StoryEditorOCM
Split(NE)RED U JEZGRI

Što znači naputak Ministarstva turizma o radu noćnih klubova? Glavina je bio jasan, sad je lokalna vlast na potezu

Piše Saša Ljubičić
1. kolovoza 2024. - 20:07

Nije se rodio tko je svima ugodio. Tako bi u Splitu, koji ljeti vrije od turista, ugostitelji, takorekući, radili 24 sata, a oni koji od gostiju ne žive – žele svoj mir. Lokalna vlada je u noćnim klubovima u povijesnoj jezgri prepoznala najveći problem.

Njihovi su posjetitelji najčešće mladi ljudi, neki znaju biti pod utjecajem alkohola ili još gore – droga, pa bi iz Banovine klubovima ograničili radno vrijeme, no vele, bez Ministarstva turizma i sporta ne mogu ništa. Ruke su im vezane. 

Je li tome tako, pitali smo odgovorne u Ministarstvu turizma i sporta, preciznije pravne stručnjake u tom resoru. Može li država limitirati radno vrijeme noćnim klubovima u samom centru grada ili su škare i sukno u rukama gradonačelnika Ivice Puljka i zamjenika Bojana Ivoševića? Tko je i za što nadležan?

image

Gosti u noćnom provodu u centru Splita
Foto: Paun Paunović/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix

– Temeljem odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je u djelokrugu Ministarstva turizma i sporta, Ministarstvo ne može ograničiti radno vrijeme noćnim klubovima koji imaju pravomoćna i izvršna rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u navedenim vrstama ugostiteljskih objekata.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata uređeno je odredbama članka 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine br. 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20, 42/20 i 126/21, dalje u tekstu: Zakon). Člankom 9. stavkom 1. podstavkom 1. Zakona propisano je da ostali ugostiteljski objekti iz skupine restorani i barovi, mogu raditi od 6 do 24 sata, a podstavkom 2. toga stavka propisano je da ugostiteljski objekti iz skupine barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima mogu raditi od 21 do 6 sati, samo u zatvorenim prostorima.

Nered u centru Splita

Člankom 9. stavkom 2. podstavkom 4. Zakona, propisano je da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojom odlukom propisuje razloge za određivanje ranijeg završetka radnog vremena pojedinih ugostiteljskih objekata. Člankom 9. stavkom 3. podstavkom 1. Zakona propisano je da izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave može po službenoj dužnosti rješenjem, za pojedine ugostiteljske objekte najduže za dva sata odrediti raniji završetak radnog vremena od radnog vremena propisanog stavkom 1. podstavkom 1. toga članka te radnog vremena propisanog odlukom predstavničkog tijela iz stavka 2. podstavaka 1., 5., i 6., u skladu s kriterijima propisanim istom odlukom predstavničkog tijela.

Iz navedenog proizlazi da izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave može iz razloga propisanih odlukom predstavničkog tijela odrediti za dva sata raniji završetak radnog vremena samo za ugostiteljske objekte iz skupina restorani i barovi, kojima je člankom 9. stavkom 1. podstavkom 1. Zakona određeno radno vrijeme u trajanju od 6 do 24 sata.

Ugostiteljski objekti iz skupine barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnom propisu, a to su vrste objekata noćni klub, noćni bar i diskoklub, mogu raditi noću od 21 do 06 sati samo u zatvorenim prostorima te im se sukladno odredbama Zakona odlukom tijela jedinice lokalne samouprave ne može mijenjati propisano radno vrijeme.

Navedeno se odnosi isključivo na vrste ugostiteljskih objekata noćni klub, noćni bar i diskoklub, i samo na zatvorene prostore navedenih vrsta ugostiteljskih objekata – odgovaraju iz Ministarstva turizma i sporta.

Gradska uprava apostrofira vlasnike noćnih klubova kao one koji u sitnim satima generiraju nered u centru Splita. E, sad, ako se noćnim klubovima ograniči radno vrijeme do ponoći ili jedan sat iza nje, to više nisu noćni klubovi?! Svugdje u svijetu takva mjesta za zabavu rade do zore jer mladi ljudi u njih ni ne dolaze prije ponoći.

– Upravo je iz tog razloga Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti posebno uređeno radno vrijeme ove vrste ugostiteljskih objekata –  kažu iz MINT-a.

image

Mladi često nabavljaju alkohol u specijaliziranim trgovinama koje rade dulje od supermarketa 

/Shutterstock

Da se idućeg ljeta, recimo, potpuno zabrani rad noćnim klubovima u povijesnoj jezgri Splita, trgovine alkoholnim pićima, popularni "Liquor Store", radit će bolje nego ikada, a mladost će umjesto u zatvorenim prostorima piti po ulicama, pa ćemo, bojim se, imati još veći belaj.

Ni takvi diskonti alkoholnih pića ne rade poput supermarketa do 21 ili 22 h, već duže od toga. Tko njima i na koji način može regulirati radno vrijeme – Grad Split ili država? Po onome što nam je rečeno, za trgovine takvog tipa nadležna je Vlada. 

– Uvjeti za obavljanje djelatnosti trgovine, radno vrijeme u djelatnosti trgovine, uređeni su odredbama Zakona o trgovini koji je djelokrugu Ministarstva gospodarstva.

Novi Zakon o turizmu predvidio je alate za kvalitetnije upravljanje destinacijama. Riječ je o alatima koje će moći koristiti gradovi i općine na temelju podataka i pokazatelja, odnosno izračunu prihvatnog kapaciteta i planu upravljanja, a ne na temelju ad hoc odluka u jeku turističke sezone te suprotno važećoj zakonskoj regulativi.

Smjer razvoja turizma

Prema novom Zakonu o turizmu, svaka destinacija ima mogućnost sustavno i na temelju egzaktnih podataka odrediti smjer razvoja turizma, što uključuje i donošenje odluka o određenim ograničenjima, i to na području cijelog grada ili općine ili na jednom dijelu, kvartu ili ulici. No, potrebno je naglasiti da će se te odluke donositi pro futuro, s jasnim rokom primjene, kako bi svi dionici u lancu turizma na vrijeme mogli planirati svoje poslovanje – vele iz Ministarstva turizma i sporta.

Je li radno vrijeme noćnih klubova ključno kad je u pitanju red i mir u vrijeme turističke sezone? Da sad sve zatvori do 22 h, što je krajnje blesavo jer smo turistička zemlja, sumnjamo da gosti, a gradove poput Splita najviše posjećuju mladi, ne bi pronašli zabavu do dugo u noć bez obzira na to što ugostiteljski objekti ne rade. Tada bi se pijančevanje i još gore stvari od toga preselile na plaže, u parkove, trgove, a i to bi za Splićane bio veliki problem jer su gradske plaže poput Bačvica, Firula, Zente, Žnjana..., praktički naslonjene na stambena naselja.

–  Apeliramo na jedinice lokalne samouprave da ne posežu za donošenjem stihijskih odluka koje nisu u skladu sa zakonom te potencijalno rezultiraju financijskom štetom za njihove proračune. Potrebno je sustavno promišljanje o razvoju destinacije temeljem mjerljivih i jasnih kriterija u realnom i prihvatljivom roku, što je omogućeno novim Zakonom o turizmu. Posebno je važno voditi brigu o balansu zadovoljstva svih dionika u turizmu, prvenstveno lokalnog stanovništva i gospodarstvenika, jer samo na taj način možemo razvijati dugoročno održiv turizam od kojeg će stanovništvo imati koristi – poručuju iz MINT-a, koji su ove naputke proslijedili Banovini. Sad je lokalna vlada na potezu.  

Gradovi i općine odlučuju kakav turizam žele 

Ima li smisla seliti noćne klubove izvan grada, a pitanje je i kamo, a istovremeno dopustiti barovima, kafićima, restoranima u centru Splita..., da ljeti rade duže, što je i logično? Tako ćemo umjesto glazbe u četiri zida imati terase i štekate koji bi funkcionirali kao diskoteke na otvorenom?

–  Ovo je pitanje za jedinice lokalne samouprave koje, ponavljamo, trebaju sustavan pristup problemima u destinaciji. Takve odluke treba donijeti na temelju provedene analize stanja destinacije te u suradnji s ključnim dionicima u turizmu i lokalnim stanovništvom. Upravo je iz tog razloga važno da ubuduće svaka destinacija planom upravljanja destinacijom odredi razvojni smjer koji će odražavati lokalne okolnosti i strateške prioritete te sadržavati mjere i aktivnosti vezane uz infrastrukturne, marketinške i druge potrebe destinacije za njegovo ostvarenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 22:15