StoryEditorOCM
Splitna kantunu

Cijeli Split ima ukupno tri parka i perivoja. A vidi Beč: u tri godine je uložio 58 milijuna eura u ozelenjavanje grada

Piše Damir Šarac
7. rujna 2023. - 06:48

Pomalo smo zaboravili da je Split prvi hrvatski grad koji je pristupio projektu “Zeleni gradovi Europe”, u kojem je više od četrdeset europskih gradova.

Cilj akcije koju podržava Europska banka za obnovu i razvoj je, najjednostavnije rečeno: “ubodi stablo i usadi zelenilo gdje god možeš”. U Splitu je sudionik projekta komunalno poduzeće “Parkovi i nasadi”, a njihova se akcija zove “Zazelenimo Split”.

Piše na stranicama da se bave održavanjem postojećih zelenih površina i planiraju zasaditi više tisuća stabala u budućnosti. “Zazelenimo Split” je pokrenuo skupljanje donacija od građana i firmi, a dosad se skupilo 3,1 tisuću eura, najviše za sadnju stabala, ravno dvije i po tisuće eura.

image
Nikola Vilić/Cropix

Zelena lemozina se skuplja i za dječja igrališta, špine s pitkom vodom, zapuštene površine, sadnju cvijeća i gradske voćnjake. Splitska agencija RaST se ponovno potrudila i Splitu su odobrena bespovratna sredstva za sadnju dodatnih stabala i grmova te postavljanje špina s pitkom vodom i klupa - ukupno milijun eura, od čega je 700 tisuća eura bespovratnih sredstava za projekte “Urbana šuma” i “Zeleni urbani eko sustav”.

Prevedeno u jezik prirode to su 722 nova stabla, 20 klupa i 10 slavina, te 13.050 grmova sa sustavom za zalijevanja. Skupa s akcijama “Zazeleni Split” i “Obnova zelene infrastrukture grada Splita”, bit će za 1622 nova stabla i 13.050 grmova, 39 špina i 49 novih klupa.

Recimo da nije loše, a opet je dobro pogledati još bolje od nas. U cijeloj Europi najdalje su u zelenim politikama potegli Pariz i Beč. U Parizu planiraju posaditi 170 tisuća stabala, već su ih posadili oko 70 tisuća, a do sada su imali pola milijuna stabala.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Gradska uprava Beča totalno je infišala u projekt ozelenjivanja, žele ohladiti grad. Pazite sad ovih brojki: u tri godine, uz sadašnjih skoro 50 posto urbanog područja koje čine zelene ili vodene površine, Beč je potrošio 58 milijuna eura u ozelenjivanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina, a do 2025. žele keširati još 40 milijuna eura!

image


 

Saša Burić/Cropix

Ukupno su uređene 52 tisuće kvadrata novih zelenih površina, dok je ozelenjeno više od 47 tisuća kvadrata dosad asfaltiranih površina. Izgradili su više od 1500 kvadrata vodenih objekata i postavili 121 javnu česmu s besplatnom pitkom vodom, 1600 klupa. Bečka zelena ofenziva planira od 2021. do 2025. stvoriti oko 400 tisuća četvornih metara novih zelenih površina i saditi 4500 stabala godišnje. A “usput” su obnovili i uredili 78 parkova te posadili više tisuća stabala.

Reći ćete, to je Beč, a di smo mi? Točno. Imamo na cijeli grad ukupno tri parka i perivoja. Počnimo od najveće zelene površine nakon Marjana, Glavičina iliti Turske kule. Tamo je očajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:50