StoryEditorOCM
Splitzavršen natječaj

Banovina odabrala zaštitare koji će noću po centru Splita loviti razularene turiste. Imat će poprilično odriješene ruke

Piše Sandi Vidulić
12. travnja 2024. - 15:32

Splitska jezgra je već sad krcata turistima, prema brojkama iz Turističke zajednice ova bi predsezona mogla oboriti rekorde. Ali, rano su krenuli u pohode i razulareni turisti, kakvi su ovih godina opsjedali Split. Tako je na Facebook stranici Get Getanima objavljena snimka trojice mladih Britanaca koji šetaju polugoli i viču. Jedan od njih obavlja nuždu ispod nečijeg prozora. A kasnije im se pridruži čitava ekipa.

Da bi stao na kraj takvom ponašanju u A zoni, Grad Split je na javnoj nabavi odabrao zaštitarsku tvrtku "007 Miletić" za 95.000 eura s PDV-om.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Prošli put je gradonačelnik Ivica Puljak angažirao zaštitarsku tvrtku "Pitt Bull" d.o.o. tek u kolovozu, koja se jedina javila, a ugovor je iznosio 33.141,83 eura s PDV-om.

Riječ je bila o tvrtki Marka Žaje, predsjednika podružnice Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije. Žaja je, inače, aktivan u izbornoj kampanji, ovih dana je iznio stav Domovinskog pokreta o abortusu, rekao je da će ako budu sudjelovali u idućoj hrvatskoj vladi staviti u prioritet da se "štiti život od začeća do smrti".

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Ovog puta je bio bolji odaziv na otvoreni poziv za zaštitarske usluge. Javile su se tvrtke "Lav zaštita", "Lupus zaštita", "Sokol", "Pit Bull" i "007 Miletić". Komisija je odbacila ponude zaštitarskih tvrtki "Lav zaštita", "Lupus zaštita" i "Sokol", radi nepotpune dokumentacije. A firma Marka Žaje je otpala jer je tražila veći iznos za održavanje reda i mira u A zoni - 108 tisuća eura s PDV-om.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Prema uvjetima natječaja, zaštitari trebaju samostalno, ili s komunalnim redarima, obilaziti A zonu i održavati red i mir, a trebaju i pružati pomoć komunalnim redarima kod prekršaja protiv javnog reda i mira.

Zaštitari će imati ovlasti utvrđivati identitet osoba na površini javne namjene. Imat će pravo na zadržavanje osobe koja je zatečena u prekršaju i izručivanje policijskim službenicima. U opis posla kojeg je Grad naručio od zaštitarske tvrtke spada i "praćenje kretanja i zadržavanje osoba na koje se sumnja u počinjenje prekršaja".

Štoviše, zaštitari će imati nešto širi opseg djelatnosti, koji nije jasno definiran. "Sprječavanje i otkrivanje štetnih pojava i protupravnih radnji koje bi mogle ugroziti osobe i imovinu koja je predmet zaštite, te poduzimanje mjera zaštite radi otklanjanja istih pojava i radnji".

Također, odabrana zaštitarska firma obavljat će posao komunalnih redara, jer se pružanje usluge koju Grad plaća sastoji i od "nadzora nad površinom javne namjene u skladu sa Odlukom o komunalnom redu i Odlukom o javnom redu i miru".

Radno vrijeme zaštitara je u periodu od 22 do 4 sata ili po potrebi naručitelja. Po tri zaštitara će patrolirati u tom radnom vremenu po A zoni, ako iznimno Grad ne naruči da ih je potrebno više. Grad je naručio 3200 sati rada od zaštitara u noćnoj smjeni, a za hitna i neplanirana događanja predviđeno je dodatnih 800 sati zaštitarskog rada.

U dokumentima za javnu nabavu piše da je "predviđena količina sati zaštitarskih usluga za razdoblje od 9 (devet) mjeseci od obostranog potpisivanja Ugovora".

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Ukoliko će zaštitarske usluge trajati devet mjeseci, to bi značilo do početka iduće godine. Odnosno, zaštitari u tom slučaju neće patrolirati samo dok traje turistička sezona. Nego će obilaziti noću i kad turisti odu, a povijesna gradska jezgra bude opustjela od ljudi i događaja, kao "grad duhova".

U izjavi za RTL Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije kazala je kako će se nastojati privući goste kakve želimo imati, a ove druge skloniti po strani. Valja se nadati kako će se promjena Splita u grad mirnijeg turizma, u kojem turisti ne urlaju po noći i ne povraćaju po ulicama, uskoro dogoditi pa neće biti potrebe za tolikim "opsadnim stanjem" i noćnim patrolama zaštitara i komunalnih redara.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

U svakom slučaju, nakon što se Grad nije uspio dogovoriti s policijom oko čuvanja reda i mira u A zoni, a sve se pretvorilo u prebacivanje odgovornosti oko toga tko je kriv za neviđeno divljanje turista, Grad je ove godine odlučio rano dovesti zaštitare na ulice. Vidjet ćemo hoće li to dati željene rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:39