StoryEditorOCM
Splitteška romantika

Kerumove kese još uvik lipo pizaju, a ovaj oglas je u svima uzburkao nostalgiju. ‘Razlog ovako jeftine prodaje je...‘

Piše n.c.
2. lipnja 2023. - 14:43

Nostalgija je zeznuta stvar. Čini da ono što možda i nije bilo toliko dobro nam u sadašnjosti izgleda predobro. U nama probudi emocije koje smo mislili da smo davno zakopali i da ih više nikada nećemo dočekati na našim očnim jabučicama. Bez da smo se snašli, u nama isprovocira želju za ulaskom u vremeplov i bespovratno lansiranje u neka bolja vremena... Kada je sve bilo novo, prosto i jeftino. 

E pa tako vam je i s Kerumovim kesama.

image
Duje Klaric/Cropix

Satkane u bojama Dalmacije - žute kao sunca i modre kao mora - ove nakupine plastike, debljine impozantnih 50-ak mikrona, u svakom ranomodernohrvatskomnostalgičaru rasplamsa želju za novim investiranjem u poslovno carstvo danas urbificirane obitelji iz Ogorja. Sama pomisao na ponovni susret s anatomski najprilagođenijim ikad žutim ručkicama budi refleksnu spremnost na prenašanje dvadesetak kilograma najpovoljnijih artikala, od potplaćene blagajnice do neplaćenog parkinga. I najmanje spoticanje o neuinštivu ideju o multipraktičnosti ovog sredstva garantiranog ekocida podsjeća na nemogućnost reciklaže ovog bespovratnog sna.

A možda i nije baš tako...

- Prodajem original KERUM saket. Vidljivi tragovi nošenja/korištenja. Volumen saketa je 15 litara i drži vodu. Pogodan kao modni dodatak za sve uzraste! Odlična za u goste, trgovinu i na more. Nije previše izložena suncu i na zimu je skladištena u ladici. Razlog prodaje po ovako jeftinoj cijeni je radi kupnje saketa Merkator marke. Zamjene me ne interesiraju, samo ozbiljni kupci. Ugodan dan - stoji u jednom Facebook oglasu, na radost svih romantičnih zaljubljenika u onih 200-tinjak ljepota tuđmanovske pretvorbe i privatizacije.

Cijena? Nimalo nostalgičnih 100 eura.

image
facebook screenshot

Ipak, za one koji žele proći nešto jeftinije - kao što su to navikli u periodu dok im je ona kućna "kesa za kese" bila prepuna Kerumovih kesa - pronašli smo nešto pristupačnije rješenje. Riječ je o identičnom artiklu po cijeni od svega 31 euro! A koliko je dobro očuvan svjedoči tvrdnja aktualnog vlasnika da se u njoj nosilo najviše "do kil ipo". Dakle, još je mnogo kilometara pred ovim vozilom...

Oglas možete vidjeti OVDJE.

image
Vladimir Dugandžić/ Cropix

Dakle, dragi čitatelji, ako smo nešto imali prilike naučiti danas, to je da se sve, ma koliko se činilo nedostupno, suludo ili tajkunski stvaralačko - može kupiti novcem. Za nerazumnu svotu, naravno, ali i gratis dozu nostalgije za najsposobnijeg kupca.

Ipak, bez žutih naočala romantiziranja bivše stvarnosti, sve ovo je, u stvari, lekcija koju smo već odavno usvojili. Još iz bolno repriziranih epizoda s Maybachom, hotelom Marjan i pršutima na čelima gradskih čelnika. Koji su se, u duhu multipraktičnosti, na tu poziciju popeli - u Kerumovim kesama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:28