StoryEditorOCM
SplitKOJI JE SAJAM?

HDZ-ovci ‘opleli‘ po gradskoj vlasti, a Sanader na novinarske prozivke uzvratio: ‘Nisam iznio nikakvu intimu u javnost‘

Piše Frano Kiso
13. siječnja 2024. - 13:20

Hrvatska demokratska zajednica Splitsko-dalmatinske županije održala je konferenciju za medije u svojim prostorijama, a prisustvovali su Ante Sanader, predsjednik splitsko-dalmatinskoga Županijskog odbora HDZ-a, Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a te saborska zastupnica Danica Baričević.

Konferenciju je otvorio stranački veteran Ante Sanader koji je najavio da će se zbog poreza na dohodak "tući cijelu godinu ako treba" i potom se osvrnuo na novoproglašene sajamske dane.

- Koji je sajam sutra, imate li vi novinari kakve informacije? Grad Split je u sve nedjelje uveo sajamske dane i to je direktan udar na zaposlene, posebno na žene koje nedjeljom moraju dolaziti na posao - kaže Sanader i veli da se moramo ugledati na zapadne civilizacije.

image

Ante Sanader

Goran Mehkek/Cropix

Zatim se posvetio predizbornim anketama koje pokazuju da stranku Centar podržava jako mali broj birača.

- Jedini program Puljkove stranke je vikanje „HDZ lopovi”, ali vidjeli ste da im to ne prolazi pošto njihov nacionalni rejting treba tražiti mikroskopom - oštar je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

- O Ivici Puljku najviše govore njegovi prijatelji i suradnici. Ivica Zoraja, kolega i profesor s FESB-a, jasno je rekao što misli o gradonačelniku: "Ivica moj dragi, ti si teški lažljivac. Kao fizičar si bio nikakav, a kao političar još si lošiji!". Tko laže, taj i krade - govori Sanader.

Nedostatak projekata

Gradonačelnika nije štedio ni predsjednik splitskog HDZ-a koji je šokiran najnovijim podacima o indeksu razvijenosti grada pod Marjanom.

- Sa 61. mjesta po indeksu razvijenosti danas smo pali na 73. Split stagnira i gradska vlast odbija slušati naše prijedloge vezane uz mlade obitelji, umirovljenike, poduzetnike i socijalna davanja - razočaran je Šuta i naglašava nedostatak pripreme novih projekata.

image

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

- Od projekata koji su značajni za grad Split, ne događa se apsolutno ništa. Nijedan aktualni projekt ne tiče se ove gradske vlasti i sve što je realizirano nije njihovo, nego je pripremljeno od strane bivšeg gradonačelnika Opare i njegovih suradnika - objašnjava Šuta i hvali napore Vlade:

- Zahvaljujući Vladi, Split je postao osnovna luka, što znači da će u budućnosti postati područje s enormnim ulaganjima bespovratnih sredstava. No, da bi se sve to dogodilo, bitna je priprema projekta - kaže.

Grad obitelji Puljak

Konferenciji za medije prisustvovala je i Danica Baričević, odnedavna saborska zastupnica iz redova HDZ koja nije propustila priliku nabrojati sve greške Puljkove vlasti.

- Ivica Puljak vodi Split koruptivno, klijentelistički i nepotistički. Od namještanja natječaja javnog prostora restoranima do krojenja pravilnika o davanju u najam gradskih stanova, takozvanog ‘Lex Ivošević‘ o kojem priča i njihova najbliža suradnica - govori Baričević i pritom spominje Marijanu Puljak.

- Gradonačelnik je uslijed svoje nesposobnosti upravljanja Splitom prepustio da odluke donosi njegova žena koja nije izabrana da upravlja gradom. Ovo postaje grad obitelji Puljak i ponašaju se kao da je njihova privatna tvrtka - veli saborska zastupnica koja je usput nahvalila Vladu Andreja Plenkovića.

image

Danica Baričević

Duje Klarić/Cropix

- Nikad nismo imali toliko snažne i konsolidirane javne financije. U COVID krizi Vlada je sačuvala 800 tisuća radnih mjesta, brodogradilišta, Agrokor, uložila silne kapacitete u LNG terminal da nas postavi na svjetsku i europsku kartu u energetici, očuvala je mir, gospodarstvo i socijalnu koheziju - nabraja Baričević.

Naglasila je i da je žalosti to što u trenutku kada Vlada daje prijedloge izmjena poreznih reformi u Saboru i daje jedinicama lokalne samouprave priliku da donosu odluku o smanjenju ili o najmanjoj stopi dohotka, splitska gradska vlast uvodi najveći porez na dohodak.

Osuda Milanovića

- Predsjedniku Zoranu Milanoviću je sve dozvoljeno. Niti jednom lijevom političaru, stranci i građanskoj udruzi to ne smeta - odgovorio je Ante Sanader na novinarsko pitanje o jučerašnjem javnom iznošenju seksualne orijentacije ministra Damira Habijana

Novinarka ga je podsjetila na situaciju kada je upravo on prozvao Domagoja Hajdukovića zbog toga što je bio žrtva obiteljskog nasilja od strane svog životnog partnera, a Sanader odgovara da nije iznio nikakvu intimu u javnost, već mu je samo odgovorio na napade i prozivke o HDZ-ovom lošem društvu.

Neizbježno je bilo i pitanje o Puljkovoj optužbi da je supruga tadašnjeg župana imala vreću novca u prtljažniku, a Sanader veli da je to davno završena priča.

- Utvrđeno je da novac pripadao jednom čovjek koji je prijavio da ga je izgubio i kasnije ga je preuzeo. Sve je davno rečeno - zaključuje HDZ-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:43