StoryEditorOCM
Splitsvi na xstatic

U Splitu sutra počinje najjači festival urbane kulture u regiji, svega će bit i to sve besplatno! Program je top

Piše Split SD
3. listopada 2024. - 19:56

Jedan od najjačih međunarodnih festivala hip-hop kulture i ekstremnih sportova, s posebnim naglaskom na graffiti i street art kulturu, održat će se u Splitu na Gripama i u Domu mladih 4. i 5. listopada.

Unatoč kišnim prognozama, festival će se u potpunosti održati s tim da će se većina aktivnosti preseliti u prostore Doma mladih, čime će se osigurati kontinuitet programa i sjajna atmosfera!

Ove godine sudjeluje skoro 50 umjetnika iz nekoliko zemalja, koji će, uz sakteboard i street basketball natjecanje, te uz dva koncertna dana (petak i subota) ponovo oslikati prostor Koteksa.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ove godine program će svakako obogatiti diorama izložba realistično minijaturnih radova zagrebačkog umjetnika Kexera koja će se održati u subotu u Domu mladih i bit će prodajnog karaktera.

- Izložba prikazuje minijaturne ulične segmente stvarnih lokacija grada Zagreba te nekoliko fiktivnih lokacija izvedenih u tzv. diorami ili vinjeti. U prvom su planu gradske fasade te derutni/napušteni privatni i gradski prostori, koji su kroz godine zadobili kreativni makeover u obliku grafita i potpisa (tegova).

Radovi su također usredotočeni na često zanemarene aspekte urbanog okoliša poput prljavštine, hrđe, raspadanja fasade, odbačenih cigareta i smeća... - kazao nam je autor i dodao kako su radovi nastali u posljednje tri godine.

image
Instagram/Screenshot
image
Instagram/Screenshot

U svojih dosadašnjih 10 izdanja, xSTatic je ugostio preko 400 umjetnika iz cijelog svijeta i renomirane skateboard timove - Vans, Globe, Element, i svjetske break - dance prvake, francuske Pockemon Crew i ruske TOP9 - najavljuju organizatori.

Skate contesti održat će se u prostorima Doma mladih, a natjecanja u basketu, koja startaju u petak od 13 sati odvijat će se u pomoćnoj dvorani KK Split s mogućnošću prebacivanja na vanjske terene u subotu, ukoliko vrijeme dozvoli.

Glazbeni program festivala se također prebacuje u prostore Doma, a ove će godine ponuditi vrhunski presjek regionalne hip-hop scene. Koncerti sutra počinju od 20 sati, a nastupit će Bepo Gamulin, Hram, Frenkie, Kontra i Indigo i M.O.R.T., dok će u subotu, 5. listopada, mikrofone preuzeti Podrumatik, Krešo i Žuvi, Stillness i Marčelo.

- Za mene je xSTatic jedan od najbitnijih jamova u regiji, ako ne i najbitniji, jer je kroz godine uspio zadržati taj format klasičnog hip hop jam-a i zastupa sve grane.

Vjerujem da je ekipa koja radi festival prolazila kroz teške periode, jer je hip hop kultura u jednom trenutku izgubila taj duh zajedništva, ali oni su uspjeli izgurati sve ove godine i zato imaju moje poštovanje - iskren je poznati hip-hoper Frenkie kojeg ćemo tijekom dnevnog programa idućeg vikenda na Gripama sresti i u ulozi writera koji stvara pod imenom Lack.

- Ja sam hodajući hip-hop i nije mi nikakav problem uhvatit se mikrofona i spreja. Dok crtam, najviše se fokusiram na stil slova i da odradim što bolji rad jer na xSTaticu su uvijek najbolji crtači iz Europe pa se trudim da se ne osramotim - kaže Frenkie i dodaje kako redovno prati sve što se crta po svijetu i regiji.

image
Jakov Prkić/Cropix

Najveći dio programa u petak, preslikat će se i na subotu, s tim da je u poslijepodnevnim satima planirano i uručenje nagrada pobjednicima u natjecanjima.

Na Gripama kroz dva dana dobre glazbe neće nedostajati ni preko dana, ali ni spize – za sve posjetitelje i sudionike bit će osiguran i “Food Court”. Ulaz na festival, kao i na sva događanja i koncerte, je besplatan. Sve detalje imate na Instagramu xSTatic festivala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 19:58