StoryEditorOCM
SplitPrazne police

Poznata splitska novinarka boluje od teške bolesti, a lijeka nema još od srpnja: ‘Očajni smo svi, ne znam što ću dalje‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
18. rujna 2024. - 07:20

Najgore je imati pa nemati, neviđena je to patnja, posebice kada je riječ o lijeku nalik Nakomu, nužnom za ublažavanje simptoma i držanje pod kontrolom Parkinsonove bolesti. Nestao je s polica ljekarni krajem srpnja, s najavama da će se na njih vratiti sredinom kolovoza. No prošla je i polovina rujna, a njega nema. Štoviše, Nakom u ljekarne, rečeno je pacijentima, vjerojatno više neće ni dolaziti. Umjesto njega ponuđena im je zamjena, lijek drugačijeg sastava s liste HZZO-a. Ili inačica po kemijskom sastavu identična Nakomu, ali drugog proizvođača, pod drugim nazivom, koji se kupuje putem bijelog recepta i po kutiji košta 48 eura.

Očaj koji su pacijenti doživjeli nakon primitka ove informacije, najbolje nam je opisala voditeljica HRT-a Day Antunović. Već dugo godina boluje od Parkinsonove bolesti, drastično joj je promijenila život. Nakon što je čula da je nestašica dobila trajni karakter, uhvatila je neviđena nelagoda. Neviđeni strah i od same pomisli na ono što je čeka bez Nakoma. Tijelo bi joj već za dva dana, ukoliko ne bi koristila odgovarajući joj lijek, dobilo trzajeve kao da ga je netko priključio na 220 volti, oslabljen hod, brojne druge probleme.

image

Day Antunović, voditeljica i urednica u studiju HRT Split.


 

Božidar Vukičević/cropix/Cropix

- U ljekarni su mi dali mogućnost biranja, prva mogućnost je lijek s liste HZOO-a koji mi ne odgovara. Probala sam ga i ne ide, ali bit ću ga prisiljena uzimati. Ili druga, bijeli recept i 98 mjesečnih eura za dvije kutije lijeka identičnog Nakomu. Što će napraviti oni koji nemaju te novce, kako će oni živjeti s pogoršanim stanjem svoje bolesti bez odgovarajućeg lijeka? Ne želim plaćati lijek, naprosto ne želim. Nije da ne bih mogla kupiti Nakom, ali neću iz principa!!! Ja ću sad umjesto moje uobičajene doze Nakoma morati piti dva i po puta više Madopara...Neka nam onda na listu stave adekvatnu inačicu ili priznaju da su nam lijek ‘skinuli‘. Bez obzira kako, mi na listi nemamo ono što smo imali. Bez ikakvih obavijesti o tome, ljudske isprike i truda da pronađu rješenje - kaže.

Zašto ga moramo plaćati?

Pa se pita, ako je Nakom bio na listi, zašto njegova zamjena nema isti tretman? Zašto su ih držali u uvjerenju da će se Nakom vratiti? Zašto ga moraju plaćati? Zašto ih prisiljavaju na alternativu koja će mnogima pogoršati stanje? Zašto im to rade, pita se Day. Bijesna je, uznemirena, ustrašena zbog onoga što bi je bez odgovarajuće terapije moglo dočekati.

- Što ću dalje? Ne znam. S lijekom koji mi nude preko HZZO-a upast ću u probleme. Očajna sam. Očajni smo svi koji se bore s ovom bolešću – veli Day.

Ima li nade? Ima. Raspitali smo se u Ljekarni Splitsko- dalmatinske županije, gdje kažu kako postoji šansa da se Nakom u ljekarnama pojavi tijekom rujna. Nadaju se i zbog pacijenata kojima je neophodan.

- Dobili smo informaciju iz tvrtke Sandoz da bi Nakom opet mogao uskoro stići. Nadamo se da će to i biti tako. Čujte mi radimo sve što možemo, ali ne ovisi o nama. Mi stalno povlačimo to pitanje, tražimo, radimo sve što možemo – naveli su nam u Županijskim ljekarnama.

image

Nakoma u ljekarnama nema

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 07:39