StoryEditorOCM
Splitžestoka polemika

Ivošević prozvao splitskog inspektora lažljivcem: ‘Ajdete u mirovinu, pod prozorom vam je bio ilegalni objekt...‘

Piše Petra Klarić
24. travnja 2024. - 15:33

Dogradonačelnik Bojan Ivošević odgovorio je na medijski istup inspektora Lučke kapetanije Ivice Čikotića, koji je kazao da čuvari prirode nemaju ovlasti na Kašjunima, odnosno na pomorskom dobru u zaštićenom području. Ivošević kaže da je to laž, a kao potvrdu svoje tvrdnje navodi službeni odgovor o nadležnosti čuvara prirode na pomorskom dobru u zaštićenim područjima.

- Inspektor Lučke kapetanije Split gosp. Čikotić je za medije ponovio laž da čuvari prirode nemaju ovlasti na Kašjunima odnosno na pomorskom dobru u zaštićenom području.

Evo službenog odgovora o nadležnosti čuvara prirode na pomorskom dobru u zaštićenim područjima kojeg su na seminaru o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama u studenom 2023. pisanim putem dali Zamjenice Glavnog državnog odvjetnika iz Građansko-upravnog odjela Snježana Frković i Danica Damjanović (obje pravnice) i sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske Dragan Katić (pravnik):

"Naravno da su ovlašteni postupati kao čuvari prirode i na pomorskom dobru pod koncesijom ako je unutar zakonom zaštićenog područja jer ih na to ovlašćuje poseban propis. Pomorsko dobro unutar zaštićenog dijela prirode, čak i kad je koncesionirano, ne može se isključiti iz upravljanja i nadzora javne ustanove koja upravlja tim dijelom prirode, te nadležnosti čuvara prirode. - napisao je.

Što se tiče odgovora koncesionara, kaže da je Grad Split u posjedu rješenja Građevinske inspekcije, kao i postupanja Carinske uprave, koji su utvrdili kršenje odredbi Ugovora.

- Vrijeme je za mirovinu ljudi koji su 10 godina gledali ilegalni kiosk na pomorskom dobru s prozora svog ureda i da se konačno krene uvoditi red na pomorskom dobru. Džaba zakon, ako ga inspektori odbijaju provoditi.

Što se tiče pamfleta koncesionara koji tvrdi da nikad nisu prekršili odredbe Ugovora o koncesiji ponovit ću samo da smo u posjedu rješenja Građevinske inspekcije kao i postupanja Carinske uprave koji su utvrdili kršenje odredbi Ugovora - navodi Ivošević.

Zatražio je od njih i da pokažu dopuštenje za izvođenje radova koje je izdao Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije koje moraju imati sukladno Zakonu o zaštiti prirode, bez kojeg ne bi smjeli izvoditi navedeni zahvat, ali ni ući u zaštićeno područje teškom mehanizacijom.

- Neka pokažu dopuštenje za izvođenje radova od strane Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije koje moraju imati sukladno Zakonu o zaštiti prirode, jer čak i da imaju sve potrebne papire za dohranu plaže sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (a nemaju) i dalje bez navedenog odobrenja ne bi smjeli izvoditi navedeni zahvat niti ući u zaštićeno područje teškom mehanizacijom - zaključio je.

image

Status Bojana Ivoševića

Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:48