StoryEditorOCM
SplitDIGLI SU LJESTVICU

Prevaranti udaraju tamo gdje ste najosjetljiviji. Splićanku je jutros uzdrmala SMS poruka, ne nasjedajte na ovo!

Piše P. K.
1. kolovoza 2024. - 13:07

Ako ste kojim slučajem zaprimili SMS poruku u kojoj vam vaše dijete s nepoznatog broja kaže da je izgubilo mobitel i moli vas da mu se javite na WhatsApp, ne nasjedajte. Radi se o samo još jednoj vrsti prijevare koje su u zadnje vrijeme sve učestalije.

S istim problemom javilo nam se nekoliko čitatelja, od kojih su neki čak pokušali nazvati broj s kojeg je poruka poslana. Odgovora, naravno, nije bilo. Cilj prevaranata je kroz razgovor na WhatsApp-u od ljudi izvući novac pa s njima ni u kojem slučaju nemojte ulaziti u komunikaciju preko ove aplikacije. Ako ste slučajno pokušali nazvati neki od tih brojeva, neće vam se ništa dogoditi.

- Hej mama, ispao mi je telefon, ovo je moj novi broj. Možeš li mi poslati poruku na WhatsApp? - stoji u poruci koju je dobila naša čitateljica, koja je ubrzo potom nazvala kćer na mobitela i uvjerila se da je riječ o prijevari. U startu joj je bilo sumnjivo, ali za svaki slučaj je ipak provjerila. No, sasvim je izvjesno da bi već sutra u policijskom biltenu PU SD moglo biti onih koji nasjednu na ovu prijevaru. Naime, slične poruke u međuvremenu dobili su brojni Splićani, čak i oni koji nikome nisu "mama".

image

Poruke kruže...

Čitateljica/Slobodna Dalmacija

Da nešto s ovim porukama nije u redu, može se zaključiti i po učestalim pravopisnim greškama i nelogičnim jezičnim formulacijama.

O ovoj vrsti prijevare već je pisao Index. Poruke sličnog sadržaja dobile su dvije žene iz Varaždina i Ivanca, koje su, nažalost, na prijevaru nasjele i izgubile nekoliko tisuća eura.

- Savjetujemo građanima da sve takve ili slične poruke ignoriraju ili da njihov sadržaj provjere s drugim članovima obitelji. Ako ste ipak postali žrtva prijevare, o tome odmah obavijestite policiju - poručila je varaždinska policija za Index.

Dakle, ako zaprimite poruku sličnog sadržaja, ignorirajte je i prvo sve provjerite sa svojim članovima obitelji. Ni u kojem slučaju ne biste trebali ulaziti u poveznice koje stižu s nepoznatih brojeva, a pogotovo uplaćivati nikakve novce na račun. Najbolje bi bilo o svemu obavijestiti i policiju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 10:22