StoryEditorOCM
SplitBEZ DLAKE NA JEZIKU

Načelnik splitske policije o navijačkim neredima: ‘Što, da uđemo među njih i pomlatimo se? Napadali su svim i svačim‘

Piše Božidar Lončar
4. travnja 2024. - 13:18

Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske dao je izjavu za medije o provedenim mjerama i radnjama osiguranja nogometne utakmice Hajduk-Dinamo te nereda koji su izbili na Poljudu, oko stadiona i širem centru grada po završetku iste.

Prema informacijama od jutros, policija je privela ukupno 51 osobu dok je u KBC-u zaprimljeno 9 policajaca i jedan navijač. Njih šestero su imali lakše ozljede, jedan je imao opekline dok je jedan policajac zadobio tešku ozljedu dok je jedan navijač zadobio ozljedu ramena, glave i povredu oka te nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Organizirana intervencija oni koji su provocirali su vraćeni na tribine te je grad bio siguran sat do sat i pol po završetku utakmice. Upotrijebljena je policijska taktika, nije bilo pucanja. Što se tiče navodnog gušenja policajca, radi se o postupanju policije u uspostavi narušenog javnog reda i mira, dvije osobe su privedene zbog gađanja policajaca i gostujućih igrača dok je utakmica trajala. Privedene su i nema nikakvih ozljeda – kazao je načelnik i iznio nove informacije:

- Do sada su 14 policijskih službenika ozlijeđeni od kojih je 12 lakše ozlijeđeno. Policajac je od sinoć u bolnici i u sigurnim je rukama. Na jednom videu se vide 3 policijska službenika fiksiraju alkoholiziranu osobu na terenu koja pruža otpora intenzivnije nego inače. Potrudili smo se da do nereda ne dođe. Split je danas ponovno miran grad. Privedeno je 54 navijača, dio njih je odmah pušten kući za sve one koje nismo mogli utvrditi intenzitet prekršaja da moraju ostati 12 do 24 sata i ići na Državno odvjetništvo i Prekršajni sud danas već rade.

Dio za koje postoje dokazi da su napali policijske službenike i uništavali imovinu ili bilo kojem drugom prekršaju bit će tijekom dana ili su već privedeni na Prekršajni sud. Jedan će biti tijekom dana priveden, a za dio koji je sudjelovao u neredima ćemo provesti kriminalističko istraživanje koji će trajati duže. Mislim da će 14 osoba da će ići na privođenje. 14 navijača Dinama je privedeno – rekao je odgovarajući na pitanja i naveo kako je intervencija odrađena odlično:

- Neke osobe su bile obuhvaćene policijskom intervencijom i ja se ispričavam svima koji su bili obuhvaćeni tom intervencijom. Policija u zaštitnom položaju preko 15 minuta stoji i otrpjela napad svime što je došlo pod ruku. Postupali smo nepristrano i uspostavili smo javni red i to smo obavili odlično, to je ključ ove intervencije. Imali smo poveći broj intervencija po gradu i dojava građana. Što smo trebali zadržati navijače na Sjeveru? Što, da uđemo među njih i pomlatimo se? Mi smo iz ovog grada, pozvali smo ih da idemo kući, a ne da ostanu u Zrinsko-Frankopanskoj i gađaju policiju – komentirao je Marendić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:35