StoryEditorOCM
Zagoraslučaj uhljeb

Urnebes na sjednici Gradskog vijeća Sinja; predsjednik ni sam nije znao je li počela, svi se svađali, na kraju - u ništa

Piše Toni Paštar
21. rujna 2024. - 13:11

Poslije dvosatnog trajanja izvanredna tematska sjednica Gradskog vijeća Sinja nije dala nikakav odgovor niti je donijela predloženi zaključak o "primanju na znanje informacije o postupku provedbe javnog natječaja za prijem u službu Grada Sinja, u Ured Grada, na radno mjesto: Referent za odnose s javnošću (1 izvršitelj m/ž) na neodređeno vrijeme uz probni rad od tri mjeseca"

Naime, predlagatelj - vijećnici NL dr. Jadrijevića, koje su u sazivanju sjednice podržali vijećnici HDZ-a, povukli su tu točku dnevnog reda.

To ne znači da između gradske vlasti (MOST) i oporbe (NL dr. Jadrijevića i HDZ) nije bilo "razmjene vatre", pa i "prekomjernog granatiranja", međusobnog optuživanja, prozivanja sve do osobne razine.

Na sjednicu je došlo 13 od ukupno 19 vijećnika. Iz vladajuće većine na početku su izostala trojica, a iz HDZ-a jedan vijećnik. Zvonko Maras (MOST) prije početka rada kazao je da održavanjem ove sjednice, sudjelovanje u raspravi i donošenjem bilo kakvih odluka i zaključaka Gradsko vijeće pekoračuje svoje ovlasti te on u tomu neće sudjelovati. Maras je zatim napustio Gradsku vijećnicu, ali su njegove riječi dovele do rasprave iako sjednica formalno nije ni počela. To je poslije sat i po vremena konstatirao i predsjednik Petar Župić riječima da ni sam ne zna da li je sjednica počela ili nije.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Sjednici je nazočila i Božena Romac kojoj je predsjednik Župić odlučio omogućiti sudjelovanje u raspravi čemu su se usprotivili iz NL dr. Jadrijevića pitajući se zašto o toj njegovoj odluci kao predlagači nisu informirani. Iako, dakle, on nije označio formalni početak sjednice, koji je trebao početi uvodnim izlaganjem predlagača (vijećnika NL dr. Jadrijevića) između većine i izvršne vlasti s jedne i oporbenih NL dr. Jadrijevića i HDZ-a vodila se vrlo burna rasprava.

Oporbeni vođe Stipe Perić (HDZ) i Filip Klarić Kukuz (NL dr. Jadrijevića) uporno su od izvršne vlasti zahtjevali da im se predoči sva natječajna dokumentacija ovoga zapošljavanja u kojemu je na oglašeno radno mjesto primljena Božena Romac, od izbora Mira Bulja na dužnost gradonačelnika njegova savjetnica koja je bila izabrani vijećnik na listi MOST-a i to na 4. mjestu, ali je svoj mandat, zbog dužnosti savjetnice (na ugovor o djelu), stavila u stanje mirovanja.

image

Božena Romac

Privatni album

Perić, Klarić Kukuz i s njima Ante Gulić (NL dr. Jadrijević) tvrdili su da je to bilo političko zapošljavanje kao i da je Božena Romac bila politički nadređena povjerenstvu koje je odlučivalo o prijemu kandidata za navedeno radno mjesto. Tomu su dodali da je Miro Bulj svojevremeno bio žestoko protiv političkog zapošljavanja, a sada sam politički zapošljava.

Optužbe oporbe Bulj i njegovi suradnici odlučno su odbili i odbacili kao netočne kvalificirajući ih podmetanjem zbog uspjeha koje gradska vlast ostvaruje otkako je Bulj postao gradonačelnik. Da je u konkretnom slučaju zapošljavanje bilo po važećim zakonskim propisima potvrdila je, kažu, Upravna inspekcija čiji je nalaz dostavljen svim vijećnicima.

Bulj je uzvratio tvrdnjama da najviše uhljebljuje HDZ, a nije poštedio ni NL dr. Jadrijevića za zapošljavanja u Gradu prije njegova preuzimanja upravljanja. Na listi prozvanih našli su se ranija HDZ-ova i vlast dr. Jadrijevića, Splitsko-dalmatinska županija, Sabor i Vlada, državna poduzeća, Sveučilište u Splitu gdje je Bulj ciljao na vijećnika Klarića Kukuza...

Vijećnici NL dr. Jadrijevića i HDZ-a ostali su uporni u zahtjevu da im se dostavi kompletna natječajna dokumentacija, a naknadno su zatražili da im se daju svi podaci o isplatama savjetnici Boženi Romac po ugovoru o djelu te da li je na toj dužnosti bila i za trajanja natječajnog postupka i kada je točno podnijela ostavku na dužnost savjetnice.

image

Miro Bulj

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Vršitelj dužnosti pročelnika Ureda Grada Ivan Medvid odgovorio je da su sve dokumente koje su mogli i koje im je dopustio zakon dostavili. Dio dokumenata nemaju jer su ih vratili kandidatima, a dio niti ne mogu dostaviti jer im to priječi zakon o zaštiti osobnih podataka.

Osim toga isplate po ugovoru o djelu nisu sastavni dio točke dnevnog reda, kazao je Medvid. Poslije svega, nakon dvosatne rasprave prekidane s nekoliko kraćih stanki, NL dr. Jadrijevića povukla je točku dnevnog reda pa je sjednica završila bez ikakvih zaključaka.

Prema neslužbenim informacijama, neće na ovome ostati. Predlagači će, po svemu sudeći, zatražiti novu izvanrednu sjednicu na istu temu s tim što će u nju uvrstiti i spomenute isplate po ugovoru o djelu, odnosno sve što su zahtjevali da im se predoči, a što vlast, kako oni tvrde, taji i ne želi da iziđe na svijetlo dana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 13:12