StoryEditorOCM
Split‘Big Fall‘

Aktivisti upozoravaju na ilegalne radove iza ograde velikog splitskog gradilišta: ‘To je svjesno prekoračenje međe‘

Piše Lucija Vujnović
15. siječnja 2024. - 14:01

Na ogradi gradilišta Small Malla, projekta za koji se još ne zna kako će izgledati, u Vukovarskoj ulici ispisano je "Sram Mall". 

"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto", pisalo je prije nekoliko mjeseci. "Sram Mall" i "Small Mall – Big Fall" poruke su aktivista koji žele da se gradnja obustavi. 

Građani su priložili fotografiju da se obavljaju građevinski radovi izvan obuhvata kč. 5707/2, za koji je Konzervatorski odjel u Splitu u više navrata izdavao odobrenje društvu NEIR d.o.o. za arheološki nadzor tijekom izvođenja zemljanih radova pod nadzorom stručnjaka Konzervatorskog odjela u Splitu Dubravke Čerine i Ivice Pleštine. 

image

Gradilište Small Malla

Privatna Snimka/

Sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, zatražena je preslika akta Konzervatorskog odjela Split Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kojim se odobrava obavljanje građevinskih radova izvan građevne parcele spomenute katastarske čestice, i to u podzemnom dijelu Ulice Domovinskog rata (arheološko nalazište), Vukovarskoj ulici i Riječkoj ulici.

Zatražena je i preslika zahtjeva društva "Neir" za odobrenje provođenja arheološkog nadzora tijekom zemljanih radova pri izgradnji PC "Small Mall" na zemljištu izvan građevne parcele spomenute katastarske čestice i preslika akta Konzervatorskog odjela kojim se odobrava provođenje arheološkog nadzora društvu "Neir" tijekom zemljanih radova izvan građevne parcele iste katastarske čestice.

Konzervatorski odjel Split u očitovanju je potvrdio da konzervatori ne nadziru građenje izvan građevne parcele i da je odgovornost za sprječavanje prekoračenja međe građenjem u domeni Grada Splita i Građevinske inspekcije.

image

Konzervatorski odjel Split

Screenshot Sd/

– Radi se o svjesnom prekoračenju međe građenjem s pripremljenim obrazloženjima, koje će Grad i Građevinska inspekcija prihvatiti kao dostatna za nepoduzimanje nikakvih mjera prema investitoru i izvođaču radova.

Grad i vijećnici upozoreni su na prekoračenje međe građenjem 22. prosinca 2023. godine, kad je GIST uputio ZPI i tražio od Grada ugovor o pravu građenja/suglasnosti izvan obuhvata građevne čestice i građevinsku dozvolu za građenje izvan  građevne čestice – objasnio je Mario Rovan iz Građanske inicijative Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:51