stdClass Object ( [id] => 1133298 [title] => Dok se liječnička ‘obitelj‘ svađa, pacijenti su i dalje na čekanju! Ortopedi i nadređeni nikako da se dogovore, očajna Splićanka: ‘Upisana sam prije godinu i pol, čekam na ugradnju...‘ [alias] => dok-se-lijecnicka-obitelj-svada-pacijenti-su-i-dalje-na-cekanju-ortopedi-i-nadredeni-nikako-da-se-dogovore-ocajna-splicanka-upisana-sam-prije-godinu-i-pol-cekam-na-ugradnju [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Ja sam pacijentica koja čeka na ugradnju endoproteze kuka u KBC-u Split. Upisana sam prije godinu i pol", javlja nam jedna Splićanka, koja želi ostati anonimna za javnost, ali podaci su poznati redakciji. Ona nije jedina koja se ovih dana javila redakciji "Slobodne" zbog zdravstvenih problema, a nakon što je devetero od ukupno deset ortopeda iz splitskog KBC-a prošli tjedan otvorilo bolovanje.

Podsjetimo, ortopedi uopće ne kriju da su "pukli" zbog tretmana u bolnici te, kako kažu, ustrajnog onemogućavanja od strane kolega traumatologa da obavljaju operacije. Za to vrijeme lista čekanja njihovih pacijenata premašila je dvije i pol tisuće bolesnika te je posljedično pacijentima sa splitskog područja već dobrano zatrpana i Ortopedska bolnica u Biogradu.

Naime, u splitskoj bolnici je, kako su to našoj redakciji s "kućne njege" pojasnili ortopedi, na djelu višegodišnja devastacija Odjela za ortopediju te je teško bilo “skrštenih ruku to gledati”, o čemu su u više navrata obavijestili ravnateljstvo bolnice i samog ministra zdravstva Vilija Beroša.

Ravnatelj: Sve pod kontrolom

“Svakodnevno smo izloženi pritiscima i nezadovoljstvu pacijenata koji čekaju na operativni zahvat i ne prihvaćaju objašnjenje da splitska ortopedija ne funkcionira jer nema uvjeta za rad”, potužili su se prije nekoliko mjeseci splitski specijalisti ministru koji je tek ovih dana, kada su ortopedi otišli na "kolektivno bolovanje", naložio vodstvu KBC-a da iznađe rješenje.

U posljednjem javnom istupu ravnatelj dr. Julije Meštrović rekao je da je situacija pod kontrolom.

"Najvažniji su pacijenti. Oni su dobili sve što im treba. Svi koji su trebali imati operacijski zahvat ili pregled, sve su to dobili. Kolege koji rade, koji su odlični stručnjaci, dobro su se organizirali i funkcionira sve besprijekorno. Nemamo nikakvih značajnijih teškoća", rekao je dr. Meštrović.

Doznajemo da su angažirana dva radiologa iz mirovine kako bi se obavljao UZV pregled djece, dok u ortopedskoj ambulanti na Križinama radi tek jedini preostali specijalist koji nije na bolovanju. Neki pacijenti s liste čekanja javili su nam da ih se iz KBC-a poziva radi novih upisa i termina, a iz bolnice se doznaje da su brojke o pacijentima na čekanju, koje navode ortopedi, prenapuhane.

- Naravno, kad su se mnogi pacijenti već snašli po drugim bolnicama ili privatno - odgovaraju ortopedi.

Tvrde da su od strane kolega traumatologa zapravo mjesecima proživljavali čisti mobing. Komentirali su i izjavu ministra Beroša da su započeli razgovori u pravcu rješenja situacije.

"Potrebno je razgovarati. Nitko ne može držati svoju stranu i ne uvažavati drugoga. Kada se razgovara, problemi se mogu i riješiti", izjavio je ministar.

Međutim, s "bolesnim" ortopedima nitko od odgovornih nije razgovarao, a oni su, kažu nam, očekivali da će ih ravnatelj pozvati isti dan čim su otvorili bolovanje. Dr. Meštrović neslužbeno odgovara kako ih on ne može pozvati na razgovor dok su na bolovanju, što je sasvim logično. Inače, većina liječnika ortopede je zbog odlaska na bolovanje mahom osudila.

- Kako to da im je stalo do pacijenata, a ne žele raditi i fingiraju da su bolesni - pitaju, dodajući da je situacija ionako zbog COVID bolesnika prenapregnuta.

Provjera bolovanja

Ravnateljstvo bolnice zatražilo je od HZZO-a da provjeri razloge njihovih bolovanja, i to, kako nam je potvrdio dr. Luka Roguljić, toliko ekspresno da je inspekcija k njegovu liječniku stigla prije njega.

- Pa naravno da nam je stalo do pacijenata, jer nam je već dosadilo slijegati ramenima kad nas pitaju kada će biti operirani - odgovaraju na prozivke.

Naročito su zabrinuti za ono što se trenutačno događa u bolnici jer, kako tvrde, nedovoljno educirani kolege sada obavljaju operacije iz njihova djelokruga rada.

- Ako dr. Meštrović tvrdi da je ovih dana sve u redu i da je situacija nakon odlaska ortopeda na bolovanje pod kontrolom, znači da su pacijenti dobili sve što ima treba i da mu, drugim riječima, ortopedi nisu ni potrebni - rezignirani su ortopedi. No, nabrajaju neke od postupaka koje preostali djelatnici Zavoda za ortopediju i traumatologiju nisu u stanju obaviti.

To su klinički pregledi dojenčadi i djece svih uzrasta, UZV dječjih kukića i eventualna terapija, zatim pregledi djece s deformitetima kralježnice. Navode i artroskopiju lakta, kuka i nožnog zgloba, parcijalnu i totalnu endoprotezu ramena i koljena. Inače, navodno je najveći broj pacijenata upisan upravo za zahvate na koljenu.

Iako je obećao da će se javiti naknadno, više nije odgovarao ni na mail ni na SMS poruke, tako da su naša brojna pitanja, jednako kao i pacijenti - na čekanju. I ravnatelju dr. Meštroviću jučer smo poslali SMS poruku da, prije svega pacijentima, odgovori što se zbiva u KBC-u, no čini se da smo i na njegovoj listi čekanja.

---

Podrška iz Osijeka

Splitskim ortopedima podršku su ovih dana poslali kolege iz KBC-a Osijek.
'Nakon uvida u medijske napise vezane za organizaciju i stručne teškoće koje imate godinama, a što je kulminiralo ovih dana, stručni kolegij Zavoda za ortopediju Klinike za ortopediju KBC-a Osijek pruža vam punu podršku u borbi za očuvanje samostalnosti ortopedske struke u sklopu KBC-a Split iz razloga posebnosti elektivne koštano-zglobne kirurgije u organizacijskom i prije svega stručnom smislu", kaže se u dopisu koji je potpisao dr. Saša Rapan, specijalist ortoped i subspecijalist traumatolog lokomotornog sustava.

---

---

Dr. Koludžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva: ‘Samostalnost struke je preduvjet razvoja‘

Kontaktirali smo dr. Roberta Kolundžića, predsjednika Hrvatskog ortopedskog društva, s obzirom da smo imali informacije da se prošlih dana susreo s ministrom. Evo što nam je rekao:

- Svaki vlasnik odnosno, upravljač zdravstvene ustanove može i treba organizirati ustrojstvene jedinice zdravstvene ustanove kojoj je nadležan prema kadrovima s kojima raspolaže te što više pri tome uvažavati potrebe korisnika iste te ustanove odnosno potrebe pacijenata. Nadležna će administrativna tijela zasigurno utvrditi i odgovornost te osmisliti rješenje situacije koju navodite poštujući zakonske osnove i druge pravne akte, a ja osobno nisam imao nikakav razgovor s ministrom zdravstva.

Kao liječnik specijalist i predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva mogu sa strane struke reći da se naša struka donedavno zvala „ortopedija“, a danas se zove „ortopedija i traumatologija“ i da struka egzistira već preko 100 godina. Inače, struka „ortopedija i traumatologija“ se bavi dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom te promocijom muskuloskeletnog sustava. Svaka samostalnost struke daje preduvjete i perspektivu za njezin razvoj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne kriju da su ‘pukli‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ne kriju da su ‘pukli‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-06 13:53:20 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-07 20:39:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-07 20:39:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6534 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19499164.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19385170.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19499172.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/19385190.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/06\/15609644.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Dr. Julije Mestrovic, ravnatelj KBC-a Split","","Dr. Julije Mestrovic, ravnatelj KBC-a Split","Otvaranje operacijskog bloka Zavoda za traumatologiju i ortopediju, prvi novi nakon 45 godina u KBC Split"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1372","hd_19499164_1920.jpg":"1920x1080","k_19499164_1280.jpg":"1280x1280","k_19499164_1024.jpg":"1024x1024","k_19499164_640.jpg":"640x640","k_19499164_480.jpg":"480x480","k_19499164_340.jpg":"340x340","k_19499164_220.jpg":"220x220","o_19499164_1280.jpg":"1280x914","o_19499164_1024.jpg":"1024x731","o_19499164_640.jpg":"640x457","o_19499164_480.jpg":"480x343","o_19499164_340.jpg":"340x242","o_19499164_220.jpg":"220x157","h_19499164_1280.jpg":"1280x854","h_19499164_1024.jpg":"1024x683","h_19499164_640.jpg":"640x427","h_19499164_480.jpg":"480x320","h_19499164_340.jpg":"340x227","h_19499164_220.jpg":"220x147","pp_19499164_1280.jpg":"1006x1280","pp_19499164_1024.jpg":"805x1024","pp_19499164_640.jpg":"503x640","pp_19499164_480.jpg":"377x480","pp_19499164_340.jpg":"267x340","pp_19499164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1327","hd_19385170_1920.jpg":"1920x1080","k_19385170_1280.jpg":"1280x1280","k_19385170_1024.jpg":"1024x1024","k_19385170_640.jpg":"640x640","k_19385170_480.jpg":"480x480","k_19385170_340.jpg":"340x340","k_19385170_220.jpg":"220x220","o_19385170_1280.jpg":"1280x884","o_19385170_1024.jpg":"1024x707","o_19385170_640.jpg":"640x442","o_19385170_480.jpg":"480x331","o_19385170_340.jpg":"340x234","o_19385170_220.jpg":"220x152","h_19385170_1280.jpg":"1280x854","h_19385170_1024.jpg":"1024x683","h_19385170_640.jpg":"640x427","h_19385170_480.jpg":"480x320","h_19385170_340.jpg":"340x227","h_19385170_220.jpg":"220x147","pp_19385170_1280.jpg":"1006x1280","pp_19385170_1024.jpg":"805x1024","pp_19385170_640.jpg":"503x640","pp_19385170_480.jpg":"377x480","pp_19385170_340.jpg":"267x340","pp_19385170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1093","hd_19499172_1920.jpg":"1920x1080","k_19499172_1280.jpg":"1280x1280","k_19499172_1024.jpg":"1024x1024","k_19499172_640.jpg":"640x640","k_19499172_480.jpg":"480x480","k_19499172_340.jpg":"340x340","k_19499172_220.jpg":"220x220","o_19499172_1280.jpg":"1280x728","o_19499172_1024.jpg":"1024x582","o_19499172_640.jpg":"640x364","o_19499172_480.jpg":"480x273","o_19499172_340.jpg":"340x193","o_19499172_220.jpg":"220x125","h_19499172_1280.jpg":"1280x854","h_19499172_1024.jpg":"1024x683","h_19499172_640.jpg":"640x427","h_19499172_480.jpg":"480x320","h_19499172_340.jpg":"340x227","h_19499172_220.jpg":"220x147","pp_19499172_1280.jpg":"1006x1280","pp_19499172_1024.jpg":"805x1024","pp_19499172_640.jpg":"503x640","pp_19499172_480.jpg":"377x480","pp_19499172_340.jpg":"267x340","pp_19499172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","hd_19385190_1920.jpg":"1920x1080","k_19385190_1280.jpg":"1280x1280","k_19385190_1024.jpg":"1024x1024","k_19385190_640.jpg":"640x640","k_19385190_480.jpg":"480x480","k_19385190_340.jpg":"340x340","k_19385190_220.jpg":"220x220","o_19385190_1280.jpg":"1280x804","o_19385190_1024.jpg":"1024x643","o_19385190_640.jpg":"640x402","o_19385190_480.jpg":"480x301","o_19385190_340.jpg":"340x213","o_19385190_220.jpg":"220x138","h_19385190_1280.jpg":"1280x854","h_19385190_1024.jpg":"1024x683","h_19385190_640.jpg":"640x427","h_19385190_480.jpg":"480x320","h_19385190_340.jpg":"340x227","h_19385190_220.jpg":"220x147","pp_19385190_1280.jpg":"1006x1280","pp_19385190_1024.jpg":"805x1024","pp_19385190_640.jpg":"503x640","pp_19385190_480.jpg":"377x480","pp_19385190_340.jpg":"267x340","pp_19385190_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","hd_15609644_1920.jpg":"1920x1080","k_15609644_1280.jpg":"1280x1280","k_15609644_1024.jpg":"1024x1024","k_15609644_640.jpg":"640x640","k_15609644_480.jpg":"480x480","k_15609644_340.jpg":"340x340","k_15609644_220.jpg":"220x220","o_15609644_1280.jpg":"1280x778","o_15609644_1024.jpg":"1024x622","o_15609644_640.jpg":"640x389","o_15609644_480.jpg":"480x291","o_15609644_340.jpg":"340x206","o_15609644_220.jpg":"220x133","h_15609644_1280.jpg":"1280x854","h_15609644_1024.jpg":"1024x683","h_15609644_640.jpg":"640x427","h_15609644_480.jpg":"480x320","h_15609644_340.jpg":"340x227","h_15609644_220.jpg":"220x147","pp_15609644_1280.jpg":"1006x1280","pp_15609644_1024.jpg":"805x1024","pp_15609644_640.jpg":"503x640","pp_15609644_480.jpg":"377x480","pp_15609644_340.jpg":"267x340","pp_15609644_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4804895 Threads: 4 Questions: 167269410 Slow queries: 72695 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4913369 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dok-se-lijecnicka-obitelj-svada-pacijenti-su-i-dalje-na-cekanju-ortopedi-i-nadredeni-nikako-da-se-dogovore-ocajna-splicanka-upisana-sam-prije-godinu-i-pol-cekam-na-ugradnju-1133298 [printLink] => /split/dok-se-lijecnicka-obitelj-svada-pacijenti-su-i-dalje-na-cekanju-ortopedi-i-nadredeni-nikako-da-se-dogovore-ocajna-splicanka-upisana-sam-prije-godinu-i-pol-cekam-na-ugradnju-1133298?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650977 [name] => ortopedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 22:41:02 [main_article_id] => 0 [alias] => ortopedi [link] => /tag/ortopedi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 408419 [name] => Julije Meštrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julije-mestrovic [link] => /tag/julije-mestrovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne kriju da su ‘pukli‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok se liječnička ‘obitelj‘ svađa, pacijenti su i dalje na čekanju! Ortopedi i nadređeni nikako da se dogovore, očajna Splićanka: ‘Upisana sam prije godinu i pol, čekam na ugradnju...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19499164.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19499164.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19385170.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixDr. Julije Mestrovic, ravnatelj KBC-a Split ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19499172.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/19385190.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixDr. Julije Mestrovic, ravnatelj KBC-a Split ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/06/15609644.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixOtvaranje operacijskog bloka Zavoda za traumatologiju i ortopediju, prvi novi nakon 45 godina u KBC Split ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Ja sam pacijentica koja čeka na ugradnju endoproteze kuka u KBC-u Split. Upisana sam prije godinu i pol", javlja nam jedna Splićanka, koja želi ostati anonimna za javnost, ali podaci su poznati redakciji. Ona nije jedina koja se ovih dana javila redakciji "Slobodne" zbog zdravstvenih problema, a nakon što je devetero od ukupno deset ortopeda iz splitskog KBC-a prošli tjedan otvorilo bolovanje.

Podsjetimo, ortopedi uopće ne kriju da su "pukli" zbog tretmana u bolnici te, kako kažu, ustrajnog onemogućavanja od strane kolega traumatologa da obavljaju operacije. Za to vrijeme lista čekanja njihovih pacijenata premašila je dvije i pol tisuće bolesnika te je posljedično pacijentima sa splitskog područja već dobrano zatrpana i Ortopedska bolnica u Biogradu.

Naime, u splitskoj bolnici je, kako su to našoj redakciji s "kućne njege" pojasnili ortopedi, na djelu višegodišnja devastacija Odjela za ortopediju te je teško bilo “skrštenih ruku to gledati”, o čemu su u više navrata obavijestili ravnateljstvo bolnice i samog ministra zdravstva Vilija Beroša.

Ravnatelj: Sve pod kontrolom

“Svakodnevno smo izloženi pritiscima i nezadovoljstvu pacijenata koji čekaju na operativni zahvat i ne prihvaćaju objašnjenje da splitska ortopedija ne funkcionira jer nema uvjeta za rad”, potužili su se prije nekoliko mjeseci splitski specijalisti ministru koji je tek ovih dana, kada su ortopedi otišli na "kolektivno bolovanje", naložio vodstvu KBC-a da iznađe rješenje.

U posljednjem javnom istupu ravnatelj dr. Julije Meštrović rekao je da je situacija pod kontrolom.

"Najvažniji su pacijenti. Oni su dobili sve što im treba. Svi koji su trebali imati operacijski zahvat ili pregled, sve su to dobili. Kolege koji rade, koji su odlični stručnjaci, dobro su se organizirali i funkcionira sve besprijekorno. Nemamo nikakvih značajnijih teškoća", rekao je dr. Meštrović.

Doznajemo da su angažirana dva radiologa iz mirovine kako bi se obavljao UZV pregled djece, dok u ortopedskoj ambulanti na Križinama radi tek jedini preostali specijalist koji nije na bolovanju. Neki pacijenti s liste čekanja javili su nam da ih se iz KBC-a poziva radi novih upisa i termina, a iz bolnice se doznaje da su brojke o pacijentima na čekanju, koje navode ortopedi, prenapuhane.

- Naravno, kad su se mnogi pacijenti već snašli po drugim bolnicama ili privatno - odgovaraju ortopedi.

Tvrde da su od strane kolega traumatologa zapravo mjesecima proživljavali čisti mobing. Komentirali su i izjavu ministra Beroša da su započeli razgovori u pravcu rješenja situacije.

"Potrebno je razgovarati. Nitko ne može držati svoju stranu i ne uvažavati drugoga. Kada se razgovara, problemi se mogu i riješiti", izjavio je ministar.

Međutim, s "bolesnim" ortopedima nitko od odgovornih nije razgovarao, a oni su, kažu nam, očekivali da će ih ravnatelj pozvati isti dan čim su otvorili bolovanje. Dr. Meštrović neslužbeno odgovara kako ih on ne može pozvati na razgovor dok su na bolovanju, što je sasvim logično. Inače, većina liječnika ortopede je zbog odlaska na bolovanje mahom osudila.

- Kako to da im je stalo do pacijenata, a ne žele raditi i fingiraju da su bolesni - pitaju, dodajući da je situacija ionako zbog COVID bolesnika prenapregnuta.

Provjera bolovanja

Ravnateljstvo bolnice zatražilo je od HZZO-a da provjeri razloge njihovih bolovanja, i to, kako nam je potvrdio dr. Luka Roguljić, toliko ekspresno da je inspekcija k njegovu liječniku stigla prije njega.

- Pa naravno da nam je stalo do pacijenata, jer nam je već dosadilo slijegati ramenima kad nas pitaju kada će biti operirani - odgovaraju na prozivke.

Naročito su zabrinuti za ono što se trenutačno događa u bolnici jer, kako tvrde, nedovoljno educirani kolege sada obavljaju operacije iz njihova djelokruga rada.

- Ako dr. Meštrović tvrdi da je ovih dana sve u redu i da je situacija nakon odlaska ortopeda na bolovanje pod kontrolom, znači da su pacijenti dobili sve što ima treba i da mu, drugim riječima, ortopedi nisu ni potrebni - rezignirani su ortopedi. No, nabrajaju neke od postupaka koje preostali djelatnici Zavoda za ortopediju i traumatologiju nisu u stanju obaviti.

To su klinički pregledi dojenčadi i djece svih uzrasta, UZV dječjih kukića i eventualna terapija, zatim pregledi djece s deformitetima kralježnice. Navode i artroskopiju lakta, kuka i nožnog zgloba, parcijalnu i totalnu endoprotezu ramena i koljena. Inače, navodno je najveći broj pacijenata upisan upravo za zahvate na koljenu.

Iako je obećao da će se javiti naknadno, više nije odgovarao ni na mail ni na SMS poruke, tako da su naša brojna pitanja, jednako kao i pacijenti - na čekanju. I ravnatelju dr. Meštroviću jučer smo poslali SMS poruku da, prije svega pacijentima, odgovori što se zbiva u KBC-u, no čini se da smo i na njegovoj listi čekanja.

---

Podrška iz Osijeka

Splitskim ortopedima podršku su ovih dana poslali kolege iz KBC-a Osijek.
'Nakon uvida u medijske napise vezane za organizaciju i stručne teškoće koje imate godinama, a što je kulminiralo ovih dana, stručni kolegij Zavoda za ortopediju Klinike za ortopediju KBC-a Osijek pruža vam punu podršku u borbi za očuvanje samostalnosti ortopedske struke u sklopu KBC-a Split iz razloga posebnosti elektivne koštano-zglobne kirurgije u organizacijskom i prije svega stručnom smislu", kaže se u dopisu koji je potpisao dr. Saša Rapan, specijalist ortoped i subspecijalist traumatolog lokomotornog sustava.

---

---

Dr. Koludžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva: ‘Samostalnost struke je preduvjet razvoja‘

Kontaktirali smo dr. Roberta Kolundžića, predsjednika Hrvatskog ortopedskog društva, s obzirom da smo imali informacije da se prošlih dana susreo s ministrom. Evo što nam je rekao:

- Svaki vlasnik odnosno, upravljač zdravstvene ustanove može i treba organizirati ustrojstvene jedinice zdravstvene ustanove kojoj je nadležan prema kadrovima s kojima raspolaže te što više pri tome uvažavati potrebe korisnika iste te ustanove odnosno potrebe pacijenata. Nadležna će administrativna tijela zasigurno utvrditi i odgovornost te osmisliti rješenje situacije koju navodite poštujući zakonske osnove i druge pravne akte, a ja osobno nisam imao nikakav razgovor s ministrom zdravstva.

Kao liječnik specijalist i predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva mogu sa strane struke reći da se naša struka donedavno zvala „ortopedija“, a danas se zove „ortopedija i traumatologija“ i da struka egzistira već preko 100 godina. Inače, struka „ortopedija i traumatologija“ se bavi dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom te promocijom muskuloskeletnog sustava. Svaka samostalnost struke daje preduvjete i perspektivu za njezin razvoj.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Dr. Julije Mestrovic, ravnatelj KBC-a Split
Vojko Bašić/Cropix
Dr. Julije Mestrovic, ravnatelj KBC-a Split
Božidar Vukičević/Cropix
Otvaranje operacijskog bloka Zavoda za traumatologiju i ortopediju, prvi novi nakon 45 godina u KBC Split
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dok-se-lijecnicka-obitelj-svada-pacijenti-su-i-dalje-na-cekanju-ortopedi-i-nadredeni-nikako-da-se-dogovore-ocajna-splicanka-upisana-sam-prije-godinu-i-pol-cekam-na-ugradnju-1133298 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd0782bbca582b2a5bcdc1188052c7f24f67d9a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+se+lije%C4%8Dni%C4%8Dka+%E2%80%98obitelj%E2%80%98+sva%C4%91a%2C+pacijenti+su+i+dalje+na+%C4%8Dekanju%21+Ortopedi+i+nadre%C4%91eni+nikako+da+se+dogovore%2C+o%C4%8Dajna+Spli%C4%87anka%3A+%E2%80%98Upisana+sam+prije+godinu+i+pol%2C+%C4%8Dekam+na+ugradnju...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdok-se-lijecnicka-obitelj-svada-pacijenti-su-i-dalje-na-cekanju-ortopedi-i-nadredeni-nikako-da-se-dogovore-ocajna-splicanka-upisana-sam-prije-godinu-i-pol-cekam-na-ugradnju-1133298 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdok-se-lijecnicka-obitelj-svada-pacijenti-su-i-dalje-na-cekanju-ortopedi-i-nadredeni-nikako-da-se-dogovore-ocajna-splicanka-upisana-sam-prije-godinu-i-pol-cekam-na-ugradnju-1133298 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne kriju da su ‘pukli‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNe kriju da su ‘pukli‘

Dok se liječnička ‘obitelj‘ svađa, pacijenti su i dalje na čekanju! Ortopedi i nadređeni nikako da se dogovore, očajna Splićanka: ‘Upisana sam prije godinu i pol, čekam na ugradnju...‘

7. listopada 2021. - 22:39

"Ja sam pacijentica koja čeka na ugradnju endoproteze kuka u KBC-u Split. Upisana sam prije godinu i pol", javlja nam jedna Splićanka, koja želi ostati anonimna za javnost, ali podaci su poznati redakciji. Ona nije jedina koja se ovih dana javila redakciji "Slobodne" zbog zdravstvenih problema, a nakon što je devetero od ukupno deset ortopeda iz splitskog KBC-a prošli tjedan otvorilo bolovanje.

Podsjetimo, ortopedi uopće ne kriju da su "pukli" zbog tretmana u bolnici te, kako kažu, ustrajnog onemogućavanja od strane kolega traumatologa da obavljaju operacije. Za to vrijeme lista čekanja njihovih pacijenata premašila je dvije i pol tisuće bolesnika te je posljedično pacijentima sa splitskog područja već dobrano zatrpana i Ortopedska bolnica u Biogradu.

Naime, u splitskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 19:09