StoryEditorOCM
SplitOdlična vijest

Spas za onkološke pacijente! U KBC Split stigli vrijedni suvremeni uređaji koji će preciznije gađati tumore

Piše Ivica Marković
6. lipnja 2024. - 13:08

Koracima od "sedam milja" KBC Split približava se europskom prosjeku broja linearnih akceleratora na broj pacijenata. Kao što je poznato, splitska bolnica je jedna od najopterećenijih radioterapijskih ustanova u Hrvatskoj pa će s nabavom nova četiri linijska akceleratora umnogome poboljšati i na još veću razinu podignuti rad. Nabavkom novih uređaja osigurat će se pravodobna i najkompleksnija radioterapijska skrb za sve onkološke bolesnike.

U KBC-u Split gotovo je završena instalacija dva od ukupno četiri nova linearna akceleratora zadnje generacije koji će uvelike doprinijeti bržem i preciznijem radioterapijskom liječenju osoba oboljelih od raka. Ukupna vrijednost četiri nova linearna akceleratora je oko 9.93 milijuna eura. Sredstva za nabavu akceleratora osiguralo je Ministarstvo zdravstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. - 2026.

image

Stigli linearni akceleratori u KBC Split za onkologiju

KBC Split

Za potrebe smještanja novih uređaja pristupilo se rekonstrukciji Klinike za onkologiju i radioterapiju. Izgrađen je novi, dograđeni prostor u kojemu su dvije dvorane (bunkeri) za linearne akceleratore te prateći tehnički i radni prostori za osoblje i pacijente. Vrijednost građevinskih radova na ovom prostoru je 1,9 milijuna eura. Prostor bunkera je završen, a u tijeku su završni radovi na unapređenju električne mreže prijeko potrebne za optimalan rad linearnih akceleratora, a nakon toga slijedi kalibriranje uređaja. U rujnu se očekuje početak kliničkog rada na prva dva nova akceleratora.

Kad dva nova linearna akceleratora budu postavljena, pristupit će se uklanjanju dva postojeća stara uređaja, obnovi prostora u kojima se oni trenutno nalaze te instalaciji preostala dva nova uređaja. Naime, na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split već postoje dva (stara) linearna akceleratora koji su u funkciji od 2009. godine, a dnevno se na njima obradi do 120 pacijenata. U obnovljene već postojeće bunkere uz linearne akceleratore instalirati će se i novi CT simulator i uređaj za brahiterapiju.

image

Stigli linearni akceleratori u KBC Split za onologiju

KBC Split

Paralelno s montažom uređaja provodi se i neophodna edukacija medicinskog osoblja za rad na novim uređajima te isporuka i implementacija novog informatičkog sustava za planiranje radioterapije koji će se integrirati na postojeći informatički sustav Klinike za onkologiju KBC-a Split. Također se uskoro očekuje isporuka moderne dozimetrijske i fiksacijske opreme koja je nužna za početak kalibiranja linearnih akceleratora, procesa mjerenja te osiguranje kvalitete cijelog radioterapijskog procesa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 08:41