StoryEditorOCM
Splitna licu mjesta

Nakon panike zbog montaže magnetne rezonancije, predstavnici Poliklinike proveli stanare kroz prostorije. Bili smo i mi

Piše Božidar Lončar
1. prosinca 2023. - 16:51

Slijedom panike koja je nastala jučer među stanarima na splitskoj Brodarici nakon što je ugrađen mega MRI uređaj od 10 tona u zgradi na adresi Domovinskog rata 49 zbog preseljenja Croatia poliklinike, danas je održan sastanak predstavnika Poliklinike, stanara i upravitelja zgrade "Stano-uprave", na kojemu je dogovoren obilazak prostorije nove Poliklinike na 2., 3., 5. i 6. katu. Bili su pozvani i novinari.

U sat vremena obilaska prošli smo sva četiri kata. Na petom katu ugrađena su karbonska vlakna kako bi mogao podnijeti opterećenje ugradnje magnetne rezonancije, rekao nam je Ivan Palac, glavni nadzorni inženjer na gradilištu. Na tom bi mjestu trebao biti i najveći utjecaj zračenja za koje je Siemens postavio limit tri puta manji od onog propisanog zakonskim odredbama. Za radnike vrijedi profesionalno izlaganje, rekli su nam odgovorni.

Na šestom katu smo imali prilike vidjeti to čudo od uređaja od 10 tona. Između uređaja i zida susjedne zgrade na adresi Mike Tripala 2, čiji je predstavnik stanara danas i bio na gradilištu, postavljena su dodatna osiguranja i zvučna izolacija kako bi se stvorio Faradayev kavez.

image

Zvučna izolacija i dodatna sigurnost od zračenja magnetske

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Inženjeri su nas odveli do mjesta gdje se ugrađivao MRI uređaj. Objašnjavaju nam kako su zbog radova skinuta stakla sa zgrade i držači za njih. Zato su radovi rađeni sa susjedne ulice jer bi iz Domovinskog rata morali bušiti kroz fasade zidove, što je dovelo do izmijenjene prometne regulacije u srijedu i gužvi na jednoj od najprometnijih cesta u gradu. Držači su vraćeni i skinuta je dodatna potpora. Jedan od držača je između šestog i sedmog kata koji se morao skinuti, što je vjerojatno i bio razlog prijave policiji koja nije utvrdila elemente kaznenih djela ili prekršaja.

image

To su ugrađene ploče kako bi peti kat podnio opterećenje ugradnje MRI uređaja na kat iznad

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Na istom katu smo obišli i mjesto gdje će biti rendgen. On je čak i opasniji od MRI uređaja zbog ionizirajućeg zračenja. Zato je MRI stalno upaljen, rendgen ne. Postavljeni su olovni oblozi kako bi se spriječio utjecaj zračenja.

Krov zgrade je potopljen. To je nešto što će vlasnici zgrade koja je u vlasništvu dviju osoba u omjeru 90 i 10 posto sami pokriti i nije vezano za radove.

Postavljena su dvije nove ventilacije. Na vrhu zgrade nalazi se rashlađivač magnetne rezonancije. Taj je dio nov i ugrađen na vanjski dio zgrade. Postavljen je i dimnjak za helij u slučaju nužde kako bi se spriječilo ozljeđivanje, odnosno, hladne opekotine koje helij stvara. Dimnjak se pokreće u slučaju nužde.

image

Dimnjak na krovu

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image

Rashlađivač magnetske na vrhu zgrade. Ovaj je dio nadograđen na zgradu

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Nakon puštanja MRI uređaja u rad, napravit će se još jedno istraživanje da se vidi je li štetno za zdravlje. Njega bi trebala napraviti tvrtka "Končar".

Rošina nitko ništa nije pitao

Upitali smo Jerka Rošina, arhitekta koji polaže autorsko pravo na zgradu na adresi Domovinskog rata 49, je li bio obaviješten o radovima. Kratko nam je odgovorio da nije znao niti je obaviješten. Kaže nam kako je to očekivano s obzirom na sivu zonu građevinarstvu, gdje svatko radi što god želi i hoće. Ako ništa drugo, makar se s moralne strane obavijesti autora - rekao je arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:37