23498317_480.jpg":"480x480","k_23498317_340.jpg":"340x340","k_23498317_220.jpg":"220x220","o_23498317_1280.jpg":"1280x1757","o_23498317_1024.jpg":"1024x1405","o_23498317_640.jpg":"640x878","o_23498317_480.jpg":"480x659","o_23498317_340.jpg":"340x466","o_23498317_220.jpg":"220x302","h_23498317_1280.jpg":"1280x854","h_23498317_1024.jpg":"1024x683","h_23498317_640.jpg":"640x427","h_23498317_480.jpg":"480x320","h_23498317_340.jpg":"340x227","h_23498317_220.jpg":"220x147","pp_23498317_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498317_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498317_640.jpg":"640x814","pp_23498317_480.jpg":"480x611","pp_23498317_340.jpg":"340x432","pp_23498317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2636","hd_23498318_1920.jpg":"1920x1080","k_23498318_1280.jpg":"1280x1280","k_23498318_1024.jpg":"1024x1024","k_23498318_640.jpg":"640x640","k_23498318_480.jpg":"480x480","k_23498318_340.jpg":"340x340","k_23498318_220.jpg":"220x220","o_23498318_1280.jpg":"1280x1757","o_23498318_1024.jpg":"1024x1405","o_23498318_640.jpg":"640x878","o_23498318_480.jpg":"480x659","o_23498318_340.jpg":"340x466","o_23498318_220.jpg":"220x302","h_23498318_1280.jpg":"1280x854","h_23498318_1024.jpg":"1024x683","h_23498318_640.jpg":"640x427","h_23498318_480.jpg":"480x320","h_23498318_340.jpg":"340x227","h_23498318_220.jpg":"220x147","pp_23498318_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498318_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498318_640.jpg":"640x814","pp_23498318_480.jpg":"480x611","pp_23498318_340.jpg":"340x432","pp_23498318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1750","hd_23498319_1920.jpg":"1920x1080","k_23498319_1280.jpg":"1280x1280","k_23498319_1024.jpg":"1024x1024","k_23498319_640.jpg":"640x640","k_23498319_480.jpg":"480x480","k_23498319_340.jpg":"340x340","k_23498319_220.jpg":"220x220","o_23498319_1280.jpg":"1280x1166","o_23498319_1024.jpg":"1024x933","o_23498319_640.jpg":"640x583","o_23498319_480.jpg":"480x437","o_23498319_340.jpg":"340x309","o_23498319_220.jpg":"220x200","h_23498319_1280.jpg":"1280x854","h_23498319_1024.jpg":"1024x683","h_23498319_640.jpg":"640x427","h_23498319_480.jpg":"480x320","h_23498319_340.jpg":"340x227","h_23498319_220.jpg":"220x147","pp_23498319_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498319_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498319_640.jpg":"640x814","pp_23498319_480.jpg":"480x611","pp_23498319_340.jpg":"340x432","pp_23498319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23498292_1920.jpg":"1920x1080","k_23498292_1280.jpg":"1280x1280","k_23498292_1024.jpg":"1024x1024","k_23498292_640.jpg":"640x640","k_23498292_480.jpg":"480x480","k_23498292_340.jpg":"340x340","k_23498292_220.jpg":"220x220","o_23498292_1280.jpg":"1280x853","o_23498292_1024.jpg":"1024x682","o_23498292_640.jpg":"640x426","o_23498292_480.jpg":"480x320","o_23498292_340.jpg":"340x226","o_23498292_220.jpg":"220x146","h_23498292_1280.jpg":"1280x854","h_23498292_1024.jpg":"1024x683","h_23498292_640.jpg":"640x427","h_23498292_480.jpg":"480x320","h_23498292_340.jpg":"340x227","h_23498292_220.jpg":"220x147","pp_23498292_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498292_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498292_640.jpg":"640x814","pp_23498292_480.jpg":"480x611","pp_23498292_340.jpg":"340x432","pp_23498292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2461","hd_23498290_1920.jpg":"1920x1080","k_23498290_1280.jpg":"1280x1280","k_23498290_1024.jpg":"1024x1024","k_23498290_640.jpg":"640x640","k_23498290_480.jpg":"480x480","k_23498290_340.jpg":"340x340","k_23498290_220.jpg":"220x220","o_23498290_1280.jpg":"1280x1640","o_23498290_1024.jpg":"1024x1312","o_23498290_640.jpg":"640x820","o_23498290_480.jpg":"480x615","o_23498290_340.jpg":"340x435","o_23498290_220.jpg":"220x281","h_23498290_1280.jpg":"1280x854","h_23498290_1024.jpg":"1024x683","h_23498290_640.jpg":"640x427","h_23498290_480.jpg":"480x320","h_23498290_340.jpg":"340x227","h_23498290_220.jpg":"220x147","pp_23498290_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498290_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498290_640.jpg":"640x814","pp_23498290_480.jpg":"480x611","pp_23498290_340.jpg":"340x432","pp_23498290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1467","hd_23498287_1920.jpg":"1920x1080","k_23498287_1280.jpg":"1280x1280","k_23498287_1024.jpg":"1024x1024","k_23498287_640.jpg":"640x640","k_23498287_480.jpg":"480x480","k_23498287_340.jpg":"340x340","k_23498287_220.jpg":"220x220","o_23498287_1280.jpg":"1280x978","o_23498287_1024.jpg":"1024x782","o_23498287_640.jpg":"640x489","o_23498287_480.jpg":"480x366","o_23498287_340.jpg":"340x259","o_23498287_220.jpg":"220x168","h_23498287_1280.jpg":"1280x854","h_23498287_1024.jpg":"1024x683","h_23498287_640.jpg":"640x427","h_23498287_480.jpg":"480x320","h_23498287_340.jpg":"340x227","h_23498287_220.jpg":"220x147","pp_23498287_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498287_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498287_640.jpg":"640x814","pp_23498287_480.jpg":"480x611","pp_23498287_340.jpg":"340x432","pp_23498287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_23498322_1920.jpg":"1920x1080","k_23498322_1280.jpg":"1280x1280","k_23498322_1024.jpg":"1024x1024","k_23498322_640.jpg":"640x640","k_23498322_480.jpg":"480x480","k_23498322_340.jpg":"340x340","k_23498322_220.jpg":"220x220","o_23498322_1280.jpg":"1280x922","o_23498322_1024.jpg":"1024x738","o_23498322_640.jpg":"640x461","o_23498322_480.jpg":"480x346","o_23498322_340.jpg":"340x245","o_23498322_220.jpg":"220x158","h_23498322_1280.jpg":"1280x854","h_23498322_1024.jpg":"1024x683","h_23498322_640.jpg":"640x427","h_23498322_480.jpg":"480x320","h_23498322_340.jpg":"340x227","h_23498322_220.jpg":"220x147","pp_23498322_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498322_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498322_640.jpg":"640x814","pp_23498322_480.jpg":"480x611","pp_23498322_340.jpg":"340x432","pp_23498322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1080","hd_23503471_1920.jpg":"1920x1080","k_23503471_1280.jpg":"1280x1280","k_23503471_1024.jpg":"1024x1024","k_23503471_640.jpg":"640x640","k_23503471_480.jpg":"480x480","k_23503471_340.jpg":"340x340","k_23503471_220.jpg":"220x220","o_23503471_1280.jpg":"1280x1280","o_23503471_1024.jpg":"1024x1024","o_23503471_640.jpg":"640x640","o_23503471_480.jpg":"480x480","o_23503471_340.jpg":"340x340","o_23503471_220.jpg":"220x220","h_23503471_1280.jpg":"1280x854","h_23503471_1024.jpg":"1024x683","h_23503471_640.jpg":"640x427","h_23503471_480.jpg":"480x320","h_23503471_340.jpg":"340x227","h_23503471_220.jpg":"220x147","pp_23503471_1280.jpg":"1280x1628","pp_23503471_1024.jpg":"1024x1303","pp_23503471_640.jpg":"640x814","pp_23503471_480.jpg":"480x611","pp_23503471_340.jpg":"340x432","pp_23503471_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4771707 Threads: 4 Questions: 164299756 Slow queries: 71247 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4839276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/od-afganistana-do-kuzinavanja-u-srcu-dioklecijanove-palace-super-mi-je-ovdje-u-splitu-nije-mi-tesko-ni-pjesaciti-po-sat-vremena-do-posla-jos-kad-bi-mi-dosla-moja-samira-1229052 [printLink] => /split/od-afganistana-do-kuzinavanja-u-srcu-dioklecijanove-palace-super-mi-je-ovdje-u-splitu-nije-mi-tesko-ni-pjesaciti-po-sat-vremena-do-posla-jos-kad-bi-mi-dosla-moja-samira-1229052?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618946 [name] => afganistanac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-28 15:46:21 [main_article_id] => 0 [alias] => afganistanac [link] => /tag/afganistanac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 692711 [name] => stranci u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 12:46:19 [main_article_id] => 0 [alias] => stranci-u-splitu [link] => /tag/stranci-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 367961 [name] => migranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => migranti [link] => /tag/migranti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preživio kalvariju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od Afganistana do kužinavanja u srcu Dioklecijanove palače: ‘Super mi je ovdje u Splitu, nije mi teško ni pješačiti po sat vremena do posla! Još kad bi mi došla moja Samira...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498320.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sasa Buric/Cropix [mainImageDesc] =>

U srednju školu nije mogao ići jer je morao početi raditi već s 14 godina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498320.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

U srednju školu nije mogao ići jer je morao početi raditi već s 14 godina

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498282.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498279.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

Naš sugovornik ne skida osmijeh s lica

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498294.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498297.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498316.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498317.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498318.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

*

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498319.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498292.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498290.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

U kuhinji jako brzo uči, a najdraže mu je dalmatinsko jelo - pašticada

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498287.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498322.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix

S ekipom s posla ima sjajne odnose

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23503471.jpg [title] => Instagram Insta/Instagram Insta

Vjenčanje s voljenom Samirom održano je u Iranuinstagram

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

– S jedne strane bio sam razočaran, ali s druge nisam. Poštujem odluku žirija. Sigurno ću se prijaviti na "Masterchef" sljedeće godine, pa obećao sam to i u emisiji. Znam da trebam još učiti i znam samo da želim biti sve bolja i bolja verzija sebe – s dječačkim osmijehom, na tečnom hrvatskom, govori nam Roohollah Ozbak, 26-godišnji Afganistanac sa splitskom adresom čiji je pokušaj sudjelovanja u popularnom kulinarskom showu Nove TV zapeo već na prvoj stepenici. Njegova pastrva s prilogom od krumpira i blitve koju je predstavio na audiciji nije bila dovoljno dobra za prolaz kod strogog žirija. Chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić nisu bili oduševljeni prezentiranim.

– Blitva i krumpir – tu fali malo češnjaka, ulja, da bude kompaktno. Tehnički je riba čak i dobro odrađena, ostala je hrskava, unutra sočna, nije prepečena. Sviđa mi se kod tebe što imaš cilj. Želim ti da i dalje slijediš svoje snove, da ustraješ na njima. Dajem ti "da" – rekao mu je Stjepan. Prvo "ne" dobio je od Damira.

Mora još iskusio nije

– Kad pogledam ovaj tanjur, vidim sezonsko jelo komercijalnog restorana. Ti ćeš jednog dana naći svoju poziciju – komentirao je chef Tomljanović, a kako je "ne" dobio i od Melkiora, Roohollah je ostao bez pregače i prolaza u daljnje natjecanje.

No to nije nimalo pokolebalo našeg inspirativnog sugovornika – svjestan je kako mora svladati još puno kulinarskih vještina, iako je povjerenje poslodavaca u splitskom restoranu "Posejdon", u srcu Dioklecijanove palače, već zavrijedio počevši uoči ljeta raditi kao šef smjene u kuhinji. Mora u Splitu minulog ljeta iskusio nije. S čuđenjem smo ga gledali kad nam je to priznao objašnjavajući kako je bolje, nakon iscrpljujućeg rada, dva sata dulje spavati nego se kupati. A podstanarski mu je stan na splitskoj periferiji udaljen svega 15-20 minuta hoda od prve plaže i sat vremena pješačenja do posla. Potonju rutu, uostalom, učestalo prevaljuje (katkada koristi i autobus) dolazeći na radno mjesto i odlazeći.

---

image

Naš sugovornik ne skida osmijeh s lica

Sasa Buric/Cropix
---

Nikakav je to napor za Ruhija, kako ga od milja zovu njegovi kolege i prijatelji u Hrvatskoj, nakon svega što je s obitelji prošao u svojemu mladom životu. Do sadašnje je adrese u Splitu stigao iz Zagreba, u kojemu je s obitelji živio posljednje četiri i pol godine. Iz Afganistana su prvo izbjegli u Iran, a prije Hrvatske su godinu i pol živjeli u Austriji.

– Jako mi se sviđa tu, tu namjeravam i ostati. Još kad dođe Samira... – u trenu su zasjale Roohollahove tople oči na spomen supruge s kojom je lani stupio u brak u Iranu. Ali polako, doći ćemo i do Samire, voljene mu Iranke koju poznaje još od dječačke dobi, dok je s obitelji – ocem, majkom i mlađim bratom – živio u Teheranu, njihovu prvom utočištu nakon bijega od talibana i rata u Afganistanu. Roohollah inače pripada etničkoj skupini Uzbeka sa sjevera Afganistana, potomaka starih iranskih plemena koji govore uzbečkim jezikom, i po vjeroispovijesti je musliman. Rođen je gradu Sar-e Polu, u kojemu je proveo djetinjstvo, a s obitelji je prije dolaska na europsko tlo, gdje su se skrasili posljednjih šest godina, prethodnih devet živio u Iranu, gdje je završio samo osnovnu školu.

– Nažalost, u Teheranu nisam mogao ići i u srednju školu jer sam s 14 godina morao početi raditi i financijski pomagati obitelji. Radio je samo tata, kao vrtlar i razne druge poslove, mama je bila kućanica. Najprije sam bio čistač u restoranu, da bih nakon šest, sedam mjeseci počeo konobariti. No kad sam vidio koliko je kuharstvo zanimljivo, krenuo sam tim smjerom. Od nule. Prao sam posuđe, gulio krumpire... I kapule – prasnuo je u smijeh Roohollah spominjući dalmatinski izraz za crveni luk. Iako mu je, u međuvremenu, dobro krenuo posao u kuhinji u Teheranu i bio je u mogućnosti financijski pomoći svojima, obitelj Ozbak ipak je odlučila napustiti Iran.

O razlozima Roohollah ne bi, samo će reći kako su na put u toliko željenu Europu krenuli 2015. s izbjegličkim valom iz Sirije. Bila je to avantura prepuna opasnosti, iako ih je dobar dio putovanja pratila policija. Put ih je iz Irana vodio preko Turske, do Grčke, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i na kraju u Austriju, gdje su Ozbakovi prvotno, nakon iscrpljujućeg putovanja do Staroga kontinenta, namjeravali i ostati.

---

image

Vjenčanje s voljenom Samirom održano je u Iranuinstagram

Instagram Insta/Instagram Insta
---

Opasne situacije

– Pješačili smo, iz Irana smo prešli u Tursku noću, sjećam se da smo i po 16 sati u komadu hodali i u Srbiji, u grupi s drugim izbjeglicama. Dio Turske i Grčke također smo prešli pješice. Po planinama, šumama, svuda... Poslije smo kombinirali, nekad se vozili i autobusom, u Makedoniju smo, primjerice, stigli taksijem. Od Irana do Austrije trebalo nam je skoro mjesec dana. Bilo je i opasnih situacija... Kad smo išli iz Turske u Grčku, platili smo ukrcaj na mali plastični brod u kojemu smo pokušavali stići do obale. Ali bio je oštećen, a prekrcan. Bilo nas je puno, 40-50 ljudi. Na polovini tog morskog putovanja, negdje na pučini, brod je počeo propuštati more. Imali smo sreću da je ubrzo do nas stigla grčka policija s patrolnim brodom, koja nas je uzela k sebi, inače bismo potonuli. Neki od nas znali su plivati, neki nisu. Primjerice, moja mama ne zna plivati, a nije na sebi imala nikakav pojas za spašavanje. To je bio najopasniji dio puta – prisjeća se Roohollah.

Poslije je na putu, manje-više, sve bilo okej. Pamti kako su na jednom od grčkih otoka boravili u izbjegličkom kampu. Dobili su svoj šator, zadržali se dva, tri dana i krenuli dalje. I konačno stigli u Graz, misleći kako je njihovim mukama definitivno došao kraj. U Beču su predali zahtjev za azil i odradili intervju, nakon čega su ih Austrijanci poslali na jug države, osigurali im smještaj u Leibnitzu, gdje su počeli graditi novi život. Trajalo je to punih godinu i pol dana, dok su čekali papire. Počeli su učiti jezik, brat je krenuo u školu za automehaničare, Roohollah se nastavio obrazovati u kuharstvu i upisao je srednju školu, bio je aktivan u lokalnom kick-boxing klubu.

– Odmah smo se integrirali, isto smo, u startu, radili i ovdje u Hrvatskoj. I još uvijek se dobro sjećam dana kad su nam Austrijanci odbili azil i odlučili nas vratiti natrag, kao u prvu članicu Europske unije u koju smo, prema njihovu mišljenju, ušli. Hm, a što je s Grčkom? – pita se uz smiješak Roohollah.

Lako je danas osmjehivati se, ali toga dana kad je austrijska policija s rezolutnom naredbom o napuštanju njezina teritorija pozvonila na vrata njihova doma u Leibnitzu, Roohollah je putovao u Linz, gdje je na sportskom nadmetanju branio boje svojega kick-boxing kluba.

---

image

S ekipom s posla ima sjajne odnose

Sasa Buric/Cropix
---

– Tata me je nazvao, rekao da je policija u stanu i razlog zašto su došli. Ali kazao mi je i ovo: "Ti idi na natjecanje, odradi svoje i kad završiš, javi se policiji, koja će te odvesti do Beča." Otamo smo, naime, trebali krenuti u Hrvatsku. Uglavnom, osjećao sam se loše zbog svega toga, ali sam s ekipom iz svoga austrijskog kluba osvojio prvo mjesto. Natjecao sam se u više kategorija i prve dvije borbe sam izgubio jer mi mozak, zbog svega toga, jednostavno nije funkcionirao. Onda sam u jednoj kategoriji završio na drugom mjestu, u još jednoj na trećem. I tada sam pomislio: "Okej, Ruhi, sad si tu. Obitelj je u Beču, s policijom, na sigurnom. Ti odradi svoje ovdje, daj sve od sebe iako odlaziš iz ove zemlje." Kasnije sam pobijedio u tri borbe i osvojio nagradu za svoj klub iz Leibnitza. I u Austriji sam danima, zbog svega što se dogodilo, bio na vijestima, u stilu zašto nas se šalje u Hrvatsku, jer smo se dobro integrirali. Ali ni to nije pomoglo da dobijemo papire. Nažalost, protiv pravila se ne može ništa. I onda smo krenuli za Zagreb – nastavlja priču Roohollah, koji je i danas u kontaktu sa svojim prijateljima iz Austrije. Nova adresa njegove obitelji bila je prihvatilište za tražitelje azila "Porin" u hrvatskoj metropoli.

– Jao?! Da, jao – opet se smije Roohollah. Ništa mu, očito, ne može skinuti osmijeh s lica, pa ni evociranje teških uspomena. Opet traženje azila, intervju i čekanje. Za nešto više od godinu dana još jedan intervju i konačno pozitivan odgovor. Ali Ozbakovi u međuvremenu nisu stajali prekriženih ruku.

Pronašli su poslove, podstanarski stan, krenuli su učiti novi jezik, a kako je mlađem bratu zbog administrativnih problema zapelo redovno školovanje, odlučili su mu ga, udruženim obiteljskim snagama, plaćati. Trenutno se obrazuje za tehničara računalstva na Pučkom otvorenom učilištu. Mama i tata rade, oboje kao pomoćni radnici u kuhinji – otac u HRT-ovu restoranu na Prisavlju, a majka u zagrebačkom hotelu "Calypso". Poslove im pronalazi snalažljivi Roohollah. Prati natječaje za otvorena radna mjesta, komunicira s poslodavcima... Čak i mlađi brat, uz školovanje, konobari u hotelu "Calypso".

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Ljubav preko žice

– Dobri su to ljudi, ti vlasnici. I ja sam tamo ispočetka radio. Znate što, ovaj život u Hrvatskoj, ovo je najljepše razdoblje u životu moje obitelji – zahvalno će Roohollah, koji je u svega četiri i pol godine života u našoj zemlji, zbog želje za stjecanjem novih znanja, promijenio nekoliko radnih mjesta. Lani je prvi put zbog posla stigao u Dalmaciju – u fazi kad su njegovi posložili život u Hrvatskoj i s tri plaće u zajedničkom kućanstvu konačno prodisali. Tek tada je bio siguran da se može odvojiti od obitelji i krenuti solo, u potragu za novim poslovnim izazovima.

– Hvar je fenomenalan. Tamo sam radio kao sushi majstor. Gdje sam to naučio?! U zagrebačkom restoranu "Khala". Prijatelj je vodio posao na Hvaru, ja sam bio šef kuhinje. Kad sam ove godine krenuo tražiti posao u sezoni i počeo slati CV na natječaje, javili su mi se iz "Posejdona". Još kad su mi rekli da su u Splitu, pomislio sam: "O, super." Došao sam na razgovor, a onda me je gazda Stipe upitao zašto sam tako često mijenjao radna mjesta. Odgovorio sam da, ako negdje više ne vidim prostora za učenje, dajem otkaz i idem dalje – čvrstog je stava Roohollah.

U Teheranu je svladao pripremu perzijskih jela, u Austriji tamošnjih specijaliteta, u Zagrebu hrvatsku kontinentalnu kuhinju i sushi. Sad mu je pak fokus na dalmatinskim jelima i ribi. Kako se priprema, gdje uči?

– Najprije uzmem meni, printam recepte i čitam sve. Nekad, kad nešto ne znam, poslužim se internetom. Gazda ima tri restorana, pa ću moći odlaziti u njihove kuhinje i učiti pripremu dalmatinskih jela. Inače, većinom učim sam, ali kod nekih jela poput, primjerice, pašticade, ne riskiram. Od dalmatinskih jela najviše volim pašticadu. To mi je baš fino – tipičnim zagrebačkim izrazom ističe Roohollah. Usput primjećuje kako i u Hrvatskoj ima puno jela, poput gulaša i paprikaša, sličnih onima kakva se konzumiraju u Iranu. Jako voli i ovdašnje slastice, pa mu prvo na pamet pada tiramisu, ali govorimo mu kako je izvorno riječ o talijanskom kolaču. Možda fritule?!

– Oooo, to da, to je fino. I knedle. U Zagrebu su mi fenomenalne i štrukle. Ali pašticada je zakon – ističe još jednom Roohollah. Da se ne zaboravi. Čim njegova Samira stigne u Split, odmah će joj je, s ljubavlju, skuhati.

Da, Samira – Roohollahova 24-godišnja supruga, koja je u Iranu diplomirala hotelijerstvo, a lani u travnju u domovini joj i službeno postala njegova životna družica. Nikako da dođe na red u turbulentnoj priči o njegovu mladom životu. Svašta je, reći će i sam, prošao. A sam se i oženio. Zato valja zasladiti za kraj...

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

– Upoznali smo se preko roditelja. Naši očevi bili su prijatelji u Iranu. I kad sam s obitelji došao u Hrvatsku, Samira i ja počeli smo komunicirati preko WhatsAppa. Pa videopozivi i tako to... Uglavnom, komunicirali smo godinu dana. I onda sam ja prošle godine u ožujku otputovao u Iran. Da, odlučili smo se vjenčati nakon godinu dana razgovora putem WhatsAppa! Bilo je tu dosta zanimljivih momenata, svađali smo se, mirili se, pa opet pričali... – iskreno će Roohollah. Ali su, kaže, i na kraju uvidjeli da su manje-više slični. Da, kad imaju neki problem, mogu ga zajedno i riješiti.

Njegovoj i Samirinoj lanjskoj svadbi u Iranu nazočili su samo članovi njezine obitelji. Roohollahovi su ostali u Zagrebu. Ali ni vjenčanje nije bilo lako izvesti...

Brzo će i Samira k njemu

– Kad se u Iranu želite oženiti Irankom, morate najprije dobiti dopuštenje vlade. Potrebno je predati dokumentaciju kod matičara, dobiti nekakvu potvrdu, pa predati sve u njihovu policiju, jer ja sam strani državljanin. Taj cijeli proces traje od četiri do šest mjeseci. S obzirom na to da sam ja musliman, to nije bio problem. Taj je dio prošao brzo, ali da sam kršćanin, bilo bi puno kompliciranije. Kad smo dobili potvrdu od tamošnjeg MUP-a, morali smo opet ići u policijsku postaju i tražiti još jednu potvrdu. To je trajalo još, četiri, pet mjeseci... Zadnji put sam išao u Iran u siječnju ove godine kako bismo potpisali vjenčani list. Samira i ja od vjenčanja smo se vidjeli samo triput. Ali sad smo sredili sve papire, preveli dokumentaciju i za nekoliko tjedana će biti ovdje, sa mnom u Splitu. Konačno – sitno broji Roohollah. Kako bi supruzi približio grad u kojemu je čeka, redovito joj priča o sredini s kojom se brzo suživio. I ne samo o Splitu. Ali gugla sve o gradu pod Marjanom i Hrvatskoj, tamo negdje u Teheranu, i Samira. Gleda fotografije i videa grada na jadranskoj obali u kojemu je uskoro očekuje novi život, pa mu često zna reći: "Prelijep je Split. Ali moraš me voditi i u nacionalne parkove – na Krku i Plitvička jezera".

– Ja joj na to velim: "Može, može." Nikad nisam bio tamo, ali može. Naravno da može – jedva čeka Roohollah.

Brzo će supruga k njemu u Split, pa više neće morati štedjeti cijelu godinu kako bi za kartu u samo jednom smjeru do Teherana morao izdvojiti 800 eura. A onda je, kad Samira dođe u Split, to – to. Nema, kaže, više "tamo-vamo".

---

image

U srednju školu nije mogao ići jer je morao početi raditi već s 14 godina

Sasa Buric/Cropix
---

---

Odlično govori hrvatski

– Da smo ga tražili, ne bismo ga ovakvoga našli – puni su hvale za Roohollaha kolege iz “Posejdona”. U kuhinji, kažu, zna biti samo takvih provala zbog njegova nepoznavanja dalmatinskog dijalekta. Ali njihov Ruhi brzo uči.

– Zakon je, ništa njemu nije teško – reći će, zadivljeni i njegovim odličnim znanjem hrvatskog jezika. Počeo ga je učiti još na organiziranim tečajevima.

– Uh, bilo je teško. Kad nam je učiteljica došla prvi dan na nastavu, a brat je znao nešto malo, ja ništa, i rekla: “Bok, ja sam Ivana”, uzvratio sam: “Bok, ja sam Ivana.” Učionica je eksplodirala od smijeha – prepričava Roohollah.

Poslije su opet dobili priliku učiti, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, za stupanj B1. To je, ističe Ruhi, za obojicu bio pun pogodak...

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Instagram Insta/Instagram Insta
Sasa Buric/Cropix

U srednju školu nije mogao ići jer je morao početi raditi već s 14 godina

Sasa Buric/Cropix

Naš sugovornik ne skida osmijeh s lica

Sasa Buric/Cropix

U kuhinji jako brzo uči, a najdraže mu je dalmatinsko jelo - pašticada

Sasa Buric/Cropix

S ekipom s posla ima sjajne odnose

Instagram Insta/Instagram Insta

Vjenčanje s voljenom Samirom održano je u Iranuinstagram

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/od-afganistana-do-kuzinavanja-u-srcu-dioklecijanove-palace-super-mi-je-ovdje-u-splitu-nije-mi-tesko-ni-pjesaciti-po-sat-vremena-do-posla-jos-kad-bi-mi-dosla-moja-samira-1229052 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=468acb16da393299bbd43d10d18bc217b695360f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+Afganistana+do+ku%C5%BEinavanja+u+srcu+Dioklecijanove+pala%C4%8De%3A+%E2%80%98Super+mi+je+ovdje+u+Splitu%2C+nije+mi+te%C5%A1ko+ni+pje%C5%A1a%C4%8Diti+po+sat+vremena+do+posla%21+Jo%C5%A1+kad+bi+mi+do%C5%A1la+moja+Samira...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fod-afganistana-do-kuzinavanja-u-srcu-dioklecijanove-palace-super-mi-je-ovdje-u-splitu-nije-mi-tesko-ni-pjesaciti-po-sat-vremena-do-posla-jos-kad-bi-mi-dosla-moja-samira-1229052 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fod-afganistana-do-kuzinavanja-u-srcu-dioklecijanove-palace-super-mi-je-ovdje-u-splitu-nije-mi-tesko-ni-pjesaciti-po-sat-vremena-do-posla-jos-kad-bi-mi-dosla-moja-samira-1229052 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => preživio kalvariju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitpreživio kalvariju

Od Afganistana do kužinavanja u srcu Dioklecijanove palače: ‘Super mi je ovdje u Splitu, nije mi teško ni pješačiti po sat vremena do posla! Još kad bi mi došla moja Samira...‘

Piše Mirela Goreta
2. listopada 2022. - 12:45

– S jedne strane bio sam razočaran, ali s druge nisam. Poštujem odluku žirija. Sigurno ću se prijaviti na "Masterchef" sljedeće godine, pa obećao sam to i u emisiji. Znam da trebam još učiti i znam samo da želim biti sve bolja i bolja verzija sebe – s dječačkim osmijehom, na tečnom hrvatskom, govori nam Roohollah Ozbak, 26-godišnji Afganistanac sa splitskom adresom čiji je pokušaj sudjelovanja u popularnom kulinarskom showu Nove TV zapeo već na prvoj stepenici. Njegova pastrva s prilogom od krumpira i blitve koju je predstavio na audiciji nije bila dovoljno dobra za prolaz kod strogog žirija. Chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić nisu bili oduševljeni prezentiranim.

– Blitva i krumpir – tu fali malo češnjaka, ulja, da bude kompaktno....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:56