StoryEditorOCM
SplitSRCE DALMACIJE

Novu nagradu Slobodne dobila je udruga koja pomaže ženama oboljelima od raka: ‘Ovo nam je dodatna motivacija!‘

Piše Petar Čikeš
17. lipnja 2024. - 22:08
Marina Zečić, potpredsjednica Udruga Caspera prima nagradu za izniman doprinos zajednici ”Srce Dalmacije”  Sasa Buric/Cropix

Dodjela nagrada na 81. rođendanu Slobodne Dalmacije obogaćena je i novom nagradom – Srce Dalmacije. Nagrada je to koja će se od ove godine dodijeljivati onima koji su zaslužili zajednicu. Svi će se složiti da je prvi laureat nagrade, udruga Caspera, to i zaslužila. 

Predsjednica udruge Sonja Grgat bila je opravdano odsutna na rođendanu Slobodne, pa je u ime udruge nagradu Srce Dalmacije preuzela potpredsjednica Marina Zečić. U svom kratkom govoru Zečić se zahvalila Slobodnoj Dalmaciji na dodijeljenoj nagradi i poželjela daljnju suradnju s našom novinom. 

Sonja Grgat nam je u telefonskom razgovoru iz inozemstva rekla da joj je jako žao što nije mogla osobno prisustvovati rođendanu Slobodne Dalmacije te da je u šoku otkako je saznala da je udruga Caspera dobila nagradu Srce Dalmacije. 

– Ugodno sam šokirana. Kada drugi prepoznaju vaš rad, onda je to nešto najljepše moguće. Ova nagrada nam predstavlja dodatnu motivaciju da nastavimo to što radimo i užasno smo ponosne – rekla je Grgat.

Razloga za ponos Grgat, Zečić i ostale žene iz udruge Caspera itekako imaju. Njihova udruga je neprofitna organizacija osnovana 2020. godine s ciljem pružanja podrške ženama u procesu liječenja, ali i nakon liječenja. Poseban naglasak im je na psihološkoj pomoći, s obzirom na to da su mnoge od članica osobnim iskustvima uočile da upravo taj segment obično bude zanemaren. Ciljevi udruge su promicanje svih oblika prevencije karcinoma, naročito kod žena, podizanje svijesti o važnosti edukacije i prevencije karcinoma, razvoj i unaprjeđenje svih oblika prevencije karcinoma.

Slobodna Dalmacija je tijekom nekoliko proteklih godina s izrazitom pažnjom pratila rad članica udruge te im u svim njihovim akcijama i kampanjama davala podršku. "Casperice" su s nama u brojnim člancima nesebično podijelile svoje traume i iskustva, čitateljima približile život s teškom dijagnozom, a sve uz poruku kako život ne staje s dijagnozom karcinoma.

Hrabre žene iz udruge stalno ističu kako im je važno da žene u Splitu znaju da mogu bez obzira na dijagnozu nastaviti sa životom u onom obliku koji im odgovara i da je sve u redu. Žele što više pričati o karcinomu kao takvom jer kod nas još uvijek vlada stigma o oboljelima. Nerijetko se događa da se oboljeli srame bolesti, ne žele o tome pričati i stavljaju stvari pod tapet. Udruga "Caspera" im daje priliku da dođu, razgovaraju i ohrabre sve one žene koje će nažalost biti bolesne. One nisu stale! Nije to samo naziv njihove izložbe već i moto rada udruge, žene su to koje koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:35