StoryEditorOCM
Splitza 105. rođendan

Najstariji splitski folklorni ansambl otišao na povijesnu turneju u Kinu, sreću su im poželjeli i prvotimci Hajduka

Piše split sd
1. listopada 2024. - 20:04

Ovih dana ispisuje se nova zlatna stranica u prebogatoj povijesti najdugovječnijeg splitskog društva tradicijske kulture. Pred "Jedinstvom" je još jedna turneja izvan Hrvatske, ali ovaj put baš onakva kakvu su nam je i najavili: daleka i povijesna, kako i priliči velikoj obljetnici. Ovo je već osma turneja "Jedinstva" u ovoj slavljeničkoj godini u kojoj obilježavaju svoj 105. rođendan, a odlazak na daleki put u NR Kinu samo je kruna njihova uporna rada i zalaganja na očuvanju naše baštine, na čemu im svi samo možemo iskazati zasluženi respekt.

A prvi dojmovi su impresivni, poslali su nam fotografije i videa iz Kine i baš se vidi da uživaju.

Kako javljaju iz Uprave FA "Jedinstvo", godinama su uporno radili i pripremali se za jedno ovakvo daleko, egzotično gostovanje.

No ipak, ni oni sami do prije nekoliko mjeseci nisu vjerovali da će u tome uspjeti i u konačnici realizirati itekako zahtjevnu organizaciju putovanja u, donedavno, najmnogoljudniju zemlju svijeta. Jer uz neupitnu vidljivost te respektabilnu prisutnost na društvenim mrežama, inovativnost i tradiciju rada s mladima, kao i dokazanu kvalitetu ansambla koju posjeduju desetljećima, folkloraši "Jedinstva", osim dobre volje te vjere u sebe i velike želje za odlaskom u Kinu, nisu baš imali mnogo financijskih mogućnosti, ali ni vremena za sve operativne aktivnosti potrebne za organizaciju ovog pothvata.

image

FA ‘Jedinstvo‘

Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

A zaista je bio i te kakav pothvat osmisliti i zatvoriti financijsku konstrukciju prvog povijesnoga gostovanja "Jedinstva" u Kini. Jer od trenutka kad je od strane kineskih organizatora svjetskog festivala u gradu Taiyuanu upravo na FA "Jedinstvo" pao odabir da predstavlja Republiku Hrvatsku i kad je potom uslijedio službeni poziv direkcije festivala, za pripremu putovanja ostalo je samo nekih stotinjak dana.

Susret s hajdukovcima

Srećom, svi ti izazovi poput ishođenja viza, traženja donatora, sponzora i slično daleko su sad iza članova i uprave društva, a pred njima je sjajna dvotjedna turneja na koju su krenuli 28. rujna u 11 sati ispred svojih prostorija u Sinjskoj: prvo autobusom prema Zagrebu te kratkog ugodnog druženja s prvotimcima Hajduka na odmorištu Dobra, potom avionom preko Istanbula do Pekinga i konačno brzim vlakom do Taiyuana, grada od nekih 6 milijuna stanovnika u središnjoj Kini, koji još zovu i Zmajev grad. Nakon nešto više od 24 sata na putu i dolaska u Taiyuan, ekspediciju "Jedinstva" očekuje jedan dan odmora, nakon čega slijede mnogobrojni nastupi i koncerti u sklopu 2. izdanja FRENCH GANNAT INTERNATIONAL ART FESTIVALA QINGXU, TAIYUAN, CHINA, koji će se održavati od 1. do 7. listopada 2024.

image

FA ‘Jedinstvo‘

Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija

Zanimljivo je da ovaj veliki svjetski festival, koji organiziraju lokalno francusko-kinesko društvo prijateljstva te vlasti pokrajine Qingxu i njezina glavnoga grada Taiyuana, kineski mediji nazivaju folklornim Ultra festivalom. A on to, prema dostupnim videima i fotografijama s prošlogodišnjeg izdanja, zaista i jest: od produkcije, velikih LED ekrana, vatrometa, velebnih pozornica pa sve do ogromnog broja gledatelja kojih se na programima festivala dnevno očekuje između 50 i 60 tisuća.

Na sreću, nakon zahtjevnog službenog dijela festivala, velikodušni domaćini osigurali su 3 slobodna dana, koji će svakako dobro doći članovima "Jedinstva" nakon intenzivnih nastupa i u kojima će organizatori za sve sudionike festivala prirediti turističko i edukativno razgledavanje Kine.

I dok mi s nestrpljenjem očekujemo prve dojmove "Jedinstvene" ekipe s Dalekog istoka i poneku fotografiju primjerice s Kineskog zida, cijeloj ekspediciji FA "Jedinstvo", sastavljenoj od 30 članova plesnog ansambla i orkestra, možemo samo poželjeti sretan boravak u dalekoj Kini i da nam se s novim entuzijazmom vrate u Split u kojemu ih očekujemo 11. listopada u kasnim večernjim satima.

Za kraj kao kuriozitet spomenimo i ovo. Dok njihovi kolege budu plesali i svirali u dalekoj Kini, još jedna ekipa FA "Jedinstvo" od 1. do 4. listopada bit će na turneji u Pragu, glavnom gradu Češke. Hm, pa nije ni tako loše biti folkloraš.

Sretno "jedinstvenima", ma gdje bili!

image

FA ‘Jedinstvo‘

Privatne Snimke/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 20:05