StoryEditorOCM
Splitvisoki upravni sud

‘Pao‘ još jedan važan dokument iz Banovine, svemu je kumovao potez jednog stanara. Maja Đerek: ‘A novi pravilnik...?‘

Piše Split SD
2. listopada 2024. - 18:20

Visoki upravni sud ukinuo je Zaključak o utvrđivanju visine naknade za korištenje stana ili stambenog prostora bez valjanog pravnog osnova. Riječ je o dokumentu koji je izrađen u vrijeme dok je Maja Đerek bila na čelu Upravnog odjela za gradsku imovinu, piše Dalmatinski portal .

Visina mjesečne naknade za korištenje stana bez valjanog pravnog osnova tim zaključkom se povećala na 10 eura po metru četvornom stambenog prostora. Tada je rečeno kako Split ima 478 stanova i 247 zaštićenih najmoprimaca te da su čak 72 gradska stana ‘okupirana‘ od ljudi bez ikakvog pravnog temelja, koji su ušli u njih i plaćali simbolične cijene kao i socijalni slučajevi.

image
Joško Ponoš/Cropix

- U budućnosti za 72 bespravna korisnika gradskih stanova cijena ide na deset eura po metru kvadratnom dok ne završimo s pravnim radnjama kojima ćemo ih iseliti, a nakon toga navedeni stanovi će biti stavljeni u svrhu liste prvenstva, odnosno useljavanja socijalnih slučajeva grada Splita, onima kojima je najteže u životu i koji nemaju niti cenzus po pitanju socijale u gradu Splitu - rekao je splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević početkom prošle godine obrazlažući odluku tadašnje pročelnice Đerek.

image

Bojan Ivošević

Nikola Brboleža/Cropix

Međutim, došlo je do greške pri donošenju takvog akta koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023. godine, a ocjenu zakonitosti je pokrenuo jedan od korisnika gradskih stanova. Ukratko, u presudi piše kako članak Zakona o obveznim odnosima, koji se navodi kao osnova donošenja tog dokumenta, ne može biti osnova za donošenje općeg akta.

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/Cropix

Bivša pročelnica Đerek za Dalmatinski portal je izjavila kako je sudska odlukae formalno-pravne prirode te govori o nužnosti donošenja novog pravilnika o davanju stanova u najam, a u kojem će biti i naknada za bespravno korištenje, koja se po stavu suda ne može propisati zaključkom, nego samo pravilnikom.

Navela je i kako administracija Ivice Puljka već četiri mjeseca odbija donijeti novi pravilnik te da Grad bez spomenutog zaključka po Zakonu o obveznim odnosima smije naplaćivati i tržišnu tržišnu cijenu za bespravne korisnike jer se pravno radi o  tzv. stjecanju bez osnove u visini tržišne najamnine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 18:20