StoryEditorOCM
SplitFALA TI, CARE!

Arheolog Nebojša Cingeli o splitskoj senzaciji: Dioklecijan je bio izniman, a ovdje je na cesti za Salonu sagradio trg!

Piše Damir Šarac
10. travnja 2024. - 13:09

Već mjesecima jedan čovjek uveseljuje splitsku javnost, na tren nas odmičući od turobne stvarnosti, i omogućuje da se relaksiramo uz ono što nas bitno obilježava - uz splitsku povijest. Onu najstariju.

Arheolog Nebojša Cingeli (43) svakog ponedjeljka dojavi novu senzaciju koja preplavi medije i društvene mreže. Za razliku od stereotipa koji prate ljude iz ove struke, da uvijek nešto skrivaju i nerado iznose pretpostavke čekajući da objave izvješća i radove, a onda zanimanje obično i splasne, Cingeli je otvoren kao knjiga: rado se raspriča o nalazima, iznosi nove hipoteze i pretpostavke, susretljiv je prema kolegama i slučajnim prolaznicima koji stalno zaviruju iza ograda na kojima se kopa.

Ima i to svoju cijenu, željeli smo ga predstaviti široj javnosti jer je prilično samozatajan kad govori o sebi, ali svakih par minuta prekidaju nas pozivi: na aktualno arheološko nalazište na Manušu navratit će studenti, kolege se raspituju što je nova, neki čovjek došao je s vrećicom keramike koju je našao na Marjanu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:57