StoryEditorOCM
Splitlegenda se oporavlja

Najstariji živući igrač Hajduka i RNK Split završio u bolnici! Operirao ga je hajdukovac, a tek tko ga je posjetio

Piše Petra Klarić
8. lipnja 2024. - 13:55

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetio je u subotu Antuna Tonćija Baranovića, najstarijeg živućeg prvotimca Hajduka i Radničkog nogometnog kluba Split koji je u završio u splitskoj bolnici nakon što je u utorak slomio kuk.

Tonći Baranović, osim što je tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća bio igrač HNK Hajduka i RNK Splita, bio je i profesor matematike te ravnatelj današnje IV. gimnazije Marko Marulić. Mirovinu je dočekao u Zavodu za prosvjetno-pedagošku službu u Splitu. U sedam godina, koliko je bio igrač HNK Splita, odigrao je za taj klub 105 službenih utakmica i postigao tri gola.

Za svoj doprinos našem društvu nagrađen je 2023. nagradom Grada Splita za životno djelo, a istu nagradu dobio je godinu ranije i od Splitsko-dalmatinske županije.

image
Jakov Prkić/Cropix

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u Splitu je povodom obilježavanja obljetnice iskrcavanja na Normandiju, odnosno Dana D, a usput je odvojio nešto vremena da posjeti svog dugogodišnjeg prijatelja Tonća.

- Imao sam više zadataka ovih dana, jučer sam bio u Sinju na Danima Mike Tripala. To smo obavili, poklonili se njegovom liku i djelu pa smo došli vidjeti Baranovića. On je jedan od najstarijih boraca i najstariji živući prvotimac Hajduka. Poslije idemo na obilježavanje Dana D. Drago mi je što sam uspio vidjeti Baranovića, iako trenutno nije u najboljoj formi - kazao je Mesić.

Uz gospodina Tonća bio je i njegov sin Pjero Baranović, poznati splitski filatelist. 

- Morate shvatiti da moj otac ima izuzetno puno godina i da je s obzirom na svoju dob i tešku operaciju još uvijek u kritičnom stanju. Moram kazati da sam izuzetno zahvalan osoblju Kliničkog bolničkog centra Split, stvarno su dali sve svoje najbolje snage da pokušaju mog oca izvući i osposobiti za daljnji život. Naravno, izuzetna je čast kad bivši predsjednik promijeni svoj raspored i dođe posjetiti mog oca, ali to su njegove zasluge koje su već prepoznate cijelim nizom priznanja.

Moram zahvaliti i Hajduku, koji je reagirao i poslao doktora Bandalovića te tako pokazao da brine o svojim veteranima- rekao nam je Pjero.

image
Jakov Prkić/Cropix

Zahvalio je ovom prilikom svim liječnicima koji su radili s njegovim ocem, a posebno doktoru Anti Bandaloviću, doktoru Miši Krstičeviću, doktoru Branku Graniću, doktoru Boženu Pivalici i šefu fizijatrije doktoru Dinku Pivalici, no istaknuo je i doktoricu Danielu Marasović Krstulović, te neurologinju Vanu Koštu.

Gospodin Tonći je u četvrtak operiran, a operirao ga je baš doktor Ante Bandalović, inače vođa liječničkog tima Hajduka, što je zaista simbolično jer je sada operirao najstarijeg živućeg Hajdukovca.

- Čast mi je bila pomoći gospodinu Tonću, stavili smo mu protezu i sada je on fizički dobar, vidi se da je stari sportaš - zaključio je Bandalović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 19:25