StoryEditorOCM
SplitNa kantunu

Neka Puljak uvede sajamske dane u Banovinu! Pa da tamo bauljamo nediljom i blagdanom kad ne znamo šta bi od sebe

Piše Damir Šarac
8. siječnja 2024. - 19:05

Ostvari li se vizija našega gradonačelnika i Split će, baš ka i Benkovac ili Zadvarje bit sajmeni grad. I to ne samo jedanput na sedmicu ka tamo, nego svaki vikend i svaki blagdan. Ivica Puljak je, da bar nekako napakosti Vladi Andreja Plenkovića koja je uvela neradne blagdane i nedilje, iskoristija pravo lokalne samouprave i proglasija sve neradne dane, i nedilje i praznike i blagdane, radnin danima, odnosno sajmenin danima. A mi u Splitu nemamo pojma šta su to sajmeni dani. Oće li se onda na Novu godinu, Božić, Dan državnosti, Velu Gospu i slično priko Hrvojeve razastrt peke, bronzini, mašklini, a u Đardinu trgovat ovcama, kokošama, tukama i tovarima?

Niz Marmontovu bi moga bit sajam stajskoga gnoja, slame i taklji za vinograde, a na Pjaci će se sukladno sajmenin običajima vrtit janjci, valjat soparnici i frigat ušćipci. Nekako tako vidin sajam i sajmene dane.

Da bar oće, bilo bi živo, ali naravno da neće, jer Puljak je odobrija gazdama kioska i štandova da mogu radit kad god oće i tako spasija splitsko gospodarstvo i malo poduzetništvo od sigurne propasti. I pokaza srednji prst Zakonu o trgovini koji je nesritnin radnicama u trgovini omogućija da dobiju koju slobodnu nedilju u godini, šta desetljećima nisu imale niti su bile dodatno plaćene.

‘Sve ćemo ispravit‘

Ovako će par stotina trudbenica u Splitu i dalje radit nediljama, i to je sve šta iz ove odluke može izać. Puljak i Plenković izminili su u toj prigodi nešto poruka pozivajući se na Božje zapovidi, a Puljak je ipak poentira objasnivši zbog čega je donija propis: "Mi ćemo i dalje ispravljati ono što možemo, a ako dobijemo priliku ispravit ćemo i sve ostalo: od zapošljavanja podobnih političkih kadrova u sve institucije i firme, do reorganizacije zemlje da se možemo normalno razvijati."

image
Božidar Vukičević/Cropix

Znači, o onima šta će radit nediljama, za razliku od svojih kolega koji potpadaju pod državni zakon, ni riči. Neka rade. Lipo, pošteno i pravedno ispravljeno. Jedan veliki sajam taštine.

Taj je sajamski propis inače predviđen da se gradovima i općinama omogući da uvedu stvarne, a ne ka splitske lažne sajmene dane, recimo za Sudamju, božićno, uskrsno vrime ili neke druge općenarodne fešte kad potriba za trgovinom zapravo i postoji. Ovako je ovo samo napucavanje baluna s HDZ-on, šta će platit radnici sa dna hranidbenoga lanca.

Pa da vide kako je

Potakla se ovime opet rasprava o neradnin nediljama i blagdanima koje je Hrvatska uvela, a desetljećima je prije nas imaju Njemačka, Austrija, Švicarska i druge zemlje na različite načine. Mi smo u međuvremenu postali ovisnici o obilaženju trgovačkih centara vikendom, jer naprosto nemamo nikakvih drugih zanimanja u životu. Dil našega svita ispalija je na živce radi neradnih nedilja. Zaboli ih šta neko radi baš svaku nedilju u godini. Kad oni ne rade niti jednu. Zato i ne znaju šta bi od sebe pa obilaze butige.

Da bi spoznali u čemu je problem, najjednostavnije bi bilo sve ove vikend-neradnike za pokus natirat da rade nediljama: državne, županijske, gradske administracije, pa recimo gazde i sve ostale koji cili svoj radni vik provedu a da nikad nisu radili niti jedan vikend ni blagdan u životu. Eto, moga bi i gradonačelnik Puljak uvest sajamske dane u Banovinu, sve vikende i blagdane. Pa da i tamo malo šetamo vikendom kad ne znamo šta bi od sebe. Tek da vidi kako je to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:08