stdClass Object ( [id] => 1242584 [title] => Na splitskom trgu ne može bizarnije: zbog krivo ucrtane podzemne garaže izgubit ćemo 200 parking mjesta! A postrojenje za stanicu budućeg metroa doslovno će nas - ugušiti! [alias] => na-splitskom-trgu-ne-moze-bizarnije-zbog-krivo-ucrtane-podzemne-garaze-izgubit-cemo-200-parking-mjesta-a-postrojenje-za-stanicu-buduceg-metroa-doslovno-ce-nas-ugusiti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na sjednici Gradskog vijeća koja se održava u petak odlučivat će se o usvajanju izmjena Detaljnog plana uređenja za Trg Hrvatske bratske zajednice.

S izmjenama DPU-a dogodilo bi se nekoliko promjena u odnosu na važeći plan. Kao prvo, smanjio bi se kapacitet podzemne garaže. Naime, još s DPU-om iz 2006. planirano je da na Trgu Hrvatske bratske zajednice budu dvije podzemne garaže ukupnog smještaja 1186 garažnih mjesta.

Sada bi se kapacitet smanjio za 200 mjesta. To bi se izvelo tako da bi se ukinula “podzemna garaža II” koja je bila predviđena za 200 garažnih mjesta. Tako bi na Trgu Hrvatske bratske zajednice​ po novom bila troetažna podzemna garaža s 986 garažnih mjesta.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Ovo smanjenje imalo bi utjecaja i na veličinu javne garaže. Naime, po DPU-u koji je na snazi za Trg Hrvatske bratske zajednice​​ “planirane su dvije podzemne garaže – podzemna garaža I i podzemna garaža II – u kojima treba biti osigurano parkiranje za potrebe planiranih građevina i obvezna javna garaža kapaciteta 650 vozila”.

Po izmjenama DPU-a za Trg Hrvatske bratske zajednice​​ o kojima će odlučivati vijećnici u petak, umjesto dvije garaže predviđa se gradnja jedne podzemne garaže “u kojoj je osigurano parkiranje za potrebe planiranih građevina i obvezna javna garaža kapaciteta najmanje 450 vozila”.

Podzemna garaža od 200 garažnih mjesta koja se namjerava izbrisati iz DPU-a bila je dosad planirana pored hotela “Globo”, a otprilike iza zgrade bivše “Prima Stande” u koju bi se trebao preseliti Općinski sud. Kao razlog odustajanja od gradnje garaže urbanisti navode “zaštitu postojeće trase 110 kV kabela i telekomunikacijskog optičkog kabela”.

Optički kabeli

Međutim, izgleda da na toj lokaciji nije smjela biti ucrtana podzemna garaža. Naime HOPS, Hrvatski distributer prijenosnog sustava d.o.o., podnio je izvod iz geodetskog elaborata kabelske 110 kV mreže Splita Dobri –​ Lora iz 2006. s ucrtanom trasom kabela na katastarskoj podlozi.

Prema njihovom objašnjenju, u važećem DPU-u ucrtan je ulaz u podzemnu garažu iz Lovretske (kod hotela “Globo”), a “takav ulaz ugrožava 110 kV kabele i telekomunikacijske optičke kabele te sigurnost opskrbe električnom energijom i sigurnost samih građevinskih radova prema takvom rješenju”.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

U javnoj raspravi protiv smanjivanja garaža pobunili su se iz OTP nekretnina. Predložili su da se “poveća kapacitet podzemne garaže s planiranih 986 na 1160 garažnih mjesta, što je provjereno priloženim idejnim rješenjem.

Time se omogućava racionalnija, efikasnija i ekonomičnija gradnja garaže, kao i kvalitetno korištenje garaže nakon izgradnje”. Ali, Banka je odbijena od urbanista s obrazloženjem da njihov prijedlog nije u obuhvatu novih izmjena koje se odnose samo na dio DPU-a, a ne na čitav obuhvat Detaljnog plana Trga Hrvatske bratske zajednice.

Kako smo pisali prošle godine, iz OTP-a su nam rekli da namjeravaju na Trgu Hrvatske bratske zajednice napraviti veliku poslovnu zgradu od 13.350 metara četvornih, a računali su na značajan broj parkirnih mjesta.

– U podzemnoj garaži, koja se prema DPU-u sastoji od dva dijela, planirano je ukupno oko 1150 parkirališnih mjesta, od čega u garaži ispod poslovne građevine oko 700 parkirališnih mjesta, dok ukupna površina garaže iznosi oko 30.930 kvadrata – odgovorili su nam iz Banke, uz napomenu da bi oko dvije trećine garažnih mjesta bilo u javnoj namjeni, što bi pomoglo da se ublaži pritisak koji se očekuje nakon što se izgradi Općinski sud na mjestu bivše “Prima Stande”.

Druga izmjena s DPU-om tiče se zahtjeva HŽ Infrastrukture. Naime, prema dokumentima za Gradsko vijeće, sadašnja Komisija za urbanizam usvojila je prijedlog izmjena DPU-a koji je jednoglasno odbila bivša komisija u doba Andre Krstulovića Opare.

---

image

 Andro Krstulović Opara

Duje Klarić/Cropix/
---

Komisija je smatrala kako dva postrojenja za odimljavanje i ventilaciju koja bi imala nadzemne gabarite, jedno 12 x 6 metara, a drugo 11 x 6 metara, a oba bi bila visoka oko pet metara, “nisu u skladu s urbanističkom koncepcijom prostora i predstavljaju priličan atak na prostor”.

– Smatrali smo da je nedopustivo na lokaciji koja bi sutra trebala postati jedna od središnjih u gradu, osobito ako se preseli gradska administracija na Trg bratske zajednice, graditi takve instalacije. To je kao da izroni podmornica nasred trga – objasnio nam prije godinu dana mostovac Ante Čikotić koji je bio predsjednik komisije.

---

image

Ante Čikotić 

Paun Paunović/Cropix
---

Na struju 2023.

Međutim, iz HŽ-a su bili nezadovoljni takvim stavom komisije. Zaprijetili su tada u dopisu Gradu da će odustati od stajališta na Trgu i zatražili su još veće gabarite za dimnjake. Zahtijevali su mogućnost da dimnjaci narastu do deset metara!

– Iako je želja predstavnika Grada Splita da visine predloženih ispusta budu što manje, zbog ekoloških zahtjeva u pogledu smanjenja emisijskih koncentracija štetnih plinova i krutih lebdećih čestica, poželjno je da ispusti budu izvedeni na što većoj visini – pravdali su zahtjev iz HŽ-a, priznajući tako da će onečišćavati okoliš.

Na koncu je spor presjekao Krstulović Opara koji je uvažio zahtjev HŽ Infrastrukture, ali se detaljni plan nije u njegovo vrijeme usvojio. Tako da sadašnje predložene izmjene DPU-a umjesto dvije “podmornice” donose mogućnost da se na Trgu Hrvatske bratske zajednice pojave dva “parna broda” čiji će dimnjaci po potrebi dosezati do deset metara. Dvije građevine za ventilaciju s dimnjacima za odimljavanje nalazile bi se između budućeg Općinskog suda (ex “Stande”), Županijskog suda, zgrade MUP-a i hotela “Globo”.

Razlog ovakvog inzistiranja Hrvatskih željeznica bio je u tome što imaju zastarjelu tehnologiju.

– Ukop pruge nema prostora gdje bi se mogao napraviti strojarski dio instalacija koji će preuzeti cijeli taj dim, a mi smo još na dizel lokomotivama, što stvara problem – objasnio nam je ondašnji pročelnik za urbanizam Boris Marelja te je Opara popustio zahtjevima HŽ-a, ali je dodao kako se negativan efekt namjerava ublažiti zelenim površinama.

---

image

Prikaz odnosa visina dimnjaka

Slobodna Dalmacija
---

Dakle, kad bi željeznice bile na električni pogon, onda se golema postrojenja za ventilaciju i odimljavanje ne bi trebalo postavljati na Trg. Iako su iz Grada prije više od godinu i pol dana odgovorili kako su im iz HŽ-a kazali da će ukloniti instalacije kad se oni moderniziraju, odnosno kad se elektrificira pruga, po svoj prilici HŽ neće skoro izići iz ranog industrijskog doba zagađivanja okoliša, pa tako ni ovo odgađanje usvajanja izmjena DPU-a nije dovelo do izmjene stava kod državne tvrtke.

U Egiptu je na nedavnom klimatskom skupu premijer Andrej Plenković najavio kako će Hrvatska “do 2032. uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova koji će zamijeniti one na dizel”.

Što dalje od Hrvatske premijer bude obećavao takve stvari manja je vjerojatnost da će domaćini pomisliti kako se šali, jer znanje o tehnološkoj zaostalosti HŽ-a je ovdje, nažalost, stvar opće naobrazbe.

Dodajmo da se po zahtjevu HŽ Infrastrukture uz usjek pruge planiraju i četiri građevine veličine od 110 do 150 kvadrata, svaka visine 5 metara, s nadstrešnicama koje bi bile u funkciji prilaza stajalištu željezničke stanice. Bila bi dva pokretna stubišta i liftovi.

“Na svakoj strani stajališta planirana je gradnja jednog lifta. Na zapadnoj strani tunela željeznice planiran je panoramski lift u staklenoj oblozi, a na istočnoj strani tunela lift se planira u sklopu s građevinom za ventilaciju i odimljavanje tunela.”

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZDIMIT ĆEMO! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZDIMIT ĆEMO! 2 0 7417 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-21 14:10:51 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-22 08:47:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-22 08:47:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10814 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na splitskom trgu ne može bizarnije: zbog krivo ucrtane podzemne garaže izgubit ćemo 200 parking mjesta! A postrojenje za stanicu budućeg metroa doslovno će nas - ugušiti! [metakey] => Trg hrvatske bratske zajednice, hž, garaže, Detaljan plan uređenja, dimnjaci, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/21\/16897946.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/17955638.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/17955616.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/23836876.png","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/17598482.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/21\/14131934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Slobodna Dalmacija","Duje Klari\u0107\/Cropix\/","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Prikaz odnosa visina dimnjaka<\/p>","

\u00a0Andro Krstulovi\u0107\u00a0Opara<\/p>","

Ante \u010cikoti\u0107\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1158","hd_16897946_1920.jpg":"1920x1080","k_16897946_1280.jpg":"1280x1280","k_16897946_1024.jpg":"1024x1024","k_16897946_640.jpg":"640x640","k_16897946_480.jpg":"480x480","k_16897946_340.jpg":"340x340","k_16897946_220.jpg":"220x220","o_16897946_1280.jpg":"1280x772","o_16897946_1024.jpg":"1024x617","o_16897946_640.jpg":"640x386","o_16897946_480.jpg":"480x289","o_16897946_340.jpg":"340x205","o_16897946_220.jpg":"220x132","h_16897946_1280.jpg":"1280x854","h_16897946_1024.jpg":"1024x683","h_16897946_640.jpg":"640x427","h_16897946_480.jpg":"480x320","h_16897946_340.jpg":"340x227","h_16897946_220.jpg":"220x147","pp_16897946_1280.jpg":"1280x1628","pp_16897946_1024.jpg":"1024x1303","pp_16897946_640.jpg":"640x814","pp_16897946_480.jpg":"480x611","pp_16897946_340.jpg":"340x432","pp_16897946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1167","hd_17955638_1920.jpg":"1920x1080","k_17955638_1280.jpg":"1280x1280","k_17955638_1024.jpg":"1024x1024","k_17955638_640.jpg":"640x640","k_17955638_480.jpg":"480x480","k_17955638_340.jpg":"340x340","k_17955638_220.jpg":"220x220","o_17955638_1280.jpg":"1280x778","o_17955638_1024.jpg":"1024x622","o_17955638_640.jpg":"640x389","o_17955638_480.jpg":"480x291","o_17955638_340.jpg":"340x206","o_17955638_220.jpg":"220x133","h_17955638_1280.jpg":"1280x854","h_17955638_1024.jpg":"1024x683","h_17955638_640.jpg":"640x427","h_17955638_480.jpg":"480x320","h_17955638_340.jpg":"340x227","h_17955638_220.jpg":"220x147","pp_17955638_1280.jpg":"1280x1628","pp_17955638_1024.jpg":"1024x1303","pp_17955638_640.jpg":"640x814","pp_17955638_480.jpg":"480x611","pp_17955638_340.jpg":"340x432","pp_17955638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1130","hd_17955616_1920.jpg":"1920x1080","k_17955616_1280.jpg":"1280x1280","k_17955616_1024.jpg":"1024x1024","k_17955616_640.jpg":"640x640","k_17955616_480.jpg":"480x480","k_17955616_340.jpg":"340x340","k_17955616_220.jpg":"220x220","o_17955616_1280.jpg":"1280x753","o_17955616_1024.jpg":"1024x602","o_17955616_640.jpg":"640x376","o_17955616_480.jpg":"480x282","o_17955616_340.jpg":"340x200","o_17955616_220.jpg":"220x129","h_17955616_1280.jpg":"1280x854","h_17955616_1024.jpg":"1024x683","h_17955616_640.jpg":"640x427","h_17955616_480.jpg":"480x320","h_17955616_340.jpg":"340x227","h_17955616_220.jpg":"220x147","pp_17955616_1280.jpg":"1280x1628","pp_17955616_1024.jpg":"1024x1303","pp_17955616_640.jpg":"640x814","pp_17955616_480.jpg":"480x611","pp_17955616_340.jpg":"340x432","pp_17955616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1432x832","hd_23836876_1920.png":"1920x1080","k_23836876_1280.png":"1280x1280","k_23836876_1024.png":"1024x1024","k_23836876_640.png":"640x640","k_23836876_480.png":"480x480","k_23836876_340.png":"340x340","k_23836876_220.png":"220x220","o_23836876_1280.png":"1280x743","o_23836876_1024.png":"1024x594","o_23836876_640.png":"640x371","o_23836876_480.png":"480x278","o_23836876_340.png":"340x197","o_23836876_220.png":"220x127","h_23836876_1280.png":"1280x854","h_23836876_1024.png":"1024x683","h_23836876_640.png":"640x427","h_23836876_480.png":"480x320","h_23836876_340.png":"340x227","h_23836876_220.png":"220x147","pp_23836876_1280.png":"1280x1628","pp_23836876_1024.png":"1024x1303","pp_23836876_640.png":"640x814","pp_23836876_480.png":"480x611","pp_23836876_340.png":"340x432","pp_23836876_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17598482_1920.jpg":"1920x1080","k_17598482_1280.jpg":"1280x1280","k_17598482_1024.jpg":"1024x1024","k_17598482_640.jpg":"640x640","k_17598482_480.jpg":"480x480","k_17598482_340.jpg":"340x340","k_17598482_220.jpg":"220x220","o_17598482_1280.jpg":"1280x853","o_17598482_1024.jpg":"1024x682","o_17598482_640.jpg":"640x426","o_17598482_480.jpg":"480x320","o_17598482_340.jpg":"340x226","o_17598482_220.jpg":"220x146","h_17598482_1280.jpg":"1280x854","h_17598482_1024.jpg":"1024x683","h_17598482_640.jpg":"640x427","h_17598482_480.jpg":"480x320","h_17598482_340.jpg":"340x227","h_17598482_220.jpg":"220x147","pp_17598482_1280.jpg":"1280x1628","pp_17598482_1024.jpg":"1024x1303","pp_17598482_640.jpg":"640x814","pp_17598482_480.jpg":"480x611","pp_17598482_340.jpg":"340x432","pp_17598482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1357","hd_14131934_1920.jpg":"1920x1080","k_14131934_1280.jpg":"1280x1280","k_14131934_1024.jpg":"1024x1024","k_14131934_640.jpg":"640x640","k_14131934_480.jpg":"480x480","k_14131934_340.jpg":"340x340","k_14131934_220.jpg":"220x220","o_14131934_1280.jpg":"1280x904","o_14131934_1024.jpg":"1024x723","o_14131934_640.jpg":"640x452","o_14131934_480.jpg":"480x339","o_14131934_340.jpg":"340x240","o_14131934_220.jpg":"220x155","h_14131934_1280.jpg":"1280x854","h_14131934_1024.jpg":"1024x683","h_14131934_640.jpg":"640x427","h_14131934_480.jpg":"480x320","h_14131934_340.jpg":"340x227","h_14131934_220.jpg":"220x147","pp_14131934_1280.jpg":"1280x1628","pp_14131934_1024.jpg":"1024x1303","pp_14131934_640.jpg":"640x814","pp_14131934_480.jpg":"480x611","pp_14131934_340.jpg":"340x432","pp_14131934_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4774694 Threads: 3 Questions: 164584969 Slow queries: 71367 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4846562 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/na-splitskom-trgu-ne-moze-bizarnije-zbog-krivo-ucrtane-podzemne-garaze-izgubit-cemo-200-parking-mjesta-a-postrojenje-za-stanicu-buduceg-metroa-doslovno-ce-nas-ugusiti-1242584 [printLink] => /split/na-splitskom-trgu-ne-moze-bizarnije-zbog-krivo-ucrtane-podzemne-garaze-izgubit-cemo-200-parking-mjesta-a-postrojenje-za-stanicu-buduceg-metroa-doslovno-ce-nas-ugusiti-1242584?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237088 [name] => Trg Hrvatske bratske zajednice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trg-hrvatske-bratske-zajednice [link] => /tag/trg-hrvatske-bratske-zajednice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287199 [name] => hž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hz [link] => /tag/hz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 91443 [name] => garaže [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => garaze [link] => /tag/garaze ) [3] => stdClass Object ( [id] => 697801 [name] => Detaljan plan uređenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-22 09:48:16 [main_article_id] => 0 [alias] => detaljan-plan-uredenja [link] => /tag/detaljan-plan-uredenja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 206 [name] => dimnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dimnjaci [link] => /tag/dimnjaci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZDIMIT ĆEMO! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na splitskom trgu ne može bizarnije: zbog krivo ucrtane podzemne garaže izgubit ćemo 200 parking mjesta! A postrojenje za stanicu budućeg metroa doslovno će nas - ugušiti! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/16897946.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/16897946.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/17955638.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/17955616.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/23836876.png [title] => Slobodna Dalmacija

Prikaz odnosa visina dimnjaka

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/17598482.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix/

 Andro Krstulović Opara

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/21/14131934.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Ante Čikotić 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na sjednici Gradskog vijeća koja se održava u petak odlučivat će se o usvajanju izmjena Detaljnog plana uređenja za Trg Hrvatske bratske zajednice.

S izmjenama DPU-a dogodilo bi se nekoliko promjena u odnosu na važeći plan. Kao prvo, smanjio bi se kapacitet podzemne garaže. Naime, još s DPU-om iz 2006. planirano je da na Trgu Hrvatske bratske zajednice budu dvije podzemne garaže ukupnog smještaja 1186 garažnih mjesta.

Sada bi se kapacitet smanjio za 200 mjesta. To bi se izvelo tako da bi se ukinula “podzemna garaža II” koja je bila predviđena za 200 garažnih mjesta. Tako bi na Trgu Hrvatske bratske zajednice​ po novom bila troetažna podzemna garaža s 986 garažnih mjesta.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Ovo smanjenje imalo bi utjecaja i na veličinu javne garaže. Naime, po DPU-u koji je na snazi za Trg Hrvatske bratske zajednice​​ “planirane su dvije podzemne garaže – podzemna garaža I i podzemna garaža II – u kojima treba biti osigurano parkiranje za potrebe planiranih građevina i obvezna javna garaža kapaciteta 650 vozila”.

Po izmjenama DPU-a za Trg Hrvatske bratske zajednice​​ o kojima će odlučivati vijećnici u petak, umjesto dvije garaže predviđa se gradnja jedne podzemne garaže “u kojoj je osigurano parkiranje za potrebe planiranih građevina i obvezna javna garaža kapaciteta najmanje 450 vozila”.

Podzemna garaža od 200 garažnih mjesta koja se namjerava izbrisati iz DPU-a bila je dosad planirana pored hotela “Globo”, a otprilike iza zgrade bivše “Prima Stande” u koju bi se trebao preseliti Općinski sud. Kao razlog odustajanja od gradnje garaže urbanisti navode “zaštitu postojeće trase 110 kV kabela i telekomunikacijskog optičkog kabela”.

Optički kabeli

Međutim, izgleda da na toj lokaciji nije smjela biti ucrtana podzemna garaža. Naime HOPS, Hrvatski distributer prijenosnog sustava d.o.o., podnio je izvod iz geodetskog elaborata kabelske 110 kV mreže Splita Dobri –​ Lora iz 2006. s ucrtanom trasom kabela na katastarskoj podlozi.

Prema njihovom objašnjenju, u važećem DPU-u ucrtan je ulaz u podzemnu garažu iz Lovretske (kod hotela “Globo”), a “takav ulaz ugrožava 110 kV kabele i telekomunikacijske optičke kabele te sigurnost opskrbe električnom energijom i sigurnost samih građevinskih radova prema takvom rješenju”.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

U javnoj raspravi protiv smanjivanja garaža pobunili su se iz OTP nekretnina. Predložili su da se “poveća kapacitet podzemne garaže s planiranih 986 na 1160 garažnih mjesta, što je provjereno priloženim idejnim rješenjem.

Time se omogućava racionalnija, efikasnija i ekonomičnija gradnja garaže, kao i kvalitetno korištenje garaže nakon izgradnje”. Ali, Banka je odbijena od urbanista s obrazloženjem da njihov prijedlog nije u obuhvatu novih izmjena koje se odnose samo na dio DPU-a, a ne na čitav obuhvat Detaljnog plana Trga Hrvatske bratske zajednice.

Kako smo pisali prošle godine, iz OTP-a su nam rekli da namjeravaju na Trgu Hrvatske bratske zajednice napraviti veliku poslovnu zgradu od 13.350 metara četvornih, a računali su na značajan broj parkirnih mjesta.

– U podzemnoj garaži, koja se prema DPU-u sastoji od dva dijela, planirano je ukupno oko 1150 parkirališnih mjesta, od čega u garaži ispod poslovne građevine oko 700 parkirališnih mjesta, dok ukupna površina garaže iznosi oko 30.930 kvadrata – odgovorili su nam iz Banke, uz napomenu da bi oko dvije trećine garažnih mjesta bilo u javnoj namjeni, što bi pomoglo da se ublaži pritisak koji se očekuje nakon što se izgradi Općinski sud na mjestu bivše “Prima Stande”.

Druga izmjena s DPU-om tiče se zahtjeva HŽ Infrastrukture. Naime, prema dokumentima za Gradsko vijeće, sadašnja Komisija za urbanizam usvojila je prijedlog izmjena DPU-a koji je jednoglasno odbila bivša komisija u doba Andre Krstulovića Opare.

---

image

 Andro Krstulović Opara

Duje Klarić/Cropix/
---

Komisija je smatrala kako dva postrojenja za odimljavanje i ventilaciju koja bi imala nadzemne gabarite, jedno 12 x 6 metara, a drugo 11 x 6 metara, a oba bi bila visoka oko pet metara, “nisu u skladu s urbanističkom koncepcijom prostora i predstavljaju priličan atak na prostor”.

– Smatrali smo da je nedopustivo na lokaciji koja bi sutra trebala postati jedna od središnjih u gradu, osobito ako se preseli gradska administracija na Trg bratske zajednice, graditi takve instalacije. To je kao da izroni podmornica nasred trga – objasnio nam prije godinu dana mostovac Ante Čikotić koji je bio predsjednik komisije.

---

image

Ante Čikotić 

Paun Paunović/Cropix
---

Na struju 2023.

Međutim, iz HŽ-a su bili nezadovoljni takvim stavom komisije. Zaprijetili su tada u dopisu Gradu da će odustati od stajališta na Trgu i zatražili su još veće gabarite za dimnjake. Zahtijevali su mogućnost da dimnjaci narastu do deset metara!

– Iako je želja predstavnika Grada Splita da visine predloženih ispusta budu što manje, zbog ekoloških zahtjeva u pogledu smanjenja emisijskih koncentracija štetnih plinova i krutih lebdećih čestica, poželjno je da ispusti budu izvedeni na što većoj visini – pravdali su zahtjev iz HŽ-a, priznajući tako da će onečišćavati okoliš.

Na koncu je spor presjekao Krstulović Opara koji je uvažio zahtjev HŽ Infrastrukture, ali se detaljni plan nije u njegovo vrijeme usvojio. Tako da sadašnje predložene izmjene DPU-a umjesto dvije “podmornice” donose mogućnost da se na Trgu Hrvatske bratske zajednice pojave dva “parna broda” čiji će dimnjaci po potrebi dosezati do deset metara. Dvije građevine za ventilaciju s dimnjacima za odimljavanje nalazile bi se između budućeg Općinskog suda (ex “Stande”), Županijskog suda, zgrade MUP-a i hotela “Globo”.

Razlog ovakvog inzistiranja Hrvatskih željeznica bio je u tome što imaju zastarjelu tehnologiju.

– Ukop pruge nema prostora gdje bi se mogao napraviti strojarski dio instalacija koji će preuzeti cijeli taj dim, a mi smo još na dizel lokomotivama, što stvara problem – objasnio nam je ondašnji pročelnik za urbanizam Boris Marelja te je Opara popustio zahtjevima HŽ-a, ali je dodao kako se negativan efekt namjerava ublažiti zelenim površinama.

---

image

Prikaz odnosa visina dimnjaka

Slobodna Dalmacija
---

Dakle, kad bi željeznice bile na električni pogon, onda se golema postrojenja za ventilaciju i odimljavanje ne bi trebalo postavljati na Trg. Iako su iz Grada prije više od godinu i pol dana odgovorili kako su im iz HŽ-a kazali da će ukloniti instalacije kad se oni moderniziraju, odnosno kad se elektrificira pruga, po svoj prilici HŽ neće skoro izići iz ranog industrijskog doba zagađivanja okoliša, pa tako ni ovo odgađanje usvajanja izmjena DPU-a nije dovelo do izmjene stava kod državne tvrtke.

U Egiptu je na nedavnom klimatskom skupu premijer Andrej Plenković najavio kako će Hrvatska “do 2032. uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova koji će zamijeniti one na dizel”.

Što dalje od Hrvatske premijer bude obećavao takve stvari manja je vjerojatnost da će domaćini pomisliti kako se šali, jer znanje o tehnološkoj zaostalosti HŽ-a je ovdje, nažalost, stvar opće naobrazbe.

Dodajmo da se po zahtjevu HŽ Infrastrukture uz usjek pruge planiraju i četiri građevine veličine od 110 do 150 kvadrata, svaka visine 5 metara, s nadstrešnicama koje bi bile u funkciji prilaza stajalištu željezničke stanice. Bila bi dva pokretna stubišta i liftovi.

“Na svakoj strani stajališta planirana je gradnja jednog lifta. Na zapadnoj strani tunela željeznice planiran je panoramski lift u staklenoj oblozi, a na istočnoj strani tunela lift se planira u sklopu s građevinom za ventilaciju i odimljavanje tunela.”

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Slobodna Dalmacija Duje Klarić/Cropix/ Paun Paunović/Cropix
Slobodna Dalmacija

Prikaz odnosa visina dimnjaka

Duje Klarić/Cropix/

 Andro Krstulović Opara

Paun Paunović/Cropix

Ante Čikotić 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-splitskom-trgu-ne-moze-bizarnije-zbog-krivo-ucrtane-podzemne-garaze-izgubit-cemo-200-parking-mjesta-a-postrojenje-za-stanicu-buduceg-metroa-doslovno-ce-nas-ugusiti-1242584 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0bd49c93d1aa87f4a2b70014dfdedc049800f833 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+splitskom+trgu+ne+mo%C5%BEe+bizarnije%3A+zbog+krivo+ucrtane+podzemne+gara%C5%BEe+izgubit+%C4%87emo+200+parking+mjesta%21+A+postrojenje+za+stanicu+budu%C4%87eg+metroa+doslovno+%C4%87e+nas+-+ugu%C5%A1iti%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-splitskom-trgu-ne-moze-bizarnije-zbog-krivo-ucrtane-podzemne-garaze-izgubit-cemo-200-parking-mjesta-a-postrojenje-za-stanicu-buduceg-metroa-doslovno-ce-nas-ugusiti-1242584 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-splitskom-trgu-ne-moze-bizarnije-zbog-krivo-ucrtane-podzemne-garaze-izgubit-cemo-200-parking-mjesta-a-postrojenje-za-stanicu-buduceg-metroa-doslovno-ce-nas-ugusiti-1242584 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZDIMIT ĆEMO! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitIZDIMIT ĆEMO!

Na splitskom trgu ne može bizarnije: zbog krivo ucrtane podzemne garaže izgubit ćemo 200 parking mjesta! A postrojenje za stanicu budućeg metroa doslovno će nas - ugušiti!

Piše Sandi Vidulić
22. studenog 2022. - 09:47

Na sjednici Gradskog vijeća koja se održava u petak odlučivat će se o usvajanju izmjena Detaljnog plana uređenja za Trg Hrvatske bratske zajednice.

S izmjenama DPU-a dogodilo bi se nekoliko promjena u odnosu na važeći plan. Kao prvo, smanjio bi se kapacitet podzemne garaže. Naime, još s DPU-om iz 2006. planirano je da na Trgu Hrvatske bratske zajednice budu dvije podzemne garaže ukupnog smještaja 1186 garažnih mjesta.

Sada bi se kapacitet smanjio za 200 mjesta. To bi se izvelo tako da bi se ukinula “podzemna garaža II” koja je bila predviđena za 200 garažnih mjesta. Tako bi na Trgu Hrvatske bratske zajednice​ po novom bila troetažna podzemna garaža s 986 garažnih mjesta.

Ovo smanjenje imalo bi utjecaja i na veličinu javne garaže....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:46